Nicolas Lodeiro, uruguajský reprezentant, sa tento rok rozhodol pre zmenu. Po pôsobeniach v Ajaxe, Botafogo či Boce Juniors ho zlákala americká MLS, aby následne podpísal kontrakt so Seattlom Sounders. Svoj podiel mal však na tom, nečakane, aj Luis Suárez.

Barcelonský útočník sa s Lodeirom dobre pozná už dlhé roky, obaja pritom v čase, kedy stredopoliar rokoval so Seattlom, nechýbali ani vo výbere svojho reprezentačného družstva v priebehu leta na Copa America Centenario, storočnej výročnici Majstrovstiev Južnej Ameriky.

Výkonný riaditeľ amerického klubu Garth Lagerwey sa s Lodeirom rozhodol vo fáze pokročilých diskusií spojiť telefonicky, takáto diskusia medzi rodákom z Illinois, ktorý celý život hovoril angličtinou, a rodeným španielsky hovoriacim človekom ale môže byť naozaj komplikovaná. Riešenie? Suárez. Luisito sa zhodou náhod počas jedného ich hovoru nachádzal poblízku a Lodeirovi, ktorý bol frustrovaný zo svojej vlastnej angličtiny, pomohol.

"Bolo to komické. Nico a ja sme spolu hovorili pri jednaní o prestupe pomerne často, dať všetko dokopy nám trvalo štyri mesiace. Do Spojených štátov prišiel následne pochopiteľne počas Copa America s Uruguajom, pričom pri spätnom pohľade na vec sa to zdá byť ako kľúčový faktor celého transferu, pretože s ním vtedy dorazili aj žena a deti, ktorí sa prišli na Ameriku pozrieť, a myslím si, že sa im tu páčilo. Myslím si, že sa vtedy rozhodli, no Nico, ktorého angličtina je celkom, celkom dobrá, sa príliš komfortne pri hovoroch necíti," spomína Lagerwey.

"Nemôžete sa oprieť o reč tela, je to ťažšie než priamo z očí do očí, tak ho to, že mi nebol schopný všetko rozumieť, už jednoducho prestalo baviť. Povedal tak, že mám vydržať a hovoriť s jeho priateľom, s čím som súhlasil, no nemal som ani potuchy o tom, čo sa deje. Vtom sa však ozval Luis Suárez. 'Zdravím, tu je Luis Suárez, ako sa máme?' 'Ránko, pán Suárez, ako sa máte Vy?' Následne slúžil ako náš prekladateľ, vysvetľoval.

Lodeiro následne so Seattlom podpísal na konci júla, v novom tíme sa mu pritom darí výborne. V trinástich zápasoch si na svoje konto pripísal tri góly a osem asistencií, svojmu tímu výrazným spôsobom pomohol pri spanilej ceste vyraďovacou fázou.

Neposilní tento celok aj sám Suárez? "Povedal mi, že možno príde o sedem rokov. To vyšlo z jeho úst, takže možno to je rok, kedy mu vyprší kontrakt. Povedal som mu, že by sme ho privítali kedykoľvek, keď bude pripravený, ale som si vedomý toho, že to bol len taký malý vtip na odľahčenie."

Zdroj: mlssoccer.com
Foto: archív, mlssoccer.com

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.