Po vzdialenom vrchole Tibidabo sa dnes presunieme takmer do centra Barcelony na svahy Montjuïcu. V dnešnej prvej časti sa pozrieme na juhovýchodnú časť (alebo ak chcete, tak prímorskú) a okrem známych výhľadov sa vám opäť pokúsim ukázať aj tie menej známe. Pozrieme sa na hrad, cintorín a všetko medzi nimi. Budúci týždeň budeme pokračovať zvyšnými časťami Montjuïcu, ktoré by sme mohli pri návšteve Barcelony označiť za klasiku – Pl. Espanya, Palau Nacional a Olympijský park, a to opäť s dôrazom na výhľady, ktoré na týchto miestach môžete nájsť.

0. Prológ | 1. Bunquers del Carmel | 2. Tibidabo | 3. Montjuic | 4. Montjuic II.

Názov: Montjuïc
Typ: pevnosť (Castell de Montjuïc), botanická záhrada (Jardí Botànic de Barcelona), cintorín (Cementiri de Montjuïc)
Súradnice: 41.364167, 2.158056
Nadmorská výška: 185 m n. m.

Na začiatok si však musíme ujasniť jednu dôležitú vec – výslovnosť. Ľudia totiž majú tendenciu katalánske slová čítať či už po španielsky, anglicky alebo s prvkami ich rodného jazyka, čo občas môže vyústiť do zaujímavých „novotvarov“. A tak bude najvhodnejšie začať s tým, ako sa slovo Montjuïc (dve bodky nad i) správne číta. Výslovnosť si môžete vypočuť nižšie.

Castell de Montjuïc

Pôvod pevnosti siaha do sedemnásteho storočia, keď bola počas Katalánskej revolty na kopci vztýčená strážna veža. Prvú bitku zažila už o rok neskôr, keď postupujúca španielska armáda o sile asi 26 000 mužov obsadzovala jedno mesto za druhým, v bitke o Montjuïc však podľahla katalánskym vzbúrencom.

História sa na tomto mieste písala aj počas Vojny o španielske dedičstvo medzi rokmi 1705 až 1714, najmä počas Bitky o Barcelonu v roku 1705, keď pevnosť s anglickými jednotkami odolala útoku francúzsko-španielskych vojsk. Táto pevnosť bola zničená – nie ale počas vojny. V druhej polovici osemnásteho storočia bola totiž pevnosť prestavaná do súčasnej podoby, čo zahŕňalo kopletné zbúranie pôvodnej pevnosti. A ak hovoríme v druhej polovici osemnásteho storočia, tak to myslíme doslova – prestavba totiž prebiehala v rokoch 1751 až 1799.

Zaujímavosťou je, že počas Napoleonských vojen bol hrad, ako aj celé mesto, obsadený francúzskou armádou a stalo sa tak bez jediného výstrelu. Jednotky totiž dostali príkaz neklásť odpor.

Napriek tomu, že pevnosť zostala prakticky v rukách Kataláncov až do roku 1714, domáci ju budú vidieť asi aj v dosť negatívnom svetle. Za posledných 300 rokov totiž pevnosť slúžila aj ako väzenie, zažila mučenie vlastných, či dokonca použila kanóny aj na samotné mesto. Svoju neslávnu úlohu v katalánskej histórii miesto zohralo aj počas občianskej vojny v rokoch 1936-1939. Okrem iného boli v pevnosti popravení niektorí politickí väzni. Od roku 1960 je na mieste múzeum, v roku 2007 prešla pevnosť pod správu mesta a aj naďalej je všetkým návštevníkom otvorená.

Otváracie hodiny a vstupné nájdete na tejto stránke. Všimnite si, že každú nedeľu je po 15:00 vstup zdarma. Nenechajte sa odradiť otvorenou pokladňou – bezplatný vstup si musíte „zakúpiť“. Tento postup je bežný aj pri ostatných atrakciách v Španielsku, ktoré majú niekedy vstup zdarma.

Jardí Botànic de Barcelona

V tesnej blízkosti pevnosti sa nachádza botanická záhrada Barcelony. Na ploche okolo 150 000 m2 návštevníkom ponúka cez 1 300 druhov rôznych rastlín, najmä zo stredomorskej oblasti. Kvôli svojej veľkej rozlohe a faktu, že sa nachádza na svahu kopca (prevýšenie botanickej záhrady je cca 50 m), aj tu môžete nájsť pekné miesta na výhľad (najmä na východnú časť Barcelony a Olympijský park). Zaujímavosťou je, že botanická záhrada je postavená na mieste bývalej skládky odpadu.

Výšku vstupného a otváraciu dobu môžete nájsť na tomto odkaze. Za zmienku stojí, že vstup do botanickej záhrady je prvú nedeľu v mesiaci a počas niektorých sviatkov po celý deň zdarma. Zvyšné nedele je vstup zadarmo od pätnástej hodiny, rovnako ako v pevnosti, čo takmer núka spojiť tieto dve atrakcie do jedného výletu.

Cementerio de Montjuïc

Tento cintorín vznikol v roku 1883, reflektujúc potreby mesta pochovávať čoraz viac ľudí, a od tých našich sa dosť odlišuje. Klasické hroby v zemi tu tak ľahko nenájdete, zosnulí tu odpočívajú v poschodiach nad sebou. Okrem iných sa tu nachádzajú miesta posledného odpočinku niektorých významných osobností katalánskej histórie. Cintorín je zaujímavé vidieť, ale osobne si myslím, že za osobitú návštevu len za týmto jedným cieľom to nestojí. Mnoho ľudí však nezdieľa tento názor a v Barcelone existujú trasy pre turistov po viacerých mestských cintorínoch. Dokonca aj ten na Montjuïcu ponúka pre týchto záujemcov tri rôzne trasy – je pravdou, že niektoré sochy či budovy sú skutočnými umeleckými dielami, a tak sa nájdu nadšenci aj pre túto formu kultúry.


Zaujímavosťou je, že cintorín je tak rozľahlý a kopcovitý, že po ňom premáva autobus hromadnej dopravy.

Výhľady

Okrem spomínaných miest sú pekné výhľady aj v ich blízkom okolí. V nasledujúcom texte budem používať číslovanie, aby ste tieto výhľady ľahšie našli na priloženej mape (zároveň môžete kliknutím na číslo v texte otvoriť obrázok výhľadu, aby ste približne vedeli, čo stojí za to a čo nie). Množstvo z nich (1, 2) sa vám na mesto a prístav naskytne pri ceste dolu z Castell de Montjuïc smerom do mesta (napr. na stanicu metra Parallel). Niekde medzi pevnosťou a Botanickou záhradou sa nachádza Parque del Mirador del Migdia, ktorý ponúka pekný výhľad (3) na more a prístav. Veľmi pekný výhľad (4) nájdete aj medzi cintorínom a Olympijským parkom.

Ako sa tam dostať

Na predchádzajúcej mape je pre každú linku zobrazená približná poloha len jednej, najdôležitejšej zastávky (keďže ich sieť je dosť hustá a mapa by stratila prehľadnosť). Zvyšné si môžete vyhľadať napr. pomocou Google maps.

  • Pod cintorínom autobusy 21 a 88.

  • Po cintoríne chodí cez sviatky autobusová linka 107.

  • Západnú časť Montjuïcu obsluhuje linka 125

  • Pred botanickou záhradou zastavuje autobus číslo 13.

  • Až na vrchol k pevnosti vás odvezie autobus 150 (z Pl. Espanya) alebo lanovka (Teleferic de Montjuïc, viac info na tomto odkaze).

  • Montjuïc Funicular (zo stanice Parallel).

  • Autobusy 21, 91, 121, D20, H14, V11 a nočné linky N0, N6.

  • Fialová linka metra L2 (Parallel) alebo zelená linka L4 (Parallel alebo Drassanes).

  • Autom - pod pevnosťou (na tomto mieste), pred Botanickou záhradou (na tomto mieste) ako aj po celom Montjuïcu sa nachádzajú obrovské parkoviská (kvôli olympiáde), zaparkovať by ste tak nemali mať najmenší problém.

Všetky linky, okrem lanovky Teleferic de Montjuïc sú zahrnuté v rámci integrovaného systému mesta Barcelona a platí na nich napr. lístok T10.

Relatívne hustá sieť liniek v tejto oblasti znamená, že ich pri presune môžete prakticky ľubovoľne kombinovať. Ďalšou možnosťou je zvoliť pre určitú časť chôdzu – prostredie Montjuïcu sa priam núka na nejakú tú pešiu turistiku. Nezabúdajte však, že opäť ide o kopec, a tak sa radšej hore vyvezte a dole choďte po vlastných. Osobne odporúčam vyviezť sa až hore ku hradu a potom sa vybrať buď smerom na metro okolo výhľadov 1 a 2, alebo pokračovať po vrstevnici k výhľadu 3, alebo až 4, a odtiaľ okolo botanickej záhrady k olympijskému parku a ďalej.... tomu čo ďalej sa budeme venovať v ďalšej časti (mapa bude aktualizovaná).

Boli ste na tomto mieste? Viete ostatným niečo odporučiť? Chýbajú vám nejaké informácie? Máte nejakú otázku? Odpoveď je jednotná - píšte!

Foto: wikipedia.org, globo-rojo.com, blogspot.com, labarcelonadeantes.com, stemaki.com, visitbarcelona.com & autorova súkromná zbierka
Zdroj: wikipedia.org, .cbsa.cat, barcelona.cat, visitbarcelona.com, museuciencies.cat

Kokosnik

17
2017-02-20 18:42:50

Ospravedlnujem sa za neskorsi termin vydania clanku ako som slubil, z osobnych dovodov to vsak skor neslo. Pokracovanie by uz malo byt nacas.

MilujemBarcu

9
2017-02-20 21:45:16

bol som tam v septembri, aj tuto sobotu a najlepsie ako sa na montjuic castle dostat je metrom na espanyu a odtial busom linka 150 až hore

Vladinko

10
2017-02-20 22:19:29

Keď už futbal nejde, tak aspoň dačo takéto :D

Ale pekný článok, palec hore :)

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.