Predsezónna príprava Barcelony je na konci. Po troch dueloch na International Champions Cupe, ktoré hráči FCB odohrali proti Celticu, Leicestru a Liverpoolu, na zverencov Luisa Enriqueho čaká tradičný priateľský zápas o Gamperov pohár proti Sampdorii.

Trofeu Joan Gamper, súťaž Barcy, ktorá sa pravidelne na Camp Nou v auguste odohráva už od roku 1966, je obľúbenou záležitosťou mnohých priaznivcov katalánskeho klubu, ktorí vďaka nej majú možnosť prvýkrát v domácom prostredí vidieť letné akvizície Blaugranas.

Do roku 1996 si klub pozýval na Gampera štyri tímy, v aktuálnej dobe sa toto číslo oklieštilo na dva celky. V uplynulých rokoch proti Barce nastúpili v zápase o trofej vážiacu skoro 11 kilogramov AS Rím, Club León, Santos, Sampdoria, Neapol či AC Miláno. Blaugranas s výnimkou janovského mužstva v posledných šiestich rokoch zakaždým vyhrali.

Jeho ďalšou výhodou je dostupnosť. Narozdiel od mnohých iných prípravných duelov ho pravidelne vysiela veľké množstvo svetových televízií, vrátane katalánskej TV3 či SkySports, prístupná je aj cena lístkov. Vedenie Barcy sa snaží prilákať veľké množstvo rodín s deťmi, preto môže vyjsť jedno miesto na Camp Nou počas zápasu so Sampdoriou na menej než štyridsať eur. V minulých rokoch bola táto suma dokonca výrazne nižšia, pohybujúca sa na hladine dvadsiatich eur.

FC Barcelona

Vylaďovanie formy a hľadanie alternatív pred Superpohárom. Aj takto by sa dalo jednoducho zhrnúť stretnutie s talianskym klubom. Luis Enrique bude mať prvýkrát k dispozícii kompletný káder, keď sa do tréningu vrátili aj hráči, ktorí dostali po reprezentačných povinnostiach dlhšie voľno.

Lucho na tlačovke povedal, že brankári sa počas duelu prestriedajú, Bravo, ter Stegen a Masip dostanú zhodne po tridsať minút, aby mali následne šancu ukázať sa pred domácimi tribúnami. Všetci traja z nich totiž chcú dostávať v nasledujúcom ročníku viac šancí ako v tom uplynulom, kouč Blaugranas tak má pred sebou náročný hlavobôľ. Dôležitým pri jeho rozhodovaní by sa však mohol stať práve aj zápas o Gamperovu trofej.

Mundo Deportivo avizuje, že astúrijský lodivod by mohol vyskúšať zaujímavý variant, pre Barcu netradičné rozostavenie 3-5-2, vzhľadom na fakt, že k dispozícii nemá Neymara, ktorý reprezentuje Brazíliu na Olympijských hrách v Riu. Jordi Alba a Lucas Digne s kádrom dlho netrénujú, na pravom kraji obrany navyše stále Aleix Vidal nedosahuje kvality približujúce sa Danimu Alvesovi. Luis Enrique by tak mohol postaviť troch stopérov, Piquého, Mascherana a Umtitiho, formácia by bola ideálna aj pre stredopoliarov, vzhľadom na fakt, že sa ich aktuálne v tíme nachádza hneď deväť. V útoku by pochopiteľne nechýbala dvojica Messi-Suarez.

Na druhej strane tu však máme v doterajšej príprave výborne hrajúceho Munira, ktorý tvrdo bojuje o svoje miesto, a pokiaľ sa manažér Azulgranas nerozhodne pre atypické rozostavenie, je veľmi pravdepodobné, že nastúpi po boku juhoamerického dua v trojzáprahu, ktorý môžeme označiť ako 'MSM'.

Barca počas európskeho prípravného turné, keď sa zastavila v Dubline, Štokholme a Londýne, čelila trom atraktívnym súperom. Škótskeho majstra Celtic porazila po hladkom výkone 3-1, následne si porazila aj so šampiónom Premier League, keď Leicester zdolala 4-2. Vo Wembley však prišlo zaváhanie, s nažhaveným Liverpoolom Jurgena Kloppa napokon prehrala vysoko 0-4.

Zápas so Sampdoriou jej predsezónu ukončí, jej fanúšikovia ale bez svojho milovaného klubu dlho nezostanú. Už štyri dni po Gamperovi príde na rad prvý duel dvojzápasu o Španielsky superpohár proti Sampaoliho Seville, ktorá je pripravená po vzore Bilbaa z minulej sezóny pripraviť ju o túto trofej.

Predpokladaná zostava: Ter Stegen - Aleix Vidal, Piqué, Mascherano, Digne - Iniesta, Sergio, Rakitić - Munir, Suárez, Messi.

Sampdoria

Janovský celok sa vracia na Camp Nou po piatich rokoch, keď sa družstvu podarilo Kataláncov poraziť v dueli o trofej Joana Gampera najtesnejším možným výsledkom. Situácia sa však odvtedy mierne zmenila, Blucerchiati v uplynulej sezóne v talianskej Serii A skončili len na pätnástom mieste a viditeľne strácajú výkonnosť.

V tomto ročníku to ale prezident Massimo Ferrero plánuje zmeniť. V lete predstavil na štadióne Luigiho Ferrarisa nového kormidelníka tímu, Marca Giampaoloa, ktorého jasnou úlohou bude v prvom rade Sampdoriu bezpečným spôsobom udržať nad zónou zostupu, ideálne dokonca atakovať pohárovú Európu.

Mužstvo sa počas leta obohatilo o trojicu hráčov, Patricka Schicka prichádzajúceho zo Sparty, Daniela Palovića zo švajčiarskeho Grasshopperu a Lucu Cigariniho z Atlanty. Za všetky tri prestupy dokopy neminula ani jeden cent, na druhej strane však ani euro nezarobila. Celkovo sa zbavila hneď ôsmich futbalistov.

Svoju prípravu začal klub veselo. Na domácej pôde nedal najmenšiu šancu tímu Sellero Novelle, ktorému strelil hneď trinásť gólov, a napokon vyhral priepastným rozdielom 13-1. Družstvo následne podľahlo FeralpiSalu, chuť si však napravilo proti Chievu, ktoré zdolalo 2-0. V poslednom doterajšom dueli po penaltách prehralo s Málagou.

Teraz na ňu čaká Barca, Sampdoria si pritom jasne uvedomuje možnosť zviditeľniť sa pred celým futbalovým svetom, preto zápas rozhodne nevypustí, naopak, môžeme očakávať, že príde na Camp Nou s tým najlepším, čo bude mať k dispozícii. Máme sa na čo tešiť!

Info o zápase

Dátum: 10. augusta

Čas: 20:30

Miesto: Camp Nou, Barcelona

Prenos: Arena Sport TV

Zdroj: forcabarca.sk, wikipedia
Foto: archív, youtube.com

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.