Úvodný zápas Barcelony v La Lige proti Getafe sa začal 22 hráčmi a 2 trénermi na trávniku a dohral sa len s 20 hráčmi a jedným trénerom. Už to samo o sebe vypovedá o priebehu stretnutia, ktoré sa odohralo na Coliseum Alfonso Perez.

Zverenci Josého Bordalasa vytiahli na Kataláncov zákernú hru, ale dokázali iba remizovať 0:0. Barcelona môže byť rada, že zo zápasu vyšla bez ujmy a bez čerstvých zranení. Zápas dáva Xavimu Hernandezovi dostatok podnetov na premýšľanie do tejto sezóny. Tréner si však mohol odniesť aj veľa pozitív. Poďme sa pozrieť na 3 kľúčové závery z tohto škaredého stretnutia.

Zakopnutie hneď na úvod

Remíza 0:0 na štadióne Coliseum Alfonso Perez má ďaleko od ideálneho štartu, v ktorý Barcelona dúfala. Madridský štadión je však ich úhlavným nepriateľom už dlhší čas. Katalánci nevyhrali na pôde Getafe od roku 2019, pričom od posledného víťazstva zaznamenali jednu prehru a tri remízy.

Nedeľňajší zápas bol poslednou z ich troch po sebe idúcich remíz na tomto štadióne. Výsledok sa opäť zrodil vďaka odvahe Getafe na ihrisku a súboju štýlov dvoch španielskych tímov. Bordalasovi zverenci sa opäť držali svojho tradičného nízkeho bloku v nádeji, že hostí dokážu rozhodiť. Nazvať ich plán úspešným by bolo slabé slovo.

Getafe hralo proti Barcelone totálny betón, hráči súpera sa uchýlili k ostrým zákrokom či naťahovaniu času a okrem toho sa dopustili 20 faulov. Xaviho zverenci boli na začiatku zápasu viditeľne nervózni z taktiky súpera a nedokázali vyčarovať žiadnu zbraň na prelomenie bloku Getafe. Iba Lamine Yamal, Ez Abde a Ansu Fati pomohli tímu vytvoriť si v závere zápasu nejaké hmatateľnejšie šance. Barcelone jednoducho chýbala vertikalita v hre so štyrmi záložníkmi na ihrisku. Ich kombinačná hra pomaly prekonávala obrannú líniu súpera a je jasné, že niečo sa musí zmeniť. Veď Getafe nie je jediným klubom v La Lige, ktorý vyznáva takýto štýl 'futbalu'.

Skrat Raphinhu vyšiel Barcelonu draho

Počas 42 minút na ihrisku bol Raphinha sotva viditeľný. Počas večera zaznamenal 16 dotykov a dokončil len jednu prihrávku. To však boli ešte pozitíva jeho výkonu proti Getafe. Barcelona bola včera večer viditeľne otrasená fyzickou a bezohľadnou hrou domácich, ale Raphinha sa podujal na odplatu. Brazílčan stratil nervy príliš skoro a v 38. minúte videl žltú kartu za protesty proti zákroku Carlesa Aleñu.

O štyri minúty neskôr dostal červenú kartu. Krídelník udrel lakťom Gastona Alvareza, keď lopta nebola nikde nablízku. Nasledovalo vylúčenie. Raphinha by navyše mohol Blaugranas chýbať až dva zápasy. Keďže Ousmane Dembélé už nie je v klube a Raphinha je suspendovaný, Xavi je v situácii, ktorá má ďaleko od ideálu.

Rozhodca poňal zápas svojsky

Futbal je hra plná emócií, vášne a kamarátstva. Fyzický kontakt je nepochybne súčasťou tejto hry a je nevyhnutný. Každý vizuálne merateľný parameter má však svoje hranice. Getafe bolo vždy hrdé na svoj neľútostný štýl na ihrisku, ale vo včerajšom zápase prekročilo túto hranicu. Bordalasovi zverenci lovili hráčov Barcelony a bezhlavo sa vrhali do súbojov. Situácia sa im zjavne vymkla z rúk, pretože dochádzalo k faulom a zrážkam medzi hráčmi, aj keď lopta nebola v dosahu.

V takejto situácii je zodpovednosť za riešenie situácie na rozhodcovi. Včerajší výkon rozhodcu bol príšerný a len povzbudil Getafe k barbarskejším zákrokom. Možno poukázať na to, koľkokrát sa stalo, že hráč Getafe so žltou kartou bol rozhodcom ušetrený napriek nemilosrdným výzvam. Ani rozhodnutie vylúčiť Xaviho za oprávnenú otázku nebolo opodstatnené. Predovšetkým príbeh barcelonskej penalty v poslednej minúte hovorí za všetko. Po rozhodnutí na ihrisku, že Ronald Araujo nebol faulovaný, bol Cesar Soto Grado povolaný k postrannej čiare, aby sa pozrel situáciu na monitore VAR.

V tejto chvíli je všeobecne známe, že k takémuto kroku sa pristúpi len vtedy, ak sa VAR domnieva, že rozhodnutie rozhodcu má opodstatnený dôvod na zrušenie. Opakovaný záber na obrazovke dokonca zobrazoval platný faul na uruguajského internacionála. Je zarážajúce, že Soto trval na svojom rozhodnutí, že Gavi hral rukou v situácii, keď lopta prv jasne zasiahla hruď stredopoliara. Prirodzene, Xavi a hráči zostali z výkonu hlavného arbitra rozhorčení a La Liga bude musieť niečo urobiť, aby túto záležitosť vyriešila.

zdroj: barcauniversal.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

5 komentáre
2023-08-14 14:48:45
Za mě nakonci zápasu měla být penalta ve prospěch Barcelony. Rozhodčí to chtěl vidět jinak nebo měl. Ale to už je jedno.
2023-08-14 15:11:18

Tak představ si že 120 minut plníš plán a pak toto😄😄😄Napřed se tvářil že to nic nebylo, pak mu volal Vardista a že ty hele to se musíš jít aspoň podívat jinak nám to neprojde😄😄😄Trvalo to dlouho bo hledal jak to obejít a pak to našel a říká mu, mrkni na to bude to smrďět jako prase ale Gavi tam hraje rukou, do zápisu dáme že jsme si toho obránce co ho tam napasoval nevšimli😄😄😄A tak to skončilo 0-0 a plán byl splněn…….😄😄😄😄