Tréner Manchestru City Josep Guardiola vysvetlil, ako stopa legendárneho Johana Cruyffa rezonuje vo svetovom futbale dodnes. Pep rozprával pri príležitosti vzdania úcty tomuto holandskému velikánovi spoločne s Ferranom Adrióm a Sergim Pàmiesom.

"Ak hráš finále Ligy majstrov vo Wembley a neužívaš si ho, si hlupák." Týmto citátom Johana Cruyffa začal novinár Antoni Bassas akciu, pri ktorej si viaceré osobnosti uctili holandského velikána. Jej názov je symbolický a nesie ďalšie známe Johanove slová, Vybehnite tam a užite si to. V stredu sa na tejto peknej akcii okrem Pepa Guardiolu, Ferrana Adriá a Sergiho Pàmiesa zúčastnilo viac ako tristo divákov, keď si tak všetci zaspomínali na legendárneho futbalového mága, ktorý nás navždy opustil v marci minulého roka.

Tréner Manchestru City hodnotil v prvom rade vplyv, ktorý mal naňho Johan každý jeden deň. "Johan sa v mojich konverzáciách objavuje neustále. Keď som sám, vždy na neho spomínam, a to predovšetkým po profesionálnej stránke. Vždy uvažujem nad tým, čo by spravil on, čo je vedieť nemožné. On bol vždy jedinečný, vo vzťahu s médiami, vo vzťahu s hráčmi..."

Ferran Adrià, katalánsky šéfkuchár, nadviazal na Pepa. "Pre mňa je referenčnym bodom už od detstva. Chcel som byť Johanom Cruyffom, nie Ferranom Adrióm. Spomínam na neho každý jeden deň," tvrdil.

Keď sa dostal ku slovu spisovateľ Sergi Pàmies, vyzdvihovali sa najmä Johanove vlastnosti. "Nikdy to nedokažeme robiť tak, ako to robil on. Myslím si však, že musíme byť v čo najväčšom rozsahu smelí, nemôžeme mať strach. Sú chvíle, keď cítite, že máte ťažkosti. No a mne v takýchto okamihoch napadne vždy Cruyff. Musíme byť kreatívni, smelí a neprestať v pokroku."

V uvoľnenej konverzácii pri slávnom obsadení publika s menami ako Xavi Hernández, José Mari Bakero, Joan Laporta, Lluís Carreras či Eusebio Sacristán zabávali traja protagonisti najmä vtipnými príhodami, ktoré s Cruyffom zažili. "Ja som to vedel, že v jeho krajine bude vojna," povedal spisovateľ, imitujúc Holanďanovu intonáciu a reč.

Aj napriek tomu ale, že bol spontánnou a vtipnou osobou, Guardiola spomína na to, že o smiechu to nebolo vždy. "Pracovať s ním bolo naozaj náročné. Išiel až na hranu. Pamätám si okamihy, keď sme už nevládali. Otvoril nám však svet, v ktorom bol, čo sa vysvetľovania vecí týka, dovtedy osamotený. Práve preto bol tak veľkým inovátorom. Všetko, čo sa v Barce udialo, by sa nestalo bez jeho vkladu. Nehovorím o tituloch, no o jeho osobnosti, jeho charizme. Neskôr, keď som sa stal trénerom ja, som ho vnímal ako starého otca. Videl som, že bol šťastný, keď som ho chodil navštevovať. Keď som bol v rezerve, volával som s ním často. Mal som pocit, že nechcel, aby som odišiel. Vždy so mnou vychádzal dobre. Vravel ti: 'Tohto hráča daj na kraj obrany. A tohto si dobre pozri!', vravel Pep.

"Jeden z hráčov béčka trénoval pre svoje reklamné povinnosti len polovične, avšak cez víkend sme hrali play-off. Vysvetlil som mu to a on mi povedal: 'O tom, že by hral, ani len neuvažuj. Pokiaľ ho necháš na lavičke, uvidíš, že to pôjde skvele a vyhráte.' No a my sme, samozrejme, vyhrali."

Nakoniec sa lodivod Citizens dostal ku zaujímavej otázke, keď musel odpovedať, ako by Johan koučoval Lionela Messiho. "Je to naozaj dobrá otázka. Vyhrávali by sme, to rozhodne. Myslím si, že obaja sú inteligentní. Na začiatku by možno vznikol menší konflikt, ale určite by si napokon porozumeli a vyhrávali by sme," dodal.

Zdroj: sport.es
Foto: efe.com, sprot.es, europapress.es

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.