Tento 20-ročný mladík nemá k Barcelone ďaleko. Od Camp Nou ho delia len detaily pri rokovaniach. Ousmane Dembele však do Katalánska príde zrejme za sumu blížiacu sa k 130 miliónom. Ale prečo má tento mladý futbalista takú obrovskú hodnotu? Portal ESPN spísal 5 vecí, ktoré by ste o tomto francúzskom útočníkovi mali vedieť.

1. V roku 2015 takmer prestúpil do Salzburgu

Dembele svoju kariéru odštartoval v roku 2010 ako 13-ročný v tíme Stade Rennes. O 4 roky neskôr postúpil do rezervy a neskôr si vďaka svojej kvalite urobil meno. Vedel strieľať góly. Jeho výkony si všimol Manchester City a takisto aj Gerard Houllier, ktorý bol skautom pre Red Bull projekt a naháňal budúce hviezdy svetového futbalu.

Práve Houllier dúfal, že hráča dostane na hosťovanie do Salzburgu. Salzburg síce ponúkol 2 milióny eur, ale Dembele nakoniec neprišiel. Podľa L'Equipe, Dembele sa vtedy vyhrážal, že s futbalom skončí nadobro a vráti sa do Senegalu. Nakoniec však v roku 2015 predĺžil zmluvu s Rennes a jeho talent rástol naďalej.

TIP | Akú má Coutinho hodnotu?


2. V roku 2016 si vybral Dortmund

A to ho naháňala celá Európa. O Dembeleho sa už pred rokom zaujímali mužstvá ako Barcelona, Manchester United aj City, Liverpool, Bayern Mníchov a Arsenal. Rozhodol sa pre Dortmund kvôli hraciemu času. Po prestupe do Dortmundu povedal:

"Dortmund mi povedal, že ak budem hrať dobre, tak budem hrať."

3. V Dortmunde sa stal hviezdou

Na premiérový gól v novom tíme potreboval len tri zápasy. Postupne sa prepracoval na dôležitého hráča BVB. S koncom uplynulého kalendárneho roka Dembele odohral až na jeden všetky zápasy za Dortmund. Tréner tímu Thomas Tuchel ho postupne presunul viac do stredu. Vo výstavbe hry tak mužstvo dostalo potrebný element prekvapenia. Získal si však aj fanúšikov vďaka svojim sólam a driblingu.

V uplynulej sezóne za BVB odohral 49 zápasov, nastrieľal 10 gólov a na ďalších 21 prihral. V Bundeslige odohral 32 zápasov a v zápase predviedol v priemere 3,2 driblingu. Práve tento dribling mu ale robí problémy - súperi ho zvyknú faulovať a Dembele si nevie zachovať chladnú hlavu. No aj táto stránka sa zlepšuje.

4. Má množstvo schopností a veľmi rýchlo sa učí

Dembele si dribling vďaka svojim schopnostiam náramne užíva. Dokáže hrať s ľavou nohou, aj s pravačkou, niekedy aj zabudne, ktorá je silnejšia. 20-ročný hráč veľmi rád ťahá loptu do stredu poľa, nabieha do poslednej tretiny ihriska a tak otvára priestor pre krajných bekov po stranách. Pri hre okolo pokutového územia, Dembele buď zbieha do šestnástky, aby si našiel pozíciu, alebo sa postará o finálnu prihrávku. Keď zaznamenal svoj prvý gól, uviedol:

"Záleží na situácii. Vždy ak spoluhráča vidím v lepšej pozícii, pošlem mu loptu. A samozrejme, niekedy potrebujem vystreliť aj sám."

A streľba mu ide, je v tomto dobrý. Samozrejme, je dvorným nahrávačom Aubameyanga, francúzsky internacionál aj tak nastrieľal 10 gólov. Niekedy sa však nerozhodne úplne správne, ide však o vec tréningu a rozvoja.

5. Odchod Tuchela Dembele nerozdýchal

Dembele si v júni tohto roku plnil reprezentačné povinnosti, keď Borussia vyhodila trénera. Niesol to veľmi ťažko:

"Som sklamaný. Thomas ma naučil veľmi veľa a vždy mi bol nápomocný. Je to veľmi dobrý tréner, s ktorým som zažil množstvo skvelých momentov."

Tento výrok bol prvou indíciou k tomu, že Dembele je pripravený Westfalenstadion opustiť. Zvlášť ak na dvere zaklopala Barcelona. Pred pár dňami z vlastnej iniciatívy vynechal tréning, za čo ho klub suspendoval. Predtým na tréningu mal potyčku s brankárom Romanom Burkim. Zdroje z BVB zas tvrdia, že na tréningoch sa už ani nesnaží. Jednoducho chce odísť.

zdroj: espnfc.co.uk
foto: espnfc.co.uk

abstinent

35
2017-08-12 10:04:46

6.fakt-je sku****e drahy.

Patland2

12
2017-08-12 10:48:44

Do 80 bych ho bral... To ještě jde, je o něco lepší jak Morata;-)

abstinent

3
2017-08-12 14:00:20

hej.ale oni nam ho nedaju za menej ako 150

Vladinko

-15
2017-08-12 10:07:11

"Dembele sa vtedy vyhrážal, že s futbalom skončí nadobro a vráti sa do Senegalu."
"Pred pár dňami z vlastnej iniciatívy vynechal tréning, za čo ho klub suspendoval. Predtým na tréningu mal potyčku s brankárom Romanom Burkim. "

:D :D :D
Ak ho dosiahnete tak si s ním ešte užijete

abstinent

9
2017-08-12 10:22:51

a co ak bude takto rebelovat aj u nas?.samozrejme za predpokladu ze prestupi

Pavlajs

7
2017-08-12 10:25:49

Třeba se chová takhle právě proto, že chce přestoupit k nám. Ono je to těžký, mladej kluk se rozhodne, že půjde v kariéře dál, ale klub mu to zatrhne kvůli svý nenažranosti po tom, co zjistili, jak je na tom Barcelona finančně.

Vladinko

6
2017-08-12 10:33:49

No jasné..a predtým chcel rovnako ako k vám do red bullu v salzburgu a tiež trucoval..a možno keď bude u vas, príde jedna zla sezóna, možno bude mať iba on jednu sezónu zlú formu, príde ponuka z psg a zacne robit toto isté ;)

Pavlajs

6
2017-08-12 10:38:55

Možný je vše, nikdo nemůže vědět, jestli je zrovna Barcelona jeho vysněnej tým. Co když jo a prostě tam chce ? Pak kvůli vedení, který si určuje ceny podle toho, kolik klub má peněz, nepřestoupí a má smůlu..

AndreasGerardi

12
2017-08-12 10:35:25

Tu si skor myslim, ze ak by Tuchel ostal on by nerebeloval a urcite by este neziadal prestup. Co som cital tak Tuchel bol jeho mentor, on si ho dotiahol do Dortmundu, on mu slubil zaklad a pravidelne minuty a on ho podrzal ked mu celkom neslo. Takze, jeho rebelia sa preto da pochopit.

didi1805

-2
2017-08-12 11:34:07

Za tie velke peniaze vysrat sa na Dembeleho a aj na Couthinha.Nemozme dopustit kupovat futbalistov predrazene lebo by nas kazdy vysmial. To by sme vyhodili peniaze ako Plavcan eurofondy alebo smeraci na CT dialnice a rozne statne zakazky.Mame Paca tak mu dat sancu a Delouf na rotovanie.Dobra alternativa na jeden dva roky by bola zobrat Ibru s MU zadarmo a hrat na dvoch hrotakov.Ibra stale 30 golovy za sezonu.

Vicky

8
2017-08-12 12:22:09

No, rebel to je, ale je fakt dobrý na to , že je ešte len chlapec.Ja by som ho brala, veď možno si túži zahrať po boku Messiho a Suaréza...A hrať proti Ronaldovi a Griezzmanovi.

stulda

6
2017-08-12 13:51:20

Strach, ze by jednou mohl takhle trucovat i nas, pokud ho koupime, je opravneny (i kdyz ne moc realny).
Dembele je ale jeden z tech, kteri u nas opravdu touzi hrat (narozdil od jinych, u kterych to vetsinou stejne jsou jen vymysly novinaru).
Dame mu vykupku 2x tolik co by stal.

Jinak co se tyce trhu, ktery je prave ted (a vzhledem k okolnostem) tak silenej, ja tajne doufam, ze by se chtel Alexis vratit zpatky k nam. Je to spickovej hrac, kterymu pristi rok konci smlouva, a ocividne novou v Arsenalu podepsat nechce. Je dravej vyhravat trofeje, zna to tu tady, a jeho cenu by byla uplne nekde jinde nez za Coutinha nebo Dembeleho. Vim, ze mu neni 20 a neni to hrac na dalsich 10 let. U nej se ale nemusime bat, ze by vyhorel. To nehrozi.
Podle me to je jen na nem. My bychom se prestupu za rozumnej peniz urcite nebranili, a meli bychom vepredu trio, z kteryho budou mit vsichni strach.

Uvidime jak to vsechno nakonec skonci. Jedno je ale jisty - cas bezi, takze je potreba se rychle rozhodnout.

stulda

6
2017-08-12 13:51:26

Vsechno ma svoje pro a proti. Tech argumentu zda-li kupovat spickovy hrace za stamiliony nebo radeji utratit penize jinde (mladez, nas dluh, novy stadion atd.) je nekolik. Ja respektuji obe strany. Ve finale me zajima jen to co je nejlepsi pro klub.

Jak uz to u fanousku chodi, pokud privedeme hvezdny hrace za nekrestansky prachy a nepodari se nam vyhrat alespon 2 trofeje, budeme tu nadavat na vedeni jak sou neschopny, ze jsme meli penize vyuzit jinak. Pokud zadny stamilionovy hraci neprijdou a dopadneme stejne, budeme tu nadavat na vedeni jak sou neschopny, ze jsme meli ty stamiliony vysolit.

Visca el Barca!

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.