V dvadsiatom ôsmom kole najvyššej španielskej súťaže La Ligy Santander sa predstavia zverenci Luisa Enriqueho v domácom prostredí proti Valencii. Pri ceste za titulom trinásty tím aktuálnej tabuľky treba z pohľadu Kataláncov bezpodmienečne zdolať, no tri body proti Los Che nikdy nie sú vopred isté.

O samotnom fakte prezrádzajúcom náročnosť zajtrajšieho súboja hovorí i bilancia uplynulých duelov, ktorá možno na prekvapenie viacerých vôbec nie je v réžii Barcelony. V posledných piatich stretnutiach proti Netopierom zvíťazili Azulgranas dvakrát, dva razy sa zrodila remíza a raz triumfovala Valencia. To, že na nás čaká mimoriadne zaujímavá konfontácia síl, tvrdia aj rôznorodé výsledky. Spomeňme si koniec koncov len na zápas z októbra uplynulého roku, v ktorom sa na Estadio de Mestalla napokon z troch bodov Barca tešila až vďaka presnému zásahu z nadstaveného času. Luchov celok nezachraňoval nikto iný ako Leo Messi, pre ktorého to bol druhý gól v stretnutí. Za FCB sa presadil i Luis Suárez.

V apríli roku 2016 však na druhej strane barcelonské družstvo v domácom prostredí na tím z východu Španielska nestačilo. Valencia po prvom polčase vyhrávala už o dva góly po vlastencovi Rakitića a góle Santiho Minu, aby následne prehre nezabránil ani zásah Messiho. V tom istom roku ale na druhej strane na Camp Nou mančaft astúrijského manažéra nedal Los Che ani najmenšiu šancu, vyhral jednoznačne 7-0, keď hviezdil štvorgólový Suárez a trojgólový Leo. Pokiaľ by sme sa teda pri odhade zajtrajšieho výsledku spoliehali na zápasovú bilanciu z uplynulých stretnutí, pravdepodobne by sme sa ďaleko nepohli.

FC Barcelona

V tábore Barcy to v posledných týždňoch právom môžeme označiť za turbulentné. Fanúšikovia si museli prejsť nočnou morou v podobe nepríjemného a nečakaného valentínskeho darčeka, zahanbujúcej porážke s Paris Saint-Germain 4-0, aby následne nezažiaril tím ani proti Leganés. Na Camp Nou obhajcovia španielskeho ligového titulu zvíťazili s odretými ušami, no následne prišla neuveriteľná, a dnes už ju môžeme označiť i za historickú, sériu štyroch prakticky dokonalých duelov. Tri vydreté body s Atléticom Madrid, skvelé víťazstvo nad Sportingom Gijón, jednoznačná výhra aj proti Celte Vigo a v neposlednom rade parádna remontada s Parížom, ktorá sa zrodila po výsledku 6-1.

Rozbehnutý katalánsky val následne zastavilo v domácom prostredí Deportivo, no na skrat z Riazoru musia hráči opäť rýchlo zabudnúť a koncentrovať sa na svoj primárny cieľ, zisk ligového titulu. Barca v súčasnosti stráca na vedúci Real päť bodov, čo je náskok stále reálne dostihnuteľný, a to obzvlášť berúc do úvahy fakt, že na pláne ešte máme El Clásico. Výhra proti Valencii však bude mimoriadne dôležitá, čo si Luis Enrique uvedomuje a s najväčšou pravdepodobnosťou do hry pošle to najlepšie, čo bude mať k dispozícii.

Lucho po dueli so Sportingom vyhlásil, že po sezóne končí, a od tohto okamihu s výnimkou prehry s La Coruñou hrali jeho zverenci veľkolepo. Je vidieť, že sila motivácie rozlúčiť sa s trénerom aj tretím ligovým titulom je enormná, tak silná, že môže spraviť z bývalého legendárneho futbalistu eśte väčšiu manažérsku legendu. Samozrejme však je nesporné, že po treble spred dvoch ročníkov a double z toho uplynulého je jeho meno v historických análoch Blaugranas zapísané nezmazateľným písmom už teraz.

V posledných šiestich stretnutiach na Camp Nou jeho káder zvíťazil zakaždým, a to so skvelým gólovým priemerom 4,1 presného zásahu na jeden duel. Pomôcť k pokračovaniu tejto skvostnej štatistiky by mali po menších problémoch z uplynulého týždňa aj Neymar a Rafinha, v základnej zostave očakávame i Umtitiho, Iniestu a koniec koncov celú once de gala. Cez týždeň Barcelona nehrá, čiže výraznejšie šetriť či rotovať tentoraz zrejme, našťastie, nebude nutné. Na listine maródov je aktuálne len Aleix Vidal, ktorý je zranený dlhodobo, a pravdepodobne aj Mathieu, o ktorého procese rekonvalescencie v prípade boľavého členku nemáme čerstvé informácie.

Predpokladaná zostava: Ter Stegen - Umtiti, Piqué, Mascherano - Sergi Roberto, Rakitić, Busquets, Iniesta - Neymar, Suárez, Messi.

Valencia CF

Len ťažko by sme v aktuálnej La Lige hľadali nevyspytateľnejšie mužstvo než Valencia. Hádať, či bude hrať tím Salvadora Vora Gonzáleza dobre či nie, je prakticky nemožné, a práve konzistentnosť a schopnosť dosahovať kvalitné výsledkové série je to, čo družstvu v tomto ročníku chýba. Netopierom aktuálne patrí v španielskej lige trinásta priečka s negatívnou gólovou bilancou tridsiatich šiestich strelených a štyridsiatich siedmich inkasovaných gólov.

V poslednom súboji Los Che na Mestalli iba remizovali so Sportingom, keď v tri body nedokázali pretaviť ani svoju jednoznačnú domimanciu zo všetkých možných štatistických ukazovateľov. Valencia mala na svojom konte dvadsať striel, päťdesiatdeväťpercentné držanie lopty aj sedem rohových kopov, no bod napokon ratovať musel päť minút pred koncom až Munir el Haddadi. Bývalý hráč Barcelony pritom nastúpil po boku ďalšieho futbalistu s prívlastkom exblaugrana, Martínom Montoyom, ktorého však kouč v priebehu druhého polčasu vystriedal. Za esenciálny okamih celého zápasu možno označiť nepremenú penaltu Pareja, ktorý v päťdesiatej piatej minúte výhodu nariadeného kopu z jedenástich metrov nevyužil, a tak päť minút nato otvoril skóre hosťujúci Ćop.

Voro proti Barce nebude mať k dispozícii Minu ani Rodriga, dvoch dôležitých mužov svojho tímu, no otázny je aj štart Naniho, pravdepodobne najväčšej hviezdy celej Valencie. Portugalského tvorcu hry trápi poranenie stehna, v zostave by ho tak nahradiť mohol napríklad Bakkali.

Predpokladaná zostava: Alves - Siqueira, Mangala, Garay, Cancelo - Suárez, Parejo - Bakkali, Soler, Munir - Zaza.

Info pre tipérov

Info o zápase

Dátum: 19. marec 2017 (nedeľa)

Čas: 20:45

Miesto: Camp Nou, Barcelona

Prenos: Digi Sport 3

Zdroj: goal.com, forcabarca.sk
Foto: archív, goal.com

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.