Cristiano Ronaldo, Pepe, Ricardo Carvalho, atď.: daňové úrady pátrajú proti nápadne veľkému množstvu klientov poradcu Jorge Mendesa. Dôvody dokazuje Football Leaks.

O tieto doklady ide u Football Leaks

Platforma, ktorá odhaľuje všeličo v oblasti „krivosti“ vo svete (poznáme už WIKI – LEAKS), vo futbale Football Leaks – zhromažďuje dôverné dáta a E – maily k peňažným tokom vo futbale. Tým odkrýva ilegálne platby poradcom hráčov a investorov ako i pokusy, za pomoci offshore – obchodov prepašovať milióny z daňových podvodov. Football Leaks mlčí o svojich zdrojoch, dala však dokumenty k dispozícii SPIEGEL-u a ďalším médiám v spoločnosti European Investigative Collaboration EIC). Rozsah dát 1,9 Terabyte je zatiaľ najväčším v histórii športu.

Kto získa Jorge Mendesa ako poradcu, dostane prémiovú starostlivosť. Žiadny poradca sa vo futbalovej branži nepovažuje za mocnejšieho ako Portugalec. Temer žiadny agent nemá šancu konkurovať pri neuveriteľných dealoch, ktoré uzatvára 50-ročný muž s najväčšími klubmi sveta. Štyria jeho hráči kopú za Real Madrid, za kráľovských. Komu radí Jorge Mendes, tomu sa otvárajú vo futbalovom marketingu a na futbalovom trhu nové dvierka.

K balíku dobrých služieb viacerých hráčov patrí aj praktický offshore-model. To preukazujú dokumenty Football Leaks, ktoré der SPIEGEL vyhodnotil v kooperácii s partnerskými redakciami z European Investigative Collaborations (EIC). Najneskôr v čase odhalení posledných dní je koniec pohodičky pre mnohých klientov Mendesa. Teraz sa zaujímajú úrady o potencionálne modely na daňové úniky jeho exkluzívnych zákazníkov.

K týmto zákazníkom patria Majstri Európy, víťazi Champions League, jeden víťaz ankety najlepší futbalista sveta, a jeden kráľ strelcov z Majstrovstiev sveta. Nad nimi však tróni Cristiano Ronaldo, pod ním svietia hviezdy národných teamov ako Fábio Coentrão a Ricardo Carvalho, mladá hviezda ako James Rodríguez a stálica medzi hviezdami ako Képler Laveran Lima Ferreira.

Kepler kto? Aký Kepler? Kepler absolvoval ako veľmi tvrdý obranca viac ako 80 zápasov v drese Portugalska. Futbalový svet ho pozná pod menom Pepe. Možno sám seba tak nazýva, lebo jeho meno je trošku zložité. Dokumenty Football Leaks to objasňujú: v dvoch zmluvách, ktorými sa riadia reklamné práva na používanie fotiek Pepeho tváre, tzv. „Obrazové práva“, nedarí sa zodpovedným osobám správne napísať jeho meno. V jednej zmluve s Realom Madrid je nazvaný "Kléper", v zmluve s výrobcom športových artiklov UMBRO je nazvaný "Keplar".

O to však pochopiteľne nešlo španielskym daňovým úradom, keď si vzali pod lupu Obrazové práva v novembri 2015. Omnoho viac chceli vedieť inšpektori, koľko peňazí prijal za Obrazové práva v rokoch 2011 – 2013. Chcú pracovné zmluvy, dealy Obrazových práv, výpisy z účtov. A chcú vedieť, čo má do činenia s „Weltex Capital Limited“.

Preklad textov z obrázka pod týmto textom – zväčšite si ho ak treba:

Nadpis: Offshore – systém Mendésových klientov

Pod logami športových firiem: sponzori a klub platia za Obrazové práva

Pod „Polaris Sport : Agentúra na obrazové práva pre klientov Jorge Mendesa

Vľavo Andy Quinn: manager kancelárie Moore Stephens, konateľ „GESTIFITE INTERNATIONAL“

Vpravo Jorge Mendes: majiteľ a tvár agentúry „GESTIFUTE“ – 62,5% podielu na firme

Pod ním Luis Correia: synovec a pravá ruka Mendesa – 32,5% podielu na firme

Pod ním: „Scalonda INVESTMENTS“ – nastrčená firma na Cypre, patrí k motanici okolo firiem Mourinha – 5% podielu na firme

V strede šípka ku 74% = toľko vandruje do daňových rajov

Pod posledným obrázkom vpravo pod kalkulačkou je dôležitý text:

„Všetci menovaní hráči a tréneri, okrem Jamesa Rodrigueza, boli a budú vyšetrovaní španielskymi daňovými úradmi.

Pod posledným obrázkom vľavo – suma 188,4 miliónov EURO: celková suma, ktorá bola transferovaná cez British Virgin Islands alebo cez Panamu.

Zvyšok sú výrazy aj v nemčine – v podstate však medzinárodné a myslím, že bezproblémovo jasné. Ak nie napíš v diskusii a pýtaj sa na konkrétny bod – pozn. prekladateľa

Weltex je firma na British Virgin Islands (BVI), je typickým príkladom offshore – konštrukcie Mendesovho systému. Normálne to funguje takto: schránková firma v karibskej daňovej oáze BVI má Obrazové práva na jedného hráča. Dovolí 2 firmám z európskeho daňového raja-Írsko, starať sa o tieto práva a vybavovať reklamné dealy. Obe írske firmy, Polaris a Multisports & Image Management, patria k Mendesovmu kozmu. Na inštitúciu premenená mašinéria obídenia zdaňovania, ktorá napr. v prípade lukratívne zarábajúceho Ronalda, zrejem pripravila aj legálne únikové cestičky.

No španielske daňové úrady stratili trpezlivosť s futbalovými hviezdami – už skúmajú daňové priznania mnohých Mendesových zákazníkov. Od stredy je známe, že Štátne zastupiteľstvo v Madride podalo obžalobu proti 3 hráčom a prevádza inšpekciu voči ďalším 2 hráčom. K daňovej situácii Pepeho na otázky EIC neprišla žiadna odpoveď. Hráč sa sám chopil iniciatívy a dal na Instagram foto jedného dokumentu, ktorý by mu mal zabezpečiť „bielu vestu.“

Prípad Ricardo Carvalho

Nepoškvrnený z problému nevyjde Pepeho bývalý kolega v národnom mužstve Ricardo Carvalho. 38-ročný obranca, tiež zákazník Mendesa, sa podľa informácií španielskych "El Confidencial" sám udal – 1 deň pred dňom, keď rešeršný network EIC po prvýkrát vydal správu o offshore-systéme futbalistov.

Už predtým viedli nitky na Britské panenské ostrovy, do roku 2004, keď firma Alda Ventures a Carvalho uzatvorili zmluvu – čo malo splniť ten istý cieľ ako neskôr schránková firma Weltex pre Pepeho alebo Tollin Associates – Cristianova Ronaldva „špornička“. Príjmy z reklamných dealov vandrovali na kontá firiem v BVI. Čo tam peniaze robili? Čakali na Carvalhov „dôchodok“, bola odpoveď jeho právnikov pri inšpekcii. Predložili písomne doklad, ktorý mal podporiť „ústnu dohodu“ : Carvalho skasíruje svoje peniaze z Obrazových práv až 1 rok po ukončení kariéry. A tým ich vraj môže až vtedy zdaniť. Vyšetrovanie v prípade Carvalho trvá naďalej. Voči rešeršom EIC sa nevyjadruje. Úradom signalizoval, že je pripravený na deal.

Poštová schránka Jamesa Rodrígueza

Momentálne hráčovi bez klubu – Carvalhovi pomohol super-poradca Mendes k veľmi ziskovej kariére. Trhová a reklamná hodnota bývalého víťaza Champions League je momentálne slabá. To si však nemôžeme myslieť o záložníkovi – hviezde Realu Madrid Jamesovi Rodríguezovi. 25-ročný Kolumbijec osviežil MS 2014 – a jeho tvár to spravilo žiadaným objektom pre reklamu vo futbalovom svete.

Tým sa dostal aj James do priazne Mendesovho „rajského balíka“. Aj on odstúpil svoje Obrazové práva na schránkovú firmu na BVI : Kenalton Assets Limited, Weltex, Alda, Tollin, všetky sídliace na rovnakej adrese ako offshore-podnik Cristiana Ronalda a star-trénera José Mourinha.

Ešte v 2014 zaplatil Kenalton Jamesovi okolo 12 miliónov Euro za využitie jeho Obrazových práv vopred za roky 2015 až 2020. Vopred. Prečo niečo také? Zrejme preto, lebo v roku jeho prestupu z Monaka do Madridu ešte nemal daňové povinnosti voči Španielsku a profitoval z nízkej daňovej sadzby v Monaku? Ani James neodpovedal na otázky EIC. Kto by mohol kvalitne zodpovedať otázky o daňových trikoch futbalových hviezd je hviezdny poradca osobne. Jedna britská PR-agentúra, ktorú Mendes zastupuje, sa nechala počuť, že ON nemal nič spoločné s daňovými modelmi hráčov. Tieto uzreli svetlo sveta na žiadosť klubov a pomocou daňových poradcov.

V skutočnosti si zabezpečil Jorge Mendes koncom roka 2015 opciu na podiely na schránkovej firme Kenalton. Tak môže super-poradca zarobiť na úspechu jeho super-hviezd. To je jeho welness – balíček.

zdroj: Der SPIEGEL, SPIEGEL – ONLINE
preklad, poznámky:
Peter

Zorrrro

5
2016-12-14 16:00:38

Cakam kolko madritcanov sa tu zase vyroji obhajovat svoj idol. Povedzte mi naco to robite? Ved vy ste neosierali, ani ste mu s tym neradili? Naviac na nasich strankach, nechapem. Preco? PRECO???

Lukas

14
2016-12-14 16:04:50

Zverejňujeme rad radom celú kauzu Football Leaks. Vo svete je to obrovská vec, slovenské médiá záhadne mlčia. Tak sme sa toho chopili. Lietajú v tom veľké mená, nielen z Madridu..

singo1

3
2016-12-14 16:21:53

Objavil sa tu aj clanok o tom ako messi vcera zvracal.dam na to krk ze sa to este dnes objavi na sport.sk

hack

5
2016-12-14 16:29:48

Ja som vám za to veľmi vďacný, lebo ako si napísla tak slovenské aj české média záhadne mlčia, a nie je skade čerpať info pokiaľ sa ti nechce čítať v angličtine/nemčine, ale tak to by si musel mať trošku iný level angličtiny aby si tomuto pochopil.

Zorrrro

3
2016-12-14 20:27:20

Ja som to asi zle napisal, ja som sa pytal tych diskuterov, ktori obhajuju gaynalda, preco to robia. Samozrejme Vy admini az na banovanie niektorych individui, robite svoju pracu skvele, som vdacny za vela clankov ktore davate.

Federer

4
2016-12-14 16:27:00

Jedná sa hlavne ale nielen o španielsky futbal. Ten nás predsa zaujíma, alebo ?

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.