Rok 2016 sa zapísal do histórie Barcelony nezmazateľným písmom. V priebehu uplynulých dvanástich mesiacov Katalánci opäť ukázali, že patria medzi svetovú špičku hneď vo viacerých športoch, pozrime sa tak spolu na desať obrovských úspechov, ktoré sa im podarilo zaznamenať.

Pocta Johanovi Cruyffovi

Jeho postava je v klube tak vplyvná, že dokonca dodnes patrí medzi hlavných predstaviteľov barcelonskej jazykovej školy. "V roku 1986, keď bola škola založená, Barca na svojom konte nemala ani jeden titul z Pohára víťazov európskych krajín (Johanov príchod bol už ale len otázkou času...)."

Rozlúčka s týmto velikánom patrila medzi najlepšie (najhoršie) udalosti celého roka, Barca pri nej ukázala svoj charakter, a to i napriek tomu, že zo súčasného vedenia s Holanďanom nemal blízky vzťah nikto.

TIP | Ako Johan Cruyff navždy zmenil Juventus

"Cruyff je učiteľ, osoba, ktorá zverila Barce dedičstvo, úchvatné dedičstvo. Keď prišiel ako hráč, bol hráčom moderným, nepohodlným, zmenil však celý futbalový svet, svet Barcy. Rovnako tak je skvelé jeho dedičstvo, ktoré nám zanechal ako tréner."

Jeho vplyv takýmito slovami zhrnul Bartomeu. Nešlo však o slová, klubu sa aspoň sčasti podarilo vytvoriť atmosféru, pri ktorej sa opäť zdalo, že Johan je jeho súčasťou. Prítomnosť jeho syna Jordiho tomu len napomohla. "Jordi je kúsok z nás všetkých."

Účinnosť Messiho a Iniestu

Rok 2016 opäť raz ukázal, že Barca je s týmito dvomi hráčmi reprezentujúcimi svoju vlastnú futbalovú ideológiu veľmi úzko spojená. Messi a Iniesta totiž boli kľúčovým faktorom pri veľkých úspechoch, ktoré sa podarilo dosiahnuť prvému tímu.

Ich prítomnosť je tak dôležitá, že keď jeden z nich vypadol, trpel viditeľnou krízou celý tím. Obaja svojím vlastným spôsobom pokračujú každou sezónou futbalovo rásť, a to sa prejavuje najmä v ich hernej inteligencii.

Obaja sú dokonalým príkladom toho, že menej je niekedy viac: žiadna zbytočná nahrávka, žiadny zbytočný dotyk, žiadna zbytočná kontrola lopty. Kľúčom ku krásnej barcelonskej hre sú oni dvaja. Závislosť od Lea Messiho je (žiaľ) stále extrémne viditeľná.

Fenomén zvaný Piqué

Najlepší stredný obranca na svete? Je to pravdepodobné. Najlepší predstaviteľ klubu spomedzi hráčov? Keď už nič, tak minimálne najcharizmatickejší. Budúci prezident Barcelony? Nechajme sa predstaviť, kto proti nemu bude kandidovať.

Z Gerarda Piquého sa jednoducho povedané stal obrovský fenomén, obranca tiež patrí medzi najzhovorčivejších futbalistov vôbec. Len ťažko sa dá chápať to, že Geri stále nepatrí medzi kapitánov Barcy.

V roku 2016 podával fenomenálne výkony, pre klub bol nepostrádateľný, oznámil koniec reprezentačnej kariéry po Majstrovstvách sveta v Rusku a novinárom pripravil zopár nezabudnuteľných chvíľ na tlačových konferenciách. Piquého budúcnosť v klube môže byť ešte zaujímavá. Len si to predstavte, vedenie Barcelony s ním, Xavim a Puyolom?

Rakuten

Meno sponzora na drese bolo citlivou témou odkedy sa klub rozhodol porušiť príjemnú tradíciu bez neho. Na neutíchajúcu kapitolu menom Qatar Airways, ktorá sa zdala byť miestami ako nekonečná, sa sústreďovali v priebehu mnohých mesiacov okrem fanúšikov i predstavitelia vedenia Barcelony.

Nespokojnosť rástla, keď tu zrazu prišlo oznámenie o novom sponzorovi, ktorým sa stal Rakuten, najpopulárnejšia online firma s elektronikou v celom Japonsku, na ktorej sa zaregistrovalo už viac ako päťdesiat miliónov užívateľov.

Čo to bude znamenať pre Barcelonu? Vysvetlil to viceprezident klubu, Manel Arroyo. "55 miliónov eur za jednu sezónu ako základ a možnosť navýšenia tejto sumy vzhľadom na bonus vo výške 1.5 milióna eur v prípade, že vyhráme ligu a piatich miliónov eur pokiaľ získame titul z Champions League."

Nehovoriac však o týchto cifrách, Barca toho získala oveľa viac, keď nerátame partnera, ktorý na seba nepúta toľko pozornosti, aj možnosť spopularizovať svoje meno v Ázii. Okrem tohto sponzorstva sa Barcelone darilo aj v medzinárodnom meradle, spomeňme napríklad Empire States vo farbách Blaugranas.

Sergi Roberto, trpezlivý víťaz

V prvom tíme začala jeho hviezda naplno žiariť vo chvíli, keď to od neho čakal len málokto. Nezdalo sa, že by Sergi Roberto figuroval v akomkoľvek pláne Luisa Enriqueho, teda až do momentu, kedy s ním astúrijský manažér vyskúšal alternatívu na pravom kraji obrany.

Dojem, ktorý zanechal na svojom neprirodzenom poste, bol obrovský. A dnes je na pozícii pravého beka hráčom základnej zostavy. Sergi hráva štandardne na vysokej úrovni a nezabúdajme na to, že v družstve ho Lucho aj naďalej môže využívať hneď na viacerých postoch.

Sám futbalista údajne sníva o tom, že by jedného dňa mohol opäť hrať v strede poľa, všetko však nasvedčuje tomu, že na to ešte bude potrebovať veľkú dávku trpezlivosti. Pre rodáka z mesta Reus nič nové.

Futbal a ženy

"Na ženský futbalový klub Barcelony čaká v stredu obrovská výzva. Tím Azulgranas na svojom domácom trávniku privíta v prvom dueli dvojzápasu miliardové PSG uvedomujúc si, že súper je lepší vo všetkom, avšak nestráca vieru." Tak takto zneli vety, ktoré sa objavili na predných stranách katalánskych periodík 23. marca.

V ten deň bola obálka SPORTU venovaná Barce Femenini, na ktorú čakal vzrušujúci súboj vo štvrťfinále Ligy majstrov s PSG. Napokon sa naplnili predpoklady a superfavorit z Francúzska postúpil, avšak na tím sa prišlo pozrieť na Miniestadi historicky najviac fanúšikov, 8 369, a hráčkam sa podarilo dosiahnuť úctyhodné skóre 0-0.

Nikdy predtým nehovorilo tak veľa ľudí o skvelom kádri Xaviho Llorensa. Fanúšikovia jednoducho túto kategóriu začali brať vážne. Pri aktuálnom vzostupnom trende sú navyše tituly len otázkou času.

Double s tridente (a Luis Enrique)

Vo svojej druhej sezóne sa tešil Luis Enrique opäť náramnému úspechu, hoci napokon mužstvu unikol titul z Ligy majstrov. Barca so skvelým útočným trojzubcom vybojovala ligu, v ktorej do posledných kôl nepríjemne hrýzol Zidanov Real Madrid. A Copu sa podarilo Kataláncom získať v napínavom predĺžení i napriek Mascheranovmu vylúčeniu a Suárezovmu zraneniu.

Rok 2016 podčiarkol, že klub je charakteristický najmä svojím útokom, skvelým MSN. Traja hráči z Južnej Ameriky sú mimoriadne podobní svojmu lodivodovi, ktorý ako hráč naháňal súperovým defenzívam strach taktiež.

Vynovenia dôležitých kontraktov

Barca sa rozhodla pri svojej misii zaistiť si úspech aj do nasledujúcich ročníkov poistiť si železné jadro tímu. Hráči ako Busquets, Neymar, Suárez či Mascherano v klube svoje zmluvy už predĺžili, pričom sa intenzívne rokuje aj na Messiho kontrakte.

Barca už robí všetko pre to, aby Argentínčan predĺžil a v súčasnosti všetko nasvedčuje tomu, že k diskusii medzi hráčom a klubom dôjde v prvých mesiacoch roka 2017. Barca si nechala otvorené dvere v prípadoch Ter Stegena, Rakitića a Iniestu, všetci traja figurujú v plánoch družstva, a tak môžeme očakávať ich nové zmluvy už čoskoro.

Najhorúcejšou otázkou bude však trénerský post, vzhľadom na to, že Luis Enrique aj naďalej necháva svoju budúcnosť visieť vo vzduchu. Luchov kontrakt vyprší na konci sezóny.

106 dôvodov, prečo veriť Barce Lassa

Barca v Asobal League neprehrala uź neuveriteľných 106 duelov po sebe. Svoje posledné víťazstvo zaznamenala v Huesce, aby ukončila fenomenálny rok, ktorý ukončí v tabuľke na prvej priečke. Ide o dychvyrážajúce čísla tímu bez akejkoľvek konkurencie na domácej scéne, ktorý bojuje o tituly aj v Európe. Katalánci sa zaobišli aj bez Karabatića, ktorý odišiel v roku 2015, teda bez jedného z najlepších hráčov na svete.

Barce sa podarilo v roku 2016 získať päť titulov, vyhrala ligu, pohár Asobal, Copa del Rey, Superpohár Asobal a Katalánsky superpohár, pričom od klubu sa toho veľa sľubuje aj do budúcnosti. Tento tím si zaslúži našu pozornosť.

Zabudnutá sekcia

Najspoľahlivejšia barcelonská sekcia, hokej na kolieskových korčuliach, v roku 2016 nezlyhala taktiež. Výber Ricarda Muñoza prežil na európskej scéne takmer dokonalú sezónu. Aj tento rok dokázal, aký čuch má na tituly, keď po víťazstve 4-1 nad Vic potvrdil, že je v klube istotou.

Zdroj: sport.es
Foto: sport.es

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.