José Mourinho je hviezdou medzi hviezdnymi trénermi – a ten, ktorý pozná všetky triky aj mimo ihriska. Ako odhalili Football-Leaks, využil služby schránkovej firmy v Karibiku, aby zahmlil milióny. Teraz sa objavili údaje o daňovom podvode.

Profesný (skrátený) životopis

José Mourinho, nar. 26. januára 1963 v Setúbale, Portugalsko, platí za jedného z najúspešnejších futbalových trénerov sveta.

Jeho najdôležitejšie tituly:

  • Champions League: 2004 a 2010

  • Portugalský majster: 2003 a 2004

  • Anglický majster: 2005, 2006 a 2015

  • Taliansky majster: 2009 a 2010

  • Španielsky majster: 2012

Ak by bol inzerát:

Hľadá sa meno majstrovského trénera s nasledovnými vlastnosťami: arogantný. Neférový. Vyvolávajúci hádky. Egocentrický. Extrémne úspešný. Väčšine tých, i keď majú len veľmi málo spoločné s futbalom, to úplne stačí na odpoveď: José Mourinho

Nemôžeme podozrievať, že dnešný coach Manchestru United málo zapracoval na svojom imidži zlého charakteru v európskom futbale. Mourinho je známy ako jedovatý ak je porazený, notorický kverulant, večný plačko – ktorý zdedil do vienka zlý osud napriek 8 majstrovským titulom a 2 víťazstvám v CL.

Lenže Mourinho to dokáže zrejme ešte odpornejšie : ak sa jedná o jeho peniaze.

Špinavé triky

Nielenže najlepšie platený tréner na svete používa schránkovú firmu v Karibiku – ako sa teraz dá dokázať. Firma, ktorá patrila inej nadácii na Novom Zélande, ešte ďalej preč od Európy, ešte ťažšie objaviteľná. Zrejme patrí medzi tých málo daňových hriešnikov, ktorí sú (budú) odhalení – a majú ešte Chuzpe (židovský výraz pre nadutosť, nafúkanosť, ... – pozn. prekladateľa) tvrdiť, že musel za svoju „debnu pokladov“ v Karibiku platiť veľmi vysoké poplatky. Teda náklady, ktorý by mu mal fiškus (ľudovo daniari, berňák – pozn. prekladateľa) – prosím pekne – odpočítať z daňového základu.

Na to teda treba prísť – nedokáže každý – neuveriteľné ...

No a samozrejme mu to musia nechať len tak prejsť – bez pokuty. Tak ako to v minulom roku skutočne spravili španielske daňové úrady. Zrejme oklamané Mourinhom, ktorý úradníkom v Madride dal vedieť, že schránková firma bez personálu, bez obchodných priestorov, dokonca bez jedinej ceruzky mala požadovať za svoje služby viac ako 1 milión Euro na províziách.

To, že Mourinhovi španielsky fiškus ešte navyše v strede roka 2015 zaslal šťavnatý odpočet dane v sume niekoľko miliónov Euro, s pokutou a doplatkom za oneskorenie daniarov, odkryl SPIEGEL vo svojom aktuálnom vydaní.

Teraz k tomu prichádzajú nové detaily, o špinavých trikoch, ktorými napriek týmto záležitostiam i tak oklamal fiškusa.

Dodnes nebolo taktiež známe, že Mourinho mal na krku už v 2008 v Anglicku daňovú kontrolu. Napriek tomu skúšal aj v Španielsku triky týmto istým vzorcom.

Za tieto odhalenia a pohľady do životov hviezd futbalu treba poďakovať odhaleniu platformy Football Leaks ktorí zhromaždili 1,9 Terabytov materiálov, čo zodpovedá 500.000 bibliám !

Napriek skutočnosti, že tieto hviezdy zarábajú omnoho viac ako predsedovia správnych rád veľkých koncernov, ktorí majú zodpovednosť za státisíce spolupracovníkov, pohybujú sa pomocou trikmi po svete, aby odviedli - zdanili pre účely štátov len to najmenšie čo sa dá.

Niekedy však ako je zrejmé, tak ani toľko: "Je jasné, že v prípade Mourinha by malo byť začaté konanie vo veci daňových podvodov“, povedal Albert Sanchez-Graells, docent španielskeho práva na anglickej univerzite v Bristole. Dôkazy preukázali, že daňové úrady boli zavádzané. Jeho daňový model bol vypracovaný, aby sa zakryli pred úradmi multimiliónové čiastky v librách.

Majetok, za ktorý roky neplatil žiadne dane.

Kopec peňazí

José Mário dos Santos Mourinho Félix: tak ako je pochybný jeho charakter, takú má bez pochyby charizmu. Mourinho, the "Special One", tak nazýva sám seba, muž, ktorý dokáže byť rozdielový. Svoju kariéru začal ako tlmočník v Sportingu Lisabon, ale jeho ctižiadosť bola stále väčšia ako klub, pre ktorý pracoval.

Trénoval FC Porto, vyhral majstrovský titul a potom senzačne Champions-League.

A ďalej: 2004 FC Chelsea, 2008 Inter , 2010 Real Madrid, všade tituly.

Jeho mužstvá išli zaňho do ohňa – lenže do ohňa, ktorý on sám predtým zapálil svojim plameňometom. Urážal súperov, vyhrážal sa rozhodcom, stávkoval, používal triky, zmotával sprisahanecké teórie.

Pre víťazstvo spravil všetko, to bola jeho cesta, špinavá, ale úspešná. To sa vyplácalo aj finančne: keď šiel 2004 k Chelsea London, skasíroval v 1. roku okolo 5,3 milióna britských libier, 2009 u Interu to boli už 17,63 milióna Euro. A to bol „LEN“ jeho trénerský plat.

Okrem toho futbalové hviezdy zarábajú aj na tzv. „Obrazových právach“; sú to v prvom rade ich príjmy z reklám. Za tým účelom zakladajú hviezdy veľmi radi firmy, ktorým odstupujú „Obrazové práva“.

Výhoda: za regulárnu mzdu v klube musí hráč alebo tréner zaplatiť špičkovú sadzbu dane, v mnohých krajinách okolo 50%. Pri príjmoch pre ich firmy oproti tomu len podnikateľskú daň. Ak sídli firma napr. v Írsku, je to len 12,5%.

Tak to robil aj Mourinho: Už v Chelsea mal v rokoch 2004 – 2007 okolo 1,5 milióna libier od klubu nie ako mzdu trénera, ale ako Obrazové práva – aby Chelsea mohla robiť reklamu s jeho menom. Keď prestúpil v 2010 z Milána k Realu Madrid, znížila sa síce jeho ročná mzda z 17,6 na 14,9 milióna Euro. Ale oproti tomu mu zaplatil Real 2,3 milióna Euro ročne ako podiel na jeho reklamných právach.

Presnejšie povedané: vlastne nie jemu. Ale firme, ktorá pre Mourinha zhromažďovala peniaze z reklamy, aby bolo čo najviac peňazí možné obísť na daniach.

Táto firma, „Multisports Image Management“ (MIM), sídlila skutočne v írskom Dubline, založená 2004. Ako plesnutie do vody, ktoré si z miliónových príjmov odobrala mikrónovú províziu inak v prípade Mourinha robila firma predovšetkým: okamžitý ďalší prevod peňazí. Peniaze „tiekli“ na British Virgin Islands, ku „Koper Services SA“, založenej v tom istom roku. Schránková firma, bez akéhokoľvek personálu, vlastných obchodných priestorov, firma, ktorá nerobila nič iného ako prijímala Mourinhove peniaze z reklám. A predovšetkým: neplatila z nich žiadne dane.

Už 2004 „odovzdal“ Mourinho zmluvne Koperu kompletné reklamné práva – bez toho aby mu za to táto firma niečo platila.

De facto bol Koper zrejme len šporiacou dózou – nádobou na Mourinhove príjmy. Za tým účelom mala Koper konto u Kantonálnej banky St. Galler vo Švajčiarsku, tam spočívali tieto peniaze. Lenže nikde nebolo, ani na šporničke meno Mourinho. Kto ho hľadal, narazil len na nastrčené osoby.

Tréner dbal zrejme s veľkým dôrazom na skutočnosť, že nikde sa neobjavovalo jeho meno.

No to nie je všetko: Koper ako špornička bol zabalený v ďalšej škatuli. Ako ukazujú dokumenty Football-Leaks, patrila firma nakoniec nadácii na ďaleko vzdialenom Novom Zélande pod menom Kaitaia Trust.

Kto však mal výsadné právo v nadácii? Mourinho to nebol. A teda kto? Podľa papierov: Mourinhova "aktuálna manželka a jeho deti".

Mourinho je ženatý so svojou manželkou Matildou, volanou Tami, od 1989. Majú 2 deti: Matildu a José Mária. Mourinho drží svoju rodinu ďaleko od verejnosti.

Ako funguje model na úsporu daní?

(V origináli je možné kliknutím na jednotlivé čísla vyvolať vysvetlenie. Nešlo nám to, takže to vypisujem. Zabite ma – nechcelo to ísť ... Model je vlastne fotka z webu – pozn. prekladateľa).

Kto má záujem: http://www.spiegel.de/sport/sonst/football-leaks-zu-jose-mourinho-das-millionenspiel-a-1121228.html skroluj na stránke ďalej dolu až k nákresu a rozklikávaj body 1 – 6. Je to v nemčine!

Zelená šípka: obchodné spojenie Oranžová šípka: tok peňazí

1. Mourinhove príjmy sa skladajú z:

a) Mzda v klube zdanená normálnou sadzbou priamo na mieste. V mnohých štátoch až 50%-ami

b) Príjmy z reklám / Obrazové práva

2. Mourinho odstúpil Obrazové práva firme Koper na British Virgin Islands

Touto offshore-konštrukciou sa usporí na daniach.

Koper odstupuje Obrazové práva ďalej na firmy MIM a Polaris (obe Írsko).

3. Príjmy pretekajú cez MIM a Polaris ďalej. V Írsku sa zdaňuje len 12,5% sadzbou + minimálna provízia. Časť ide klubu (ak prekročí určitú sumu), celý zvyšok naspäť firme Koper na British Virgin Islands. Polaris hľadá zákazníkov pre reklamu ako u Mourinha

4. Koper má bankové konto vo Švajčiarsku u Kantonálnej banky St. Galler

5. 50% majetku Kopera patrí Operating Nominees Limited na British Virgin Islands, ktorá je 100%-ným majiteľom firmy Scalonda na Cypre. O šéfovi Koperu aj Scalondy rozhoduje Operating Nominees Limited. Scalonda na Cypre patrí zo 100% firme Kaitaia Trust na Novom Zélande. Scalonda má podiely v Polarise.

6. Nakoniec patrí zo 100% Kaitaia Trust na Novom Zélande, ktorú založil Mourinho. Výsadné práva má jeho manželka a 2 deti.

Akokoľvek šikovne Mourinho schovával peniaze – ako sa ďalej dozvieme, mal už 2008 problémy s daňovákmi. S britskými.

Ako ste videli, nezdanil Mourinho dostatočne vysoko 1,5 miliónov libier, ktoré dostal za obrazové práva medzi 2004 a 2007 od Chelsea. Nakoniec musel akceptovať doplatenie 211.253 libier.

Mourinho touto platbou sám priznal (!), že nesplnil svoje daňové povinnosti.

No podaril sa mu vtedy ešte jeden „Coup“: z 1,5 milióna libier deklaroval 896.000 libier ako provízie a výdavky spoločnosti MIM v Írsku a Kopera na British Virgin Islands a dokázal ich odčítať z daňového základu. (Kto pozná daňové zákony u nás vie, že z daňového základu je len ťažké čokoľvek odčítať. Je to taxatívne vymenované. U nás nikoho nezaujíma, že napríklad právnik potrebuje min. 8-10 kvalitných oblekov. Skúste si ich dať do nákladov. Pritom to sú jeho „montérky – pracovný odev“, ktoré si robotník môže dať do nákladov. Alebo minerálku, ktorou ma ponúknete ak k Vám prídem pracovne! Márne... – pozn. prekladateľa)

Zvláštne: MIM skasírovala len malú províziu, v neskorších rokoch raz 4%, raz 6,5%. Čísla za jeho éry v Chelsea 2004 až 2007 síce nemáme, ale nič nehovorí pre vec, že to v tom období bolo jednoznačne omnoho viac.

A Koper? Samozrejme firma mala správcu, ktorý spravoval ju a ešte tisíce (!) ďalších schránkových firiem. Niečo také stojí ovšem maximálne 5000 Euro ročne. Oklamal tu Mourinho anglické úrady vymyslenými nákladmi, aby stlačil daňovú záťaž?

SPIEGEL TV, Nedeľa, 4. december, 23.30 Uhr, RTL

Vlastne to mohlo (malo) byť Mourinhovi varovaním, že mu jeho daňový úsporný model Koper nemôže len tak prejsť. Jeho právnici však boli v strehu, keď 2014 došlo znova k problémom. Dňa 23. júla sa Mourinho vrátil zo Španielska späť do Chelsea a bol s tímom na tréningovom zraze v Rakúsku. Jeho poradcovia dostali alarmujúci list:

Agencia Tributaria, španielsky daňový úrad oznamovala, že si podrobne preverí Mourinhove roky v Reale od 2010 do 2013. Hlavne kontrakty z Obrazových práv. Posielanie jeho miliónov z reklám do Karibiku nebol zrejme Mourinhovým vlastným nápadom. Mohol pochádzať od právnikov, ktorí pracujú v okolí Jorge Mendesa, najúspešnejšieho agenta hráčov súčasnosti so zákazníkmi ako Cristiano Ronaldo, James Rodríguez, Pepe alebo Fábio Coentrão. Všetci zamestnaní v Reale Madrid. A u všetkých tá istá štruktúra: offshore schránková firma v Karibiku (prečítajte si celú históriu v aktuálnom SPIEGEL-i).

Tréner Mourinho bol jeden z prvých, ktorému radili Mendes alebo jeho poradcovia. Tým sa neobával Mendes len o Mourinha, ale o všetkých svojich zákazníkov s podobným modelom daňových „úspor“.

Aby sa zneškodnila bomba, posilnili sa Mendésovi poradcovia s Juliom Sennom, Ex-direktorom v Reale Madrid a zrejme o najlepšieho riešiteľa problémov pre futbalistov, po ktorých idú daňové úrady.

Senn počítal na začiatku s najhorším scenárom – súdnym procesom: "Pracujeme na tom, zabrániť takémuto scenáru, ale nič negarantujeme." Preskúmanie daňového úradu spôsobilo teamu Mendesa strach. Na to jeho kolega: „Mali by ste mať strach, lebo vec je desivá.“

Lebo Mourinho nezdanil príjmy z Obrazových práv?

Či už Adidas, Molinari alebo Saudský-Telecom – reklamní partneri Mourinha zaplatili buďto na MIM alebo na inú firmu, ktora sídlila v Írsku a naháňala reklamné zmluvy pre trénera. Tieto obe írske firmy museli síce platiť dane, menovite 12,5%. Ale len z vlastných ziskov, ktoré dosiahli z provízií. Oproti tomu nie za veľké príjmy, ktoré ďalej smerovali do Karibiku, na Koper. V jednom maile píše daňový právnik Senn na otázku, či budú odvedené dane aj z peňazí Koperu: "Nemyslíme si." Senn uvažoval o tom, či nebude môcť povedať španielskym daňovým úradníkom, že konštrukcia bola odskúšaná v Anglicku – všetko čisté, O. K. Lenže vtedy ešte nevedel, že Mourinho už musel doplatiť dane v Anglicku. "Namiesto aby nám to pomohlo", posmeľoval ho španielsky právnický kolega, "prináša nás to do ešte ťažšej pozície, lebo mu bude možné vytýkať (Mourinhovi, pozn.redakcie), že bol varovaný daňovými úradmi v inej zemi."

Čiže opakovaný vinník, nepoučiteľný.

Môžeme len dúfať, že vec sa ukončí bez trestného konania, napísal ten istý kolega v septembri 2014 Sennovi; v najlepšom prípade to bude stáť Mourinha "kopec peňazí, čo budeme musieť rešpektovať ako akceptovateľné (určite tu budú tresty)".

"Rešpektovať ako akceptovateľné", to znamenalo zrejme: ak sa podarí konečne dostať úrady na pozíciu, že ide len o peniaze, nie o horšie, napr. verejný proces - potom bude možné znížiť sumu peňazí.

Aká to len náhoda

V každom prípade to bolo drahé: 5,8 milióna Euro, z toho 4,4 milióna kvôli Obrazovým právam, 1,4 za iné daňové pochybenia.

Napriek tomu: "Môžeme si gratulovať", písal Senn kolegom poradcom, zodpovedá to zdaneniu 29 % - špičková sadzba v Španielsku je okolo 50 %.

"Je to NAJLEPŠÍ SCENÁR"; ak si pomyslíme, akou hrozbou to všetko začalo, tak sme dosiahli príma výsledok, oslavoval Senna. Viac sa dnes nedá dojednať, treba čo možno najrýchlejšie podpísať ten deal.

Lebo aj prognóza sa stala skutočnosťou : Ak sa jedná len o peniaze, je možné sumu stlačiť. Nielen preto, že rok 2013 vypadol z výpočtov Španielov, lebo Mourinho sa opäť presunul v lete späť do Anglicka. Ešte lepšie: ako už aj v 2008 sa ako aj Angličania tak aj Španieli nechali učičíkať argumentáciou, že Koper mal vysoké výdavky. Tie si môže Mourinho odčítať z daňového základu.

Pre roky 2010 až 2012 nahlásili právnici viac ako 1 milión Euro na poplatkoch za služby Kopera pre Mourinha. Poplatky? Aké poplatky?

K tomu ešte podpísal Mourinho 23. júna 2015, len pár dní pred písomným vyrovnaním s finančným úradom, zmluvu – s Koperom! Podľa tejto dohody smie si Koper za svoje údajne tak veľké služby každý rok ponechať servisný poplatok: 29.467 Euro a 14 centov za rok 2010, temer 529.000 Euro za rok 2011, viac ako 456.000 Euro za rok 2012.

Zvláštne sumy vznikli tak, že paušál každého roka bol deklarovaný ako 13,99 % z príjmov Kopera. Príjmy boli deklarované ako poplatok. Právom? Mnoho hovorí pre to, že sa jednalo len o „fantómové“ náklady, lebo ako schránková firma nemal Koper "ani zamestnancov nehovoriac už akýchkoľvek iných pracovných silách, alebo pracovných prostriedkoch, aby vyvíjali svoje aktivity", ako sa sám právnik Senn vyjadril pred kolegami v Dubline „čierne na bielom“.

Koper bola len špornička na peniaze; takéto firmy sú v skutočnosti lacné: pár Euro pre nastrčených, za obchodný register, za vedenie konta. Ale žiadne státisíce! Veď koniec- koncov tam nie je nik, kto by napr. získaval zákazky a spracovával ich.

Ďalší doklad, že sa jedná o vymyslené náklady, sa nachádza vo výpisoch z konta, ktoré tiež predložili Football Leaks. Lepšie povedané: nenachádza sa tam NIČ. Ani jedna z označovaných provízií sa tam nevynára.

Koper si ich podľa výpisov z citovaných rokov nestiahol z Mourinhových miliónov, nazaknihoval ich alebo ich akokoľvek inak separoval. K tomu pasuje, že v jednom z predošlých mailov písal jeden právnik, existujú len minimálne peňažné toky z Koperu. Žiadne státisíce.

Proti čiastkovej požiadavke finančného úradu vzniesli právnici nakoniec protest – jednalo sa o zvyčajné daňové historky, ktoré boli predhadzované ich klientovi. No čo sa týka Obrazových práv Kopera, bola vec uzatvorenou záležitosťou pre José Mário dos Santos Mourinho Félixa. Pre Félixa = v preklade šťastného.

Opäť spravil coach všetko pre úspech – a opäť vyhral. Zlé svedomie ho môže trápiť podobne ako po špinavom víťazstve na trávniku.

Keď mu EIC-network pred jeden a pol týždňom zaslalo dlhý katalóg otázok, zostal osobne Mourinho ticho. Žurnalisti – je možné mať taký dojem – sú pre neho i tak neschopní satisfakcie. Aj od hráčov Cristiano Ronaldo, James Rodríguez, Fábio Coentrão a Pepe neprišla žiadna odpoveď. To isté od firiem MIM a Polaris z Írska. Na konci týždňa sa prihlásila so stanoviskom firma Gestifute od kráľa poradcov Mendesa. Aj za Mourinha a za najdôležitejšieho zákazníka Mendesa: Cristiana Ronalda. V stanovisku sa hovorilo, že Cristiano Ronaldo ako aj José Mourinho vždy plne uspokojili svoje záväzky voči španielskym a britským daňovým úradom. Okrem toho neboli ani Ronaldo ani Mourinho "nikdy zapletení do právnych sporov vo veci daňových únikov“. Vždy ak malo dôjsť k rôznym názorom s daňovými úradmi, boli tieto vyriešené mimosúdne. K zrejmým zatajeným nákladom u Koperu v prípade Mourinho sa Gestifute nevyjadrila.

Britská PR-agentúra, ktorá zastupuje agenta Mendesa a hviezdy Mourinha a Ronalda, dala vedieť, že Mendes nikdy nemal do činenia s daňovými modelmi hráčov. Modely boli zhotovené na želanie klubov a pomocou daňových poradcov. Okrem toho neboli v prípadoch Mourinha úrady oklamané pri daňových kontrolách v Španielsku a Anglicku.

Z okolia právnickej kancelárie Julia Sennu: celé odhalenie spočíva na krádeži dát; okrem toho sú manipulované doklady. Kancelária sa však radšej nechce nechať citovať, ani nedodá žiadne dôkazy o falšovaní. Jeden PR-človek, ktorý sa vydával za vyslanca od Senn Ferrero, prehlásil, že firma Koper mala byť vždy známou firmou pre daňové úrady.

Real Madrid a Chelsea v Londýne, dva kluby, ktoré posielali peniaze do Írska za Obrazové práva za Mourinha – odkiaľ putovali do Karibiku, prehlasujú, že nespravili nič nesprávneho. Údajne všetko podľa práva a zákona; Real pripomína, že podľa španielskeho práva, vždy odosielali pred každou platbou Morinhovi ihneď dane fiškusovi. To súhlasí, ale len smiešnych 10%. Daňoví úradníci v Madride sa k prípadu Mourinho nevyjadrujú.

Aj tí anglickí nechcú a nesmú nič povedať k prípadu. Potom len všeobecne ale predsa: dáva sa pozor na to, aby pri platbách klubov za Obrazové práva ich hviezd „boli zaplatené potrebné dane“. A: "Obvinenia, že hráči, tréneri alebo ich agenti udali pri daňovej kontrole možné nesprávne údaje, berieme veľmi vážne. Ak sa také niečo stane, môžeme znovu otvoriť aj uzatvorené prípady“.

Toho sa musí teraz obávať Mourinho, podobne ako vo futbale: že si po záverečnom hvizde rozhodcu niekto znova pozrie obrazový materiál.

Alebo v tomto prípade: úradom dosiaľ zrejme neznáme dokumenty. Mourinho má skúsenosti s dodatočnými zastaveniami činnosti. S finančným úradom, ktorý sa možno cíti oklamaný a opätovne začne vyšetrovať, zrejme menšie.

zdroj : der SPIEGEL, SPIEGEL – ONLINE
preklad, úprava, doplnky :
Peter

aguero

0
2016-12-09 14:09:10

Nejake skratenie? toho co sa vlastne deje?

tomessi

18
2016-12-09 14:43:47

Najvacsi futbalovi podvodnici su (boli) v reale madrid... a to nas donedavna s pohrdanim poucovali o svojej bezuhonnosti.. pre mna ziadne prekvapenie, iba vrcholcek ladovca

Pravda

-21
2016-12-09 15:01:15

:D aha ..podla mna si ani necital clanok ale hned si povedal ze najvacsi podvodnici su v reale hlavne ze barca ma v danovych problemoch namocenu polku timu ale nevadi real to je zlo...prve si podrobne precitaj vsetky veci okolo toho

tomessi

14
2016-12-09 15:20:41

ale polka timu Barcy urobila zrejme financne o polovicu menej podvodov ako jeden zatial odhaleny z realu - to vsak ale nikoho z nicj neospravedlnuje - CR ale musi byt vo vsetkom jednotka...

Federer

11
2016-12-09 15:02:07

Vydržte čo bude ďalej !

Azulgranas

7
2016-12-09 14:35:57

zaujímavé

Pravda

-27
2016-12-09 15:04:59

zaujiamve ze forcabarca.sk tu riesi problemy napr Mourinha ale hlavne Ronalda..ked mal a este ma Messi s tym problemy taketo clanky som tu nevidel a hlavne o tom nepisali clanky portaly realumadrid....niektore clanky u vas su cisto namierene proti realu a snazia sa dehonestovat a zhadzovat supera(nemyslim teraz tieto o daniach) zaujiamve ze ceske ci slovenske portaly o reale taketo voci barcelone nerobia..to o niecom svedci :)

Honimir

-17
2016-12-09 15:12:31

tak tak Barce fandia len sami madari

123456

7
2016-12-09 22:52:41

Honibrčko - "madari" ? to je jedno , nech fandí Barce každý kto rozumie futbalu. A ináč vždy lepšie "madari" ako teplá skupina pojeb...o Realu. Honibrčko na to meno si prišiel sám ? Alebo si bol na návšteve v Madride. Ináč dobrú zábavu a pozor na prdel. Počul som že v Madride to máš od zadu namiesto lístku na zápas.

Honimir

-3
2016-12-10 13:39:29

Diky za typ, som bi takze si to uzijem

fantomas

18
2016-12-09 15:20:15

Neboli také články? To si robíš prdel.. Každý týždeň bol prípad uzavretý a o týždeň na to správa, že je ten a ten zas obžalovaný. Toto tu funguje už snáď 3 roky. Je možné, že by si tu každý mesiac z toho obdobia našiel aspoň jeden článok ohľadom obvinení. Popravde, ja som to aj prestal čítať. Ale nie, nič sa tu nepísalo..

Pravda

-13
2016-12-09 15:52:13

ak si si nevsimol hlavne som pisal o tom ze nepisali o tom cz/sk portali realu...o Messim ani slovko ale ako vidim tu s tym nemozu prestat a to nehovorim iba o Ronaldovi a tejto kauze ale celkovo o reale..

Dr-QQ

12
2016-12-09 15:58:41

Tam sa asi nepíše o ničom nič. Veď načo by ste sa sem potom toľkí trepali, však Pravda, Honimir a aguero? :-)

aguero

-15
2016-12-09 16:12:42

:D nie tam sa pise iba o Reale, lebo je to stranka Realu , sem sa chodim zabavit na vsej hluposti :D

tomessi

11
2016-12-09 16:41:13

Ked sa uz inak nevies rozptylit, zabavaj sa na svojej, uzijes si viac

123456

6
2016-12-09 23:03:54

aguero - to je pravda ,alebo si si myslel že v Reale sa nič nedeje ? Že Penaldo ,Benzema a ostatné Perézové prostitútky nič nerobia ? Koľko rečí tu bolo na (Messi,Neymar). Teraz sa to zle číta ,že ? Rick,Pravda,Honibrčko - prepáč Honimir a ty , tak to je Real fans ? no zbohom . Chlapci a čo tak do 4ky budete si mať čo povedať.

123456

5
2016-12-09 22:44:12

Pravda - chceš pravdu ? Tak čítaj ! , prečítaj si čo sa tu popísalo od provokatérov (Real Madrid). Čo sa tu obúvajú do hráčov Barcy a potom nech sa ti páči napíš čo ťa trápi. Lebo trepeš . Napr: Rick a spol.

alabaj84

-10
2016-12-09 16:18:36

tak ja som tiez nepostrehol clanok o messiho daniach na real stranke.. tu je stoho senzacia ale tak uvidime co ztoho bude no :) cital som komentare v spiegle.de a tiez to tam neako vazne nebrali zaujimave ze nechcu povedat odkial maju tie dokumenty :) a ci su vobec pravdive kedze zdroj prezradit nechcu :) ale tak pockame na vysetrenie :)

kov3

5
2016-12-09 17:50:47

Mňa by väčšmi zaujímala takáto "biblia" o našich zlodejoch...To by bolo čítaníčko....

Federer

0
2016-12-09 18:22:12

Žiaľ u nás sa boja novinári aby nedopadli ako Remiáš ...

Federer

3
2016-12-09 18:24:16

@ pre všetkých fandov a nielen Realu : toto sú odhalenia MEDZINÁRODNÉHO SPOLKU NOVINÁROV z XY KRAJÍN. Nie spiknutie fandov Barcy voči fandom Realu. To nie je výmysel, ak v Španoielsku sa pátra napriek tomu že v Madride majú aj politiku pod palcom.

MiskoTM

-2
2016-12-09 19:15:48

dardel kde si treba nam to trochu upresnit ako to je :D

Federer

3
2016-12-09 20:24:46

Si lenivý RIADNE DOPODROBNA ČÍTAŤ ? Dardel to bude robiť za teba ? Alebo čo nevieš a nerozumieš ? A čo upresniť ? Toto sú dokumenty nie výmysly.

MiskoTM

-1
2016-12-09 22:57:59

len sa nepojeb Roger :D zo srandy som to napisal chyba mi k tomu dardelov komentar lebo on o tom ma dobre informacie

alabaj84

-3
2016-12-10 00:18:17

federer je to tvoje zelanie...bohuzial nikto nepotvrdil zdroje a ani prezradit nechu.. skonci to jak panana papers... senzacia a nic...

soyferinho

-5
2016-12-09 21:07:04

"Mourinho touto platbou sám priznal (!), že nesplnil svoje daňové povinnosti."

Toto je mozno de iure pravda, ale de facto nie. Do danovych procesov su casto zapojeny nevinny ludia, ktori vsak tiez casto zaplatia aj nespravodlive doplatky a pokuty.
Takisto vsak fiskusi zaplatia isty doplatok, s ktorym este stale obidu z financneho hladiska lepsie ako keby tie dane zaplatili, a bozkavaju ruky pravnikom.
Tieto doplatky su len nahradny prijem pre danovy urad.

Takto o Mourinhovi sa mi zda, ze pravne to ma vyriesene tak, ze mu mozu iny vyskocit na hrb.
Nehovoriac o tom ze ak urady nedokazu dorucit uradne upovedomenie o danovej kontrole asi do 16.-17. decembra tak na rok 2010 to uz maju passé, mozu skumat len roky od 2011.

Kokosnik

3
2016-12-09 23:41:17

Jedna vec je, ako to posudia kompetentni zastupcovia zakona. Ale asi nemenej dolezity aspekt je, ze (za predpokladu, ze nejde o falosne obvinenia) sa ludia mozu dozvediet, ako sa tieto futbalove mena v otazke financii spravali. Nech si to uz kazdy posudi podla seba. A nech vedia o vsetkych. Nech su uvedene relativne podrobne informacie ako v tomto clanku (chvalim Peta za preklad a autorov za sposob, ako sa to rozhodli podat) ako o Ronaldovom, Mourinhovom, tak aj o Messiho pripade.

alabaj84

-4
2016-12-10 00:21:32

ved oni nechcu povedat odkial to maju ani nic... keby to boli neake offik zdroje to povedia.. len maju senzaciu co im zato platia,,, ale naj je to officialne vyriesene a bude pokoj.. pokial viem tak officialne sudom uznany danovy podvodnik je niekto iny a z realu neni...

Kokosnik

2
2016-12-10 10:53:00

No neviem, ci si mozu dovolit tak zavazne obvinenia bez zdroja, ktoremu aspon trochu veria. Myslim, ze je pravdepodobne, ze zdroj nemozu (alebo nechcu) prezradit z dovodu setrenia danovymi uradmi a pod. Neviem, to je len taky moj tip.
A ano, Messi bol uznany ako vinny. Ale pokial viem, sud s aktermi v tejto kauze este neprebehol, pockajme si na pripadny vysledok (samozrejme, plati prezumpcia neviny).

soyferinho

-2
2016-12-10 00:19:49

v tomto mas pravdu, je to aj eticka otazka, a tieto clanky su zaujimave a dobre urobene

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.