Robert Lewandowski poskytol rozhovor pre televíziu TVP Sport. Útočník Barcelony zhodnotil svoju prvú sezónu v novom klube a okrem iného hovoril aj o živote v katalánskej metropole.

Tvoja prvá sezóna v Barcelone je za tebou. Ako by si zhodnotil tento rok?

"Myslím si, že to bola veľmi dobrá sezóna v novom klube, ktorý je v procese prestavby. Bola to veľká výzva poukladať to tak, aby sme mohli bojovať o trofeje. Máme pred sebou ďalší krok. Vážim si každý deň, každú minútu vo farbách Barcelony, je to niečo fantastické. Samotná atmosféra, to, ako ma ľudia prijímajú, ako ku mne pristupujú, to je niečo, na čo som hrdý. Som šťastný, že môžem pomôcť, že môžem byť súčasťou tohto projektu."

Keď si prvýkrát vstúpil do šatne na Camp Nou, mal si okamžite pocit, že je to niečo viac ako klub, ako hovorí motto Barcelony?

"Áno. Myslím, že od prvých dní v klube, najmä na Camp Nou, som cítil nielen históriu, ale cítil som, že je to viac ako klub. Cítil som niečo také magické. Myslím, že každý deň, keď si obliekam tento dres, mám ten pocit, že som v klube, ktorý je výnimočný. Bez ohľadu na to, kde sme, počet fanúšikov je neuveriteľný, ich podpora je zjavná na každom kroku."

V čom sa Barcelona líši od klubov, v ktorých si hral predtým?

"Organizačne sú všetky špičkové kluby na veľmi podobnej úrovni, veľký rozdiel v organizácii nie je. Možno mentalita, ako u každého z inej krajiny, je iná, cítiť to, vidieť to. Ale nemecká mentalita je iná ako španielska. Aj ľudia, ktorí sa každý deň usmievajú, to neprekvapí, no počasie pomáha vstávať s úsmevom na tvári, aj keď bol predtým ťažký deň. Vidím to na vlastnej koži."

Je ti po tomto roku v Barcelone bližšia španielska alebo nemecká mentalita?

"Na nových miestach sa rýchlo adaptujem. Po toľkých rokoch v Nemecku... Už nejaký čas som rozmýšľal o zmene, spoznávaní novej kultúry, učení sa nového jazyka, spoznávaní nového mesta, ľudí.... Na to som bol pripravený už dlhší čas. Barcelona sa nám veľmi páči."

A už si si zvykol na španielsku siestu?

"V mojom okolí táto siesta príliš neexistuje. Samozrejme, existuje "mañana" a niekedy namiesto toho, aby ste to urobili dnes, môžete to urobiť zajtra [smiech]. Ale je to dosť neškodné, niečo vás naozaj netrápi, pretože viete, že futbalový svet funguje inak, aj keď neexistuje niečo ako zajtra, musí to byť teraz, takže je to so všetkým trochu jednoduchšie. Vedeli sme, čo môžeme očakávať, nebol to pre nás šok."

Vieme, akí sú hráči Barcelony populárni. Dokážeš sa po meste pohybovať slobodne?

"Záleží na tom, v ktorých oblastiach. Barcelona je také obrovské mesto, že sú miesta, kde sa dá pohodlne žiť. Keď spoznáte mesto, je to oveľa jednoduchšie. V oblasti, kde bývame, je takýto pokoj."

Čo mohlo ovplyvniť, že stred sezóny bol iný a možno nie taký dobrý, ako si si vysníval?

"Myslím, že niekoľko prvkov, počnúc zdravím, kde boli týždne, keď som nebol stopercentne pripravený. Plus nedostatky v našom kádri plus spôsob, akým sme hrali, veľmi defenzívne.... To všetko spôsobilo, že tento moment trval niekoľko týždňov, nebolo ľahké dostať sa späť na správnu cestu. Nastal moment, keď si mužstvo uvedomilo, že máme šancu vyhrať španielsky šampionát, a ani my sme si nevytvárali veľa situácií, keď sme strelili gól, sústredili sme sa na bránenie a na udržanie výsledku."

Ako chutí titul najlepšieho strelca španielskej ligy?

"Určite inak. Nečakal som, že o túto trofej budem bojovať a vyhrám ju hneď vo svojej prvej sezóne. Moje zameranie na tieto góly nebolo v tejto sezóne až také veľké. Dúfam, že tých gólov bude ešte viac."

zdroj: TVP Sport
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
2023-06-18 12:47:20
Urcite by ich bolo omnoho viac keby ti ich servíroval Messi ( škoda )