Obrovský káder: Juventus Turín má za sebou zaujímavý rok. Podieľal sa na dvoch najdrahších transféroch. No aký je káder trénera Maxa Allegriho bez Paula Pogbu, zato ale s Gonzalom Higuainom? „Check“ SPOX-u.

Brankári : Gianluigi Buffon, Neto, Emil Audero

Jednoduchšie to ani nemôže byť. Gianluigi Buffon. Bodka. Napriek jeho 38 rokom tróni nad všetkými v Juve. Je mienkotvorný, vodca, kapitán, figúra s ktorou sa všetci identifikujú, posledná pomoc a jeden z najlepších brankárov sveta. Je bez diskusií, že má nezameniteľné, otvorené a priateľské spôsoby.

V prípade potreby ho strieda Neto, 27-ročný Brazílčan, dobrý brankár. 2015 prišiel bez odplaty do Turína a odvtedy chytá v Coppa Italia. Slušný brankár, no nie vynikajúci. Ak by Buffon ukončil kariéru, zdá sa nepravdepodobné, že bude jednotkou. No to je hudba budúcnosti.

Ešte vzdialenejšia budúcnosť je Emil Audero. 19-ročný hráč je najhodnotnejší tým, že vyšiel z akadémie Juventusu. Od začiatku sezóny 2016/17 platia v Taliansku prísne pravidlá pre kádre mužstiev. Maximálne 25 hráčov, mimo hráčov U21. Štyria z toho musia byť z vlastnej mládeže, ďalší štyria musia byť minimálne trénovaní v mládežníckom systéme v Taliansku. Audero je takto medzi nimi, i keď ako hráč U21 už nemusí spĺňať tieto podmienky. Inak by Juve nedosiahol štvrtého takéhoto hráča. Faktor, na ktorý si spomeniete pri ďalšej analýze kádra.

Strední obrancovia: Leonardo Bonucci, Medhi Benatia, Giorgio Chiellini, Daniele Rugani, Andrea Barzagli

BBC nehrá na pľace len v Reale, BBC obúva i kopačky Juventusu. Kombinácia z mien Bonucci, Chiellini a Barzagli bola v poslednom období nedotknuteľnou a hráči išli od seba len v prípadoch kartového trestu alebo zranení. Obrana je veleskúsená a patrí k najlepším vo svete futbalu. Traja tvrdí obrancovia, ktorí už všetko zažili a výborne harmonizovali i na EURO 2016. V lete k BBC pribudlo ďalšie B - Benatia z FC Bayern München. I on pasuje do profilu obrany.

Varianty zostavy: ako necháva hrať Allegri?

To je klasika : 3-5-2 vzadu s BBC a s Higuainom a Dybalom vpredu

No mnohými alternatívami na lavičke sa obraz dokáže rýchlo zmeniť – Juve má obrovský káder

Eventuálne aj štvorica obrancov. Napr. ak chýba Barzagli alebo ak vidí Allegri iné dôvody

Druhá možnosť štvorice obrancov: diamant v strede. Tam však musí byť pridaný ďalší hráč.

Káder Juventusu je starý. Tu je zostava s najstaršími hráčmi.

Najmladšia možná zostava, i tu sú však hráči „U25“. Ale i plne mladí.

Dá sa to aj len a len „taliansky“. Výhrada: De Ceglie by tam nemal byť, Mandragora by sa musel preškoliť a Dybala je Talian len z polovice.

29-ročný Benatia je o čosi mladší ako jeho konkurenti Barzagli (35) a Chiellini (31), zato však rovnako skúsený a telesne robustný. Ak sa mu vyhnú zranenia, určite dostane svoje minúty. Najpravdepodobnejšie namiesto Barzagliho, ktorý musí kvôli vysokému veku občas vypustiť. Číslo 5 v partii je Daniele Rugani. 22-ročný futbalista je dobrý „Backup“ a vyšiel z vlastnej klubovej mládeže. Z dlhodobého hľadiska určite dostane svoje miesto v zostave, zatiaľ sa však musí len prizerať. Vo väčšine prípadov.

Ľaví obrancovia: Alex Sandro, Paolo De Ceglie

Alex Sandro bol (pred prestupom Evru do Marseille) len jeho náhradník. Alex Sandro ako 25-ročný je o desaťročie mladší ako Evra, no má podobné vlastnosti. Paolo De Ceglie bol najprv zapožičaný do Olympique Marseille, tam veľmi nepresvedčil. Zrejme sa bude ťažko vtláčať do 25-členného kádra.

Praví obrancovia: Daniel Alves, Stephan Lichtsteiner, Federico Mattiello

Nie oveľa inak to bude s hráčom Federico Mattiello. Je už dosť starý, aby patril pod neregulovanú U21-ku, avšak stále je ďaleko vzdialený od úrovne konkurentov v kádri. A úroveň je neuveriteľne vysoká, v Alvesovi a Lichtsteinerovi má Juve v kádri dvoch z absolútne najlepších pravých obrancov sveta. Alves prišiel zadarmo z FC Barcelona, dobrodružné chúťky Brazílčana prišli Juventusu veľmi vhod. Čo to znamená: chce ako 33-ročný vyskúšať niečo nového hoci jeho zmluva je krátkodobá – do 2018. Obrana je a zostala obranou „Oldie“.

Na tom nezmení nič ani Lichtsteiner. Švajčiar má 32 rokov. Tieto mu síce nie je na ihrisku vidieť, no i tak by sa mal Juve na pravej strane pomaly poobzerať po mladšej krvi. Kandidátom je Mattia De Sciglio z AC Miláno.

Ak by rokovania o novej zmluve s Lichtsteinerom nedopadli dobre, mohol by sa Juventus odhodlať k predaju ešte v tomto lete, skôr ako vyprší zmluva datovaná do leta 2017. Ak máme veriť Sky Italia, ihneď by „odletela“ 20 miliónová ponuka za De Sciglia do Milána. No pravdepodobnejšie znie téza o predĺžení kontraktu a tým o presun problému o 1 rok.

Defenzívni záložníci: Mario Lemina, Rolando Mandragora, Claudio Marchisio, Sami Khedira, Stefano Sturaro, Kwadwo Asamoah, Tomás Rincón

Pozícia defenzívneho záložníka je v Juventuse mimoriadne dobre pokrytá menami ako Claudio Marchisio alebo Sami Khedira. ktorým alternujú talentovaní mladíci Sturaro a Lemina. U Asamoaha sa jedná o šikovného univerzála, ktorý okrem stredu zálohy vie zahrať aj ako ľavý bek alebo krídelník.

Mladík Rolando Mandragora nepatrí do regulácie kádra, vo svojich 19-tich rokoch ukázal na hosťovaní v Pescare dobré ťahy. Ak nebude znova zapožičaný, možno sa mu podarí pár nasadení v mužstve. .

I tak má však prísť posila po odchode Paula Pogbu do Manchester United. Mená, ktoré momentálne kurzujú nie sú vôbec na zahodenie: Luiz Gustavo (VfL Wolfsburg), Nemanja Matic (FC Chelsea), Blaise Matuidi (PSG), záujem bol aj o Axela Witsela, ale ten uprednostnil prestup do Číny.

Ofenzívni záložníci: Miralem Pjanic

Jednoznačne menšie je množstevné obsadenie ofenzívnej zálohy, kde sa bavíme prakticky len o Pjanicovi. Miralem Pjanic je hviezdny nákup ktorý bez debaty prevzal kľúčovú rolu u Bianconeri. Prišiel za 32 miliónov Euro z AS Rím a bude ťahať za nitky v pozícii za útokom.

Útok: Marko Pjaca, Mario Mandzukic, Paulo Dybala, Gonzalo Higuaín, Juan Cuadrado

Allegri má v útoku príjemné starosti, kde má v podstate na post hrotového útočníka troch svetových hráčov, avšak v poslednej dobe sa mu podarilo dokonca nájsť rozostavenie, kde Madžukić prebral viac defenzívne úlohy a útočí z ľavého krídla, čo umožňuje nasadenie všetkých troch megahviezd naraz. Jasný základ proti Barcelone by mal hrať aj Juan Cuadrado, ktorý dokáže alternovať na pozícií pravého obrancu.

Z lavičky útočníkom sekunduje talentovaný krídelník Marko Pjaca. Nováčik z Chorvátska je jedným z tých, ktorí nemusia byť registrovaní, lebo sa ešte len „škriabe“ na vekovú hranicu. Pritom dokáže hrať rôzne pozície, okrem oboch krídel dokáže zahrať aj podhrot.

V priebehu prípravy ale i v zápasoch sa dobre ukazoval systém: Alvesove centre do polopriestoru na Mandzukica, sklepávanie lopty Mandzukica Dybalovi, Dybalova strela na bránu. Je to len jedna z možností, ktoré sa ponúkajú teamu s takým širokým kádrom a takou vysokou kvalitou. Ak je niečo čo predčí pompéznu obranu, tak je to práve útok.

Najdrahšie transféry všetkých čias – v ktorých mal „prsty“ Juventus:

Miesto č. 21: skoro 53 miliónov Euro za brankára? Áno, toľko stál „akýsi“ Gianluigi Buffon Juventus v 2001. Zaplatené Parme.

Miesto č. 4 : za 90 milliónov Euro zmenil dres Gonzalo Higuain z Napoli do Juventusu Turín

Miesto č. 1: Paul Pogba sa síce nestal Majstrom Európy, namiesto toho však svetovým rekordérom v transféroch. Manchester United previedol 105 milliónov Euro Juventusu Turín

zdroj: www.spox.com, forcabarca.sk
výber, preklad: Peter úprava: forcabarca.sk

Daniel9

16
2017-04-19 08:41:47

1% sanca 99% viera

Bruno4

6
2017-04-19 09:11:20

0% šanca z 3 dôvodov. 1 my sme slabí. 2 juve je silné. 3 po zápase s psg sa spustila taká propaganda že nám neodpiskaju ani jediný faul

abstinent

0
2017-04-19 15:36:58

bruno4 maximalny suhlas

milos970

9
2017-04-19 09:31:55

Je velmi usmevne ako si to napriklad na sport sk/cz ospravedlnuju tym, ze bayern si aj napriek zarezu od rozhodcov absolutne nezasluzil postupit a tak real ide dalej opravnene... skoda len ze toto iste sa dalo napisat aj na nas zapas s psg, tam ale truhlici boli zjavne zaneprazdneni podpisovanim peticie

Vendeta

3
2017-04-19 10:01:30

Pri formáci 3-4-3 nám chyba na kraji zálohy rýchli makač ako aleix vidal. obrovská škoda že sa na tak dlho zrnail

Gajdy38

2
2017-04-19 10:46:28

Nie som si úplne istý či autor skutočne vie o čom píše. Zostava ktorá hrala v Barcelona tam ani nie je. Chýby tam Rincón a Cuadrado. Pjača je krídlo nie útočník. Asamoah je ľavý obranca číslo 2 a nie defenzívny záložník. Zaza, Isla, Thima su preč z mužstva asi tam veľmi nemajú čo robiť. A Marchisio je tiež viac krídelník ako defenzívny záložník. A Evra odišiel lebo bol 2 obranca za Alexom Sandrom nie naopak. Daniele Rugani je vynikajúci stopér, ktorý už hral aj za reprezentáciu. Ale aspoň za snahu pochvala môže byť. :)

Gajdy38

2
2017-04-19 10:48:46

A aby som nezabudol Mandžukič hrá v poslednom čase na krídle. To znamené, že hrajú všetci 3 "útočníci".

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.