Palau Güell nájdete v Barcelone na ulici Nou de la Rambla, v blízkosti prístavu a promenády mesta. Tento palác bol navrhnutým mladým Antonim Gaudím. Výstavbu financoval Eusebi Güell.

Eusebi Güell financoval viaceré Guadího diela, pretože voči nemu cítil veľký obdiv. Gaudí do tohto diela vniesol množstvo úsilia, keďže išlo o jeho prvé dielo, no predovšetkým - malo ísť o sídlo Eusebiho Güella. V tom čase to bol bohatý podnikateľ a politik.

Guadího stavba musela postavenie jeho patróna odrážať. Aj preto vznikol nezvyčajný architektonický projekt. Palác je navrhnutý použitím inovatívnych stavebných techník spolu so širokou škálou materiálov s osobitným dôrazom na tie drahšie ako napríklad mramor. Dokazuje to tiež fakt, že pre návrh fasády Gaudí vypracoval až 25 rôznych riešení. Na vypracovaní dvoch riešení sa podieľal Francesc Berenguer, jeden z jeho najvernejších pomocníkov. Stavba postupne vyrástla v rokoch 1886 až 1890.

Palau Güell kombinuje typickú štvorcovú štruktúru katalánskych stredovekých palácov s reprezentačnými drevenými kazetovými stropmi, ktoré dopĺňajú inovácie ako parabolické oblúky. Tie sú v podstate charakteristickým znakom jeho práce.

Stavba patrí medzi diela, z ktorých cítiť inšpiráciu Ďalekým východom (India, Perzia, Japonsko) ako aj Islamským umením. Guadí v hojnom meradle využil dekoráciu napríklad z keramických dlaždíc. Budova má takmer pravouhlý pôdorys na pozemku o rozlohe 18x22 metrov s prístavbou v juhozápadnej časti o rozmeroch 6x20 metrov.

Celú štruktúru paláca prezentujú predovšetkým steny fasád, prírodný kameň, piliere vybudované z tehál v suteréne a z kameňa na ostatných poschodiach. V budove nájdeme priestor pre stajne v suteréne, na prízemí je vstupná hala, garáže a rôzne priestory pre služby. Medziposchodie je vyčlenené pre administratívu. Druhé poschodie je už súkromné, kde sa nachádzajú kúpeľňa či spálne. Až na treťom poschodí je potom kuchyňa či práčovňa. Ďalej je už len strecha.

Piliere v suteréne

Dizajn diela vo všeobecnosti dýcha Guadího rukopisom, kedy jeho konštrukcie sa vyznačovali aplikáciou orientálneho štýlu. Guadí v Palau Güell veľmi pozorne navrhol aj interiér. Dal si záležať na bohatej výzdobe v štýle Mudéjar s dôrazom na stropy, ktoré tvorila kombinácia dreva a železa. Guadí zároveň študoval účinnosť všetkých technických riešení s prihliadnutím na štruktúru budovy - osvetlenie, vetranie či zvukovú izoláciu od vonkajšieho okolia.

Bohatá dekorácia stropov na prvom poschodí

Strop v hlavnej hale na prízemí

Aby dosiahol požadované výsledky, na pomoc si prizval technikov a remeselníkov akými boli architekti Fransesc Berenguer a Camil Oliveras, maliar Francesc Vidal I Jevellí, staviteľ Agustí Masip, kováči Joan Oñós, Salvador Gabarró, tesári Antoni Oliva, Juliá Soley a Eudald Puntí či murári bratia Ventura. Nechýbali ani maliari Aleix Clapés, Alexandre De Riquer a Ramon Tusquets a takisto ani sochári Joan Flotats a Rossend Nobas. S ohľadom na dodávateľov materiálov, prvky kovania pochádzajú z dielní Torras, sklo z dielne Pelegrí a keramika má pôvod v dielni Pujol I Bausis. Interiér budovy bol navrhnutý tak, aby zladil súkromný a verejný život rodiny.

Aj preto sa zo vstupnej haly na prízemí jednoducho dostanete do rôznych častí paláca. Palác pekne dopĺňa aj rozsiahla terasa o ploche 481 metrov štvorcových na štyroch úrovniach. Na celej budove zaujmú dokonca aj komíny.

Info pre turistov

Adresa: Nou de la Rambla, 3
Web: www.palauguell.cat
Otváracie hodiny:

október - marec: utorok až nedeľa od 10:00 do 17:30
apríl - september: utorok až nedeľa od 10:00 do 20:00

Vstup je zadarmo v každú prvú nedeľu v mesiaci a potom 23. apríla a 18. mája. V ostatné dní si dospelé osoby za lístok zaplatia 12 eur. Kompletný cenník hľadajte na odkaze TU. A ako sa k palácu dostanete? Smeruje tu metro linka L3, zastávka Liceu a tiež autobusmi 14, 59, 91 a 120.

zdroj: facebook, wikipedia, palauguell, fjalonso.blogspot.sk
foto: facebook, fjalonso.blogspot.sk

enny

18
2016-11-30 16:41:19

Ďakujem za príspevok. Nádhera. Počula som o tom paláci, že fakt stojí za to ho vidieť . No myslela som že je v rekonštrukcii. Teraz už viem že nie je. Už len pozháňať sponzora. :)

sany

1
2016-12-01 00:11:45

stačí povedať

Rasto

1
2016-12-01 22:41:48

Neváhaj a daj aj posledné...

blauigrana

12
2016-11-30 17:44:11

ako pozeram nudiť sa tam nebudem :) diky za takéto články

MSN91011

9
2016-11-30 18:11:27

Krásny článok...dúfam že ho raz navštívim :)

Aministrator

7
2016-11-30 18:45:58

heh tam som bol pred dvoma týždňami :D

cwirko

4
2016-11-30 20:02:03

Všetky Gaudiho stavby stoja zato!

Rasto

1
2016-12-01 22:40:30

Akurát sem mohli dať reálne foto, pretože to vyzerá, akoby to bolo na rohu ulice, čo nie je pravda. Ja som tam bol v r. 2011 a teda stojí to za to. Krásne, ako celá Barcelona. A ak je to spojené s futbalom na Camp Nou, tak to nemá chybu. Zážitok na celý život, aspoň raz by to mal zažiť každý ozajstný fanúšik Barcy.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.