Pod pojmom Mercat Santa Caterina označujeme najnovší barcelonský trh. Kompletne zrekonštruovaný v roku 2005 so znamenitosťou architektov Enrica Mirallesa a Benedettu Tagliabuea, tento zázrak môžeme nájsť v oblasti Ribera v Ciutat Vella.

Santa Caterina začala písať svoju históriu ako mestský krytý trh v roku 1845 na mieste bývalého starého dominikánskeho kaštieľa postaveného v gotickom štýle s tým istým menom, ktorý bol vypálený desať rokov predtým. K celému tomuto činu došlo počas zabavovania a predaja cirkevných pozemkov, ľudia však v štyridsiatych rokoch 19. storočia prišli s prelomovým nápadom. Myšlienka spočívala vo vytvorení trhu, ktorý by dodával potraviny pre všetkých ľudí žijúcich na strane Ciutat Vella, čo sa ujalo a napríklad počas Španielskej občianskej vojny bol hlavnou zásobarňou okolitých oblastí. V čase nedostatku surovín z Cateriny čerpali mestá ako Sant Adrià, Santa Coloma či dokonca tiež Mataró, odkiaľ ľudia cestovali vlakom.

História trhu pokračovala aj pred koncom uplynulého storočia, kedy sa dospelo k rozhodnutiu, že je čas na jeho rekonštrukciu. Na starosti ju malo duo architektov známe pod skratkou EMBT, teda manželia Enric Miralles a Benedetta Tagliabue. Aj napriek tomu, že sa s výstavbou začalo ešte v roku 1998, Mercat bol kompletne zrenovovaný až v roku 2005. Mirallasov úchvatný návrh, ktorý sa napokon premenil na realitu, spočíval vo vynovení strechy, haly a stánkov, pričom sám barcelonský rodák sa žiaľ ukončenia rekonštrukcie nedožil.

Najcharakteristickejšia časť Mercatu de San Caterina je bez najmenších pochýb keramická mozaika, ktorá slúži ako strecha a vzdáva hold majstrovi Antonimu Gaudímu. Táto strecha symbolicky pripomína markízy pokrývajúce stánky vlajúce vo vetre ešte zo starých čias. Má viac ako 5 500m² a konštruovaná bola z vrstvenného dreva a trúbkových ocelí.

Zachovali sa všetky tri fasády starej, bielej neoklasicistickej budovy. Vnútri dodávajú teplo priestoru drevené stropy, ktoré sú tak okrem toho, že dobre vyzerajú, funkčné a praktické.

V súčasnosti v týchto miestach môžete nájsť všetko od výmyslu sveta, ovocie, zeleninu, kvety, no tiež ryby, mäso, mäsiareň, dva stánky venované šunke Jabugo a napokon i supermarket Caprado. V komplexe určite neprehliadnite ani reštauráciu Cuines Santa-Catarina, populárne miesto skvelého tapas.

Info pre turistov

Adresa: Avinguda de Francesc Cambó, 16 08003
Tel. 933 195 740
Web: www.mercatsantacaterina.com

Zdroj: barcelona.com, meet.barcelona.cat, archivweb.cz
Foto: barcelona.com, meet.barcelona.cat

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.