Túlať sa po Barcelone je krásny zážitok – to vám potvrdí každý, kto už toto veľkolepé mesto navštívil. Okrem rýdzo futbalovej atmosféry však má hlavné mesto Katalánska i inú dominantu, ktorou je jeho architektúra. Dnes si spoločne priblížime ďalší Gaudiho unikát, ktorý jednoducho musíte vidieť.

Casa Milà, či La Pedrera, je architektonický skvost navrhnutý Antonim Gaudím. Stavba je zaujímavá samozrejme svojim výzorom, no okrem iného je jedinečná i tým, že to bol vôbec posledný počin ikonického architekta, než sa pustil do dominanty mesta a svojho životného projektu, čím bola samozrejme La Sagrada Familia.

Nádherný nočný pohľad na La Pedreru

Meno Casa Milà dostala po aristokratovi, ktorý si túto stavbu u Gaudiho objednal, no kvôli výzoru je v Barcelone známejšia pod menom La Pedrera, teda Kameňolom. Pere Milà a jeho polovička, ktorá bola mimochodom bohatou vdovou, Rosario Segimon i Artells, chceli, aby vznikla v Barcelone ďalšia jedinečná budova, ktorá by tento raz slúžila ich záujmom – Casa Milà malo byť miesto, kde ste si mohli prenajať luxusný byt.

Pán Milà bol učarovaný Gaudiho Casa Batlló, no jeho družka si predstavovala stavbu ich vysnenej investície inak. Gaudiho kontroverzný štýl si v tej dobe našiel aj svojich odporcov, čo v tomto prípade veci nepomohlo. Budova sa stavala medzi rokmi 1906 – 1912, no kvôli nezhodám panej Rosárii Segimon i Artells a majstra Gaudího došlo k rozviazaniu zmluvy, čiže sa budova dokončila až o niekoľko rokov neskôr.


Bohatá vdova Rosario Segimón i Artells


Čo sa jej histórie týka, vojnami extrémne síce narušená nebola, zároveň však i ona plnila istú časť úlohu strategického vojenského bodu – behom občianskej vojny v Španielsku sa tu opevnila katalánska strana bojujúcich.

Teraz už však niečo krátko konkrétne ku stavbe. Na prvý pohľad je evidentné, že sa Gaudi vyhýbal priamym líniám, aby jeho dielo vzbudzovalo dojem morom či vetrom otesaného monumentu. Stavba je z vápenca, no výrazná je aj prítomnosť železa.

Nedá sa nevšímnúť si i zaujímavé komíny, ktoré sú naozaj neobvyklého tvaru. Ich podobu si môže vyložiť každý inak, no pre väčšinu ľudí tieto tvary predstavujú bojovníkov či vojakov. V suteréne sa nachádza garáž, celkový komplex je nesmierne členitý a zvnútra rovnako bizarný ako zvonka. Dominuje ale najmä absencia symetrie.

V interiéri zaujme najmä obrovský cit pre detaily, na ktoré Gaudi dbal od stropu až po podlahu. V 6 poschodovej budove sú na tom prvom poschodí 2 prístupné byty vybavené dobovým nábytkom, zatiaľ čo v ostatných častiach môžeme nájsť i múzeum, či na samom vrchu aj vyhliadkovú časť. Spomenúť však musíme určite aj krásne balkóny.

Okrem bytov, múzea či turistických návštev má ale táto budova aj iné využitie. Konávajú sa tu rôzne prednášky, besedy, koncerty či rôzne kultúrne akcie, pre ktoré je toto miesto atmosféricky dokonalé.



Info pre turistov

Adresa: Passeig de Gràcia, 92. 08008, Barcelona.
Tel. 902 202 138
Web: www.lapedrera.com
Otváracie hodiny: (každý deň) 9.00 - 18.30
19.00 - 21.00

K pamiatke sa dostanete autobusmi 7, 16, 17, 22, 24 a V17, metrom linkami 3 a 5, stanica Diagonal. Čo sa vstupného týka, existuje množstvo variánt, môžete sa prejsť so sprievodcom i bez, kompletný cenník nájdete tu.

zdroj: wiki.es amf2010blog.blogsport.cz lapedrera.com
foto: wiki.cz barcelonaprivatetour.org amf2010blog.blogsport.cz

Marian

15
2016-12-05 18:22:05

Videl som ju z ulice. Nabudúce si ju prezriem, je to nádherná budova. Gaudí bol úžasná osobnosť, v Barcelone zanechal jedinečný rukopis.

123456

8
2016-12-05 18:52:36

Aj ja so ju videl a som rád že za niekoľko dní tam budem znovu.

dardel

13
2016-12-05 19:47:37

Nie som velkym fanusikom architektury, ale Gaudiho stavby su "magicke". BCN je fantasticke mesto, som rad, ze sa admini rozhodli takto priblizit mesto miestnym fanusikom, aby ked tam najblizsie zavitaju vedeli co si pozriet.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.