Presne pred dvadsiatimi rokmi boli fanúšikovia Barcelony v drobnom napätí. 1. septembra 1996 mal totiž debutovať v drese Blaugranas Luis Enrique, len málokto pritom očakával tak hviezdny štart jeho katalánskeho dobrodružstva, ktoré pokračuje dodnes.

Lucho svoj prvý ligový duel za Barcu odohral na astúrijskej pôde Ovieda, teda proti tímu, ktorý bol vždy spájaný s obrovskou rivalitou so Sportingom, celkom, kde vyrástol. Už pri svojej premiére sa presadil gólovo hneď dvakrát, po menej než deväťdesiatich minútach bolo všetkým jasné, že tento hráč s horúcou krvou môže tvoriť v Barcelone ešte dlhú históriu. Históriu, ktorú píše dodnes.

Luis Enrique sa s katalánskym veľkoklubom dohodol počas leta po tom, čo ukončil zmluvu s Realom Madrid. Svoje prvé oficiálne štarty za Barcu si pripísal v Španielskom superpohári, osud to však zariadil tak, že jeho ligový debut prišiel na mieste vzdialenom len tridsať kilometrov od jeho rodného mesta. Väčšia motivácia by sa hľadala len ťažko.

Už počas prvého duelu dal Lucho jasne najavo, že intenzita je v jeho prípade zaručená. Zaznamenal presné zásahy na 1-3 a 2-4, oba pritom hlavou (pričom na ten druhý mu z priameho kopu asistoval Pep Guardiola), po tom prvom navyše zaujal celý futbalový svet svojou nespútanou a radostnou oslavou, pri ktorej si dal dole dres. "Nie som veľký strelec, preto som tak oslávil oba góly s takýmto nadšením, lepší debut som si ani nevedel predstaviť," vravel po zápase.

V spomínanom dueli s Oviedom, keď Kataláncov trénoval Bobby Robson, strelil prvé dva góly legendárny Stoichkov. Káder Blaugranas v tomto ročníku s hráčmi ako Baia, Ferrer, Popescu, Nadal, Sergi, Guardiola, Amor, Luis Enrique, De la Peña, Stoichkov či Ronaldo dokázal vyhrať Copa del Rey aj Pohár víťazov pohárov UEFA.

TIP | 50 najlepších trénerov sveta

Lucho ako hráč v Barcelone nastúpil presne do tristo zápasov, v ktorých dokázal streliť stodeväť gólov. Získal sedem trofejí a do klubu sa vrátil opäť v roku 2008, keď sa stal koučom béčka Blaugranas. Aktuálne je manažérom prvého tímu, počas dvoch sezón dokázal získať treble a double a už teraz o ňom môžeme vravieť ako o jednom z najúspešnejších trénerov Barcy všetkých čias.

Zdroj: sport.es, forcabarca.sk
Foto: sport.es

SabiJack

1
2016-09-01 22:28:01

Legenda

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.