FC Barcelona dokázala, ako iste viete, v prvom dueli dvojzápasu o Španielsky superpohár zvíťaziť 0-2. Pre Kataláncov išlo o prvé súťažné stretnutie sezóny, Blaugranas okrem pozitívneho výsledku ale ukázali aj niečo iné, a to nesmiernu výhodu kvalitnej lavičky. Luis Enrique buduje silný tím z mladíkov, mysliac na budúcnosť.

TIP | Krajný obranca, najťažšia pozícia vôbec
TIP | Luis Enrique a jeho jasný odkaz letným akvizíciám

Zápas sa začal v rýchlom slede, oba tímy sa dostávali k lopte, pričom Sevilla na hráčov Barcy vyvíjala značný tlak. Videli sme niekoľko šancí, za spomenutie stojí napríklad príležitosť Luisa Suáreza, pri ktorej sa ukázal Sergio Rico. Jerémy Mathieu a Andrés Iniesta museli byť pre zranenia vystriedaní, nahradila ich dvojica mladých futbalistov Lucas Digne a Denis Suárez.

Druhý polčas bol už jednoznačne záživnejší, bohatší na góly aj šance. Kataláncom sa skóre otvoriť podarilo po krásnej akcii, na ktorej začiatku bol práve Denis, ktorého oblúčik našiel Ardu Turana, ktorý hruďou prihrával neomylnému Luisovi Suárezovi. Tureckého reprezentanta vystriedal v 75. minúte Munir, ktorý sa už po dvoch minútach na trávniku zapísal do streleckej listiny taktiež, naturalizovaný španielsky futbalista využil geniálnu prihrávku Lionela Messiho.

Bez najmenších pochýb išlo o nesmierne dôležitý duel pre Luisa Enriqueho, práve to bolo dôvodom, prečo stavil na hráčov, ktorých dobre pozná a pracuje s nimi dlhšie. Pre letné akvizície Blaugranas to však má svoju výhodu, môžu sa totiž učiť od najlepších, chápajúc, že dôveru trénera si musia zaslúžiť. Digne a Suárez po svojom príchode podali mimoriadne kvalitný výkon, ďalší mladík, Munir, nesklamal rozhodne tiež, svojimi dobrými výkonmi si navyše získal podporu fanúšikov, ktorí dúfajú, že pozícia štvrtého útočníka, náhradníka trojzubca 'MSN', zostane v jeho rukách. Prečo teda Lucho kupuje do kádra len mladých hráčov?

Keď Luis Enrique prišiel do Barcelony v lete pred začiatkom sezóny 2014-15, astúrijský lodivod priviedol zopár hráčov, ktorí boli stávkami na istotu, v ideálnom futbalovom veku, už výrazne za hranicou dvadsiatich piatich rokov. Hráči ako Claudio Bravo, Thomas Vermaelen či Jerémy Mathieu pritom vstúpili do poslednej etapy svojej kariéry. Zopár priaznivcov tieto rozhodnutia kritizovalo, mnoho ľudí predpokladalo, že ide len o zbytočné vyhadzovanie peňazí.

Pravdou však ostáva, že kouč Barcy musel vybudovať v prvom rade krátkodobý projekt. Na Kataláncov čakal zákaz nakupovať, vzhľadom na sankcie od FIFA, Luis Enrique tak súrne potreboval podpísať niekoľkých špičkových hráčov, ktorí sú už zrelí, aby mu pomohli zaistiť úspech v nasledujúcich dvoch ročníkoch. Udržanie Daniho Alvesa o sezónu dlhšie zohralo tiež dôležitú rolu. Transfery sa Luchovi vyplatili, Azulgranas napokon získali hneď sedem trofejí, vrátane historického treble.

Sankcie sú už však úspešne za nami, krátkodobý projekt nahrádza dlhodobý. Starší hráči ako Dani Alves, Adriano či Vermaelen klub opustili, Luis Enrique počas prestupového obdobia privádzal hráčov výlučne mladších ako dvadsaťtri rokov. Podpísal futbalistov, ktorí môžu hrať v drese FCB ešte mnoho sezón, podpísal futbalistov, ktorí možno nezohrajú v družstve kľúčovú rolu v najbližšom ročníku, no o pár rokov už môžu tvoriť jadro celku.

Barcelona má striktne obmedzený rozpočet, veľkú sumu z neho zaberajú aj platy hviezdnych hráčov, príjmy MSN tvoria viac ako polovicu miezd. Je ekonomicky výhodnejšie priviesť mladíkov, hoci musia ešte herne dozrieť, a postupne ich vychovávať, ako kúpiť 'hotových' futbalistov, ktorí v dnešnej dobe po vzore Paula Pogbu, za ktorého United vyplatil viac ako 100 miliónov eur, môžu stáť obrovské peniaze.

Podobne ako na začiatku sezóny 2008-09 rozhodol Pep Guardiola zaradiť do prvého tímu Sergia Busquetsa a Pedra, z ktorých spravil kľúčových hráčov svojho tímu, Luis Enrique priviedol Digneho, Umtitiho, Andrého Gomesa, Denisa Suáreza a Sergiho Sampera. Zdá sa, že pred sebou máme vzrušujúcu éru. Bodaj by to tak bolo.

Zdroj: barcablaugranes.com, forcabarca.sk
Foto: barcablaugranes.com, sport.es

barcaman111

31
2016-08-17 07:53:40

Ten tým na obrázku je geniální :)

V1PER

19
2016-08-17 08:18:43

No to by bola parada, lenže už teraz ide predať Munira so Samperom. Nech ich nechá, je zbytočné ich potom s5 odkupovať

mikimi122

-27
2016-08-17 08:35:54

Munira predať a už nekupovať.

V1PER

37
2016-08-17 08:34:22

Ale chýba mi tam Roberto ako tak pozerám

mikimi122

top komentár
48
2016-08-17 08:37:55

Menší problém Belerina a Marquinhosa nemáme.

LRDK

13
2016-08-17 09:14:09

Ten tím na obrázku je hlavne oveľa priamočiarejší (v zmysle ťahu na bránku) ako tím ktorý máme momentálne.

Barsenal

5
2016-08-17 09:29:52

Ten tim nie je dobry.Malo odchovancov.Malo spanielov.Zle.Navyse vela z tych hracov ako napr Halilovic a Seung Lee absolutne nevieme ci sa vobec presadia...

sid1

16
2016-08-17 09:50:17

Presne staci pozriet na bojana, ten bol pokladany za hviezdu prvej velkosti. To iste deulofeu, este ked hral v druhej lige proti realu tak bol o triedu inde.

Neymito

11
2016-08-17 09:47:48

Mne osobne sa ten tým veľmy páči . Viem si predstaviť takuto budúcnosť Barcy . Len ešte kupiť bellerina a marquinosa.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.