Luis Enrique si samozrejme plne uvedomuje, že túto sezónu môže rátať s veľkým počtom záložníkov. Zoznam je takmer nekonečný, veď so Sergim Robertom a Javierom Mascheranom dosahuje počet záložníkov v jeho kádri počet 9. Minúty chce dostať každý, napokon to ale môže dopadnúť i tak, že v globále nie je spokojný nik.

Je úplne jasné, že hneď niekoľko futbalistov z vymenovanej deviatky nie je spokojných s tým, koľko priestoru dostávajú. Problém so zálohou trvá už dlhšiu dobu, túto sezónu sa však prehlbil a po odchode Daniho Alvesa natrvalo a nezmazateľne podpísal pod doterajšiu hru Blaugrana. Luchovi chýba istota na pravej strane zálohy.

TIP | Chorvátske médiá majú jasno: Rakitič sa dohodol so City

Najviac minút na tomto poste odohral Ivan Rakitič (1165), za ním nasledujú potom André Gomes (1165), Denis (906) a univerzál Arda (1085). Prvý menovaný je mimo formu, druhý sa s Barcou zoznamuje a tretí trpí na to, že sú uprednostňovaný zatiaľ predsa skúsenejší hráči.

Nepokoje v zálohe vyústili až do situácie, keď sa v nominácii na duel s Villarrealom Ivan Rakitič dokonca ani neobjavil. To, čo bolo ešte pred pár mesiacmi absolútne neprípustné, sa stalo realitou. Ani Luchov obľúbenec si nemôže byť ničím ístý.

Ako sme už vyššie spomínali, celú podstatu nie ideálne fungujúcej zálohy môžeme hľadať v odchode Daniho Alvesa. S príchodom Sergiho na tento post sa zmenila v tíme úloha Ivana Rakitiča, ktorý hrá každý duel s vedomím, že je práve on tým prvým zodpovedným mužom za prípadný výpadok Sergiho na kraji. Pamätáte si na časy, keď hrala Barca v zostave s Pedrom a Danim Alvesom? Obrovská výhoda hráča, ktorý kope momentálne za Chelsea spočívala v tom, že bol pravý kraj ihriska zaistený jeho ochotou vracať sa za čoraz viac prepadávajúceho sa Alvesa. Dnes hrá na tejto pozícii Messi, od ktorého by ste niečo podobné mohli len ťažko chcieť, pričom sa na Lea zato nemôžete vôbec hnevať. Dávať góly, tvoriť hru a ešte aj brániť, to určite nejde. Zaujímavou zhodou okolností je sa potom Leo inštinktívne sťahuje a uberá tak priestor Rakitičovi či iným, ktorí tam hrajú.

Luis Enrique si uvedomil, že za daných okolností Rakitič v tejto pozícii dobre fungovať nedokáže, viac priestoru tak v posledných dueloch dostáva André Gomes. Pri ňom však máme občas pocit, že chce iba odohrať čo najviac času a stratiť sa v dave. Proti Villarrealu zaznamenal 51 prihrávok, zatiaľ čo Busquets 70 a Iniesta dokonca až 110. Ak sme už viackrát v pozápasových komentároch spomínali, Gomes sa miestami zdal byť iba do počtu.

Čo však so Suárezom, Ardom či Rafinhom? Začnime od konca. Rafinha v očiach Luisa Enriqueho pravdepodobne nemá dostatočné kvality na to, aby v súboji o miestenku porazil Rakitiča, Gomesa či Suáreza. Arda jasne dokázal, že mu oveľa viac sedí útok, Suárez zas nedokáže odohrať viacero dobrých zápasov za sebou, jednoducho povedané, chýba mu konštantná forma.

Kvôli tomuto hlavolamu je teda oveľa väčšia časť ťarchy na pleciach stálic Iniestu a Busquetsa. Aj tí však majú svoje slabšie chvíle, najmä Busquets zažíva sezónu, v ktorej je to viackrát horšie ako lepšie. V zálohe to momentálne nevyzerá dobre, jedna vec podmieňuje druhú a riešenie zatiaľ neprichádza. Na Lucha čaká pekelné obdobie, ak chce totiž Barca opäť vyhrávať, tak s tým musí veľmi rýchlo niečo urobiť.

zdroj: mundodeportivo.com forcabarca.sk
foto: mundodeportivo.com Instagram

jokerito

24
2017-01-10 09:45:06

Zaujimalo by ma ci Lucho niekedy zvazoval zmenu rozostavenia.Co tak proste hrat na 4 zaloznikov niektore zapasy, ked napr ten kraj prepadava ako vravi. Nemali by sme vacsi dominanciu v strede pola?

jokerito

10
2017-01-10 09:47:21

Nech teda je na Rb Vidal a nad nim este roberto/rakitic/rafinha ako pravy zaloznik. Messi by mohol byt pod utocnim duom CAM, Pripadne sa tam behom hry striedat s NEymarom. Iniesta/Gomez/ by hral viac vlavo- v podstate tam hraval za xaviho. a Dm s MEssim by robili taku stredovu os. V podstate by mi nevadilo ak by tam miesto Busa skusil znova Mascheho alebo Roberta co by to urobilo.

jokerito

7
2017-01-10 09:49:46

Samozrejme je jasen ze je to zmena systemu a netreba to skusat len tak zrazu v rozbehnutej sezone do tazkeho zapasu, ale v nejakom pripravaku sme mohli ine variacie kludne skusat. Myslim ze hrat na 4 zaloznikov by nam pomohlo hlavne aj v tych zápasoch ktore sme prehrali s muzstvami ktore nas preesovali/ Sebastian, City , Bilbao, Celta../

adriano

4
2017-01-10 09:49:43

Aj to je jedna s alternativ.

adriano

7
2017-01-10 09:47:21

Velmi chyba dani alves a xavi keby sa tyto hraci dali nahradit ale asi to nejde a hned by hra vyzerala kreativnejsie...Barcelona potrebuje ako sol dobre kraje a hlavne variabilnu zalohu.

zztop

7
2017-01-10 10:01:02

Barca alvesa nechcela tak to je alves a Messi fungovali a rozumeli si .práva strana teraz len na messim.

jokerito

6
2017-01-10 10:03:33

To si zas nemyslim. Boli zapasy kedy zahral Roberto vyborne, ale myslim ze na niektore typy superov by sa viac hodil Vidal. Ten chalan vie hrat futbal ale musi dostavat sance.

jokerito

7
2017-01-10 10:38:57

Davate mi sice minusky ale zivo si pamatam ako ste Roberta ospevovali ako sa uzasne chytil, dokonca ze bol najlepsi na ihrisku po niektorých zápasoch ... co uz ludia si fakt kratko pamataju

emiliano

5
2017-01-10 10:27:25

Celý problém je v tom, že všetci proti nám hrajú na remízu s tým, že dúfajú v nejaký protiútok a my hráme vždy do plných. A ak dostaneme prvý gól, a dostávame lacné, ešte sa to zhorší.Sú situácie, keď by sme mali ísť do rýchleho protiútoku, ale funguje alibizmus či návyky - lopta ide dozadu a opäť je to postupný útok. Mali by sme opustiť filozófiu držania lopty za každú cenu a zakončiť jednoducho útok aj strelou spoza 16-ky. A využiť každú možnosť na protiútok - ale to si vyžaduje nie šprint troch vpredu proti 5 obráncom, ale podpora zozadu.

jokerito

3
2017-01-10 10:42:40

Dnesny futbal je 90 % o protiútokoch.Pri vysoko dolezitych a taktických zápasoch sa vacsina muzstiev stiahne a chce udriet z protiutoku.Mohli sme to vidiet na ME a casto aj u muzstiev ktore vyhrali LM. Ano najdu sa tímy ktoré uspejú ešte aj v dnešnom futbale krásnou ofenzívou ale je to čoraz menej. Vo futbnale je strašná pretaktizovanosť a škodí to jeh o kráse. teda z môjho pohľadu. Chápem, že sú ľudia , ktorým sa to môže páčiť.

Michal017

4
2017-01-10 10:45:13

Naprosto souhlasím. Barcelonský styl je daný, ale je třeba soupeře překvapit něčím jiným. Všichni už ví, jak hrajeme.

Lukasino

16
2017-01-10 10:32:17

Nízka efektivita je hlavný problém, s rýchlim gólom mužstvá proti nám musia zmeniť taktiku a nie len vyčkávať s autobusom a faulovať nás, ešte keď sa k tomu pridá KKT rozhodca ako v posledných X zápasoch je vystarané o straty bodov.

Otázka znie prečo nehrá 5 gólový RAFINHA ktorý behá ako blázon aj keď pokazí aspoň to nieje pasívny Gomez ktorý má 100% úspešnosť prihrávok do šírky ihriska na 4metre. Áno je mladý, áno je nový... bla bla

ombre

9
2017-01-10 11:38:01

Gomez ako najvačšie drevo z celej zálohy a hrá z nich pomaly najviac.. Dodnes nechápem načo ho kupovali.

SpeedMan

8
2017-01-10 11:46:02

Nevím, ale podle mě dělá Enrique spostu chyb. Proč stále více hraje Mascherano než Umtiti? Mascherano poslední dobou hoří jak fakla. Roberto taky nic moc a Vidal nedostane ani čuchnout. Rakitič sedí (budiž), ale proč místo něho nehraje Rafinha nebo Arda, ale šanci furt nepochopitelně dostává Gomes? I D. Suarez zanechává lepší dojem, když nastoupí.

jokerito

5
2017-01-10 12:21:52

Toto su otazky ktore si pokladam tiez: Preco nehra Umtiti zaklad? , ved hra z obrancov najlepsie. Preco uz Mascheho vôbec nestaviame na post DM? Preco vôbec nehrava Vidal? Co sa Gomeza tyka, ja napr nemyslim ze hra tak zle , Arda aj D Suarez, aj Rakitic odohrali horsie zapasy v tejto sezone.

Patland

1
2017-01-10 13:07:35

Také myslím že Gomes nehraje úplně zle a hlavně jeho čas ještě přijde. Ale spíše si myslím že místo nákupu Vidala, Paca, Digneho a Gomese tu mohli být naděje z B týmu a třeba Pogba nebo Coutinho. Ti mladi potřebují dostat šanci...

Stegino28

3
2017-01-10 13:23:22

povedal by som ze momentalne horime na RB a CM

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.