Prvý tím FC Barcelona sa vracia do akcie, keď sa zverenci Luisa Enriqueho predstavia v domácom prostredí proti CD Leganés. Na Kataláncov čaká neľahká úloha presvedčiť samých seba i fanúšikov družstva o svojich kvalitách, keď v mysliach hráčov môže ešte stále rezonovať katastrofálny duel s PSG.

Vzhľadom na to, že Leganés patrí medzi španielskou ligovou elitou medzi nováčikov, oba tieto celky veľa vzájomných stetnutí neodohrali. Aby sme boli presní, Madridčania s Barcou proti sebe nastúpili iba raz, a to v tejto sezóne, keď na Estadio Municipal de Butarque zvíťazili jednoznačne hostia 1-5. V pohľadnom dueli sa presadil dvakrát Leo Messi a po jednom presnom zásahu pridali Suárez, Neymar a Rafinha. Za Leganés sa na listinu strelcov zapísal iba Appelt Pires, ktorý v osemdesiatej minúte už len kozmeticky upravil finálny výsledok.

Na Pepineros tak čaká v celej osemdesiatdeväťročnej klubovej histórii vôbec prvé stretnutie na bájnom Camp Nou. Zaujímavosťou je, že pri svojej premiére na katalánskom svätostánku sa podarilo zvíťaziť v La Lige iba dvom družstvám, a to Málage v roku 1999 (2-1) a Villarrealu rok predtým (3-1). Zverenci Asiera Garitana by sa radi na tento prestížny zoznam pridali taktiež.

FC Barcelona

Situácia v barcelonskom tábore by sa dala krájať. Po nevydarenom súboji z Parku princov, v ktorom Luchovi zverenci nepochopiteľne podľahli domácemu Paris Saint-Germain 4-0, takmer okamžite svetové periodiká zaplavili svojich čitateľov informáciami o údajnej strate dôvery hráčov voči svojmu manažérovi. S novinkou okrem iných prišla aj Cadena SER, čo však na druhej strane poprel v nedávnom rozhovore Luis Suárez, keď sa Uruguajčan astúrijského lodivoda zastal.

Nech už to je akokoľvek, jedno je jasné, Blaugranas sa nemôžu po zaváhaní z prvého duelu osemfinálového dvojzápasu zložiť psychicky. Pokiaľ si chcú i naďalej zachovať šancu na ligový titul, tri body proti Leganés sú povinnosťou, no je zrejmé, že v nedeľu na Camp Nou pôjde o podstatne viac než len triumf. Hráči si budú chcieť zachovať v prvom rade svoju hrdosť a hnať ich bude túžba ukázať fanúšikom, že ich možno odpisovali tak trochu predčasne.

Barca aktuálne zažíva najlepšie obdobie v tejto ligovej sezóne. V posledných pätnástich dueloch zvíťazila desaťkrát, k čomu si pripísala i päť remíz, Katalánci by tak veľmi radi pridali ďalšiu výhru. Pokiaľ to zvládnu, na Real budú strácať jeden bod, no Madrid má v porovnaní so svojím úhlavným rivalom hneď dva zápasy k dobru.

Čo sa týka zdravotného stavu hráčov FCB, situácia vyzerá v niektorých prípadoch pozitívne. Do tréningu sa včera vrátil Mascherano, čo ale samozrejme jeho účasť v nominácii nezaručuje, pričom Argentínčana na zozname navrátilcov doplnil Arda Turan. Luis Enrique pochopiteľne nebude mať k dispozícii Aleixa Vidala, ktorého zranenie členku odstavilo z hry do konca sezóny. Azulgranas sa budú musieť zaobísť aj bez vykartovaného Sergia Busquetsa, čo tak otvára diskusiu ohľadom pozície defenzívneho stredopoliara. Za predpokladu, že by ešte Masche nebol úplne fit, čo sa zdá byť aktuálne pravdepodobné, je favoritom na pozíciu pivota zrejme Ivan Rakitić. Kandidátov je však viac, spomeňme napríklad Andrého Gomesa či dokonca spomínaného Ardu.

V zostave úradujúceho španielskeho majstra by zajtra nemali byť prekvapenia, počas týždňa totiž na Barcu výnimočne nečaká žiadny zápas. Medzi tromi žrďami s vysokou pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou uvidíme Marca-Andrého ter Stegena, kým v obrannej štvorici by chýbať nemali Sergi Roberto, Piqué, Umtiti a ani Jordi Alba. Otázna je záloha, no očakávať v strede poľa môžeme Iniestu, Rakitića a Gomesa, kým útoku sa rotácie podľa všetkého tradične nedotknú takisto.

Predpokladaná zostava: Ter Stegen - Sergi Roberto, Piqué, Umtiti, Alba - Gomes, Rakitić, Iniesta - Neymar, Suárez, Messi.

CD Leganés

Tím z Madridu to po svojom príchode do najvyššej španielskej La Ligy Santander nemá jednoduché. Leganés aktuálne okupuje s osemnástimi bodmi sedemnástu priečku tabuľky, pričom na zónu zostupu má len chudobný dvojbodový náskok. Všetko nasvedčuje tomu, že v boji o záchranu si to rozdá s Osasunou, Granadou, Gijónom a Deportivom, hoci zabúdať nemožno ani na Valenciu, ktorá má len o dva body viac ako Leganés.

V súčasnej forme Pepineros možno len ťažko hľadať nejaké pozitíva. Proti Barcelone bude mať družstvo jedinečnú príležitosť upraviť si negatívnu bilanciu posledných piatich súbojov, v ktorých si na svoje konto pripísalo tri prehry (Celta Vigo, Atlético a Gijón) a dve remízy, ktoré zaznamenali proti Deportivu Alavés a Athletic Bilbau.

Najväčším problémom Leganés v tejto sezóne je suverénne ofenzíva a efektivita. Garitanovmu celku patrí v lige nelichotivá pozícia mužstva s najmenším počtom strelených gólov, čo si aspoň čiastočne kompenzuje pomerne kvalitnou defenzívou. Druhý tím minulosezónnej Segundy División inkasoval zatiaľ tridsaťsedem ráz, čo je v porovnaní s ostatnými kandidátmi na zostup pomerne dobré číslo. Pre zaujímavosť dodajme, že Osasuna, Granada aj Gijón lovili loptu zo svojej siete zhodne viac než štyridsaťsedemkrát.

Najlepším strelcom Madridčanov je s tromi gólmi trojica El Zhar, Guerrero a argentínsky futbalista s netradičným menom Szymanowski. Na druhej strane má však k dispozícii manažér Leganés vo svojom kádri iba piatich dvojgólových strelcov, okrem spomínanej trojice sa dva razy presadili totiž i Gabriel a Ibañéz.

Asier Garitano, stále mladý štyridsaťsedemročný baskický kouč, k dispozícii nebude mať hneď päticu svojich zverencov. Pre suspendáciu nenastúpi Rubén Pérez a z dôvodu zranenia v hre neuvidíme Jona Andera Serantosa, Roberta Ibáñeza, Mamadoua Koného a Davida Timora.

Predpokladaná zostava: Herrerín - Bustinza, Mantovani, Insua, Rico - Samuel, Gabriel - El Zhar, Bueno, Szymanowski - Guerrero.

Info pre tipérov

Info o zápase

Dátum: 19.2.2017 (nedeľa)

Čas: 20:45

Miesto: Camp Nou, Barcelona

Prenos: Digi Sport 3

Rozhodca: Iglesias Villanueva

Zdroj: forcabarca.sk, goal.com
Foto: archív, goal.com

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.