Na YouTube každodenne nachádzame stovky videí s tematikou FC Barcelona. Triky, parádne akcie, dychvyrážajúce góly v podaní jej útočníkov, len v malom počte z nich však uvidíme ničenie protiútokov s neuveriteľnou ľahkosťou či podarený defenzívny zákrok. Práve to pritom stojí za úspechom katalánskeho veľkoklubu.

Častokrát za nimi stojí Mascherano, Javier Alejandro Mascherano, prezývaný El Jefecito, teda v doslovnom preklade 'malý šéf'. Argentínčan sa našťastie rozhodol predĺžiť si svoj pobyt na Camp Nou o ďalšie tri roky, keď sa s Barcou dohodol na novej zmluve platnej až do roku 2019.

Aby sme boli úprimní, keď Mascherano do klubu v roku 2010 prišiel, mnohí z nás váhali. Nie však pretože sme spochybňovali jeho kvality, o tých všetkých presvedčil už počas svojho pôsobenia v Liverpoole, West Hame a River Plate. Skutočným dôvodom bol jeho post, na ktorom zvykol hrávať, pozícia defenzívneho stredopoliara totiž bola v Barcelone veľmi dobre obsadená Sergiom Busquetsom, ktorému sa dokonca zo zostavy podarilo vytlačiť Yaya Tourého. Nikto si nebol istý, či bol jeho transfer tým správnym krokom, nie však pretože by nebol dostatočne dobrý, no pre konkurenciu v podobe jedného z najlepších hráčov, akých kedy Barca mala.

Pep Guardiola ale nezaprel svoju genialitu. Katalánsky kouč si bol veľmi dobre vedomý Mascheho kvalít pri pre neho kľúčových aspektoch hry, medzi ktorými nechýba ani jej čítanie a kvalitná rozohrávka, a preto sa ho rozhodol v čase Piquého a Puyolovho zranenia pretransformovať na stopéra. Isté pochybnosti tu každopádne boli, rodák zo San Lorenza podľa mnohých nebol dostatočne vysoký a nemal na svoj nový post optimálnu stavbu tela.

Všetko sa však zmenilo v jednom jednom jedinom okamihu. Ako vysvetlil samotný hráč, moment, kedy skvelým spôsobom zabránil vo vyraďovacej fáze Ligy majstrov Nicklasovi Bendtnerovi skórovať, rapídne zmenil jeho vyhliadky do budúcnosti. "Bol som v správnom čase na správnom mieste," vravel po zápase. Odvtedy sa výrazným spôsobom zázračne zmenil na Mascherana aj pohľad médií. El Jefecito pomaly začal vytvárať údernú stopérsku dvojicu s neustále sa zlepšujúcim Gerardom Piquém.

"Dal mi dôveru a vďaka nemu som získal zručnosti na to, aby som na svojom novom poste neustále rástol. Som si vedomý toho, že nebyť Guardiolu, v Barcelone by som nehral ani ako stredný záložník, nieto ako stredný obranca," skláňal Mascherano poklonu Pepovi.

Počas tých siedmich rokov v Barcelone sa viditeľne zlepšil, podarilo sa mu úspešne zavŕšiť premenu na spoľahlivého stopéra spĺňajúceho všetky prísne normy, s neustále pribúdajúcimi zručnosťami a navyše s brilantnou kontrolou lopty. Jeho schopnosť čítať hru a riešiť náročné situácie v zlomku sekundy aj rýchlejším útočníkom hrajúcim proti nemu výrazne sťažuje ich šance na jeho zdanlivo jednoduché prešprintovanie v bežeckých súbojoch.

Jeho kľúčovou vlastnosťou je však fakt, že je inšpirujúcim lídrom. Je to muž, ktorý dokáže upokojiť temperament svojich spoluhráčov. Patril k malej skupinke ľudí, ktorí boli schopní počas údajného konfliktu medzi Luisom Enriquem a Lionelom Messim v roku 2015 odbiť nepríjemných novinárov. Mascherano po víťazstve s Atléticom odkázal médiám, aby "prestali servírovať odpad". Práve tento duel bol bodom zlomu pri zisku historického treble.

Po príchode Samuela Umtitiho príde do Katalánska čerstvá krv, no podobne, ako tomu bolo v prípade iných hráčov, Francúz bude na adaptáciu potrebovať istý čas. Pre nových futbalistov Blaugranas je vždy náročné prispôsobiť sa štýlu FCB, Mascheho predĺženie kontraktu je tak nesmierne dôležité.

32-ročný odchovanec River Plate je stále hladný za úspechom, aj napriek tomu, že sa postupne dostáva do kritického futbalového veku sa vôbec nezdá, že by sa jeho kondícia či fyzická pripravenosť zhoršovali. Umtiti je naopak mladý, no od koho by sa mal lepšie učiť ako od Mascherana?

Pokiaľ sa spýtate jeho spoluhráčov na najperspektívnejšieho budúceho trénera v kádri, prvé meno, ktoré väčšine po Xaviho odchode napadne je práve Masche. Umtiti ani nevie, aké má šťastie, že po jeho boku môže trénovať, v nasledujúcich troch rokoch mu totiž Argentínčan môže odovzdať všetky svoje skúsenosti.

El Jefecito je stále v tíme nenahraditeľný. Prvými dvoma kapitánmi Barcy sú Iniesta a Messi, no práve on je skutočným vodcom tímu. Don Andrés je bezpochyby pre svojich spoluhráčov kľúčový, pomáha im za každej okolnosti, no práve Mascherano je tým mužom, ktorý je pre tím ochotný na ihrisku aj zomrieť. Nezáleží na tom, či práve nastúpil do priateľského zápasu na International Champions Cupe alebo do finálového duelu Ligy majstrov, do každého súboja pôjde naplno.

Nazvať by sa ho v dnešnom modernom futbale dalo raritou. Argentínčan si s gráciou a cťou drží odstup od médií, jeho prioritou je vždy zanechať hodnoty svojho klubu nedotknuté. Príznačnou ukážkou jeho triedy bola jeho reakcia na slová Georgia Chielliniho, ktorý pred finále Champions League povedal, že Messi by podobný gól, aký strelil Bilbau vo finále pohára, zaznamenať proti talianskemu celku nedokázal. Mascherano novinárom odkázal, že v jeho slovách je potrebné hľadať hlbší kontext a aj vďaka nemu sa následne upokojili vášne priaznivcov Blaugranas.

Nájsť inteligentnejšieho, konzistentnejšieho, spoľahlivejšieho a čestnejšieho hráča, akým je argentínsky rodák je naozaj veľmi náročné. Pre Barcu sa nič lepšie ako jeho predĺženie kontraktu nemohlo stať. Maschemu tak prajeme veľa šťastia a úspešných rokov s Barcou!

Zdroj: © Kaustav Phukan, barcablog.com
Foto: archív

fofo112

22
2016-08-02 13:56:55

veľký srdciar a hlavne vie si otvoriť ústa v kabíne chlap na pravom mieste, nech sa darí Jefecito.

Reach

15
2016-08-02 14:26:43

skvelý článok... kvitujem

emiliano

16
2016-08-02 14:42:41

Srdciar, ako bol Puyol, Xavi.To je správne pomenovanie, bez takých hráčov niet veľkého tímu - neuhne ani dvojmetrovému, neodtiahne nohu, ani keby ho zabili a nikdy sa nevzdáva, nevešá hlavu, futbalovo bezočivý. Nenahraditeľný práve mentalitou.

Pedrito11

9
2016-08-02 14:59:52

vynikajúci članok :) ! ja mu prajem už gol zasluži si to !!!

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.