Vek je len číslo, teda pokiaľ sa nebavíme o futbalistoch. Dokonca aj tie najväčšie stálice a najinteligentnejší hráči sa musia jedného dňa zmieriť s tým, že ich telo už ako zamladi nereaguje. Skvelým príkladom je Javier Mascherano.

Predchádzajúce riadky dokonale vystihujú Javiera Mascherana, futbalistu, ktorý bol v uplynulých rokoch nesmierne dôležitý tak pre klub, ako aj pre svoju reprezentáciu. Táto sezóna by však v jeho kariére mohla znamenať významný zlom.

Je všeobecne dobre známe, že Masche svoju kariéru začínal ako stredopoliar, pričom v zálohe hrával až do chvíle, kým z neho Pep Guardiola, legendárny manažér barcelonského veľkoklubu, nespravil právoplatného stredného obrancu. Dôvod bol prostý, katalánsky kormidelník nechcel, aby argentínsky futbalista so svojimi schopnosťami len vysedával na lavičke náhradníkov, ale na poste defenzívneho stredopoliara už mal Sergia Busquetsa.

Mascherano tak hrával niekoľko úspešných rokov ako stopér, s pribúdajúcim vekom avšak prišiel ďalší problém, ktorý tentoraz spočíva v jeho veku. Post stredného obrancu je v Barcelone po fyzickej stránke na zvládnutie nesmierne náročný a v Katalánsku má už El Jefecito pomerne solídnu konkurenciu. Len pred rokom prišiel do tímu Samuel Umtiti, ktorý podľa všetkého pod novým lodivodom Ernestom Valverdem sedieť na lavičke bude len v nevyhnutných prípadoch. Pri skvele hrajúcom lídrovi Piquém tak bude dostávať Argentínčan šancí menej a menej, hoci v príprave nastúpil ako člen základnej jedenástky aj proti Juventusu, aj v dueli s Manchestrom United. V súboji s Madridom, kde už Txingurri skúšal svoju novú once de gala, ale figuroval len ako striedajúci hráč.

Novou Mascheho úlohou bude post futbalistu, ktorý bude tráviť väčšinu času na lavičke náhradníkov. Všetko nasvedčuje tomu, že podobná rola mu prischne i v národnom celku, kde sa od Jorgeho Sampaoliho očakáva skôr postavenie Otamendiho, Mercada a Pinolu. Javier však nemôže zúfať, naopak, obaja manažéri ho vo svojich družstvách budú potrebovať ako lídra, ktorý bude radiť mladším spluhráčom a rozhodne tak z neho bude platný člen oboch tímov, toho barcelonského i toho reprezentačného.

Zdroj: sport.es
Foto: sport.es

Neyo11JR

24
2017-08-02 19:59:26

OT: Barcelona sa chystá poslať do Liverpoolu za Coutinha astronomicku sumu vo výške 120 milionov €. Bodaj by to vyšlo.

kubakout

11
2017-08-02 20:27:14

Raději 80+ Rafinhu nebo Ardu

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.