Času na oddych je málo, náročný program Barcelony pokračuje domácim stretnutím s nepríjemnou Granadou, v ktorom Blaugranas budú musieť povinne získať tri body. Podarí sa to však zverencom Luisa Enriqueho?

"Liga sa v prvých kolách vyhrať nedá, pri ich nezvládnutí je však možné prísť o šancu na jej celkový triumf," vyhlásil legendárny Pep Guardiola, bývalý kouč FCB, ktorého slová sme si požičali pri opise aktuálnej situácie Barcelony. Pokiaľ Katalánci nechcú stratiť niť so svojimi nevyspytateľnými rivalmi, súboj s Granadou, ktorej primárnym cieľom je udržať sa medzi elitou, musia zvládnuť.

V posledných piatich vzájomných súbojoch sa zrodilo štyrikrát víťazstvo Barcelony, v apríli 2014 ale dokázali zvíťaziť Nazarías, keď na domácej pôde pred 18-tisícovou kulisou Brahimiho gólom šokujúco získali tri mimoriadne cenné ligové góly. Titulové ambície Blaugranas tak dostali značnú trhlinu, keď vtedajšiemu mužstvu Gerarda Martina nepomohla ani jasná herná prevaha.

Fanúšikovia FCB naopak oveľa radšej spomínajú na duel z uplynulej sezóny, keď na Los Cármenes ich miláčikovia zvíťazili po kvalitnom výkone 0-3. Tromi gólmi sa prezentoval Luis Suárez, ktorý hral fantasticky a okrem presných zásahov odviedol aj kvantum čiernej roboty.

FC Barcelona

Ako jedným slovom opísať aktuálnu situáciu v kádri Luisa Enriqueho? Lazaret. Na to, aby sme našli v mužstve väčší počet zranení, by sme museli loviť v histórii veľmi dlho, Lucho bude mať navyše v sobotu skutočne nelichotivé problémy, astúrijský kouč totiž podľa všetkého bude mať problém s poskladaním zápasovej nominácie, šancu tak však aspoň dostanú mladíci.

Zdravotné patálie Blaugranas sa týkajú v súčasnosti hneď siedmich hráčov. Chýba Jasper Cillessen, ktorý si problémy s členkom privodil ešte počas reprezentačnej prestávky, jeho návrat sa už ale istým spôsobom blíži. Gólman Oranjes by naspäť podľa naplánovanej rekonvalescencie mal byť už v priebehu nasledujúceho týždňa.

Horšie to však je so situáciou v defenzíve. Barca má k dispozícii len dvoch zdravých stopérov, zranení sú totiž Piqué, ktorý nedohral súboj so City, aj Mathieu, ktorý bol nútene striedaný v utorok v Katalánskom superpohári pre svalové problémy. Kým stredný obranca španielskej reprezentácie by fit mohol byť už na odvetu so Citizens, Francúz bude potrebovať zhruba tri týždne.

Čo sa týka obrany, mimo je aj Aleix Vidal, alarmujuca je však i situácia v strede poľa. Zranený je Rafinha, ktorý utrpel pomliaždenie v ľavej časti rebier, Arda Turan, ktorý má problémy s členkom, a zabúdať nemožno ani na Andrésa Iniestu, ktorý si po zápase s Valenciou odniesol nepríjmené zranenie krížnych väzov pravého kolena. Doba kapitánovho liečenia sa bude pohybovať v rozmedzí šiestich až ôsmich týždňov.

Proti Granade ale budú Azulgranas favoriti aj tak. Proti svojmu súperovi neinkasovali už v štyroch po sebe idúcich ligových domácich stretnutiach, pričom nikdy vyššie číslo v tejto štatistike vo svojej histórii nedosiahli. Krajšie by pochopiteľne ale bolo, keby tento zápis ešte zveľadili.

Predpokladaná zostava: Ter Stegen - Sergi Roberto, Umtiti, Mascherano, Digne - André Gomes, Busquets, Denis Suárez - Neymar, Suárez, Messi.

Granada CF

V Granade prebehla výrazná zmena na trénerskom poste, keď Paca Jémeza nahradil v priebehu tejto sezóny Lucas Alcaraz, ostrieľaný lodivod, ktorý Nazarías koučuje po tretí raz, po rokoch 1995-98 a sezóne 2013/14 sa vrátil s jednoznačným cieľom, udržať celok bezpečným spôsobom v najvyššej španielskej lige.

Alcarazov príchod však zatiaľ nedáva dôvod na radosť všetkým. Sergi Samper, defenzívny stredopoliar, ktorý je aj naďalej kmeňovým hráčom Barcy, pod jeho vedením dostáva len minimum príležitostí a jeho budúcnosť je tak otázna. Na jeho smútok navyše z klubu odišiel ním mimoriadne rešpektovaný Jémez, ktorý bol hlavným dôvodom pri jeho rozhodovaní, či ponuku od družstva príjme.

"Práve preto som sa rozhodol prísť do Granady. Chcem sa od neho veľa naučiť. Všetci mi hovorili, že s ním to je výborné, že všetkým veľmi pomohol. Na tréning pod jeho vedením sa veľmi teším," hovoril ešte v priebehu leta v rozhovore pre SPORT.

Pokiaľ sa však chce stať v budúcnosti kľúčovým hráčom Barcelony, musí si poradiť i s aktuálnou neľahkou situáciou. Ako do chlapca, ktorý si prešiel v La Masii všetkými mládežníckymi kategóriami, sú do neho vkladané veľké nádeje a bola by škoda, keby jeho vývoj začal nepochopiteľne stagnovať po jednej jedinej zmene manažérov.

Alcaraz má s tímom rozhodne čo robiť. Granada nevyhrala už v deviatich uplynulých zápasoch, proti Barcelone sa ale aj tak pokúsi o malý zázrak. V súčasnosti sa spoľahnúť nemôže na trojicu svojich zadákov, Foulquieriho, Gabriela Silvu a Gastona.

Predpokladaná zostava: Ochoa - Tito, Vezo, Lombán, Gabriel - Cuenca, Agbo, Angban, Pereira - Kravets, Ponce

Info pre tipérov

Info o zápase

Dátum: 29. október 2016

Čas: 20:45

Miesto: Camp Nou, Barcelona

Zdroj: forcabarca.sk
Foto: goal.com

blauigrana

0
2016-10-28 23:12:52

5-0

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.