Hoci sa to na prvý pohľad môže zdať neuveriteľne, letná predsezónna príprava už je definitívne za nami a začína sa liga. V prvom kole futbalisti FC Barcelona narazia na rovnakého súpera ako pred rokom, mužstvo Realu Betis Balompié.

Katalánci sa vo svojej histórii proti Betisu predstavili dvadsaťsedemkrát, pričom v drvivej väčšine prípadov dominovali práve blaugranas. V domácej ligovej súťaži z dvadsiatich troch súbojov vyhrala Barca hneď štrnásť ráz, v siedmich prípadoch sa zrodila remíza a ako víťaz dvakrát odchádzal celok zo Seville.

Zaujímavosťou je, že tieto dve družstvá na seba narazili i v rámci Španielskeho superpohára, a to v divokom dvojzápase roku 2005. Kým v prvom dueli na štadióne Manuela Ruiza triumfovali po presných zásahoch Giulyho, Eto'oa a Ronaldinha pomerom 0:3 jednoznačne Katalánci, v odvete sa misky váh preklopili na stranu Verdiblancos. Betisu však napokon nestačilo na Camp Nou ani skóre 1:2 a skutočnosť, že tím Sarru Ferrera zdolal Barcu v plnej sile, z titulu sa teda napokon radovali blaugranas.

Na posledné meranie síl týchto dvoch súperov avšak priaznivci Barcelony najlepšie spomienky nemajú. Barce januárový ligový duel na svätostánku Benita Villamarína absolútne nevyšiel, domáci boli lepším tímom a zaslúžene sa v sedemdesiatej piatej minúte ujali Alegríovým gólom vedenia. Bod pre favorita následne v nadstavenom čase ratoval Luis Suárez. Je ale nutné spomenúť, že súboj poznamenala kontroverzná situácia zo sedemdesiatej siedmej minúty, keď arbitri na čele s José Hernándezom Hernándezom neuznali mužstvu Luisa Enriqueho regulérny gól. Nič to každopádne nemení na tom, že Béticos získali v zápase bod maximálnym právom.

Posledný domáci ligový súboj bol už ale o niečom úplne inom. Katalánci doň proti Andalúzanom nastúpili rovnako v prvom kole a svojmu súperovi nedali po výsledku 6:2 ani najmenšiu šancu. Za domácich sa presadil trikrát Suárez, dvakrát Messi a raz Turan, kým v drese hostí dva čestné presné zásahy zaznamenal Castro Martín. Tento futbalista dnes pôsobí v čínskej lige.

FC Barcelona

Stručne povedané, Barca má čo svojim fanúšikom dokazovať. Ekipa vedená novým kormidelníkom Ernestom Valverdem síce zvládla predsezónnu prípravu na výbornú a získala z International Champions Cupu trofej, no následný ostrý štart Azulgranas podľa predstáv nevyšiel. Barcelona nezvládla dvojzápas o Španielsky superpohár, Realu Madrid v súčte oboch súbojov podľahla 1:5 a má pred sebou obrovský priestor na zlepšovanie.

Pokiaľ si zhrnieme doterajšiu aktivitu na prestupovom trhu, najlepšie ju vystihuje slovo chaos. Jordi Mestre, viceprezident FC Barcelona, ešte pred mesiacom tvrdil, že Neymar v tíme ostáva na dvesto percent, no situácia sa akosi vyvinula nesprávnym smerom a Brazílčan zrazu hrá už za Paris Saint-Germain. Francúzske mužstvo stál jeho zisk dvestodvadsaťdva miliónov eur. Okrem Neya Camp Nou opustili aj Jordi Masip, gólman, ktorý putoval do Valladolidu a Jérémy Mathieu, ktorý už zarezáva v Sportingu Lisabon. Obaja odišli zadarmo. Posledným, štvrtým futbalistom, ktorý Barcu nechal, bol Cristian Tello. Kreatívny krídeník za štyri milióny eur posilnil práve Betis.

Čo sa týka príchodov, Katalánci zatiaľ získali oficiálne tri posily. Prvou bol Deulofeu, u ktorého blaugranas využili predkupné právo a kúpili ho za dvanásť miliónov eur. Neskôr do klubu zavítal krajný obranca Nélson Semedo, ktorého vedenie získalo za zhruba tridsaťjeden miliónov a poslednou letnou akvizíciou je Paulinho z čínskeho Guangzhou. Brazílčan sa stal po Suárezovi, Ibrahimovićovi a Neymarovi štvrtým najdrahším hráčom histórie klubu.

Nový manažér Valverde má pred prvým kolom viacero problémov. Okrem toho, že direktíva stále nezískala hodnovernú náhradu za Neymara, nebude mať k dispozícii viacero svojich opôr. Zhruba na mesiac je odpísaný Luis Suárez a diskutabilný, respektíve maximálne nepravdepodobný je i štart Gerarda Piquého. Obaja si zdravotné problémy privodili proti Madridu.

Predpokladaná zostava: Ter Stegen; Semedo, Mascherano, Umtiti, Alba; Rakitić, Busquets, Gomes; Messi, Alcácer, Deulofeu

Real Betis

V Betise sa počas leta diali veci. Celkovo do klubu prišlo deväť nových hráčov, ďalších trinásť ich odišlo a zmeny sa konali tiež na pozícii hlavného manažéra. Novým lodivodom celku z juhu Španielska sa stal cieľavedomý Quique Setién, ktorého si pamätáme i z lavičky Las Palmas. Ako hráč pôsobil dokonca v drese madridského Atlética.

Najväčším a najskloňovanejším menom bol v súvislosti s Verdiblancos počas toho leta Dani Ceballos. Najlepší hráč Majstrovstiev Európy do dvadsaťjeden rokov v Poľsku zaujal viacero veľkoklubov vrátane Barcy, no napokon odišiel za sedemnásť miliónov eur do Realu Madrid. Najdrahšou posilou Realu je futbalista prichádzajúci za sedem miliónov z francúzskej Ligue 1 Ryad Boudebouz, ktorý sa má stať priamou Ceballosovou náhradou. Zaujímaví sú však aj noví hráči ako Tello, Sergi León či Jordi Amat.

"Teší ma, že začíname zápasom vonku, pretože nám to popri zohrávaní dodá trochu viac pokoja. Máme pred sebou neuveriteľne veľa noviniek, keď je tak lepšie pri ich aplikovaní zopár dní počkať, aby sme sa presvedčili o tom, že naozaj fungujú," povedal pred duelom Setién.

V súboji proti Kataláncom v akcii pravdepobobne neuvidíme exbarcelonistu Cristiana Tella, ktorý ukončuje proces svojej rekonvalescencie, no prvé ligové kolo podľa všetkého nestihne. Setiénovi bude zrejme chýbať aj spomínaný Boudebouz, ktorý spoločne s Juniorom Firpom trénoval len individuálne.

Predpokladaná zostava: Adan; Barragan, Mandi, Feddal, Durmisi; Garcia, Guardado; Joaquin, Camarasa, Sanabria; Leon.

Info pre tipérov

Info o zápase

Dátum: 20. august 2017 (nedeľa)

Čas: 20:15

Miesto: Camp Nou, Barcelona

Prenos: Digi Sport 3

Zdroj: forcabarca.sk
Foto: archív

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.