Najväčšou výzvou Ernesta Valverdeho v tejto sezóne je nepochybne zloženie obrany Kataláncov. Tréner už v tejto sezóne vyskúšal 6 rôznych stopérskych dvojíc, pričom toto číslo sa ešte určite navýši, keďže svoje šancu dostane aj Yerry Mina. Čo sa týka celej obrannej štvorice, Valverdemu sa túto sezónu podarilo vyskladať už 17 rôznych kombinácií.

V 37-ich zápasoch, ktoré Barcelona túto sezónu odohrala, Ernesto Valverde spároval 6 rôznych stopérskych dvojíc a raz sa dokonca rozhodol pre variantu s troma stopérmi. V tomto rozložení nastúpili Katalánci na odvetu španielskeho Superpohára, no ani zmena taktiky nepomohla otočiť nepriaznivý výsledok z prvého stretnutia. Teraz Txingurii dokonca čelí stopérskemu lazaretu, keďže na maródke sa ocitlo duo Vermaelen - Piqué, pričom v najbližších zápasoch tak dostane šancu práve Yerry Mina.

Najvyužívanejšou stopérskou dvojicou je v tejto sezóne určite tandem Piqué-Umtiti. Ernesto sa na nich spoliehal v dovedna 17 zápasoch. Toto číslo by bolo pravdepodobne ešte vyššie, ak by si Francúz neprivodil zranenie, ktoré ho z hry vyradilo minimálne na mesiac, čo činilo deväť zápasov. Vtedy ho dokonale nahradil Thomas Vermaelen, pričom ten sa zas zranil symbolicky vo chvíli, keď bol Umtiti pripravený na návrat. Bol to však Belgičan, ktorý dokázal vyplniť túto medzeru vedľa Gerarda Piquého, keď bola situácia už naozaj kritická.

TIP | Sergi Roberto sa ospravedlnil Pereirovi


Jedným z dôvodov, prečo Mascherano opustil Barcelonu bol fakt, že už nehral tak pravidelne, ako by si prial. Argentínčan nastúpil pod Valverdem do desiatich zápasov, pričom jeho partnermi boli Umtiti (4x), Piqué (3x) a Vermaelen (2x). Jefecito bol taktiež jedným z členov defenzívy, ktorá mala ubrániť Real Madrid ešte v auguste. Vtedy sa postavil do trojčlennej stopérskej línie medzi Gerarda Piquého a Samuela Umtitiho. Takýto počet odohratých zápasov mu však nemohol stačiť a tak sa rozhodol pre odchod do Hebei Fortune, aby sa rozohral pred blížiacimi sa majstrovstvami sveta v Rusku.

Valverde už vyskúšal všetky možné varianty, čo sa týka stredu obrany. Súčasný lodivod nechcel narozdiel od Luisa Enriqueho disponovať piatimi stopérmi, keďže sa domnieval, že štyria budú stačiť. V prípade potreby sa totiž stále môže obrátiť na niekoho z rezervy, pričom jedným z kandidátov je aj David Costas. Aj napriek tomu tu však existuje konštantná rotácia, čo sa týka celej defenzívy Kataláncov - striedajú sa totiž aj krajní bekovia. Valverde teda použil už 17 rôznych variant, pričom zmenu robí priemerne v každom druhom stretnutí. S debutom Yerryho Minu prídu samozrejme aj ďalšie obmeny.

Iba trikrát v tejto sezóne odohrala Barca dva alebo viac stretnutí za sebou s tou istou obrannou líniou. V dueloch s Juventusom a Espanyolom, Valverde stavil na štvoricu Semedo - Piqué - Umtiti - Alba. Tá istá línia sa následne opakovala aj v zápasoch proti Seville a Leganés. Proti Villarealu, La Coruni a Realu Madrid zas nastúpila štvorica Sergi Roberto - Piqué - Vermaelen - Alba. Rotácia však nijak neovplyvnila Barcelonu v tom, aby sa umiestnila celkovo druhá, čo sa týka inkasovaných gólov v La Lige, keďže jej súperi dokázali nastrieľať iba 11 gólov v 22 stretnutiach.

zdroj: fcbarca.com
foto: barcablaugranes

Zmazaný užívateľ

38
2018-02-06 12:39:43

Je fakt, že letos obrana Barcy šlape jako hodinky. Výkyvy tam občas jsou - jako individuality - ale celkově působí velmi jistě a sebevědomě. Chybky budou, ale fakt na mě působí moc dobře a kéž to vydrží i dál... Hráči na to jsou.

Darsley

5
2018-02-06 13:15:04

BARCA ešte za čias puyola bola zdobená práve na OBRANOU z ktorej sa postupovalo ďalej... dúfam že práve nákupom kvalitných hráčov a rotáciou sa zase sila našej obrany vráti...lebo gólov môžete dať aj 10 ale ak dostanete 11 prehrali ste...

galibier

7
2018-02-06 14:53:42

nejake nove spravy o Piquem?posledna relevantna info bola ze v pondelok mal trenovat aby koleno zatazil a mohol podat lekarom informacie ako je na tom.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.