Zverenci Luisa Enriqueho nemajú ani chvíľu na vydýchnutie, keď po odvete osemfinálového dvojzápasu Copa del Rey s Bilbaom prichádzajú na rad ligové povinnosti. FC Barcelona sa v domácom prostredí predstaví proti UD Las Palmas.

Pokiaľ zalovíme v histórii súbojov medzi Las Palmas a Barcou, dostaneme sa až do dôb už tak trochu zabudnutých, teda konkrétnejšie sa oba tieto celky stretli naposledy nerátajúc dva minulosezónne zápasy ešte v ročníku 2001/02. Katalánci v tejto sezóne s mužstvom z Kanárskych ostrovov dvakrát iba remizovali, doma 1-1 a na Estadio Gran Canaria 0-0.

To, čo už majú priaznivci Barcy na pamäti viac, sú duely zo septembra roku 2016, respektíve februára minulého roku. Luchov mančaft dokázal zhodne dvakrát zvíťaziť 2-1, keď si ale na zápas z Camp Nou spomíname skôr v kontexte Messiho zranenia, pre ktoré do hry nezasiahol v niekoľkých nasledujúcich mesiacoch. Dva razy sa pred 73 000 fanúšikmi vtedy gólovo presadil Luis Suárez.

FC Barcelona

Katalánci jednoducho povedané majú proti Las Palmas len dve možnosti. Ako sa to spomína i v španielskych médiách, Barca môže buď vyhrať, alebo vyhrať, pričom fanúšikovia stále nebudú môcť byť úplne spokojní. Azulgranas sú totiž aktuálne na neprípustnom treťom mieste s päťbodovou stratou na vedúci Real, ktorý má navyše jeden zápas k dobru.

FC Barcelona má za sebou rozpačitý vstup do roku 2017. Na tím, ako povedal i Luis Enrique, môžeme byť však hrdí aj napriek tomu, že jeho bilancia je zatiaľ jedna výhra, jedna remíza a jedna prehra. Výkony ale majú stúpajúcu tendenciu. Na nie príliš vydarené stretnutie na San Mamés proti Bilbau nadviazal bojovný súboj proti Villarrealu, v ktorom Barca vydrela Messiho priamym kopom bod. Úradujúci španielski majstri si napokon po domácom triumfe 3-1 dokázali zaistiť proti nepríjemnému Valverdeho Athletic postup do štvrťfinále Copa del Rey.

V novom roku sa zatiaľ mimoriadne darí Leovi Messimu, hoci Argentínčan nezískal individuálny titul pre najlepšieho hráča uplynulých dvanástich mesiacov, vicekapitán Blaugranas svoje neveriteľné kvality preukazuje zápas čo zápas. V troch stretnutiach sa mu zatiaľ podarilo streliť tri neuveriteľné góly z priamych kopov, čo len podčiarkuje jeho genialitu.

Okrem rodáka z Rosaria pravou nohou vstúpil do tejto časti sezóny i zvyšok obávaného tridentu, zatiaľ sa darí Suárezovi aj Neymarovi. Brazílčan, ktorý nepodal ideálny výkon proti Villarrealu, dokázal proti Baskom pretrhnúť svoju steleckú smolu, všetko tak nasvedčuje tomu, že sa opäť vracia do svojej hernej pohody.

Zvláštnou anomáliou v kádri FCB je aj obdivuhodný stav bez akéhokoľvek zranenia, keď sa tak astúrijský manažér môže spoľahnúť na svoje plné mužstvo. Po zranení trojhlavého lýtkového svalu Jaspera Cillessena i recidíve Jerémyho Mathieua tak Lucho má priestor na svoju tradičnú rotáciu.

Družstvo z tretieho miesta La Ligy Santander bude proti Las Palmas rozhodne favoritom, hoci podceniť ho by mohlo byť viac než len fatálne. Fakt ale je, že Barcelona proti Žltým zvíťazila z posledných sedemnástich súbojov v domácom prostredí pätnásť ráz.

Predpokladaná zostava: Ter Stegen - Sergi Roberto, Piqué, Mascherano, Alba - Iniesta, Busquets, Rakitić - Neymar, Suárez, Messi.

UD Las Palmas

Pamätníci španielskeho futbalu si Las Palmas veľmi dobre pamätajú. Tento celok pravidelne v šesťdesiatych, sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch okupoval stred tabuľky najvyššej domácej ligy, keď v rozmedzí rokov 1954-1983 chýbal medzi elitou len počas štvorročného výpadku medzi sezónami 1960/61 a 1963/64. Následne však prišiel osudný rok 1989, kedy boli Los Amarillos odsúdení na nižšiu súťaž, z ktorej sa im naspäť nepodarilo prepracovať neuveriteľných dvanásť sezón.

Nové milénium fanúšikom tímu z Kanárskych ostrovov prinieslo opäť skôr vrásky na čele než radosť z úspechov klubu. V sezónach 2000/01 a 2001/02 bolo Las Palmas súčasťou Primera División, avšak následne až do uplynulého ročníka toto družstvo založené pred šesťdesiatimi ôsmimi rokmi figurovalo opäť len v druhej, respektíve treťej najvyššej lige. Aktuálne ale všetko nasvedčuje tomu, že situácia v ekipe sa už opäť na istý čas ustálila.

Veľký podiel na úspechu Las Palmas, ktoré v minulom ročníku skončilo jedenáste a aktuálne sa drží na ôsmej priečke, má bez najmenších pochýb Quique Setién. Tento lodivod zo Santanderu prišiel do klubu v roku 2015 a bývalý futbalista Atlética Madrid zatiaľ robí takpovediac divy.

Setién spravil na Kanároch v lete obrovské rošády. Jeho káder posilnili hneď siedmi futbalisti, okrem Maceda, Lopesa, Livaju, Hernándeza, Garcíu a Tyronneho del Pina aj obrovská hviezda Kevin-Prince Boateng, ktorému sa zatiaľ darí. Žltých na druhej strane opustili Valerón, Wakaso, Willian José, Ángel a Nauzet Alemán, pričom zaujímavé je najmä meno Nilí, keďže ide o futbalistu, ktorý prišiel do béčka Barcy.

Súčasná forma Las Palmas je uspokojivá. Tím už síce vypadol z Copa del Rey po dvojzápase s Atléticom Madrid, no zanechal svojimi výkonmi výborný dojem, keď zaujal najmä zápas zo štadióna Wanda Metropolitano. Las Palmas Los Colchoneros zdolalo na ich vlastnej pôde 2-3, no vzhľadom na prvý duel, v ktorom prehralo 0-2, nakoniec do štvrťfinále nepostúpilo.

Zaujímavé meno, ktoré sa oplatí spomenúť, je Mauricio Lemos, mladý a mimoriadne talentovaný stredný obranca, o ktorom sa hovorilo aj v súvislosti s transferom do Barcelony. Pre úplnosť dodajme, že hráč prestup nevylúčil, keď ho tešil záujem Barcy či Madridu, no dodal, že je zatiaľ na Estadio Gran Canaria šťastný.

Proti Kataláncom, na ktorých svätostánku vo svojej histórii zatiaľ remizovali len dvakrát, Los Amarillos nebudú mať k dispozícii Arauja a Bigasa, ktorých oboch zhodne trápia problémy s kolenom. Otázny je i štart Javiho Castellana, ktorého trápi choroba.

Na záver dodajme ešte jednu zaujímavosť. V čase, kedy Las Palmas naposledy zdolalo FC Barcelonu v La Lige (v domácom prostredí 3-0 z roku 1986), boli na svete iba traja hráči aktuálneho Setiénovho mančaftu. Ide o Davida Garcíu, Moma a Javiho Vargasa.

Predpokladaná zostava: Varas - Simon, Lemos, Bigas, Dani Castellano - Gomez, Mesa - El Zhar, Boateng, Viera - García.

Info pre tipérov

Info o zápase

Dátum: 14. január (sobota)

Čas: 16:15

Miesto: Camp Nou, Barcelona

Prenos: Digi Sport TV

Zdroj: forcabarca.sk, forcabarca.cz, goal.com
Foto: archí
v

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.