To čo tu budete čítať nie je síce zakázané ovocie – nie je o krátení daní ani nič podobného.

Ide však o obscénne nechutné základné platy, prémie, bonifikácie, provízie, tajné klauzuly v zmluvách. Ak si prezrieme hráčske zmluvy hráčov: Schweinsteiger, Kießling, Chicharito, Firmino a Emre Can z Liverpoolu, Mario Balotelli (ešte v Liverpoole), Ivan Rakitič a ďalší „Top-Kickers“, váha súdny človek medzi úžasom, znechutením a závisťou.

Pozrite sa sami. Umožnili nám to Football Leaks – už sme o nich mnoho písali.

SPIEGEL-Team k Football Leaks:

Rafael Buschmann, Jürgen Dahlkamp, Stephan Heffner, Christoph Henrichs, Andreas Meyhoff, Nicola Naber, Jörg Schmitt, Alfred Weinzierl, Michael Wulzinger

V kooperácii s redakciami:

CRIJ/The Black Sea (Rumunsko) | El Mundo (Španielsko) | L'Espresso (Itália) |Expresso (Portugal) | Falter (Rakúsko) | Le Soir (Belgicko) |Mediapart Francia) |Newsweek Srbija (Srbsko) | NRC Handelsblad (Holandsko) |Politiken (Dánsko) | Sunday Times (England)

Život Majstra sveta je prísny režim. Slobodná voľba lekára? Zakázané. Pri verejných vystúpeniach chodiť vo vlastnom oblečení? Zakázané. Kontakty s novinármi? Len po dohode s vedením klubu.

29 strán – to obsahuje "Premier League Contract" Bastiana Schweinsteigera, ktorý podpísal 13. júla 2015 s Manchester United Football Club Limited. Záložník, ktorý priviedol rok predtým Nemecké národné mužstvo k titulu MS, bol zvyknutý na kde–čo – aj v Bayerne München existujú jednoznačné regule. Lenže Premier League je ešte čosi iného.

29 strán, tucty paragrafov – z právnických formulácií hovorí paranoja, kontrolné šialenstvo a regulačný zápal. Ako "Povinnosti hráča" sú menované aj úplné samozrejmosti, napr. „zúčastňuje sa zápasov, na ktoré je nominovaný" (Paragraf 3.1.1.2), alebo že pri tréningu musí odložiť šperky, ktoré sú „nebezpečné pe neho alebo by mohli byť pre iné osoby" (3.2.2). Predovšetkým však je zmluva jasná pre porozumenie úloh: tu je značka Manchester United, ktorá má žiariť; tam je futbalista ktorý má fungovať.

Ak by Schweinsteiger nesplnil svoje povinnosti, napr. prezradil médiám otvorene svoj názor na trénera, boli by konzekvencie jasné – nájsť je ich možno v mimoriadnej časti ("Disciplinary Procedure and Penalties") jeho zmluvy: tam sú citované ústne a písomné upozornenia, peňažné pokuty ("pri prvom prehrešku maximálne základný plat na dva týždne“), suspendovania, až po výpoveď zmluvy. Hráč právo, do 14 dní zavolať predstavenstvu, vysvetliť svoj prípad a dať preskúmať disciplinárnu pokutu. A prirodzene sú stanovené sumy, ktoré zarába: sú dobrodružné.

Schweinsteigerova zmluva: Detaily – pritom vôbec nehrá!

Za 1. rok v Manchestri obdrží Bastian Schweinsteiger, tak to stojí v kontrakte, základný plat 7 miliónov a 548.357 Libier, v tom čase 10,5 miliónov Euro. A na to nemusel absolvovať ani jeden jediný zápas ! Možno sa potom diviť, že profesionáli si nechajú zájsť chuť na interview – alebo len bľabotajú nič nehovoriace vety? Že všetko znesú, ako Schweinsteiger v auguste, keď bol odsunutý do druhého mužstva?

Čítať zmluvy hráčov – platy, bonusy, klauzuly, tajné dohovory – to môže vyvolať rozličné reakcie: údiv, znpokojenie, hnev, závisť. V každom prípade pomôže lektúra, aby sme pochopili, čo sa skutočne deje na veľkých futbalových divadlách vo svete, ale i v boji o zostup zo súťaží, v hlavách hráčov a ich poradcov, v kalkule trénerov a klubových manažerov.

Rešeršéri networku EIC sa prebojovávali cez stovky a stovky zmlúv a ten kto sa nezaujímal iba o výšku zárobkov, ale si prečítal aj to písané drobným písmom, dospel k istote, ako si profesionáli nechajú odkúpiť osobnú voľnosť sčasti obscénnymi honorármi, ako sa stávajú miláčkami na určitý čas a nástrojom agentov a tých, ktorí sa starajú o ich marketingový „predaj“.

Žiadny kontrakt nie je ako iný – ďalší, rozdiely sú veľké, medzi svetovými a priemernými hráčmi, medzi mladšími, ktorým je predpovedaná veľká budúcnosť, a staršími u ktorých nie je istota ako dlho budú schopní znášať nároky. Zmluvy sú diferencované, rôzne podľa ligy a štátu, podľa renomé a reputácie hráča.

U niektorých zmlúv je vidno ako sa bojovalo až o „drobné“, o posledné Euro, o výhodách pri predaji hráča alebo pri riziku napr. zranenia. Je to handrkovanie v troch aktoch.

1. Mzda: Darwinistická motivácia

Ak klub a hráč zastúpený svojim poradcom dojednajú kontrakt, je východzia situácia relatívne banálna. Klub by vynaložil veľa peňazí ak hráč aj bude hrať a mužstvo často vyhrávať. Hráč by chcel svoje riziká držať na čo najnižšej hranici: smola na zranenia, kríza formy, tréner, ktorý jeho konkurentov v mužstve zrazu považuje za lepších ako je on sám.

Hráč teda bude vyžadovať vysokú fixnú sumu, nechce byť finančne závislý od priebehu sezóny. Schopný klubový manažér zas ponúka nízke základné mzdy a vysoké prémie za úspechy. Ak je mužstvo úspešné, vyháňa v pohode prémie do výšky, cestou divákov, televízie, sponzorov.

No, existujú profesionáli s výnimočným postavením, profíci kategórie Kroos, Ibrahimovic alebo Lewandowski. Sú ťahúňmi biznisu, nemusia súhlasiť s platbami za ich nasadenie. Ich rozprávkové gáže sa zvyšujú prémiami za úspechy síce „len“ o milión – dva, ale čo je to za problém pri ich sedem, - až osemmiestnych základných platoch.

V Bundeslige v Bayeri Leverkusen má mimoriadne postavenie útočník Javier Hernández, Chicharito. Bez vysokého fixného príjmu by sa nebolo podarilo prilákať Mexičana z Manchesteru United. Chicharito, 28 ročný, má podľa zmluvy z 31. augusta 2015 mesačne 350.000 Euro; okrem toho dostane za sezónu „mimoriadnu prémiu“ 1,8 milióna Euro. To činí spolu garantovaných 6 miliónov Euro.

K tomu ešte pár drobností navyše, v prípade ak hrá pravidelne: 12.000 Euro za každé víťazstvo v Bundeslige, 4000 Euro za remízu. Ak tento strelec hrá v Champions League a vyhrá, má k dobru ďalších 30.000 Euro.

Chicharitova zmluva: detaily

Ako dôležitá je pre kluby v súčasnosti účasť v Champions League, prezrádzajú aj Chicharitove dohodnuté prémie: po 100.000 Euro za titul v Bundeslige a za každé víťazstvo v Champions League, ale 150.000 Euro za kvalifikovanie mužstva k európskej špičke – CL. Víťaziť je krásne, no byť pri tom je „všetko“.

Rozdiely medzi medzinárodnými hviezdami a domácimi špičkovými hráčmi objasňuje pohľad do pracovnej zmluvy Stefana Kießlinga z Bayeru. Je kolega a konkurent Chicharita.

Kießling, 32 ročný a už 11-ty rok v Bayeri, si musí podľa upraveného kontraktu v 2013 vystačiť s mesačnou mzdou 140.000 Euro. Za to sú jeho prémie enormné: ak stojí min. 45 minút na trávniku, dostane pri víťazstve 50.000 Euro, pri remíze 25.000 Euro, a dokonca i pri prehre 12.500 Euro. Ak zohrá v sezóne 20 súťažných zápasov, dostane bonus 120.000 Euro. Čiže: či ho tréner postaví do zápasov alebo nie, ten rozdiel je pre kasu rodiny obrovský.

Kießlingova zmluva : detaily

Ešte lepšiu finančnú povesť ako Nemecko má Anglicko. Napchaté miliardami z Pay-TV-kanálov Sky a BT sú kluby Premier League momentálne najospevovanejšie, lebo vynášajú neporovnateľné peniaze.

Len jeden príklad: Jürgen Klopp vzal ako tréner k sebe 6 profesionálov z Bundesligy.

Z Hoffenheimu vzal na Anfield Road Brazílčana Roberta Firmina. Klopp mal dobré argumenty: 68.085 Libier "Basic Wage" týždenne. Prepočítané na rok zarobí útočník viac ako 4 milióny Euro. A keď je „usilovný“, sú tu okrem prémie za úspech (10.000 Libier za víťazstvo) aj „smiešne“ bonusy: 300.000 Libier za viac ako 30 odohratých zápasov ako i príplatok 10.000 Libier týždenne od odohratia 35 zápasov.

Firminova zmluva : detaily

Darwinistický pohnútkový systém.

Samozrejme nie u Bastiana Schweinsteigera v Manchestri. V paragrafe 7.2.1 jeho zmluvy je: v prípade športového zranenia mu bude „jeho základný plat ďalej vyplácaný v období 18 mesiacov". Anglicko je čosi iného ako zvyšok Európy ...

2. Vedľajšie dohody: muzika v ušiach hráčov a poradcov hráčov

Ako je vidno z dokumentov Football Leaks drží sa väčšina nemeckých klubov návrhu zmluvy, ktorý im dala k dispozícii Deutsche Fußball Liga (DFL). Nemusia ju však používať.

Existuje pár fundamentálnych tém, o ktorých sa nedá rokovať. Že žiadny hráč nesmie mať podiely na iných kluboch 1. alebo 2. ligy; že nesmie stávkovať na zápasy vlastného mužstva; že nesmie prebrať žiadne prémie od osôb mimo klubu. A doping je zakázaný.

Čítajte krátke „vytiahnuté“ úryvky dodatkov k zmluvám známych hráčov

Emre Can dostáva (okrem základu) u FC Liverpool 20.000 britských Libier za každý gól a každú prihrávku na gól. Honoruje sa aj zápas ak mužstvo neinkasuje gól: prémiou 10.000 Libier. Medzi Canom a Liverpoolom je podpísaná zmluva do 2018; napriek tomu dostane Can v lete 2015 a v lete 2016 zakaždým "Loyalty Bonus" vo výške 2 miliónov Libier.

Vo väčšine zmlúv je poukázané na to, že financie na dovolenku sú už obsiahnuté v mzde. Ročne má hráč 24 dní dovolenky a má si ju vybrať „v nesúťažnom období a dovolenka má slúžiť na odpočinok“.

Takéto juristické objasnenia znejú divne a také aj sú. Lebo „hudba vyhráva“ nie v štandardných zmluvách, ale v individuálnych dodatkoch. V nich to znie úplne inak – napr. ak Schalke 04 sľúbi jednému hráčovi 500.000 Euro za víťazstvo v Champions League. Hráči vsadia veľa na jednu, vynikajúcu sezónu snov, tu sa nabalia aj poradcovia, tu strácajú kluby aj posledné vlákienko rozumu.

Príklad Chicharito. Aby prišiel do chemického mesta z Anglie? Útočník chcel prémiu za góly. V Bundeslige je to temer folklór, v Anglicku bežný spôsob vyplácania prémií. Takže dostal do zmluvy výnimočné lákadlo: "Po každom 5. góle v zápasoch za sezónu dostane mimoriadnu výplatu EUR 100.000 (brutto)."

V 1. sezóne strelil za Bayer v Bundeslige, DFB-pohári a v Champions League 26 gólov. A dostal za to 500.000 Euro.

V Anglii je všetko diferencované: Roberto Firmino vstrelí svojich prvých 5 gólov za „priateľskú“ sumu – za 25.000 Libier. Pri góloch č. 6 až 10 sa zvýši gólová prémia na 45.000 Libier, pri góloch č. 11 až 15 na 65.000 Libier, a od gólu č. 16 skasíruje Brazílčan 85.000 Libier. Samozrejme za každú jednu strelu končiacu v sieti.

Premenené penalty sa nepočítajú, to jeho poradca podcenil. Zato ovšem za každú gólovú prihrávku spoluhráčom: 25.000 Libier "Assist Bonus" za prvých 5 prihrávok a 65.000 Libier od 11-tej. Za každú, nezabudnúť!

Mzdové účtovníctvo v FC Liverpool má čo robiť pri toľkých bonusoch, ktoré musia byť vypočítané každý mesiac a aj vyplatené. Firminov kolega Emre Can dostane 20.000 britských Libier za každý gól a každú gólovú prihrávku. Honorovaný je aj zápas bez obdržaných gólov, "Clean Sheet Bonus" je názov tejto 10.000-Librovej-prémie u "Reds".

Dokonca aj vernosť je hodnota, za ktorú si klub priplatí: napriek zmluve existujúcej do 2018; i tak dostane Can v lete 2015 a v lete 2016 zhodne "Loyalty Bonus" vo výške 2 milióny Libier. Aj za debut v národnom mužstve v súťažnom zápase dostane Can navyše 250.000 Libier. Pri každom ďalšom kvalifikačnom alebo turnajovom zápase v drese DFB dostáva 10.000 Libier.

Samozrejme v zmluvách nie sú len povinnosti a financie. Zmluvy zasahujú dosť nechutne až do privátnej sféry športovcov. Jednou z tém je bývanie.

Futbaloví profesionáli sú moderní Nomádi a mnohé ich rodiny sú unavené z večného sťahovania. Kluby nemajú v láske bývanie ďaleko od štadiónu a tým i dlhé denné dochádzanie. Napr.: v TSG 1899 Hoffenheim je v zmluvách hráčov paragraf 2, v „Povinnostiach hráčov“: "Hráč sa ubytuje (so svojou rodinou) v Sinsheime alebo v blízkom okolí." Napriek skutočnosti, že tam okrem štadiónu, automobilového múzea a troch nájazdov na dialnicu nie je nič. A podobné je to všade.

Šťastní sú tí, ktorých chcú kluby z mesta (skutočného). Dokonca ani voľba auta nie je inak ako pod klauzulou. Temer všetci prvoligisti majú sponzorské peniaze od automobilových výrobcov. Ak ich nikto nevidí, potom sa presúvajú vo svojom ďalšom aute, napr. Ferrari.

Rozličné sú zmluvy čo sa týka nástroja – kopačiek. Ak si nedajú do zmluvy nosenie iných ako má klub v sponzorskej zmluve, majú smolu. Ak má klub napr. zmluvu s Adidasom, obsahuje zmluva aj takéto smiešnosti, ktoré si hráč (možno) vybujuje : „...z medicínskych dôvodov nemôže hrať v značke Adidas ...“.

Možnosti takýchto lukratívnych dodatočných príjmov majú samozrejme len hviezdy a najpopulárnejší hráči. Napríklad Ivan Rakitic, predtým v Schalke 04, dnes v FC Barcelona, mal predložený k podpisu 7 – ročný kontrakt s firmou Adidas. Rakitic sa narodil a vyrástol vo Švajčiarsku, hrá za národné mužstvo Chorvátska a z pohľadu Adidasu za jeden zo šiestich najatraktívnejších klubov sveta – to ho robí reklamnou figúrou.

Zmluva s Adidasom mu zaisťuje 550.000 Euro ročne; za to musí zohrať 40 zápasov v drese Barçy, byť k dispozícii pre 10 PR-termínov v čase maximálne 7 hodín ako i pre digitálnu ponuku Adidasu. Ak bude Rakitic španielsky majster, dostane bonus 20.000 Euro, ak vyhrá Champions League, 30.000 Euro. Za titul majstra sveta s Chorvátskom dostane 50.000 Euro.

Zmenu klubu si však musí sakramensty rozmyslieť! Ak by prestúpil do Arsenalu do Londýna, zredukoval by sa jeho ročný „salár“ na 250.000 Euro, Premier League-klub je pre Adidas len "B-čko". Ak by šiel do Borussie Dortmund, bol by hodný Adidasu už len 150.000 Euro. Všetko spísané a podpísané na 11 stranách a v prehľadných tabuľkách.

Je toho veľa, čo treba oprášiť v tomto miliardovom kolotoči, na trávniku ale i mimo neho. Očakávania ohľadne sociálneho správania profesionálov sú vysoké, a preto sa zmluvy odlišujú aj pri profesionáloch s dobrými a zlými maniermi.

Z pedagogického hľadiska podpísal asi najšialenejšiu zmluvu FC Liverpool, keď 2014 kúpil Maria Balotelliho, chlapiska s povesťou ťažko vychovávateľného mozgu; kvôli bitkám s teamovými kolegami, množstvom policajných pokút za zlé parkovanie a neustálym vylúčeniam kvôli surovosti a problémom s rozhodcami. Klub Premier League zaradil pod paragraf 8, mzdy, "Good Conduct Bonus". Tu sa píše pod bodom 8.3.9: ak hráč počas sezóny bude menej ako tri krát vylúčený, dostane 1 milión Libier. Šialené!

Bonus si Balotelli zobral – bol bez jedinej červenej karty. Lenže jeho výkon bol tak slabý, že absolvoval len 16 zápasov Premier League a dosiahol len 1 gól. Liverpool odsunul svoj „bledý“ diamant do Milána; v minulom auguste bol predaný do OGC Nizza.

3. Výstupná klauzula: odchod spraví profíkov bohatými – na príklade temer neznámeho profíka Kevina Vollanda – neuveriteľné!

14 paragrafov na 12-tich tesne popísaných stranách, to je zmluva o licencii hráča, ktorú podpísal Kevin Volland 26. júla 2013 s TSG Hoffenheim. Mal vtedy 20 rokov a platil za jedného z najväčších ofenzívnych talentov Nemecka. Mnohí sa oňho pokúšali, vyhral Hoffenheim a zazmluvnil ho do 2017.

Napriek tomu má v sebe zmluva s niekým koho veľmi chcem niečo zvlášte; semienko odchodu, ktoré trčí zo zmluvy. Lebo v paragrafe 10c, ktorý zaberá až 3 strany pod názvom :“Právo na mimoriadnu výpoveď“ je kapitola prepísaná!

Paragraf 10c, odstavec 1 hovorí (len zhrnutie, inak by ste sa „zjančili“ – pozn. prekladateľa): ak Hoffenheim zostúpi z 1. ligy, smie Volland prestúpiť do iného mužstva – za 7,5 milióna Euro odstupného. Ak nový klub sa kvalifikuje do Champions League, bude to drahšie – plus 500.000 Euro; ak bude hrať za národné mužstvo – plus 100.000 Euro; ak Volland zohrá v budúcom klube 30 súťažných zápasov - 350.000 Euro. A keď nový klub – niekdy v budúcnosti – útočníka predá inému klubu, dostane Hoffenheim 20% zo sumy transféru, ktorý prekročí sumu 7,5 milióna Euro.

Ale nielen klub bude profitovať , tak je to napísané na strane 8: Volland dostane mimoriadnu prémiu 250.000 Euro a bude sa podielať s 25% na výťažku z prestupu, ktorý prekročí sumu 7,5 milióna Euro.

Komplikované?

Bude to ešte lepšie: paragraf 10c, odstavec 2: ak nový klub bude Bayern München, Borussia Dortmund, Schalke 04, Bayer Leverkusen alebo VfL Wolfsburg, suma transféru bude 9,9 milióna Euro. Plus vyššie uvedené príplatky, plus mimoriadna platba pre Vollanda vo výške 500.000 Euro.

Rozumeli ste?

Fajn: potom paragraf 10c, odstavec 3: Ak zohrá hráč počas trvania zmluvy svoj druhý súťažný zápas za A-národné mužstvo alebo bude nominovaný do kádra ME/MS, tak môže dať výpoveď, ak nový klub zaplatí odstupné 15 miliónov Euro. Plus príplatok, plus mimoriadna odmena.

Ešte stále chápete?

Potom: je tu paragraf 10c, odstavec 4: ak by Vollanda chcel kúpiť „zahraničný klub“, bude jeho odstupné 15 miliónov Euro. Plus príplatky, plus mimoriadna odmena.

Vyzerá to šialene. S obrovskými nákladmi a veľkým scautingom pátrajú kluby celosvetovo po umelcoch s loptou, ktorí majú dopomôcť k zisku titulov v majstrovstvách, CL, ešte k väčším príjmom klubov. A keď sú talenty zazmluvnené , je „passus“ to najdôležitejšie, aby bolo právne ošetrené ak by sa mali rozísť.

Ale to nie je vlastne bláznivé, šialené. Je to cynizmus. Futbaloví hráči nie sú bežní pracovníci, sú kapitálom klubu. A tu sa nič nedaruje.

Profesionálne kluby nemajú žiadny záujem na tom, aby zmuva bola dodržaná a ukončená. Každý kontrakt, ktorý končí je kapitálovo znehodnotený cenný papier.

Toto existuje už 21 rokov. Vtedy dosiahol belgický profesionál Jean-Marc Bosman rozsudok z Európskeho súdneho dvora. Aj keď zmluva vypršala, smie klub, ktorý odovzdáva hráča – podľa určitého prepočítacieho kľúča – požadovať odstupné.

Zo začiatku bola futbalová branža v šoku, no kluby, hráči, poradcovia sa postupne šikovne prispôsobili.

Ak sa blíži koniec kontraktu, robia kluby čo sa dá aby ho predĺžili. I v prípade ak obe strany chcú rozviazať zmluvu: hráč predĺži zmluvu – a NECHÁ SI TO DRAHO ZAPLATIŤ. Pomocou „Signing Fee“. Alebo mimoriadnou platbou pri odchode. Alebo podielom na výnose z transféru.

"Predĺženia", vysvetľuje jeden klubový manažér, "sa spájajú temer vždy s výstupnými klauzulami." Poradca hráča dáva neustále pozor na to, aby klub nepožadoval pri predaji hráča žiadne odstrašujúce fantastické peniaze: "Odstupné by malo byť pevne zakotvené a podľa možností nízke – a tým i atraktívne pre nové kluby."

Mimoriadne práva na prestup, vulgárne výstupné klauzuly, sú predovšetkým u top futbalistov prostriedkom k plánovaniu kariéry a plánovaniu skasírovať čo najviac, samozrejme peňazí.

To platilo aj v 2014 vo vzťahu medzi TSG Hoffenheim a Kevinom Vollandom. Po len 9 mesiacoch boli obe strany jednotné na „Dohode o zmenách“: Vollandove mimoriadne právo na výpoveď zmluvy bolo posunuté o 1 rok na jún 2015. Naproti tomu dostal hráč "jednorázovú mimoriadnu odmenu vo výške 1 000 000 Euro". Ďalší milión bol vo výhľade, ak by Volland zostal verný Hoffenheimu aj 2015.

Plánovanie kariéry prebehlo podľa želania. A taktiež kasa štimovala. Volland debutoval v nároďáku, zostal verný Hoffenheimu aj v 2015 a v minulom júli bol predaný do Bayeru Leverkusen. Hoffenheim dostal odstupné za transfér vo výške 20 miliónov Euro, podľa výstupnej klauzuly dostal Volland vyše 2 milióny Euro.

Pristátie „presne do stredu kruhu na kríži“. O 12 mesiacov neskôr by bola vypršala jeho zmluva. A jeho hodnota by klesla na NULU!

A to takmer nikto mimo Nemecka tohto mladíka, vtedy 20 ročného ani nepozná (l)... Ako je to u iných, známejších, ako je to u hviezd svetového futbalu ?

zdroj: Der SPIEGEL, SPIEGEL ONLINE
preklad, úprava, krátenie:
Peter

ma2lo

13
2016-12-18 10:54:56

Super clanok, klobuk dole

tomasis

13
2016-12-18 10:56:45

Super clanky, cenim!

fantomas

4
2016-12-18 11:10:53

Od začiatku do konca zaujímavé čítanie. :)

„...z medicínskych dôvodov nemôže hrať v značke Adidas ...“
Úprimne, ja mám naozaj tento problém. :D Nemôžem hrávať v adidasoch, sú veľmi úzke, noha ma v nich začne z bokov tlačiť asi po 3 minútach. Nedá sa tak hrať.


"..suma transféru bude 9,9 milióna Euro."
Zrejme absurdná otázka, ale pre upresnenie - je to myslené, že za 9,9 a viac, že? Rovnako pri tých ďalších sumách.

Federer

2
2016-12-18 13:03:43

Pravdou je (musí byť) že zmluvy sú NASCHVÁL tak koncipované, aby sa ani pá Boh nevyznal. A tam sa dá potom šachovať. Čo nám to len pripomína ...??? A bude to ešte lepšie ...

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.