UEFA Youth League má víťaza opäť z metropoly Katalánska. Pri tejto príležitosti musíme pripomenúť, že mládežnícku Ligu Majstrov vyhral Juvenil A aj v roku 2014. Barca vtedy porazila Benficu 3:0 a zdalo sa, že pred hráčmi sa otvorili dvere do sveta veľkého futbalu. Žiaden z hráčov sa však v prvom tíme FC Barcelona nedokázal presadiť.

Juvenil A v tom čase viedli Jordi Vinyals a Pep Munoz (ten v súčasnosti pracuje v čínskej lige). 14. apríla 2014 sa mužstvu vo finále mládežníckej Ligy Majstrov podarilo poraziť rovesníkov z Benfici 3:0. Góly strieľali Munir El Haddadi (2) a Rodrigo Tarin.

Generácia hráčov bola veľkým prísľubom do budúcnosti ako z individuálneho, tak aj tímového pohľad. V každom prípade, v Barcelone napokon z celého tímu zostali len dvaja hráči. Rodrigo Tarin si však nedokáže získať dôveru trénera FC Barcelona B Gerarda Lopéza. Sergi Palencia na druhej strane vo finále proti Benfice nenastúpil, hoci bol členom vtedajšieho tímu a teraz je kapitánom rezervy FC Barcelona. Má už 22 rokov. Ostatní hráči z Juvenilu A z roku 2014 už v klube nepôsobia a ich kariéry nabrali rozmanitý smer.

Šanca na kariéru v prvom tíme

Najväčšou hviezdou Juvenilu A bol nepochybne Munir El Haddadi. 22-ročný útočník dostal šancu v prvom tíme pod vedením Luisa Enriqueho, ale nedokázal ju využiť a jeho dobrodružstvo na hosťovaní vo Valencii takisto nepatrí medzi vydarené. Zdalo sa, že tento hráč môže mať problém s úrovňou hry prvej španielskej ligy. Opak je ale pravdou, pretože aktuálne pôsobí na hosťovaní v Deportive Alavés a v tejto sezóne zaznamenal 13 gólov a na ďalších 7 prihral. Barcelona preto plánuje zmluvu s týmto útočníkom predĺžiť. Počíta s tým, že na prípadnom prestupe zarobí. Druhou veľkou hviezdou Juvenilu A bol Adama Traoré, ktorému sa vcelku darí v Middlesbroug v druhej anglickej lige. V tejto sezóne nastrieľal 5 gólov a prihral na 12. 22-ročný futbalista v Juvenile A vyčnieval, no v prvom tíme odohral len 4 zápasy. V roku 2015 sa vedenie Blaugrana rozhodlo, že hráča predá do Aston Villy za 10 miliónov eur. V Premier League však patril medzi priemer a odohral len 37 zápasov. Postupne však dozrieva a nie je vylúčené, že v Premiership sa predstaví opäť, pretože Middlesbrough bojuje o postup.

Adama Traoré

Ďalším hráčom, ktorý stále hráva na vysokej úrovni je André Onana. Kamerunský brankár bol vo finále proti Benfice náhradníkom, ale v súčasnosti je jednotkou v bránke Ajaxu Amsterdam a má zaujímavé vyhliadky. Zaujímavosťou je, že v reprezentácii Kamerunu je jednotkou Fabrice Ondoa, ktorý vo finále v roku 2014 chytal od prvej minúty. Ondoa dokonca získal Africký pohár v roku 2017, ale jeho kariéra na klubovej úrovni nie je taká dobrá. V Barcelone B odchytal len jedno stretnutie a následne odišiel do Nàsticu Tarragona a rezervy FC Sevilla. Ani v Andalúzii sa mu nepodarilo prebiť do prvého tímu. Ďalší rezervným brankárom Juvenilu A z roku 2014 bol José Aurelio Suárez. V uplynulej sezóne chytal v základe rezervy FC Barcelona, potom odišiel do Girony, v ktorej sa však nedokázal presadiť. Nepomohlo mu ani zranenie.

André Onana

Premárnený potenciál

Množstvo hráčov z Juvenilu A z roku 2014 v súčasnosti hráva v rezervných tímoch. Roger Riera (kapitán vtedajšieho Juvenilu A) a Xavier Quintilla pôsobia v rezerve Villarrealu. V tejto sezóne môžu postúpiť do druhej španielskej ligy. Wilfried Kaptoum je neustále zranený, no v prebiehajúcej sezóne odišiel do rezervy Realu Betis. Treba pripomenúť, že ako jeden z mála hráčov Juvenilu debutoval aj v prvom tíme FC Barcelona. Defenzívny záložník Jordi Ortega to nedokázal dotiahnuť ani do Barcelony B a v súčasnosti hráva za rezervu Cordoby. Juan Antonio Ros zas pôsobí v rezerve Celty Vigo.

Roger Riera

Godswill Ekpolo ešte v sezóne 2015/2016 hrával v základe rezervy Blaugranas, neskôr však v anglickom Fleetwood Town či v Meride, ktorá pôsobí v Segunda Division B, sa svojou úrovňou hry nedokázal prebojovať ani do základu. Lionel Eugene v sezóne 2015/2016 sa neprebil do základu rezervy FCB a odišiel tak do tureckého Antalyasporu, neskôr do portugalského Leixoes a potom sa nedokázal presadiť ani v španielskom Lugo. V súčasnosti nepôsobí v žiadnom klube. Mohamed Cholay takisto patrí medzi hráčov, ktorí do finále v roku 2014 nezasiahli. Aktuálne má 22 rokov a je na hosťovaní v rezerve Espanyolu a to z mládežníckeho tímu Stoke City. Juanma Garcia odišiel z Juvenilu A do Liverpoolu U23, ale jeho pôsobenie v Anglicku nemôžeme hodnotiť pozitívne. Joel Huertas na druhej strane bojuje o základ v Lleide. Alain Richard sa pokúšal uspieť v Srbsku, no v súčasnosti takisto bojuje o miesto v zostave v treťoligovom španielskom tíme Balompié. Ďalší hráč z Juvenilu A Maxi Rolón ide od roku 2014 sústavne z kopca a aktuálne hráva v druhej lige v Čile.

Je zrejmé, že drvivej väčšine kádra Juvenilu A, ktorý vyhral mládežnícku Ligu Majstrov v roku 2014 sa nepodarilo presadiť nielen v Barcelone, ale problémy majú aj v tretích ligách po celom svete. Nie úplne zlé perspektívy pred sebou majú Munir, Adama Traoré či André Onana, ale zvyšok kádra veľkú kariéru nezažije. Viacerí hráči majú úplne iné problémy a to, aby sa vôbec ako profesionálni hráči uživili. Vyzerá to tak, že prvý tím FC Barcelona nebude mať žiaden prospech z toho, že mládežnícky tím pred pár rokmi zvíťazil v tak prestížnom turnaji.

zdroj: marca.com sport.es
foto: marca.com sport.es

Akadashi

25
2018-04-24 15:35:59

Jde vidět, jak obrovský je skok mezi mládežnickými kategoriemi a seniorskými.

Aexon

11
2018-04-24 16:05:54

Adama Traoré to byl můj oblíbenec velice sympatický týpek škoda moc mě mrzí že netěžíme z La Masie ale bohužel tak to je ... další generace jako Xavi / Iniesta / Busi / Puyol / Valdes / Messi / Piqué už nejspíš nebude

MiskoTM

5
2018-04-24 17:37:01

Ebwelle to bol tiez rocnik 95 , v minulej sezone sa nepresadil v Senici

Messinkko

1
2018-04-24 21:16:31

????

Messinkko

1
2018-04-24 21:16:50

Prepáčte to bol omyl

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.