Táto sezóna začína pomaly naberať grády, po troch ligových kolách sa na scénu dostáva aj najprestížnejšia európska klubová súťaž, v prvom dueli skupinovej fázy Ligy majstrov sa Barca stretne s nepríjemným Celticom Glasgow. Poradia si zverenci Luisa Enriqueho s prvou zaťažkávajúcou prekážkou?

Barca pozná svojho súpera veľmi dobre, v čerstvej pamäti majú škótske mužstvo aj priaznivci katalánskeho veľkoklubu, oba celky si totiž sily zmerali len prednedávnom počas letnej prípravy na International Champions Cupe. V divácky atraktívnom stretnuti zvíťazili Blaugranas.

V priateľskom zápase vyhral aktuálny majster španielskej ligy 3-1, keď zažiaril najmä Arda Turan, turecký reprezentant parádnym presným zásahom otváral skóre po prihrávke Aleixa Vidala. Proti Rodgersovmu družstvu hral skvele aj Sergi Roberto, o čom svedčilo aj pozápasové vyjadrenie Luisa Enriqueho, ktorý povedal, že canterano je viac než len obyčajný futbalista.

Duely medzi Bhoys a Azulgranas priťahovali vždy nesmiernu pozornosť médií, v posledných piatich súťažných z nich pritom dokázala uhrať Barca hneď štyri víťazstvá, pričom zaváhala len v pamätnom zápase v Celtic Parku v roku 2012, keď Kataláncom nebolo nič platné ani 84%-né držanie lopty a neustále obliehanie brány Frasera Fostera, aktuálneho elitného gólmana Southamptonu považovaného za jedného z najlepších v Premier League vôbec.

Priaznivci FCB si rozhodne tiež stále dobre pamätajú súboj z novembra 2013, prvýkrát v ňom dal totiž o sebe výrazným spôsobom vedieť za Barcelonu kúzelník Neymar, ktorý do siete Celticu nasúkal hetrik. V hodnotení hráčov podľa portálu Goal dostal desať bodov.

FC Barcelona

Barca má svojim pochybovačom po uplynulom víkende rozhodne čo dokazovať. Katalánci totiž šokujúco na Camp Nou prehrali s nováčikom najvyššej španielskej ligy, nepríjemným Deportivom Alavés 1-2 a po troch kolách tak strácajú na Real Madrid tri body.

Pre Luchov tím je vstúpiť trojbodovo do skupinovej fázy tohtosezónnej edície Ligy majstrov mimoriadne dôležité, a to obzvlášť v domácom stretnutí so súperom zo štvrtého koša, proti ktorému sa neberie z pravidla nič iné ako výhra. O nepríjemnosti Celticu sme sa už ale niekoľkokrát presvedčili.

Do kádra astúrijského manažéra sa po reprezentačnej prestávke vrátilo už kompletné trio MSN, Lionela Messiho však sužovali v uplynulých dňoch zranenia, v aktuálnej dobe ale všetko nasvedčuje tomu, že proti škótskemu majstrovi bez bolestí po boku svojich juhoamerických kolegov nastúpi.

Zajtra v akcii naopak neuvidíme zraneného Marca-Andrého ter Stegena, podobne mimo hry je aj portugalský stredopoliar André Gomes, ktorý si zdravotné ťažkosti odniesol z duelu s Gibraltárom.

V prospech Kataláncov hovoria jasne všetky ukazovatele. Okrem výhody domáceho svätostánku im psychickú výhodu dávajú aj štatistiky, z posledných ôsmich stretnutí totiž Barca nad Celticom v Lige majstrov zvíťazila šesťkrát, pričom úchvatný je aj jej zápis o celkovej výhre z tohto turnaja. Blaugranas za posledných jedenásť rokov nad hlavu ušatú trofej dvihli štyrikrát, čo je naozaj úctihodné číslo. Podarí sa jej získať titul aj v tomto ročníku? Celtic by mohol byť adekvátnym súperom na rozjazd.

Celtic Glasgow

Družstvo sídliace v Glasgowe je neuveriteľný pojem nažvdy patriaci do futbalovej histórie, ktorý bol vo svojej domácej lige v posledných piatich rokoch nezastaviteľný, keď sa mu ju zakaždým podarilo vyhrať. Je však férové uznať, že veľký podiel na tom mali problémy tímu, ktorý pre neho vytváral vždy najväčšiu konkurenciu, keď v ročníku 2011/12 bol Rangers preradený až do štvrtej najvyššej škótskej súťaže. V tejto sezóne sa ale všetko mení, The Gers sa podarilo opäť prebojovať sa až do Premiership a svedkami sme tak opäť odvekej rivality, akú si fanúšikovia rozhodne po dlhšom čase zaslúžia.

Ako sa zatiaľ Celticu darí v tejto sezóne? Je férové uznať, že naozaj veľmi slušne. Na začiatku sezóny The Boys úspešne zvládli kvalifikáciu do hlavnej fázy Ligy majstrov, keď si poradili s Lincoln Red Imps, FC Astanou aj H. Beer Sheva a zatiaľ ťahajú mimoriadne úspešnú sériu aj v domácej lige.

Rodgersov celok sa bezpečne s dvojbodovým náskokom usadil na prvej priečke tabuľky, a to aj napriek tomu, že oproti druhému Hearts má zápas naviac, ktorý pritom odohrá s aktuálne posledným mužstvom ligy, tímom Patrick. Celtic v poslednom ligovom kole jednoznačne zvládol mimoriadne očakávaný a divácky atraktívny duel, keď na domácom štadióne nedal najmenšiu šancu Rangers, svojho úhlavného rivala zdolal 5:1. Neutrálni fanúšikovia tešiaci sa na drámu do poslednej sekundy si tak na svoje neprišli.

Problémom pre bývalého manažéra Liverpoolu by však mohlo byť zranenie hamstringu u najlepšieho strelca svojho tímu, Leigha Griffithsa, ktorého by tak nahradiť mal v základnej zostave Moussa Dembele, ten má ale obrovskú formu, keď počas spomínaného Old Firm Derby zaznamenal hetrik.

Info pre tipérov

Info o zápase

Dátum: 13.9.2016

Čas: 20:45

Miesto: Camp Nou, Barcelona

Rozhodca: Ovidiu Hategan

Prenos: 02 TV Sport 1

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.