Barcelona si 26. ligový titul v klubovej histórii zabezpečila 3 kolá pred koncom La Ligy, no získať tento majstrovský titul nebolo také jednoduché, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Madridský denník AS spísal 5 kľúčových okamihov sezóny, ktoré rozhodli o tom, že Blaugranas môžu oslavovať.

Sezóna 2018/2019 sa začala len jeden mesiac po skončení Majstrovstiev sveta v Rusku. Na šampionáte pôsobilo množstvo hráčov Blaugranas a mnohí z nich sa dostali cez základnú skupinu. Preto si hráči neoddýchli, čo bolo na začiatku ročníka zreteľné. Valverde sa takisto rozhodol pre zmenu systému, keď prešiel z rozostavenia 4-4-2 na 4-3-3. Takýto krok bol následkom činnosti klubu aj na prestupovom trhu, pretože k Blaugranas sa pripojili hráči ako Arturo Vidal a Arthur Melo, ktorí sú zvyknutí hrať na kraji zálohy. Prišiel aj Malcom, ktorému sa lepšie darí na krídle. Za posily je nutné v tejto sezóne považovať aj Dembélého či Coutinha, no aj Carlesa Aleñu, ktorý sa k tímu pripojil z rezervy. Valverde musel reagovať a začleniť týchto futbalistov viac do zostavy.

Po štyroch víťazstvách na začiatku ročníka, kedy Blaugranas zvíťazili aj nad presvedčivými mužstvami ako Real Valladolid či Real Sociedad, prišlo prvé obdobie, kedy mužstvo stratilo dych. Vtedy začal prvý z piatich kľúčových momentov sezóny 2018/2019.

Fatálny týždeň

V poslednom septembrovom týždni Barcelona v dvoch domácich zápasoch po sebe stratila body (Girona a Athletic) a takisto prehrala na výjazde s Leganes. K týmto stratám je potrebné prirátať chyby Gerarda Piquého, ktoré prispeli k týmto stratám bodov. Stopér Barcelony zapríčinil gól na Butarque a v zápase s Athletic pôsobil pri góle súpera Barcelony nekoncentrovane. Mužstvo po prvýkrát v sezóne začalo budiť pochybnosti. Vtedy sa Ernesto Valverde rozhodol siahnuť po Arthurovi v zápase Ligy Majstrov s Tottenhamom a v ligovom súboji s Valenciou na Mestalle. Tréner si všimol, že nasadiť na trávnik Coutinha, Dembélého, Messiho a Suareza je nebezpečné, pretože to narušuje rovnováhu v tíme.

Zlomená Messiho ruka

Argentínčan si v zápase so Sevillou nešťastne zlomil kosť v ruke, no Barcelona počas neprítomnosti svojho kapitána dokázala perfektne zareagovať. Barcelona porazila Sevillu 4:2, následne rozprášila Real Madrid 5:1, keď hetrik zaznamenal Luis Suarez a potom vyhrala aj nad Rayom Vallecanom 3:2. Po Messiho návrate sa však tímu pritrafila prehra 3:4 s Betisom. Nakoniec sa ukázalo, že až doteraz to bola jediná prehra Blaugranas v lige.

Barcelona sa rozbehla

Po prehre s Betisom sa Barcelona vydala na Wanda Metropolitano, kde Katalánci po góle Ousmane Dembélého získali aspoň bod za remízu. Neskôr Katalánci vyhrali 8 ligových zápasov v rade, vďaka čomu si pred prenasledovateľmi začali budovať náskok v tabuľke. Vzhľadom na to, že ako Real Madrid, tak aj Atlético Madrid zakopli a Barcelona sa javila ako solídny tím, náskok na čele začal narastať.

Rozhodujúce El Clásico

Pred 26. kolom situácia v tabuľke vyzerala pre Barcelonu sľubne, ale práve v El Clásicu mala Barcelona šancu pripraviť Real Madrid o titul. Mužstvo Ernesta Valverdeho malo za sebou dvojicu silných víťazstiev - 4:2 nad Sevillou na Sánchez Pizjuán a 3:0 nad Realom Madrid v Copa del Rey. Na štadión Los Blancos sa Barcelona vrátila o pár dní a opäť ukázala svoju kvalitu. Gól Ivana Rakitiča vyradil Real z hry o titul. Odvtedy o La Ligu bojovali už len Barcelona a Atlético.

Posledný úder Suareza

Podobne ako v uplynulej sezóne, kľúčovým momentom v boji o španielsky titul sa ukázal vzájomný súboj Atlética Madrid s Barcelonou. V 31. kole pricestovalo Atlético Madrid na Camp Nou so stratou 8 bodov. V prípade víťazstva sa hostia mohli k vedúcej priečke priblížiť na 5 bodov a bilancia vzájomných stretnutí by bola na strane Los Colchoneros. Remíza by znamenala ďalší tuhý boj, zas víťazstvo Blaugranas by o titule rozhodlo. Priebeh zápasu výrazne ovplyvnil Diego Costa, ktorý sa nechal ešte v prvom polčase vylúčiť. Jan Oblak však svoj tím až do samotného záveru držal na bezgólovej remíze, no potom ho krásnym gólom prekonal Luis Suarez a to v 85. minúte zápasu. O niečo neskôr pridal druhý gól Leo Messi, ktorý dokonal dielo skazy. Odvtedy bolo len otázkou času, kedy Messi ako kapitán tímu zodvihne nad hlavu trofej pre víťaza La Ligy.

Tričko z majstrovských osláv nájdeš TU!

zdroj: as.com
foto: fcbarcelona.com

Fishinko

17
2019-04-29 07:47:10

neprehrali sme v lige nahodou 2 zapasy.. este aj s leganes predtym?

ace67

-3
2019-04-29 08:31:17

Aj si čítal ten článok,či?

Ridrepp

18
2019-04-29 08:31:24

,,Valverde sa takisto rozhodol pre zmenu systému, keď prešiel z rozostavenia 4-4-2 na 4-4-3."
Myslím,že formácia 4-4-3 nie je povolená :D.

Fishinko

13
2019-04-29 08:52:58

tu formaciu pouzil uz jeden fanusik tu pred zapasom s levante :D

ximpp

0
2019-04-29 08:58:40

Jen doufejme, že takhle příští sezonu nebude nastupovat Real, a to mluvím jen o hráčích, ne o rozhodčích, kde už je to jasné, čekejme sezonu jako 2016/2017.

Fishinko

2
2019-04-29 09:08:28

real teraz kym sa da dokopy to potrva.. to nie je proces na jednu sezonu ked potrebuju obmenit muzstvo skoro cele

ximpp

3
2019-04-29 09:16:15

To si úplně nemyslím, i když tyto dvě sezony v lize téměř nebyl soupeř, pořád je to Real a pokud se hráči zklidní, můžou být v příští sezoně nebezpeční, kvalitu celkově mají srovnatelnou.

Fishinko

0
2019-04-29 09:20:26

spomen si na eru galacticos.. prave ked tato doba opadla od vtedy cca barca kraluje v spanielsku.. takze ver mi, ze to bude proces na viac jak jeden dva roky.. ked mali solariho tak sa snazil pracovat s mladikmi.. zidane dava zas starych chrunov do zostavy a nic mu to nie je platne.. takze pre mna, nech to je aj real.. ale najblizsie 2 roky to pre nas nebude super

ximpp

1
2019-04-29 09:26:54

Budu jen rád, když už se za sedm let nebude Zidane na tiskovkách ptát, kolik má titulů Barca, ale víš, co je schopná peréz rozpoutat za peklo, nebo co předváděl Mourinho. Když to Zidanemu nepůjde, tak můžeme něco podobného čekat.

BayernMunchen

6
2019-04-29 10:10:00

Zidane u mna stratil vsetok respekt. Ako hraca som si ho vazil ale teraz sa ukazal jeho svinsky charakter. Poslednou kvapkou bolo odmietnutie ulicky pre vitaazov. Nech sa zadrhne tymi kupenymi vitazstvami v LM. Pevne verim ze buducu sezonu sa ukaze aky je slabucky trener

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.