Zverenci Luisa Enriqueho nemajú priestor na vydýchnutie, po náročnom domácom stretnutí s Manchestrom City čaká na Barcu zaťažkávajúca skúška na horúcej pôde Mestalle. Do zápasu, ktorý bude mať zvláštnu príchuť najmä pre Paca Alcácera, bývalého hráča Los Che, však Katalánci pôjdu s jasnou vidinou troch bodov.

Bilancia oboch celkov je vzácne vyrovnaná, v posledných piatich vzájomných dueloch sa zrodila hneď dvakrát remíza, dva ráz vyhrala Barca a raz, v minulosezónnom zápase, zvíťazila dokonca aj Valencia. Vyčnieva však stretnutie z februára tohto roka, keď Blaugranas vyprevadili po štyroch góloch Suáreza a troch Messiho presných zásahoch v Copa del Rey svojho súpera z Camp Nou suverénnym výsledkom 7-0.

Priaznivci si ale zrejme stále dobre spomínajú na apríl, Barca vtedy na domácom štadióne tímu z juhovýchodu Španielska podľahla 1-2, keď po polčase prehrávala po vlastnom Rakitićovom góle a zásahu Santiho Minu už dvojgólovým rozdielom a nepomohol jej ani následný Messiho presný zásah.

Keď sa pozrieme do hlbšej histórie, za spomenutie tiež stojí duel z 1. februára 2014, keď si katalánsky svätostánok ešte v drese Valencie podmanil súčasný futbalista Azulgranas Alcácer. Hosťom sa podarilo zvíťaziť 2-3 a kľúčový podiel pri tom zohral práve Paco, ktorý dokázal víťazne skórovať.

Valencia CF

Súčasnú situáciu vo Valencii možno jednoducho opísať ako katastrofu. Mužstvo patriace dlhé roky medzi španielsku elitu skončilo v uplynulej sezóne na katastrofálnej dvanástej priečke tabuľky La Ligy, pričom sa mu tak nevyplatila ani mohutná investícia vo výške 143-och miliónov eur, keď klub kúpil Rodriga, Andrého Gomesa (aktuálne už hráča FCB) a Joâa Cancela z Benficy, Negrada z Manchestru City, Abdennoura z Monaca či tiež Santiho Minu zo Celty Vigo.

Posledné leto už ale bolo z ohľadu celku, ktorého prezidentkou je singapurská rodáčka Lay Hoon Chan, značne chudobnejšie. Na prestupovom trhu Los Che minuli 'len' tridsaťštyri miliónov eur, získali však hneď viacero minimálne zaujímavých mien, z ktorých vyčnievajú Ezequiel Garay, Nani či tiež Mangala, ktorý prišiel do Ligy Santander zo City. Valencii sa tiež získať podarilo dvoch hráčov Blaugranas, nastálo Martína Montoyu a na hosťovanie Munira El Haddadiho.

Situácia v kádri Valencie sa začína stabilizovať a družstvu sa po katastrofálnom štarte do tohto ročníka začína konečne dariť. Na začiatku sezóny tím prehral všetky štyri ligové zápasy, keď nestačil na Las Palmas, Eibar, Valenciu, Betis a Bilbao, pričom v týchto súbojoch inkasoval hneď deväťkrát, z uplynulých štyroch stretnutí však dokázal vyhrať hneď tri.

Netopiere z kvarteta súbojov s Alavés, Leganés, Atléticom Madrid a Gijónom podľahli len Simeoneho Los Colchoneros, zlepšenie tak zaznamenali aj v postavení v tabuľke. Kým po katastrofálnom odštartovaní sezóny sa potácali na samotnom dne tabuľky, dnes sú s deviatimi bodmi štrnásti, na siedme Las Palmas tak strácajú len tri body.

Všetko tiež nasvedčuje tomu, že Los Che našli svoju stratenú futbalovú identitu. Za zmienku stojí, že Valencia na prvý pohľad nedominuje, keď ani v jednom zo zápasov, ktoré dokázala zvíťaziť, nemala oproti svojmu súperovi väčšie držanie lopty, no pod Cesarem Prandellinim sa zdá, že sa jej konečne začína dariť.

Taliansky manažér má pred sebou veľkú výzvu. Jeho tím zažíva v domácom prostredí s tromi bodmi po troch prehrách a jednom víťazstve najhorší vstup do ročníka od sezóny 1997/98, na Valenciu navyše čaká mužstvo s najvyšším počtom strelených gólov v aktuálnej edícii La Ligy vôbec. Berúc do úvahy, že Los Che si na Mestalli neudržali čisté konto už v osemnástich ligových zápasoch po sebe, musíme konštatovať, že na Prandelliho celok čaká naozaj neľahká úloha.

Trénerovi z Brescie rozhodne na pohode nepridáva ani fakt, že sa spoľahnúť nebude môcť na zraneného Naniho, ktorý má problémy so slabinami. Nič to však nemení na tom, že po deviatich dueloch na domácej pôde proti Barcelone bez víťazstva sa pokúsi o malý zázrak, keď si na Kataláncov aj napriek všetkému aspoň sčasti trúfa.

"Barcelona patrí medzi najlepšie kluby sveta. Budeme trpieť, to je celkom zrejmé, no máme dve alebo tri jasné idey, ktorými sa budeme prezentovať, a ktoré by mali súperovi spôsobiť problémy. Výhra? Bol by to sen, pokiaľ by sme remizovali a odviedli dobrú robotu, bol by som spokojný," tvrdil na tlačovej konferencii.

Hlavný tréner Valencie si tiež nevedel vynachváliť najväčšiu hviezdu katalanskeho veľkoklubu. "Messi je futbal, fantázia, technika. Je snom každého dieťaťa. Messiho príbeh dobre poznáme. Začiatok bol veľmi náročný, no po tvrdo odvedenej práci a odvahe prísť z Argentíny do Španielska dosiahol presne to, čo si zaumienil. Keď hovoríme o Messim, sníva každý, čeliť mu mi bude cťou," dodal.

Predpokladaná zostava: Alves - Gaya, Santos, Garay, Montoya - Perez, Suárez - Mina, Parejo, Cancelo - Rodrigo.

FC Barcelona

Október je už tradične pre Barcu mimoriadne náročný, neľahké stretnutia v La Lige totiž striedajú stretnutia Ligy majstrov, pravidelne sa tak stáva, že v jednom týždni zverenci Luisa Enriqueho nastúpia hneď do dvoch kľúčových duelov s nepríjemným súperom. Inak tomu nie je ani tentokrát, po súboji s Manchestrom City v stredu totiž prichádzajú Katalánci pred 55 000-mi divákmi na Mestallu.

Blaugranas svojho anglického súpera zdolať dokázali jednoznačne 4-0, tri body do tabuľky Champions League si však vyžiadali svoju nemalú daň, keď Lucho prišiel hneď o dvojicu svojich kľúčových mužov. Gerard Piqué pre problémy s členkom nútene pauzuje tri týždne, Jordi Alba si po obnovení predošlého zranenia nezahrá najmenej štrnásť dní.

Astúrijský lodivod tak musel pri tvorbe zápasovej nominácie do značnej miere improvizovať. Fanúšikov Barcelony mimoriadne potešilo najmä zaradenie Aleixa Vidala, do zoznamu sa dostal i talentovaný mladík Carles Aleñá, stále len osemnásťročný futbalista béčka. Do Valencie vycestuje aj tretí gólman mužstva, Jordi Masip, ktorý tak priestor dostáva po zranení Cillessena, ktorý nútene pauzuje, podobne ako Piqué, pre zdravotné patálie s členkom.

Barce aktuálne patrí štvrtá priečka ligovej tabuľky, so šestnástimi bodmi pred začiatkom deviateho kola strácala na vedúce Atlético a Real dva body. Proti Los Che do úvahy prichádzajú len dôležité tri body, podarí sa to však Luchovi?

Predpokladané zostavy: Ter Stegen - Aleix Vidal, Umtiti, Mathieu, Digne - Rakitić, Busquets, Rafinha - Neymar, Suárez, Messi.

Info pre tipujúcich

Info o zápase

Dátum: 22. október 2016

Čas: 16:15

Miesto: Estadio de Mestalla, Valencia

Prenos: Digi Sport 3

Zdroj: forcabarca.sk, goal.com
Foto: goal.com

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.