Pred rokom sľúbil Gianni Infantino zachrániť futbal. Ukázalo sa, že je len kópiou predchodcu.

V jeden večer vo februári sa dostal Gi­an­ni In­fan­ti­no, prezi­dent Fifa RIADNE DO RÁŽE. V päťhviezdičkovom hoteli Rain­bow Towers v Ha­ra­re, Zim­bab­we, krútil bokmi a tlieskal do dlaní. Úškrn v tvári. Aj muž, čo vedľa neho swingoval na africkú popovú hudbu, sa viditeľne baví.

Phi­lip Chiyang­wa platí túto párty. Oblečený má oblek lososovej farby, kravatu tiež, jeho životný štýl je i inak zaujímavý. Chiyang­wa, 58, je multimilionár a rád ukazuje svoje bohatstvo na YouTube. Jeho vilu v Ha­ra­re pokrstil „Whi­te Hou­se“, jazdí v Rolls-Roy­ce a v ­li­muzí­ne Hum­mer H2. Inkluzíve jeho diskotéky. Nosí slnečné okuliare, a zbožňuje diktátora Ro­berta Mu­ga­beho, 93, ktorý vládne v zemi od 1980.

S futbalom nemal playboy z Ha­ra­re dlhý čas nič spoločného. I tak sa stal šéfom združenia Co­sa­fa, ktoré reprezentuje 14 národných futbalových zväzov z južnej Afri­ky.

V ten februárový večer chce osláviť svoj triumf a narodeniny. Spolu s In­fan­ti­nom, 47. A s mužmi a ženami, ktorí vyspevujú na tribúne vo vojenských uniformách. Šéf Fifa povedal vo svojej slávnostnej reči, že vidí „v tejto miestnosti mnoho smelých mužov“. Zožal aplauz.

Šéf Fifa hovorí, že medzi ním a Chiyang­wom to pri jednej jazde autobusom v Johannesburgu „kliklo“. Bol inšpirovaný futbalovými víziami Chiyang­wasa. Pomenoval ho „milý priateľ a brat“, presne ako predtým jeho predchodca Sepp Blat­ter, aby si ho získal na svoju stranu. Niekoľko z Blatterových „bratov“ skončilo neskôr kvôli korupcii a úplatkárstvu vo väzení.

Vyzerá to, že Infantino sa z histórie vôbec nepoučil. Lebo okrem iného vyšetruje etická komisia Fifa práve nového prezidenta a jeho blízky vzťah s Chiyang­waom. Podľa informácií SPIEGEL-u nariadilo grémium vyšetrovanie. Jedným z obvinení má byť ovplyvňovanie voľby prezidenta afrického kontinentálneho zväzu CAF. Pomocou tajných dohôd medzi ním a hlasujúcimi, so zakázanými sľubmi a pôžitkárskymi výletmi ako tým do Ha­ra­re.

Lebo etický kódex Fifa vyžaduje od všetkých funkcionárov „po­li­ticky neutrálne“ chovanie, tak je to napísané v pa­ra­grafe 14. Previnil sa Infantino proti nemu?

Vyšetrovanie prišlo v nevhodnom momente. 10. a 11. mája sa koná v Bah­raine kongres Fifa. Pre In­fan­ti­na by to mala byť show, kde by chcel povedať, že všetko vo Fifa postupuje seriózne – odkedy je šéfom.

Jeho ľudia odovzdali Švajčiarskej spolkovej prokuratúre interné správy o čiernej minulosti zväzu za čias Blat­tera, čím by mala nastúpiť pokojná fáza. „Fifa sa bude v zmysle požiadaviek hráčov a fanúšikov celosvetovo koncentrovať len na futbal,“ povedal In­fan­ti­no.

Lenže o tom nemôže byť ani reči. Za kulisami existuje živá rebélia proti In­fan­ti­novi a jeho generálnej sekretárke Fat­ma Sa­mou­ra, 54. Keď musel Blat­ter nútene odísť, vydýchli si spolupracovníci zväzu s veľkým uľahčením. Keď sa ho na to pýtali, odpovedal tak, že sa zdalo, že nepracoval pre Fifu, ale pre Ta­li­ban. Aby bol koniec takýchto praktík, želajú si spolupracovníci skromného prezidenta, ktorý dokáže presvedčiť verejnosť, že Fifa už nie je skorumpovaná.

Lenže dostali In­fan­ti­na a personál hromadne uteká. Dlhoroční vedúci spolupracovníci boli prepustení, mnohí odišli z vlastnej vôle. Zo strachu. Zo zúfalstva. Zo sklamania. Pre niektorých skončila kapitola Fifa, no niektorí predložili svoje skúsenosti etickej komisii zväzu, a niektorí okrem toho hovorili so SPIEGEL-om.

Po dopyte sa etická komisia vytáča. Nebežia „toho času žiadne vyšetrovania proti prezidentovi Fifa,“ taká bola odpoveď po dotaze SPIEGEL-a, súčasne však oznámila: „Kvôli ochrane všetkých vyšetrovaní nie je vyšetrovacia komisia v stave, vydávať k nim stanoviská, či už ohľadne vyšetrovania osôb, alebo sa vôbec vyjadrovať k možným predbežným šetreniam.“ Úžasná veta ...

Skutočnosťou je, že už vypovedali svedkovia. Právnici reagujú ako pred rokom. Aj vtedy dementovali správy médií, podľa ktorých beží vyšetrovanie proti In­fan­ti­novi – len aby o pár týždňov oznámili, že vyšetrovanie skutočne existovalo. Vtedy bol Infantino zbavený obvinení.

A tentokrát?

„Etici“ Fifa sa obávajú: vyhnali zo sveta futbalu množstvo prominentných darebákov ako Blat­ter, Mi­chel Pla­ti­ni, Môžu udeliť finančné pokuty, upozornenia, zákazy fungovania štadiónov a zastavenie činnosti. Zastavenie činnosti znamená, že odsúdený nesmie v určenom čase vykonávať žiadne funkcie vo futbale – nikde vo svete. Teraz majú na muške In­fan­ti­na, práve toho, ktorý sa mal postarať o to, aby Fifa nebola v budúcnosti synonymom korupcie a nebola samoobsluhou peňazí pre funkcionárov.

V jednu stredu uprostred apríla sa posadil Yuri Ja­kan­de(*zmenené meno) ), Afričan, na stoličku v bare „Fern­weh“ v termináli 3 letiska Zü­rich. Vyzerá unavený, k termínu so SPIEGEL-om priletel z Du­baja. Chce hovoriť o Infanti­novi a jeho skúsenostiach s ním. Tento muž pracoval dlhé roky pre Fifa, len pár dní pred stretnutím dal výpoveď zo služby. Jeho kancelária bola v Zü­richu, ale bol neustále na cestách po svete. Hovorí : „Rád by som bol pokračoval aj naďalej, ale pod takýmto vedením som už viac nechcel.“

Ja­kan­de požiadal, aby sme neuvádzali jeho pravé meno, lebo chce zostať pri futbale. Má vo výhľade zaujímavé povolanie, ale s Infantinom ako nepriateľom by to mohlo byť ťažké. Ja­kan­de je jedným z mužov, s ktorými má styk etická komisia. Oznámil prezidenta Fifa, povedal, že Infantino presadil za šéfa afrického futbalového zväzu CAF, a to neprávom. Lebo šéf Fifa nesmie vyvíjať žiadny vplyv pri voľbách v iných konfederáciách.

Etici považovali vyjadrenia Ja­kan­du za tak pravdivé, že s ním chceli hovoriť ako s oficiálnym svedkom. Ak je pravdou čo hovorí, bol In­fan­ti­no autorom scenára a režisérom v športovo – politickej kriminálke.

Jeho výpoveď: In­fan­ti­no si mal vymyslieť plán, aby sa zaňho pri ďalšej voľbe postavila Afrika so svojimi 54 národnými zväzmi. Preto musel byť nasadený pomocník, šéf CAF. Dlhoročný a škandálmi skorumpovaný šéf Issa Ha­ya­tou sa mu nezdal byť zodpovedným partnerom. In­fan­ti­nova voľba padla na Ah­mada Ah­mada, futbalového šéfa Ma­da­gas­karu. Otázne bolo: ako ho dostať do úradu?

Afri­cký šéf Ah­mad (2. zľava): „Zničili sme diktátora“

In­fan­ti­no podľa Jakandeho za tým účelom zbavil moci viacerých vplyvných managerov Fifa. Vytvoril novú pozíciu šéfa oddelenia pre členské zväzy. Ako šéf pre Afri­ku bol nasadený istý pán Véron Mo­sen­go-Omba, švajčiarsky občan s koreňmi v Kongu. „Bol to nosič vody pre In­fan­ti­na počas jeho prezidentskej kampane. Táto funkcia bola „poďakovaním za jeho služby,“ hovorí Ja­kan­de.

Jasné je: v júli 2016 vycestoval Mo­sen­go-Omba s In­fan­ti­nom do Ni­gé­rie, tam zorganizoval a presvedčil podľa Ja­kan­deho 17 zväzových prezidentov aby zvolili Ah­mada a play­boya Chiyang­wagu zo Zim­bab­we, ktorý dostal krátko na to funkciu managera kampane pre Ah­mada.

Pri párty vo februári v Ha­ra­re sa stali Chiyang­wa a In­fan­ti­no novými priateľmi. A o tri týždne potom bol Ah­mad Ah­mad skutočne zvolený na kongrese CAF v etiópskom hlavnom meste Ad­dis Abe­ba hlasmi 34:20. Chiyang­wa zvolal: „Zničili sme diktátora!“ Tucty ľudí ho oslavovali po jeho návrate na letisku v Ha­ra­re. V Zü­richu oslavoval: „Ah­mad pracuje telom a dušou pre futbal. Bude pasovať do nášho teamu.“

Bolo to aj jeho osobné víťazstvo? In­fan­ti­no sám nezodpovedal otázky SPIEGEL-a ohľadne vyšetrovaní a mlčí aj k podozreniam že ovplyvnil voľby. A návšteva v Haare ? Ani slovo k tomu. Jeden z hovorcov k tomu povedal, že „pravidelné návštevy členských zväzov“ patria k povinnostiam prezidenta. Všetky služobné cesty sú v súlade s regulami Fifa.

A čo si myslí o novom šéfovi CAF? No comment. Pritom nemohlo Infantinovi ujsť, že kurzujú pikantné maily z roku 2010. V nich píše Ah­mad asistentovi smutne presláveného Katarského bossa menom Mo­ha­med Bin Ham­mam. Bin Ham­mam, ktorý je momentálne doživotne diskvalifikovaný kvôli korupcii, mu prisľúbil „pomoc“. V nadväznosti si pýta Bin Ham­mamov asistent informáciu pre Ah­mada, „ako Ti to máme dodať“ Ah­mad navrhuje bankový prevod alebo osobné odovzdanie v Paríži. Chcel Ah­mad peniaze, aby sa urobil silným pre pridelenie Majstrovstiev sveta 2022 pre Ka­tar? Nie, oznámil oficiálne Ah­mad pred svojou voľbou bossa CAF, peniaze chcel len na organizáciu volieb. Je to pravdivé? Alebo je jedným z tých pochybných funkcionárov, ktorí zruinovali meno Fifa ?

Pre In­fan­ti­na nie je cirkus okolo Ah­mada jediným problémom. Podľa informácií SPIGEL-a sa zaoberá etická komisia aj jedným z jeho prvých spolupracovníkov: Luca Piaz­za. Proti tomuto mužovi bolo podané 26. no­vem­bra minulého roku trestné oznámenie. Ka­te­gória dôverné, číslo prípadu 108cd. Informátor uvádza, že je zamestnancom Fifa. Uvádza sa tu, že bolo prevedené interné vyšetrovanie a zistenia o Piaz­zových zmluvách medzi Fifa a bývalými partnermi zo švajčiarskej televízie – ktoré odovzdal ďalej. Previnenie voči etike, trestný čin, ako to označil informátor. Čo k tomu hovorí vedenie Fifa? Aké konzekvencie z toho vyplynú? Fifa mlčí.

In­fan­ti­no bol 6 a pol roka generálnym sekretárom európskeho zväzu Uefa. Žije so svojou ženou a 4 deťmi v Tré­lexe, v dedine s 1500 dušami v kantone Waadt vo francúzsky hovoriacom Švajčiarsku. Centrála Uefa v Nyone leží len 5 kilometrov odtiaľ. Voľné dni trávi často tam, rodina zostala v Tré­lexe, on sám obýva apart­mán v Zü­richu, ktorý patrí Fifa.

Mi­lio­nár Chiyang­wa

Verejnosti bol známy In­fan­ti­no ako „Los­fee“, ktorý moderoval losovania Európskych pohárov. Bolo nepredstaviteľné, že sa raz stan šéfom svetového futbalu.

No potom prepadli švajčiarski kukláči na podnet amerických justičných orgánov v skoré ráno zürišský luxusný hotel a vytiahli z postelí korupčných funkcionárov, ešte včas pred budúcim kongresom Fifa. Blat­ter síce nebol obžalovaný, no v úrade prezidenta sa nedokázal udržať.

Zrazu mal In­fan­ti­no voľnú cestu. RÝCHLO BOLO JASNÉ AKÉ TO BUDE, lebo Infantino odkukal mnohé od Blattera. Zabezpečil si podporu voliteľov najmä dvomi sľubmi: zvýšenie počtu účastníkov MS a zvýšenie financií na pomoc vývojových krajinám – zväzom. Len pár minút po zvolení, keď vyšetrovania škandálov ešte neboli ukončené a ani nebolo jasné aké škandály sa ešte objavia, povedal do mikrofónu: „Kríza je zdolaná.“ Tým bolo jasné, že bude ignorovať realitu presne tak isto ako Sepp Blat­ter. Že bude všetkým možným, len nie vierohodným a poctivým prezidentom.

Netrvalo to ani 100 dní, keď etická komisia začala vyšetrovanie proti nemu. To bolo v máji 2016. In­fan­ti­no in­icioval vtedy komplot proti Do­me­ni­covi Sca­lovi, šéfovi komisie auditorov a komisie sledujúcej dodržiavanie regulí Fifa. Sca­la navrhoval šéfovi Fifa mzdu, ktorú Infantino označil za „urážku“: 1,9 mil­ióna Švajčiarskych frankov ročne vrátane všetkých extra platieb. In­fan­ti­novi sa podarilo grémium Sca­lu a etickú komisiu zbaviť nezávislosti. Sca­la potom na protest odstúpil.

A etická komisia? Mlčala. Právnici z nej zastavili onedlho vyšetrovanie proti In­fan­ti­novi. Zo strachu, že ich zvrhne?

SPIEGEL má k dispozícii dokumenty z tohoto pojednávania, z ktorých sa dajú vyčítať nové podozrenia či etická komisia jednala správne.

In­fan­ti­novi bolo vtedy okrem iného vyčítané, že prijal ponuku dnešného ruského viceministra Vitalija Mutka k privátnym letom jetmi – konflikt záujmov, keďže Rusko usporadúva MS 2018 a tým je rokovací partner Fifa. Vtedy sa bránil tým, že 20. apríla 2016 prijal ponuku letieť z Moskvy jetom z programových dôvodov, aby sa rýchlo dostal do Kataru.

Lenže na cestu tam, do Moskvy dva dni predtým táto výhovorka nepasuje. Toto dokazujú doteraz známe tajné maily. Už 15. apríla o 5:09 oznamoval mailom tajomník Infantina Mattias Graf­ström cestovnému oddeleniu Fifa, že môžu zrušiť linkové lety Infantina, lebo letí s „ministrom Mutkom“, vtedajším ministrom športu Ruska. To nevyzerá na okamžitú nutnosť použitia ruského lietadla. Otázkam na túto tému sa Fifa tiež vyhla, a ani sa nevyjadrila k pikantným SMS-kám z marca 2016, ktoré má SPIEGEL k dispozícii.

Ukazujú, ako Infantono tlačí na čo najväčší možný komfort. Tak sa sťažoval Ed­ward Brown z kancelárie prezidenta, keď sa Infantino nachádzal na cestách v Južnej Amerike u príslušného vedúceho oddelenia Fifa o veľkosti prenajatého lietadla : „Veľmi malé!“, píše menovaný, Infantino to „berie osobne, ako keby sme chceli znížiť jeho dôležitosť. Pokúsil som sa mu vysvetliť že sa držíme predpisov, no on to nechce pochopiť.“

Po viacerých diskusiách ohľadne používania privátnych jetov aj na iných cestách oznámil vedúci oddelenia Infantina na etickú komisiu.

O niečo neskôr bol vedúci oddelenia prepustený ...

zdroj: SPIEGEL ONLINE
výber, preklad, úprava, krátenie:
Peter

galibier

20
2017-05-08 09:20:04

slovami klasika...,,nieco je zhnite v tomto kralovstve danskom..."

loptajegulata

13
2017-05-08 10:56:48

to je tak aj keď sa volí prezident krajiny alebo minister.. úplne jedno ktorý panáčik tam sedí a usmieva sa

BarcaFan4502

14
2017-05-08 11:23:23

fifa je lepsie organizovana mafia ako talianska cosa nostra

galibier

13
2017-05-08 11:52:32

ano suhlasim,rozdiel je v tom ze talianska mafia je akoze protizakonna aj ked kazdy vie ze nitky vedu az do najvyssich statnych institucii,a FIFA je legalna...navyse sa tvaria aky si spravodlivy a aky maju zaujem o rozvoj a spravodlivost vo svetovom futbale :-D

kov3

2
2017-05-09 10:57:20

Nechcem tu politikárčiť, ale keď už je takáto téma, tak len reakcia na Teba : Aj FIFA sú len amatéri oproti zlodejom z nášho hradného vrchu...

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.