Dvadsiate šieste kolo španielskej La Ligy Santander sa bude pre aktuálneho lídra z FC Barcelona niesť v duchu neľahkého výjazdu na Kanárske ostrovy. Blaugranas sa sedemdesiatdva hodín pred jedným z vrcholov sezóny, duelu s Atléticom Madrid, predstavia na štadióne Las Palmas.

Barca je v dobrej forme. V predchádzajúcom ligovom kole zverenci Ernesta Valverdeho zvládli prekážku v podobe katalánskeho derby s Gironou a pred viac ako osemdesiatpäťtisícovou kulisou na Camp Nou triumfovali pomerom 6:1. Dobre si ale uvedomuje, že pred sebou nemá jednoduchý program.

Azulgranas cez víkend prekonali svoj vlastný rekord v podobe najdlhšieho počtu po sebe idúcich ligových stretnutí bez porážky, aktuálne triumfovali alebo remizovali tridsaťdvakrát v rade. V prípade, že teraz budú chcieť pokoriť i zápis celej španielskej histórie, ktorý patrí Sociedadu zo sedemdesiatych rokov uplynulého storočia, musia Barcelončania zvládnuť ešte päť súbojov.

Prvým na zozname je zápas s Las Palmas, súperom, ktorý sa v súčasnosti nachádza v zóne zostupu, no to samo osebe nič neznamená. V klube prebehla na konci decembra zmena na manažérskom poste, Paka Ayestarána nahradil Paco Jémez a výkony La Union Deportiva majú odvtedy stúpajúcu tendenciu.

Od chvíle, keď na kormidelnícku stoličku zajtrajšieho súpera blaugranas zasadol bývalý španielsky reprezentačný stopér, družstvo začína hrať zodpovednejšie, a to je vidieť i na výsledkoch. V posledných štyroch dueloch futbalisti Las Palmas inkasovali len dvakrát, pričom oba tieto presné zásahy prišli v jednom a tom istom súboji, so Sevillou.

Jémez si svoju zostavu stále na Estadio Gran Canaria hľadá, no evidentne si niektorí z hráčov začínajú získavať jeho plnú dôveru. Jadro nového Las Palmas tvoria gólman Chichizola, obrancovia Aguirregaray a Michel a hrotový útočník Calleri, hoci pre fanúšikov blaugranas za zmienku stojí i fakt, že slušnú dávku minút dostáva aj Alen Halilović. Rodák z chorvátskeho Dubrovnika, bývalý nádejný mladík FCB, pôsobí v tomto klube na hosťovaní ako kmeňový hráč nemeckého Hamburgu. V zákla dnej jedenástke azda nastúpi aj zajtra.

Domácim bude chýbať trojica futbalistov, dlhodobo zranený Pedro Bigas s problémami kolena, stredopoliar Gabriel s podobnou diagnózou a krídelník Momo, ktorý si natiahol sval.

Problémy má so zraneniami a absenciami aj Ernesto Valverde, ktorý bude musieť opäť improvizovať pri skladaní svojej defenzívy. Extremadurčan k dispozícii nemá ani jedného z dvoch pravidelne nastupujúcich krajných obrancov, kým Jordi Alba je vykartovaný, Semedo sa zranil, a tak v hre zrejme uvidíme Digna a Sergiho Roberta. Evidentne vyťažený je však i Gerard Piqué, ktorý potrebuje oddych, a proti Las Palmas zrejme dostane priestor na načerpanie cenných síl.

Valverde sa musí rozhodnúť, či v základnej jedenástke uvidíme Luisa Suáreza. Uruguajčan síce nechýba v osemnásťčlennej nominácii, no Lucho má štyri žlté karty a pred dôležitým súbojom s Atléticom Madrid je v ohrození. Príležitosť by dostať mohol navrátilec Paco Alcácer.

Ďalšou z otázok je, či sa Txingurri rozhodne pošetriť barcelonského vicekapitána Lionela Messiho, ktorý je v aktuálnom období najväčšou zbraňou Azulgranas. Leo v úradujúcom ligovom ročníku zaznamenal už dvadsaťdva presných zásahov a na dvanásť gólov prihral, pričom proti Girone prekonal rekord v počte asistencií v histórii Primery División - má ich už stoštyridsaťosem.

"Koncentrovať sa na stretnutie s Las Palmas nie je až tak náročné. Koniec koncov, tri body proti Atléticu nemajú o nič väčšiu hodnotu ako tri body z Las Palmas. Pokiaľ nevyhráme zajtra, na nasledujúcej nedeli vôbec nezáleží," konštatoval na tlačovej konferencii Valverde. Podarí sa Barcelončanom triumfovať?

Info pre tipérov

Info o zápase

Dátum: 1. marec 2018 (štvrtok)

Čas: 21:00

Miesto: Estadio Gran Canaria, Las Palmas, Kanárske ostrovy

Prenos: Digi Sport 3

Zdroj: forcabarac.sk
Foto: archív

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.