Včerajšie stretnutie prinieslo dve červené karty pre FC Barcelona: najprv bol z ihriska vylúčený Raphinha a neskôr bol na tribúnu poslaný aj Xavi Hernández. V oboch prípadoch ide o priamu červenú kartu, a preto by obaja muži mohli pauzovať viac ako len jeden zápas.

Ako je v takýchto situáciách zvykom, rozhodujúci je zápis rozhodcu. Pokiaľ ide o Raphinhu, César Soto Grado zapísal, že "v 42. minúte bol Raphael Dias Belloli vylúčený z hry z tohto dôvodu: zasiahnutie súpera rukou nadmernou silou, keď bola lopta v hre, ale nebola predmetom súboja medzi ním a súperom".

Ako sa zdá, v tomto prípade sa môže uplatniť článok 121 Disciplinárneho kódexu RFEF, podľa ktorého "v prípadoch, keď je vylúčenie z hry spôsobené situáciou, v ktorej hráč nemal možnosť hrať s loptou, pozastavenie činnosti bude trvať najmenej dva zápasy". Na druhej strane záznam skôr vylučuje uplatnenie článku 103 Disciplinárneho poriadku RFEF týkajúceho sa agresivity, ktorá sa trestá pozastavením činnosti na štyri až 12 zápasov.

Pokiaľ ide o Xaviho Hernándeza, podľa protokolu rozhodcu "Xavier Hernández Creus bol vylúčený z tohto dôvodu: vyšiel z priestoru pre trénerov so zdvihnutými rukami do priestoru štvrtého rozhodcu, aby otvorene protestoval proti jednému z mojich rozhodnutí, pričom už bol štvrtým rozhodcom napomenutý. Keď bol vylúčený, zostal stáť vo vchode do tunela vedúceho k šatniam, kým ho delegát odtiaľ neposlal preč."

Uvedený opis zodpovedá článku 127 Disciplinárneho poriadku RFEF, podľa ktorého "protesty proti hlavnému rozhodcovi, asistentom alebo štvrtému rozhodcovi, ak nejde o vážnejšiu situáciu, sa trestajú pozastavením činnosti na dva až tri zápasy alebo na jeden mesiac".

Disciplinárne orgány môžu zaujímať aj Xaviho slová, v ktorých uviedol, že "hra rukou bola vymyslená". Tie by sa mohli považovať za podkopanie integrity rozhodcov v La Lige, čo by malo za následok dodatočné pozastavenie činnosti na štyri až 12 zápasov. Treba však pripomenúť, že minulý rok Carlo Ancelotti použil presne tie isté slová po zápase s Gironou a nečelil žiadnym dôsledkom.

zdroj: disciplinárny kódex RFEF
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

9 komentáre
2023-08-14 11:55:26
Zápas o nervy, ale prostě tak to občas je. Nikdo se nezranil což beru jako dost dobrý, na druhou stranu Raphinha se nechal vyprovokovat a jasná redka, to by měl dostat trest ještě od klubu, protože tohle profesionálové dělat nemůžou.... Xavi občas zbytečně moc komentuje. S tím že ruka nebyla souhlasím, ale prostě takový je fotbal. Všichni to viděli, stačí říct, že nesouhlasím s některými rozhodnutími, ale nápravná činnost není v mé moci a pak se může bránit klub, ale Xavi by měl míň tyto věci veřejně komentovat. Každá stopka nás velmi oslabí a on by měl jít hráčům příkladem! Doufám, že si to uvědomuje a z chyb se poučí.
2023-08-14 11:58:18
Xavi dostane dlhú pauzu, aj bez červenej dávali stopky má 2 a viac zápasov ak niekto otvoril ústa na rozhodcov, teraz to schytali rozhodcovia, prezident a k tomu červená....