Barcelona skrýva mnoho výhľadov, no tie najlepšie, ktoré možno počas krátkeho pobytu navštíviť, sme vám už ukázali. A ak aj nie, s dnešným článkom už bude tento zoznam naozaj kompletný. Zároveň vám priblížime aj dva menej tradičné výhľady, ktoré oceníte najmä (no nielen), ak v Barcelone strávite dlhšiu dobu a chceli by ste sa na ňu pozrieť z menej známych miest. Zároveň, ako už názov napovedá, dnešný článok uzatvára túto sériu.

0. Prológ | 1. Bunquers del Carmel | 2. Tibidabo | 3. Montjuic I. | 4. Montjuic II. | 5. Epilóg

Ešte predtým, ako sa spolu pozrieme na ďalšie výhľady, musím zdôrazniť, že dnes sa dotkneme aj niektorých symbolov mesta ako napríklad Sagrada Familia či Park Güell. Tento článok je však skôr prehľadovým, so zameraním sa na výhľady a praktické informácie o nich, a nesnaží sa kompletne obsiahnuť spomínané miesta. Na články špeciálne len o tom-ktorom vybranom mieste sa určite môžete tešiť niekedy v budúcnosti.

Monument a Colom

Pri prehliadke Barcelony ste na konci La Rambly určite narazili na tento stĺp. Tí znalejší z vás vedeli aj to, že ten "típek" hore je Krištof Kolumbus. Vedeli ste však, že môžete vyjsť až hore a užiť si odtiaľ výhľad na okolie? Vnútro stĺpu je totiž duté a až pod nohy Kolumba vás vyvezie výťah. A potom vás čaká asi takýto výhľad.


Kolumbus vo farbách blaugrana pri predstavení dresu pre sezónu 2013/14.

Monument vznikol pri príležitosti výstavy Expo 1888 (pozor, nemýliť si s Expo 1929, ktorá bola v oblasti Montjuicu). Jeho celková výška je 60 metrov a pozostáva z podstavca, 40 metrového korintského stĺpu a 7 metrov vysokej bronzovej sochy. Pozornosť na seba púta najmä socha na vrchole, avšak prehliadnuť netreba ani piedestál, kde okrem iného nájdeme štyri postavy reprezentujúce Katalánsko a kráľovstvá Leon, Aragón a Castile; historické osobnosti ako napr. Isabelu I. Kastílsku či výjavy z Kolumbovho života a miesta, ktoré počas svojej plavby navštívil.

Otváraciu dobu a výšku vstupného nájdete na tejto stránke.

Sagrada Familia

Dominanta Barcelony, majstrovské dielo Gaudího. A zároveň jedna z najvyšších budov v okolí, čo znamená, že môže ponúknuť tiež skvelý výhľad. Má to však niekoľko ale.

Tým prvým je, že dnu sa dostanete až po zakúpení lístka. To znamená vystáť si radu alebo si ho kúpiť v predstihu online a vystáť si menšiu radu (prípadne žiadnu, ak máte šťastie). Nečakajte, že vás to vyjde lacno – vstup do veží je zahrnutý až v najdrahšom lístku, ktorý stojí 29 eur. Pozor, v cene je výstup len do jednej (vami vybranej) veže. Pozor č. 2 – v prípade silného vetra či iných zlých poveternostných podmienok nie je výstup do veží možný. Svoju návštevu si tak pozorne naplánujte.

Výhľad za všetky drobné? Určite. Výhľad za 29 eur? To nechávam na vás.

Otváraciu dobu, výšku vstupného a ostatné podmienky nájdete na tejto stránke.

Park Güell

Ďalšia top turistická atrakcia Barcelony. Park je na svahoch Turo del Carmel (v blízkosti jeden z najkrajších výhľadov Barcelony) a ponúka pekný výhľad na mesto až k moru. Do väčšiny parku sa dostanete bez platenia vstupného, za vstup do „hlavnej“ časti sa však vstupné platí. Výhľady zväčša nájdete práve v nespoplatnenej časti. A tak ak máte chvíľu čas, určite sa nebojte investovať časť z neho do prechádzky v tomto parku. Pekný výhľad napríklad nájdete na tomto mieste.

Informácie o otváracej dobe a výške vstupného nájdete na tejto stránke. Napriek tomu však realita môže byť iná – tentoraz v tom dobrom slova zmysle. Do parku sa totiž dá dostať aj mimo otváraciu dobu a zdarma. A nie, nezahŕňa to preliezanie plotu. Tesne pred a po otváracej dobe je ponechaný voľný vstup do parku. Presné časy a dokonca ani oficiálne informácie o tom zverejnené (pochopiteľne) nie sú. Mám však osobnú skúsenosť z voľného vstupu tesne po západe slnka, na fórach tripadvisoru nájdete príspevky ľudí, ktorí sa dnu zdarma dostali 5 minút pred otváracou dobou. Spoliehať sa na to nedá, ale je to asi dobré vedieť. Voľný vstup by mal byť aj počas niektorých sviatkov (23.4., 18.5., 24.9.).

Sant Pere Martir

Hneď na okraji Barcelony sa nachádza toto miesto, ktoré pre rekreáciu a únik do prírody vyhľadáva mnoho miestnych. Už cesta hore vás odmení výhľadmi na šíre okolie, mimo iného dobre uvidíte aj Camp Nou. Keď už budete hore, môžete pokračovať peknou cestou po hrebeni severovýchodným smerom a asi za hodinu sa dostanete na Tibidabo.

Najlepšou štartovacou pozíciou je zastávka autobusov 63 a 78 s názvom Av d'Esplugues - Hospital Sant Joan de Déu prípadne stanica Zona Universitaria zelenej linky L3 a oranžovej L9S. Pre plánovanie trasy opäť odporúčam použiť mapy.cz.

Parc Turó de la Peira

V tomto parku už turistický ruch naozaj nenájdete. Ten tu vystriedali miestni pri piknikových stoloch, deti ale i dospelí na športoviskách a tieň borovíc, ktoré ustupujú len na samotnom vrchole, aby odkryli 360° výhľad na okolie.

V okolí parku premáva viacero autobusov, najbližšou stanicou metra je Vilapicina modrej linky L5. V blízkosti sa nachádza tiež pekný Parc Central Nou Barris so zaujímavými „fontánami“, ktoré sú tak veľké, že ich uvidíte aj z tohto miesta. Ak máte veľa voľného času, aj toto miesto stojí za návštevu.

Boli ste na týchto miestach? Viete ostatným niečo odporučiť? Chýbajú vám nejaké informácie? Máte nejakú otázku? Odpoveď je jednotná - píšte!

Foto: landezine.com, barcelona.cat, flickr.com, blogspot.com, sagradafamili.org, nbcprosoccertalk.files.wordpress.com
Zdroj: wikipedia.org, mapy.cz, tmb.cat, parkguell.cat, youtube.com, sagradafamilia.org, barcelonaturisme.com, forcabarca.sk

Mirakva

10
2017-03-17 17:43:50

Nádhera ,3

samofcb

4
2017-03-17 18:09:03

Zda sa mi to alebo ten columbus je v drese barcelony, nie je to iba nejaka fotomontos na fotkach z internetu som ho nasiel normalne medeneho nie v drese blaugranas:DDD Tak ako to teda ke ?

Kokosnik

6
2017-03-17 18:15:01

V článku som si dovolil malú srandu: fotka nie je fotomontáž, ale realita, kedy Nike predstavenie nového dresu urobilo trochu netradičným spôsobom. Písali sme o tom, no bolo to už dávnejšie http://www.forcabarca.sk/...

Kokosnik

7
2017-03-17 18:17:33

Myslel som, že ľudia si to pamätajú. Nechcem však zavádzať, tak som k tomu v článku pripojil popis.

samofcb

0
2017-03-19 09:51:26

Dakujem za odpoved.

Azulgranas

4
2017-03-17 19:19:12

Super článok o krásnom meste :)

Marian

2
2017-03-17 20:04:45

Ak chcete ísť Kolumbovi poškrabkať pätu,treba nájsť vstup,ktorý nie je nijako zvlášť označený.Vstup nájdete v smere od mora v suteréne.Tam si zakúpite lístok na výťah.Výhľad je panoramatický,robíte kolečko pod Kolumbom a kocháte sa pohľadmi na Ramblu,prístav,lanovku na Montjuic a priľahlé ulice.

Kokosnik

1
2017-03-17 20:49:25

Vstup je aj od Rambly.

abstinent

1
2017-03-17 20:44:26

dufam ze sa raz do barcelony dostanem, nadhera

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.