V Španielsku nájdeme naozaj veľa rozličných zvyklostí. Aj v ponímaní Vianoc platí pravidlo iný kraj, iný mrav, no a my si teraz posvietime na to, na čom si radi počas sviatkov pochutia Katalánci. Dopredu ale vedzte, že sa budete miestami naozaj čudovať.

Začať by sme mali tým, že v Katalánsku kedysi neboli kráľovské večere na Štedrý deň zvykom. Posledných 40 rokov sa ale svet globalizuje a samozrejme všade prenikajú aj iné kultúry, pričom v tomto sa mnohé rodiny v Katalánsku prispôsobili iným európskym regiónom. Rovnako ako u nás je ale v Katalánsku populárny sviatok sv. Štefana.

Každý sviatok v Katalánsku má spoločného menovateľa. Na sviatočnom stole vždy nájdete sladkosti, pričom ide často o tradičné záležitosti, ktoré majú regionálny charakter. Nechýbajú ale ani údeniny, rozličné plody mora, šunka či veľa kvalitných olív, najmä však mäso. To je základ.

Na Vianoce pripravujú jedlo, podobne ako v našich končinách, ženy. Nieže by to bolo inokedy často inak, no v tento deň je to výhradná výsada mám, dcér, babiek či tetičiek. K hlavným jedlám potom patria mäsové guľôčky z rozličných druhov mäsa, veľmi typická je ale sopa de galets, čo je mäsová polievka, v ktorej sú cestovinové mušle plnené mäsom. Okrem toho sa robí aj plnené kuracie mäso, kačacie mäso na pomarančoch či jahňacie mäso. Nájsť na stole ale môžete i plnené pirohy a ryby.

Sopa de Galets

Chutné morské špeciality nemôžu chýbať

Po mäsitých jedlách na Štefana prídu na rad tradičné španielske sladké dobroty. Najprv však nezabudnime na canelones, čo sú plnené rolky či už mäsom, alebo aj inými kvalitnými ingredienciami. Potom už ale spomeňme sladké turrónes, čo určite viacerí poznáte, ďalej i mandľové koláče zvané polvorones, nezabudnime však ale aj na klasické vianočné oblátky. Na Troch kráľov sa pripravuje tortel de Reis, čo v podstate taká bábovka s prekvapením, teda vlastne taký katalánsky ekvivalent king´s cake. Všetko sa to musí samozrejme aj zapiť, nechýba tak cava či sladký alkoholický nápoj zvaný mistela, čo je zas niečo ako náš punč.

Sladkostí na Vianoce nie je nikdy dosť



Výborné mandľové polvorones

V Katalánsku je tak podobne bohaté ako u nás. Je ale takmer isté, že sme na niečo zabudli, takže ak poznáte nejaké typické španielske či katalánske dobroty, nebojte sa s nimi podeliť v komentároch, čo vám špeciálne chutí, poprípade sa s nami podeľte o čokoľvek, čo považujete za zaujímavé.

zdroj: directoalpaladar.com degustarcreando.blogspot.sk
foto: directoalpaladar.com degustarcreando.blogspot.sk yumgooggle.com

MAESTROOO

33
2016-12-24 18:23:18

Veľmi sa mi páči že ste sem priniesli aj trošku kultúry :) máte veľké plus :) dakujem za pekný článok

123456

9
2016-12-24 19:05:23

Pekné a kľudné Vianoce
Visca el Barca

123456

5
2016-12-24 20:05:25

Ďakujem

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.