Klub FC Barcelona sa snaží opäť inovovať. Najnovšie by sa malo obozretnejšie jednať s mladými futbalistami, ktorí by jedného dňa mohli byť oporami A-tímu. Plán je jasný – od najnižších kategórií cez Barcu B, z kadiaľ to bude ďalej smerovať ihneď na hosťovanie v niektorom z tímov najvyššej španielskej súťaže.

Nejedná sa ale iba o akýsi výkrik do tmy, toto všetko budú mať mladíci zakotvené aj v zmluvách. Po dvoch či troch sezónach strávených v béčku sa pôjde na hosťovanie, ktoré má urýchliť hráčovo etablovanie sa medzi elitu. Skutočne parádne by to sedelo najmä v prípade, že by sa tímu trénera Gerarda Lópeza podarilo postúpiť do Segunda A.

TIP | Rezerva Barcelony porazila aj Hércules a svojej lige naďalej kraľuje



V béčku odvádza Gerard López skvelú prácu

Momentálne je rozdiel medzi úrovňou líg, ktoré hrajú A-tím a rezerva, príliš veľký. Samozrejme, môžu nastať výnimky, no k Luisovi Enriquemu by sa mali dostať až hráči, ktorí už majú nejaké skúsenosti s najlepším španielskym futbalom za sebou.

Už toto leto sme boli svedkami viacerých hosťovaní s účelom dožičiť mladíkom čo najviac minút medzi extra-triedou. Ideálnym príkladom je Sergi Samper, podobne však na tom je aj Adrián Ortolá, po sezóne v áčku Barcy zas už vo Valencii zarezáva Munir. Možnosť s Halilovičom sa neosvedčila, čo novému plánu nahráva do karát ešte viac. Pri Chorvátovi bol problém na druhú stranu aj v tom, že jeho zmluva obsahovala po ročnom hosťovaní v Gijone klauzulu o tom, že sa má do tímu Luisa Enriqueho ihneď vrátiť. Tam však zatiaľ nemal miesto.

Dôležité je sa nikam neponáhľať. Filozofia zostane rovnaká, nutnosťou zostane k mladíkom pristupovať s citom. To, že niektorí si ale zaslúžia hrať vo vyšších sférach aj v mladšom veku, je jasné, no a dôkazom toho sú túto sezónu chlapci Nico González, Anssumane Fati a Pablo Moreno. Tí bojujú už v Cadete A, a to aj napriek tomu, že by mali hrať o kategóriu nižšie a tu sa stretávajú so staršími chalanmi.

Viacerí odborníci sa zhodujú v tom, že najdôležitejšia je fáza tá, keď sa stávajú hráči dorastencami. Tu s nimi treba pracovať obzvlášť obozretne, navyše si taktiež treba dávať pozor i na možnosť ich straty, lebo práve v tom období po nich začnú poľovať už aj iné veľké európske mužstvá.

Mladý chalan tak má v dnešnej dobe v Barcelone už dopredu načrtnutý osud. Od Juvenilu B, cez Juvenil A sa dostanú tí najlepší do B-mužstva, kde to už závisí len a len na nich. Dúfajme, že sa za niekoľko rokov podarí Barcelone opäť dostať do kádra áčka niekoľko skvelých odchovancov. Šanca na to je nesporná.

zdroj: mundodeportivo.com
foto: mundodeportivo.com sport.es

Rossel

10
2017-01-17 14:43:45

to všetko bude fungovať iba ak sa nájdu kluby v La Lige, ktoré budú ochotné vychovávať hráčov Barcelone..a tam nevidím nejakú šancu ak sa tým klubom nejak nenaplnia kapse..

Gajdy38

8
2017-01-17 15:16:36

Ak hráči, ktorý majú kvalitu hrať v prvom mužstve (ale ešte nie v tom Barcelonskom) pôjdu na hosťovanie do prvej ligy, tak aj pre tie mužstvá to bude výhoda. Taký hráči môžu napr. Granade, Gijónu, Eibaru dostať sa z boja o záchranu do stredu tabuľky.Takže určite to má zmysel aj pre slabšie prvoligové tímy. Aj keď zase tam nemôžu zobrať 6 hráčov naraz.

Rossel

2
2017-01-17 18:27:58

samozrejme ja s tým všetkým súhlasím...ja si len osobne myslím že pokiaľ to nebude nejak financované, ako napr prestup s neskoršou kúpou naspäť tak to nebude veľmi fungovať... s hráčom ktorý je podpísaný slabším klubom sa pracuje viac, lebo hráč patrí klubu, je tam možnosť že predsa len neodíde naspäť, tým pádom má viac šancí...a keby sa už aj rozhodol že sa vráti, klub zinkasuje nejaký obnos peňazí...tak ako pri Denisovi, Halilovičovi alebo Moratovi..

Gajdy38

1
2017-01-17 19:43:15

Pre niektoré mužstvá je dostatočný obnos aj záchrana v lige:), ale máš pravdu, že asi bez nejakých odmien to pôjde horšie. Ale stále je lepšie investovať 1-5 miliónov do vlastného hráča, ktorý sa môže vrátiť späť ako 50 miliónov sa iného nového hráča.

Rossel

0
2017-01-18 11:01:15

súhlasím Gajdy, určite radšej uvidím takto utratené peniaze, než keby sa za 35 miliónov mala kupovať Mačka vo vreci :) veď predsa ak sa zvýši šanca na presadenie z rezervy do A tímu, bude LaMasia ešte väčším lákadlom :) a o to predsa každému ide, aby sa privádzali najväčšie talenty sveta

quentin

11
2017-01-17 14:55:32

Rossel, Barca má s viacerými prvoligistami viac než kolegiálne vzťahy. Preto verím, že táto myšlienka, resp. projekt má šancu na úspech. Ale áno, stať sa može hocičo. No každý musí uznať, že túto cestu neskúsil ešte nik v Španielsku ani v inej krajine. A asi majú čosi dohodnuté, inak by s tým nešli von. Či?

Rossel

4
2017-01-17 15:19:12

súhlasím Quentin, ale tie tými o ktorých hovoríš sú tak možno Sevilla, Valencia, Gijon, Celta...Sevilla isto nebude chcieť vyrábať zadarmo hráčov Barcelone a nebude pchať mladíkov na úkor kvality..Valencia keď bojuje o záchranu tak to isté...Gijon bude na budúcu sezónu možno v druhej lige..reálna je Celta, možno ešte Villareal, ale zadarmo to nebude..

espana

0
2017-01-18 15:50:25

Chelsea má okolo 60!!! hráčov na hosťovaniach po celej Európe...

espana

0
2017-01-18 15:48:45

Hosťovania hráčov z Béčka v 1. lige môžu fungovať, ale treba im dobre vybrať klub. V zásade nováčikovia majú vždy najnižší rozpočet a hľadajú hráčov (ktorých si nemôžu dovoliť kúpiť) na hosťovanie, aby sa aspoň nejak posilnili a potom kluby s ktorými máme dobré vzťahy ako Celta (kde je plno našich bývalých hráčov a napr. Rafinha tam úspešne hosťoval) alebo klub, ktorý trénuje náš bývalý hráč (až do dnes bol napr. Gijón - no Abelardo Fernández dnes dostal výpoveď). Ono nejakých 4-5 klubov sa vždy nájde, kde by naše talenty mohli na 1.ligovej úrovni pravidelne hrávať.
A Rossel otázka ohľadom nejakej finančnej motivácie voči týmto klubom - dá sa to urobiť klauzulami, ako má myslím Samper (ak odohrá 50% zápasov, tak je tam na hosťovaní zadarmo, ak nie tak nám musia za to hosťovanie zaplatiť 1 či 2 milióny €).

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.