Ich najťažší súper bol finančný úrad: Superstar Cristiano Ronaldo a trénerská legenda José Mourinho použili na uschovanie svojich miliónov z reklamných aktivít schránkové firmy v Karibiku. Typické v kšefte chamtivosti, ktorý sa volá FUTBAL.

Čierna stránka futbalu (len úvodník – pozn. prekladateľa)

ČO by sa stalo keby sme zistili, koľko platia kluby svojim profesionálom – v skutočnosti, na Euro a Cent presne? ČO by a stalo keby sme sa dozvedeli aké provízie kasírujú poradcovia, pri každom prestupe, pri každom predĺžení zmluvy? Ak by sme sa mohli opýtať či naši hrdinovia trávnikov sú skutočne tak čistí ako ich prezentujú spoločnosti ktoré im robia PR? ­AK by sme mohli „hodiť očkom“ za kulisy a vysoký lesk fasády svetového futbalu, do kontraktov, bankových kont, korešpondencie?

Platforma, ktorá odhaľuje futbal Foot­ball Leaks nám umožňuje tento pohľad. Dala k dispozícii redakcii Der SPIEGEL asi 18,6 miliónov dokumentov, najväčší únik dát v histórii športu. Ide o daňovú morálku a daňové triky hviezd ako Cris­tia­no Ro­nal­do a Me­sut Özil.

Na začiatku boli dáta. Mnohé dáta. No ako sa dá nájsť niečo v najväčšom „Fußball-Leak“ všetkých čias, ak neviete, čo vlastne hľadať?

Čo platí pre – z reťaze odtrhnutú – futbalovú branžu, platí aj pre Football Leaks: všetky finančné sumy sú neustále väčšie a väčšie. Už 7 mesiacov (!!) vyhodnocuje 60 novinárov z 12-tich európskych mediálnych domov obrovské množstvo dátových súborov z celého sveta. V tomto období narástla zbierka dokumentov na neuveriteľných cca 1,9 Terabyte, z troch veľkých historiek vznikli mnohé a mnohé ďalšie. Na štarte momentálne vyhodnocuje tento „seriál“ viac ako 100 novinárov, programátorov, grafikov a kameramanov. Už je to hotové...

Myslíte, že tu ďalej je adventný kalendár so 24 okienkami? Vyzerá to tak... Denne sa bude odhaľovať ďalšia a ďalšia tvár „hriešnika“. Tu vidíte stav v 4-tý deň futbalového „Adventu“:

Football Leaks – účastníci v prehľade (zatiaľ odhalení)

To, čo vzniklo počas tých 7 mesiacov, si nedokázal v začiatkoch nik ani predstaviť. Kto je za ziskom dát a odkiaľ sú tieto dáta – čítajte v aktuálnom „Der Spiegel“. Po dlhých debatách zašifrovanými komunikačnými kanálmi dostal redaktor SPIEGEL-a Rafael Buschmann od platformy Football Leaks 2 pevné disky. Ten, kto sa preklikával nespočetnými šanónmi a zoznamami dát, rýchlo rozoznal: tu sa skrýva brizantný náboj. No ako nájsť niečo v miliónoch dokumentov ak ani neviete čo hľadať?

Netwoork novinárov začal pracovať v apríli

Nespočetné e-maily, zmluvy a prezentácie v angličtine, nemčine, španielčine, portugalčine a francúzštine, tisíce výsledkov vyhľadávania o profesionálnych futbalistoch v Bundeslige, Premier League a Primera Division, mzdy majstrov sveta, výpisy z bankových kont majstrov Európy – kto iný ako investigatívni novinári a uznávaní športoví experti sa mali o hľadanie postarať?

V apríli začali členovia rešeršného network-u „European Investigative Collaborations“ (EIC). Spolu so SPIEGEL-om sa čoskoro zapojili belgický denník "Le Soir", ako i kolegovia z Dánska ("Politiken") Anglicka ("Sunday Times"), Francúzska ("Mediapart"), Itálie ("L'Espresso"), z Holandska ("NRC Handelsblad"), Rakúska ("Falter"), Portugalska ("Expresso"), Rumunska (RCIJ, "The Black Sea"), Srbska ("Newsweek Srbija") a Španielska ("El Mundo").

„Majstri“ peňazí. Odhalené: špinavé peniaze futbalových superhviezd

Výsledkom je prvý spoločný kompletne európsky rešeršný projekt s veľmi rozličnými a mnohostrannými partnermi: online-redakcie sa stretli s printovými médiami, novinári pracovali v mediálnych redakciách alebo na laptopoch vo vlastnej spálni, neďaleko pobrežia Atlantiku v Lisabone alebo v budove Der SPIEGEL v Hamburgu.

O tomto je Football Leaks

Platforma odhaľujúca Football Leaks hľadá a zachováva dôverné dáta a e – maily týkajúce sa peňažných tokov vo futbale. Tak odkrýva ilegálne platby poradcom hráčov a investorom ako i pokusy, bokom prepašovať milióny na daniach pomocou offshore-obchodov. Football Leaks zamĺča svoje zdroje, poskytla však k dispozícii údaje SPIEGEL-u a ďalším médiám vo zväze European Investigative Collaboration. V rozsahu 1,9 Terabyte (!!) sa skrýva zatiaľ najväčšia databáza v športe.

Na zašifrovanej online platforme a v pravidelných videokonferenciách si vymieňali rešeršéri svoje poznatky. Najskôr prechádzali len „nahrubo“ digitálne dokumenty a porovnávali so zoznamami mien futbalových klubov, hráčov a sponzorov, vždy za účelom hľadať nápadné: Kde sa nachádzajú trefy? Je možné rozoznať vzorce správania? Atď.

Dokonca aj veľmi skúseným športovým reportérom zamrelo pred očami a zatajil sa dych a reč. Vedeli síce, že futbal je ovládaný chtíčom - chamtivosťou a korupčnými funkcionármi je vedome slabo kontrolovaný. Tušili, že sa za astronomickými a exponenciálne navyšovanými sumami za prestupy skrývajú čierni profitujúci. Až Football Leaks im otvorila možnosti nazrieť na samé dno.

SPIEGEL-Team k Football Leaks

Rafael Buschmann, Jürgen Dahlkamp, Stephan Heffner, Christoph Henrichs, Andreas Meyhoff, Nicola Naber, Jörg Schmitt, Alfred Weinzierl, Michael Wulzinger

Mnohé týždne od začiatku projektu sa skladali jednotlivé diely puzzle k (zrejme) najväčšiemu z hriešnikov, jednému z najlepších futbalistov sveta: Cristiano Ronaldo. Pojmy ako „daňová kontrola“, "British Virgin Islands", "obrazové práva" sa vynárali od júla v zozname rešeršérov. Odvtedy pracuje každý z nich na viacerých témach súčasne, pokúša sa zhromaždiť relevantné zmluvy, sledovať toky peňazí a rozlúštiť firemné konštrukcie.

Bez výmennej platformy a koordinátora EIC Stefana Candea by zrejme hrozilo nebezpečenstvo, že sada dát novinárov by im prerástla cez hlavu. No Candea založil zrejme najpodstatnejší nástroj pre rešerše: interný lexikón EIC na zašifrovanej platforme, ktorú môžu používať len členovia – partneri EIC. V priebehu posledných týždňov zhromaždili európski partneri viac ako 500 záznamov na osoby, firmy a ich spôsoby čiernej činnosti.

Tak vyrastá nová „tieňová“ Wikipédia, ktorá zhromažďuje údaje rešeršných profesionálov. Bude podkladom k seriálu, ktorý bude (už začali) možno čítať celoplošne v Európe od 2. decembra.

Najväčšie futbalové hviezdy mlčia na otázky, ktoré sú im vopred kladené – pred uverejnením. Mnohé právnické kancelárie sa pokúsili, zahnať do úzkych mediálne „domy“ a zabrániť im uverejnenie. Rešerše ukázala skutočnú tvár futbalu. V budúcich týždňoch všetku túto „dobrotu“ ukážu partneri z EIC celému svetu.

Ako to pokračuje v Španielsku – to nás ako fanúšikov FC Barcelona najviac zaujíma ste mohli sledovať aj v diskusii na našom „FÓRUM“-e

zdroj: Der SPIEGEL
preklad, úprava (ak budete chcieť aj pokračovanie):
Peter

DanBarca

31
2016-12-06 19:58:24

Vynikajúci článok. Dúfam, že v tomto zozname to bude bez hráčov Barcelony, mediálnych tlakov už bolo dosť, nech sa chalani sústredia zasa na futbal. Inak, jedna vec ma celkom baví. Akonáhle vyšli na verejnosť Messiho problémy s daňami, Slovenské média informovali takmer v sekunde o tom, aký je Leo kriminálnik atď. Ale to, čo sa tu práve ukázalo na Cristanovi, je snáď 10x väčšie, a médiá sú ticho. Bohvie prečo mlčia? A ak aj nejaký článok vypustia, tak to je o tom, ako to niekto dementoval. Ale fakty neoklamú, uvidíme ako to celé dopadne, a všetkým tým Ronaldovým fanboyz ktorý hovorili o Leovi ako o zločincovi sa konečne otvoria oči a zistia, že ani ten ich "otecko" nieje žiadny svätúšik :)

dardel

18
2016-12-06 20:11:50

Mlcia len sk media, messi bol odsudeny za nezdanenie 10m€ z image rights. V pripade cr7 je to takmer 15x viac

DanBarca

12
2016-12-06 20:14:09

Dokonca 15x viac. A je ticho :)

dardel

10
2016-12-06 20:10:52

Super ze o tom sa konecne sa sk hovori, v spanielsku je to obrovska vec, a kazdym dnim sa tato kauza len a len zvacsuje dalsimi odhaleniami. Messi tiez zhresil, bol odsudeny a potrestany. Kazdy, kto zneuziva system by mal byt potrestany

petrarcha

-12
2016-12-06 21:56:22

Píšeš to zato, že sa to týka Ronalda alebo je to tvoj všeobecný názor?

dardel

6
2016-12-07 08:15:35

samozrejme je to moj vseobecny nazor. od kedy vypukla kauza s Messim som vzdy tvrdil, ze ak porusil zakon tak musi byt potrestany. taktiez verim (doteraz), ze on o nicom nevedel. doveroval nespravnym ludom. a to iste si napr. teraz myslim o CR7. nie som ako "fanusikovia" madridu, ktori messiho posielali este pred sudom do basy na 10 rokov, verim v kazdeho nevinu.

Teo07

6
2016-12-06 20:18:56

Za seba hovorím, že tých hráčov úplne chápem. Aby hráč častokrát musel odovzdať vyše polovicu svojho platu štátu, je nonsens! To je čisté dojenie športovcov a aj bohatých podnikateľov. Dane do25%? Ok. Ale 50? 60?

DanBarca

16
2016-12-06 20:24:17

Aj bez tých 50% stále majú toľko, čo by sme my nezarobili ani za 10 životov. Messi bol za to potrestaný, tak dúfam že sa bude trestať aj inde :)

fantomas

-3
2016-12-06 20:40:13

Teo, úplne súhlasím. :)

Na druhú stranu milionárska daň trochu tento režim vracia do socializmu, čo je v podstate "dobré" a (zjednodušeným pohľadom) to vyrovnáva rozdiely medzi vrstvami. Každopádne súhlasím, že je je prehnaná.

soyferinho

-1
2016-12-06 21:14:36

podla mna je navrat do socializmu to najhorsie co moze byt. socializmus podporuje lenivych ludi a zmensuje motivaciu.
Hrozny system

kov3

1
2016-12-06 22:42:49

Máš 23 rokov , žiadne životné skúsenosti. Nemáš nárok takto hodnotiť, prd o tom vieš...

soyferinho

4
2016-12-06 22:50:15

po prve mam rodicov a mal som starych rodicov ktori mali priame zazitky.
Po druhe a co je hlavne, ja som toto nepisal (len) o historickom obdobi na slovensku, ale o ekonomickom a statnom systeme socializmu, ktory je stale vo svete

ad 3.: vek nie je zasluha, moj nazor je takisto platny ako tvoj, komosko

soyferinho

3
2016-12-07 11:43:52

ale vidim ze je vas tu takychto cervenych viac, no nic - netreba sa cudovat aku mame vladu :)

soyferinho

0
2016-12-07 16:17:31

http://is.4chan.org/...

soyferinho

4
2016-12-06 21:13:25

som jeden z mala ludi ktori vylozene odsudzuju progresivne dane.
ja som za rovnu dan, ta je najspravodlivejsia.
Vo francuzsku je progresivna dan dokonca do 75%, to je nenormalne.
V ramci legalnych moznosti by som vyuzil moznosti aj ja, a robi to vacsina ludi s vysokym zarobkom aj politikov.

alabaj84

-13
2016-12-06 20:31:38

pokial neni officialna obzaloba tak su tu len reci..viem ze tam bolo vela ludi v tych spisoch herci podnikatelia atd atd ale som nepocul aby sa stym nieco robilo mozno sa mylim neviem som nepostrehol nic take :) ked je to pravda tak prosim pre kazdeho ma platit zakon :)

barce1ona

1
2016-12-06 21:47:35

hadam len neocakavate ze tam nebudu aj nasi hraci. kazdy jeden by ste hladali klucku ako zaplatit co nejmenej statu. ja teda urcite :)

Yoyo

2
2016-12-06 22:52:05

na jednej strane je vysoka dan...ale na druhej su nenormalne peniaze, ktore zarabaju...ja si myslim, ze aj jedno aj druhe je prehnane...bezny clovek zaraba priemernu mzdu..alebo aj menej..a tiez mu zoberu 20%...co je tiez dost podla mna :)

Kokosnik

8
2016-12-06 23:16:23

Je smutne, ze na Slovensku skor chapeme, ze nam stat tie peniaze "berie", ale on by nam ich svojimi sluzbami mal aj vracat. Preto vseobecne myslienka vyssich dani nemusi byt zla, ked ti to stat adekvatne vrati. Napr. najvyssie danove zatazenie v Europe mas v Skandinavii a nemam pocit, ze by sa tam mali zle. To len k tvojej poslednej myslienke. Inak v podstate suhlasim, ze oboje posobi prehnane.

petrarcha

-2
2016-12-06 23:59:42

Veľmi triezvy názor, čistý súshlas Kokosnik.

Yoyo

3
2016-12-07 11:04:37

Pekne napisane...mas pravdu, ale osobne si myslim, ze u nas by to tak nefungovalo...pri nasej vlade a zakonoch....ale to uz je politika a o tej sa nerad rozpravam, lebo vacsinou sa ludia ohladom politiky len hadaju...ale suhlazim s tym co si napisal.

alabaj84

-8
2016-12-06 23:59:26

ja chapem ze chcete aby to bola pravda..ale nikto este nepotvrdil ze su tie informacie prave.. viem ze tam bol aj putin a neviem kto a kazdy to oficialne demetoval... si myslite ze taky putin by posielal peniaze niekde,,, asi tazko ked ma cele rusko pod palcom.. ale to jedno officilane neni nikto obvineni ani nic..nikto nevie kto posunul tie info im ani ci je to pravda,,, ale officialne uznani bol niekto iny....

alabaj84

-9
2016-12-07 00:26:02

je uz aj officialne z danoveho uradu ze CR si splnil vsetko co mal :)) to su len senzacie nic viac...

dardel

8
2016-12-07 08:17:44

zdroj? lebo vcera som cital rozhovor s hovorcom daniarom (www.elmundo.es) a ten POTVRDIL, ze vysetruju CR7. Tak ak nemas jasny dokaz tvojho tvrdenia, tak je to len senzacia, nic viac...

dardel

7
2016-12-07 08:19:41

nech sa ti paci, mozes sa zacal vzdelavat skor nez zacnes trieskat jedno cez druhe: http://www.elmundo.es/...

alabaj84

-6
2016-12-07 08:44:36

http://www.realmadrid.com/...

dardel

6
2016-12-07 08:49:17

to, co si mi dal je podobne vyhlasenie, ako Barcelona vydala ked vypukla kauza okolo Messiho. Aj messi si myslel, ze je vsetko v poriadku a to aj tvrdil. pozri si link ktory som ti dal, tam najdes ROZHOVOR s clovekom od hacienda (daniari), kde priznava ze VYSETRUJU CR7. Citaj a vzdelavaj sa, lebo zatial ani netusis co sa deje.

alabaj84

-5
2016-12-07 09:14:19

OK diky. pockam si na officialne vyhlasenie :) pekny den :)

dardel

5
2016-12-07 09:21:35

skoda, ze Messi nemal take pochopenie od "fanusikov" madridu, od prveho okamihu ho posielali do basy.

alabaj84

-6
2016-12-07 09:34:35

tak ludia su rozny :) vela veci sa nakeca a robia senzacie a nakoniec stoho nic nieje :) takze pockam na officialne vyjadrenie :)

singo1

5
2016-12-07 04:57:41

A ja si zelam aby v tom bol ronaldo az po anal a aby ich bolo z realu viac.dufam ze tato karma za vas vsetkych fanusikov realu co ste vsade v kazdej diskusii jebali spinavo na messiho neymara ich poriadne dobehla .uz to tutlate placete ze on nic on muzikant co ste jeho spravcovia?

arogantaldo

1
2016-12-07 09:01:41

A TOTO SA NEZOHLADNUJE PRI udelovaní zlatej lopty...konanie mimo travnika

marek17

-3
2016-12-07 09:47:15

to fakt ? :D nema sa podla teba zohladnovat aj to co hrac obeduje a kedy chodi spat ? fakt ked citam niektore je mi zle

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.