Letné prestupové okno zbehlo ako voda. Katalánci počas neho boli mimoriadne aktívni, predali hráčov, ktorí už v plánoch Luisa Enriqueho nefigurovali, a naopak, podpísali viacero talentovaných mladíkov, ktorí v drese Blaugranas môžu hrať na najvyššej úrovni ešte dlhé roky. Poďme si tak zosumarizovať všetky transfery - zhrnúť si, kto vlastne z Barcy počas leta odišiel a kto ju na druhej strane posilnil.

Príchody

André Gomes

Portugalský stredopoliar prišiel do Katalánska z Valencie. Jediný futbalista na svete, ktorý zdieľa šatňu s Lionelom Messim aj Cristianom Ronaldom, bol sledovaný viacerými európskymi veľkoklubmi, vrátane Realu Madrid či Manchestru United, no ponuka Barcelony napokon prevýšila všetky ostatné. Blaugranas za víťaza tohtoročného EURA zaplatili 35 miliónov eur.

Gomes sa adaptuje v Barcelone veľmi rýchlo. Rodák z Vila Nova de Gaia dostal od Luisa Enriqueho príležitosť v odvetnom stretnutí dvojzápasu o Španielsky superpohár, zahral si aj v druhom kole La Ligy, keď sa do hry proti Bilbau dostal v druhom polčase. Jeho prestup nemožno hodnotiť inak ako pozitívne.

Paco Alcácer

Španielsky útočník sa stal posledným transferom Barcelony v tomto prestupovom období, v tíme bude zastávať úlohu toľkokrát omieľaného štvrtého útočníka. S Kataláncami bol spájaný dlhšie, španielska tlač jeho prestup k Azulgranas považovala už niekoľko dní za istý, a to sa napokon aj potvrdilo. Paco prišiel do Barcy z Valencie, podobne ako Gomes, a obhajcu double stál 30 miliónov eur.

Samuel Umtiti

Francúzskeho stopéra poznal pred majstrovstvami Európy len málokto. Do Deschampsovho výberu sa dostal po zvláštnej zhode náhod, keď sa z pozície šiesteho stredného obrancu prebojoval až do záverečnej nominácie Galského kohúta pre rôzne zranenia iných hráčov. Na EURE následne dostal šancu, ktorej sa chopil a svojimi výkonmi vo vyraďovacej fáze šampionátu udivil celý futbalový svet.

Umtiti prišiel do Barcelony z Lyonu za 25 miliónov eur. V Katalánsku sa mu však nesmierne darí a získava si tam obrovskú podporu fanúšikov. Mladík dostal príležitosť nastúpiť v základnej zostave v uplynulých troch zápasoch, v druhom kole španielskej ligy dokonca vytlačil zo zostavy Javiera Mascherana. 22-ročný futbalista narodený v Kamerune má rozhodne Barce do budúcnosti čo ponúknuť a jeho kúpa bola pre klub skvelým krokom.

Lucas Digne

Káder Luisa Enriqueho okrem Umtitiho posilnil aj ďalší obranca z Francúzska, tentokrát však krajný bek Lucas Digne. Vedenie za neho zaplatilo majstrovi Ligue 1 PSG 16 a pol milióna eur, a hoci bolo o ňom všeobecne známe, že je mimoriadne talentovaný, len málokto tušil, ako výkonnostne na Camp Nou v pozitívnom slova zmysle exploduje.

Digneho prioritná úloha mala spočívať vo vytváraní oddychu pre Jordiho Albu, ktorého v prípade rotácie mohol Francúz zastúpiť. Letná akvizícia Blaugranas však odohrala svoje prvé duely v Barcelone v tak veľkom štýle, že sa španielsky ľavý obranca právom o svoje miesto môže začať strachovať. Takáto zdravá konkurencia ale každopádne môže tímu len prospieť.

Jasper Cillessen

Holandský gólman prichádza do Barcy ako náhrada za Claudia Brava, ktorý sa rozhodol pre prestup do Manchestru City. Je pochopiteľné, že jednotkou sa stal v mužstve Marc-André ter Stegen, no posila z Ajaxu za 13 miliónov eur sa vzdať vopred neplánuje a bojovať bude o každú minútu.

Denis Suárez

Návrat na Camp Nou bol úspešne dokonaný. Denis, ktorý opustil béčko Barcy pred dvoma rokmi, si medzitým zahral v Seville aj Villarreale a po týchto úspešných pôsobeniach sa ho tak vedenie Kataláncov rozhodlo odkúpiť nastálo do prvého tímu. Barcu to stálo niečo cez tri milióny eur.

Denis má oproti ostatným novým hráčom Blaugranas výhodu v podobe toho, že nepotrebuje vzhľadom na barcelonskú krv dlhý čas na adaptáciu, čo jasne ukazujú aj jeho prvé duely v staronovom klube. Lucho ho nasadil do všetkých štyroch doterajších súťažných stretnutí, vrátane dvoch ligových štartov v základnej zostave.

(pre väčšie rozlíšenie klik)

Odchody

Claudio Bravo

Odchodom Claudia Brava do Manchestru City, kde posilní mužstvo Pepa Guardiolu, sa ukončila jedna z najväčších prestupových ság tohto leta. Bolo viacmenej isté, že jeden z dvojice Bravo-ter Stegen Barcu opustiť musí, vzhľadom na to, že obaja chceli chytať čo najviac a Luis Enrique im minúty nevedel garantovať, no len málokto by predpovedal, že situácia ohľadom Čiľanovho odchodu nadobudne tak rýchly spád.

Barca na skúsenom brankárovi zinkasovala 18 miliónov eur, z teoretického hľadiska teda zarobila, vzhľadom na to, že predtým ho z Realu Sociedad kúpila za dvanásť miliónov, no podľa veľkého množstva jej priaznivcov Citizens mohli túto sumu ešte výrazne, v prípade nátlaku vedenia Kataláncov, navýšiť.

Marc Bartra

Bartrovi sa dlhé roky predpokladala v Barcelone obrovská budúcnosť. Mal sa stať priamym nástupcom Carlesa Puyola, no jeho kvality podľa všetkého príliš neohúrili Luisa Enriqueho a španielsky mladík tak v uplynulých sezónach zastával v mužstve len nelichotivú úlohu stopéra číslo štyri či dokonca päť.

Canterano si to tak za 8 miliónov eur namieril do nemeckého veľkoklubu Borussie Dortmund a je potrebné povedať, že pod Thomasom Tuchelom mu zatiaľ ide karta. Odohral plných deväťdesiat minút vo všetkých troch súťažných stretnutiach, v Superpohári, pohári aj lige a získal si priazeň domácich priaznivcov.

Alen Halilovič

Tak schválne, koľkokrát ste o tomto chorvátskom futbalistovi počuli, že je novým Messim, absolútnym klenotom La Masie, ktorý sa stane oporou Barcelony v nasledujúcich rokoch? Určite mnoho ráz a rozhodne to zatiaľ nevylučujme. Počas tohto leta však mladík Barcu opustil.

Podobne ako Bartra si zahrá Halilovič v nemeckej Bundeslige, konkrétne v Hamburgu, ktorý posilnil za 5 miliónov eur, pochopiteľne si ale Katalánci nechali možnosť hráča odkúpiť. Všetko nasvedčuje tomu, že táto klauzula by mohla byť užitočná, Chorvátovi sa totiž vo svojom novom pôsobisku darí, keď v ňom okamžite zažiaril.

Adriano

Odchod brazílskeho krajného beka bol pochopiteľný a očakávaný. Popri Albovi totiž nedostával dostatok príležitostí, klub navyše neskrýval svoj zámer kúpiť na túto pozíciu ďalšieho hráča, ktorým sa stal následne Digne. Adriano tak posilnil Besiktas Istanbul, Barca na prestupe zarobila 600 tisíc eur.

Cristian Tello

Tello sa vrátil počas leta do Barcelony, keď mu vypršalo hosťovanie vo Fiorentine, no v Katalánsku sa príliš dlho nezdržal. Luis Enrique neskrýval fakt, že krídelník v jeho plánoch nefiguruje, a že si musí nájsť nový klub. Španielsky rodák sa tak rozhodol pre pokračovanie v spolupráci s Fialkami, na hosťovaní Barca zarobila 500 tisíc eur.

Sandro Ramírez

Z interného súboja Sandro-Munir vyšiel lepšie druhý menovaný, Ramírez si tak musel hľadať nové pôsobisko. Pri jeho obrovskom potenciáli to pochopiteľne až tak veľký problém nebol, španielsky reprezentant v kategórii do 21 rokov putoval zadarmo do Málagy, kde sa mu zatiaľ darí a od trénera dostáva potrebnú dôveru.

Douglas

Douglas je kapitolou sám o sebe. Počas dvoch sezón v Barcelone odohral len minimum duelov a klubu s ním došla trpezlivosť. Ako problém sa však ukázalo hľadanie celku pre tohto brazílskeho krajného obrancu, ten totiž odmietol ponuky z Brazílie, keď vedeniu Blaugranas odkázal, že zo Španielska odchádzať neplánuje. Pravý bek napokon odišiel na hosťovanie do Sportingu Gijón, kde by mohol všetkým ukázať, prečo ho Barca vlastne kupovala.

Alex Song

Kamerunský defenzívny stredopoliar sa v Barcelone nikdy výraznejšie nepresadil. Podobne, ako viacerí ostatní hráči, si musel počas tohto letného prestupového obdobia hľadať nový klub, čo preňho, ako pre futbalistu s veľkými platovými požiadavkami, vôbec nebolo jednoduché. Song napokon zadarmo posilnil Rubin Kazaň, bývalý hráč londýnskeho Arsenalu si tak vyskúša kvalitu ruskej ligy po tom, čo strávil uplynulé dva ročníky v anglickej Premier League.

Thomas Vermaelen

Belgičan mal počas svojho pobytu v Barcelone veľkú smolu. Jeho kvality sú nepopierateľné, prakticky vždy, keď nastúpil, podal dobrý výkon, no problémom v jeho prípade bol jeho zdravotný stav. Thomas tak odišiel na hosťovanie do AS Rím, za spomenutie stojí, že na svoj súťažný debut v drese Giallorossi asi v najlepšom pre červenú kartu spomínať nebude.

Sergi Samper

Samperove leto bolo nabité a plné zvratov. Mladík bol najprv povýšený na hráča prvého tímu z rezervy Blaugranas a všetko nasvedčovalo tomu, že počas nasledujúcej sezóny bude v tíme Luisa Enriqueho zastávať rolu náhradníka, ktorý bude nastupovať pravidelne pri neúčasti Sergia Busquetsa či iných opôr.

Situácia sa však po príchode Gomesa a znovuzrodení Ardu Turana výrazne zmenila. Samper si bol zrejme sám dobre vedomý toho, že pokiaľ sa chce aj naďalej rozvíjať, musí odísť. Ako výborné riešenie sa ukázalo hosťovanie v Granade, kde už stihol s výbornými ohlasmi debutovať.

Dani Alves

Barcu toto leto opustila aj jej legenda, ikonický pravý obranca, ktorý sa stal symbolom Guardiolovho i Luchovho Dream Teamu. Dani Alves potreboval nové výzvy a rozhodol sa tak zadarmo posilniť Juventus Turín, kde takmer okamžite zapadol a získal si priazeň fanúšikov presne tak, ako sa to dalo očakávať.

Martín Montoya

Montoyova situácia bola nápadne podobná tej Tellovej. Hráč sa síce vrátil z hosťovania do kádra Luisa Enriqueho, no astúrijský manažér s ním nerátal a predsezónnu prípravu tak absolvoval s vedomím, že bude musieť družstvo opustiť. Kroky krajného beka smerujú do Valencie, kam odišiel zadarmo.

Munir el Haddadi

No a to najlepšie na záver. Čerešničkou na torte tohto prestupového obdobia sa stala takmer súbežná výmena Paca a Munira el Haddadiho, akurát s drobným rozdielom spočívajúcim v tom, že druhý menovaný španielsky reprezentant putuje k Los Che len na hosťovanie. Valencia ho však bude môcť následne za dvanásť miliónov eur odkúpiť nastálo.

V tíme Paka Ayestarána môže zohrať zaujímavú rolu, a podobne ako iní hráči, pre ktorých bola Valencia medzistanicou, tam môže futbalovo dozrieť a do Barcelony sa vrátiť ešte silnejší.

(pre väčšie rozlíšenie klik)

Všetky údaje (vrátane prestupových čiastok) pochádzajú z renomovaného portálu Transfermarket.

Zdroj: forcabarca.sk
Foto: sport.es

Marek3

7
2016-09-01 11:07:18

Škoda toho Brava a v tej ankete je aj Cillessen ale hlas nemá od nikoho asi lebo ešte nič neodchital :D

Marek3

12
2016-09-01 11:08:14

A ešte dúfam že Munir sa po sezóne vráti.

Aexon

19
2016-09-01 11:18:36

Bože já jsem tak hrdý! a citím super sezónu už se nemůžu dočkat !!!

PuyiFCB

8
2016-09-01 12:14:11

Rozhodně nejlepší přestupové okno za pěkných pár let...na back-up do brány bych teda asi bral spíš Diega Alvese místo Cillesena, ale jinak uplná paráda...jinak ta anketa podle mě nemá moc smysl teď, těžko říct "kdo se zatím nejvíc pozdává", každý ten hráč bude mít svou pozici a bude platný svým vlastním způsobem, těžko se rozhodovat mezi stoperem Umtitim, záložníkem Gomesem a končit u hrota Alcacera ;) ale když už teda bych musel zatím někoho vybrat, tak Umtiti a Digne - ten to sice bude mít s prosazením přes Jordiho hodně těžké, ale z toho co zatím odehrál a vzhledem k jeho věku, nejlepší možný LB back-up co mohla Barca získat...v každým případě ten tým je momentálně nadupaný jak kráva, nezbývá než si užít sezonu :)

Tom10

6
2016-09-01 12:48:57

Jedine co sa by som zmenil je dani. Škoda ho, mohol zostať. Ináč som spokojný aj s odchodmi, hostovaniami aj prichodmi

DanBarca

3
2016-09-01 16:26:26

Vynikajúce nákupy - Pre mňa favoriti v pomere cena/výkon - Denis Suárez, Umtiti a Digne. Každopádne, na každý post máme minimálne 2 špičkových hráčov, čo sme už VEĽMI dlho nemali. A to je len a len dobre. Inak, Daniho je škoda, je to legenda, ale už má svoje roky a jeho výkonnosť by časom išla určite dole, takto dostal šancu Sergi Roberto a očividne sa jej chytil všetkými 10-timi rukami :D.

Visca el Barca!

tunno

-3
2016-09-01 22:55:55

Zálohu sme mohli vyskladat lepšie. V europe sa nájde zopár záložníkov ktorí sú technicky na úrovni tých našich, ale zároveň sú pohybovo nadanejsi. Nemáme záložníka s 'drajvom' na úrovni Verrattiho, Matuidiho, Kimmicha.

michal1993

0
2016-09-02 09:09:12

Ani jeden z nich nemá ten drajv, no možno len Kimmich ale jeho nemám odsledovaneho. A Matuidi nemá takú techniku akú si vyžaduje Barcelona takže ťažko bude lepší ako naší mladíci v technike. A keď nad tým rozmýšľam tak Denis ma dosť veľkí drajv.

tunno

-1
2016-09-02 09:40:51

Matuidi má dobrú techniku, o čosi lepšiu ako rakitic, a ze nema drajv? je to hráč čo ma kondicku 2x takú ako iny hráči a na ihrisku to je cítiť. Verratti je najlepší zaloznik takže to ani nekomentujem

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.