Legendárna La Masia je jednou z perál inštutúcie FC Barcelona, ktorou už prešlo viacero talentov Katalánskeho veľkoklubu.Za zmienku určite stoja legendy ako Lionel Messi, Andrés Iniesta, Víctor Valdés, či Gerard Piqué, ktorí si pôsobenie v tejto akadémií môžu s hrdosťou uviesť do svojho životopisu. Práve La Masia bola najväšnivejšou ideológiou Johan Cruyffa, ktorý sa rozhodol založiť akadémiu, ktorej ďalším veľkým produktom môže byť práve Abel Ruíz.

Postupom času si preslávená barcelonská akadémia vytvorila nezmazateľné meno na futbalovej mape sveta. Jej ideológiou je, rovnako ako u prvého tímu Barcy, hrať prevažne útočný futbal s tým, že myšlienkou vytvorenia akejsi neporaziteľnej mašiny. Ku príkladu, Pep Guardiola použil La Masiu ako zdroj svojej svetovo-dominantnej zostavy, ktorá vyhrala prakticky všetko, čo mohla.

V posledných rokoch však vidíme úpadok odchovancov v prvom tíme Kataláncov, čo mnohých culés veľmi znepokojuje. Fanúšikovia doslova bažia po zrode ďalšej superhviezdy, ktorá by vzišla z akadémie, no ambície mládeže sa častokrát nestretávajú s tým, ako vedenie blaugranas k výchove pristupuje.

TIP | Sergio Goméz - budúca hviezda Barcelony?


Aj napriek týmto skutočnostiam však máme mladíkov, ktorí o svoju šancu neúnavne bojujú a ukazujú sa tak ako možné posily do budúcnosti. Jedným z nich je aj Abel Ruíz Ortega, kapitán španielskej U-17. Ruíz prišiel do akadémie Barcelony vo veku 12 rokov, keď si ho Katalánci stiahli z akadémie konkurenčnej Valencie. Treba sa mať však na pozore, keďže novodobé talenty vymieňajú Barcelonu za menšie kluby s víziou väčšej hernej praxe, podobne ako Jordi Mboula, ktorý toto leto ako veľký prospekt odišiel do Monaka, alebo Eric García, ktorý sa pobral do Manchesteru City.

Ale späť k Abelovi. 17-ročný mladík má na svojom konte za španielsky mládežnícky výber úctyhodných 27 gólov v 37 zápasoch. Mladá puška síce ešte nedebutovala v kategóriách U-19 a U-20, no medzi futbalovou verejnosťou už stihla vyvolať veľký rozruch. Hráčovým vzorom je poľský snajper Robert Lewandovski, a tak ako hráč Bayernu Mníchov, aj Abel Ruiz sa pomaly stáva postrachom súperových obrancov.

Ruíz je pritom najmladším hráčom vo výbere Gerarda Lopéza v rezerve Kataláncov. Vyniká hlavne svojim zabijáckym inštinktom a skvelým hlavičkovaním. "Som typom priameho hráča. Dobrý zakončovateľ," nechal sa počuť mladík, ktorého veľkým snom je pretlačiť sa do prvého tímu Barcelony.

Žralok v pokutovom území, pokojný na lopte, mrštný a skvelý technik. Jeho schopnosti neunikli ani svetovým veľkoklubom na čele s Manchesterom City a Chelsea, no mladík ich už stihol odmietnuť a naďalej dôveruje svojmu materskému klubu. Najnovšie však ide po mladíkovi londýnsky Arsenal, ktorý je podľa posledných správ ochotný vynaložiť všetko úsilie na to, aby dostal útočníka na Emirates Stadium.

Ruíz je prirodzeným zakončovateľom, ktorý stále vie, ako vyriešiť každú gólovú príležitosť. Abelove schopnosti naše doviedli španielsku U-17 ku európskej sláve. Mladík je navyše hráč s najväčším počtom štartov za La Furia Roja U-17 v histórii a určite za pár rokov nazrie aj do prvého tímu. Prvým jeho profesionálnym gólov bol presný záasah do siete Granady pri remíze 2-2, 1. septembra 2017.

"Veľa krát mi bolo povedané, že ľuďom pripomínam van Bastena," doplnil mladík, ktorý svoj potenciál naplno demonštroval na svetovom šampionáte U-17, kde šiestimi presnými zásahmi dopomohol Španielom ku finále, kde však ťahali za kratší koniec proti víťaznému Albionu. Ruíz si za svoje pôsobenie odniesol striebornú kopačku a pridal tak ďalší cenný skalp do svojej zbierky, ku ktorému rozhodne patrí aj najviac nastrieľaných gólov na európskom šampionáte do 17 rokov, presne tam, kde sa dostal do svetla reflektorov po prvý krát aj Andrés Iniesta.

"Milujem výzvy a túžim skórovať čo najviac, aby som pomohol tímu," popisoval mladík svoje ambície, ktoré by sa v najbližšej dobe mohli naplniť, keď si vezmeme formu Luisa Suáreza z posledných týždňov. Abel bude určite netrpezlivo čakať na to, aby dostal šancu a keď príde, bude sa jej chcieť chytiť čo najlepšie a zapísať sa tak do histórie FC Barcelona. Aj Ernesto Valverde určite vidí mladíkov progres, čo znamená, že jeho cesta do prvého tímu vedie práve cez 'Txingurriho'.

zdroj: sportskeeda
foto: dna india

anko1963

36
2017-11-02 13:14:50

Toľko perál ale náhrdelník z nich nie a nie urobiť.

Rossel

26
2017-11-02 13:32:25

sám Hviezdoslav by sa nehanbil za taký básnický výrok :D

bruno1

7
2017-11-02 14:46:49

co hviezdoslav, ale aj laco borbely :D

abstinent

4
2017-11-02 17:53:14

lacko by to opisal 3x zlozitejsie

fantomas

5
2017-11-02 13:16:17

Odchod Erica Garciu tu, myslím, ani nebol spomenutý. Transfermarkt uvádza 1,7 miliónovú prestupovú čiastku. Nemalý peniaz za 16-ročného hráča (nar. 2001).

Každopádne ani Mboulovi ani Garciovi sa prestupy nedajú zazlievať. Ako Monako, tak aj City s Guardiolom, sú tímy, ktoré sú ochotné dať mladým šancu. Či to v City bude platiť aj po odchode Guardiolu je otázne, keďže je to klub, ktorý uprednostňuje momentálne výsledky.

David97

6
2017-11-02 15:29:57

Ten Arsenal mi už tak ide na nervy!!!

espana

4
2017-11-02 17:19:45

ESP oproti napr. ENG je v tej nevýhode, že neplnoletým hráčom nemôže zo zákona dať profesionálnu zmluvu (miliónový plat a ďalšie výhody s tým spojené) len amatérsku. Preto niektorí hráči prchajú za prachmi do ENG lenže ich športová perspektíva je tam určite horšia, stačí sa pozrieť na kádre Chelsea, City atď. Koľkí hrači z ich akadémie sa presadia v A mužstve = žiadny! City má 0 vlastných odchovancov v kádri Áčka a Chelsea má 2 tribúnových odchovancov v kádri Áčka (Musonda, Christensen)...
Ja verím, že Ruíz sa nenechá zlákať na rýchle prachy a počká si u nás ten rok alebo čo mu chýba do 18tky na profesionálnu zmluvu a bude v budúcnosti obľúbencom culé, lebo objektívne, nemáme tých supertalentov až toľko :(

fantomas

5
2017-11-02 18:45:09

Christensen odchovanec nie je, nespĺňa podmienky. A Musonda síce odchovancom je, ale už keď prichádzal bol relatívne známy. Najperspektívnejší odchovanci, ktorí naozaj odchovancami sú (ekvivalent Xaviho či Puyola), sú Tammy Abraham, Loftus-Cheek (plus odídený Chalobah).

Drvivá väčšina ostatných (hlavne hráčov na hosťovaniach) sú hráči, ktorí prišli do Chelsea ako v očiach skautov známi hráči.

fantomas

4
2017-11-02 18:45:14

Napríklad taký Vinicius Junior príde do Realu v januári. Ak za dobu do dovŕšenia 21. roku neprestúpi/nepôjde hosťovať, bude legitímnym odchovancom Realu, keďže odohrá pred 21. rokom v klube aspoň 3 roky. Musonda je presne tento prípad.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.