Tréner FC Barcelona sa zúčastnil tlačovej konferencie pred zápasom proti Cádizu veľmi nezvyčajne už dnes, teda dva dni pred výkopom, nakoľko chce, aby mužstva zajtra trénovalo na Montjuïc bez prítomnosti novinárov.

[Barça Studios] Aký zápas očakávaš?

"Toto je prvý ligový zápas na Montjuïc. Potrebujeme fanúšikov, culés, ich podporu ako predtým. V minulej sezóne nám veľmi pomohli vyhrať dva poháre. Trénovali sme dobre, vo vysokej intenzite... Pripravili sme si rôzne možnosti v obrane aj v útoku. Sergio [tréner Cádizu] je veľmi dobrý tréner. Zvyčajne hrá systémom 4-4-2 s nízko postavenou obranou, ale som si istý, že bude dobre pripravený. Bude to ťažké, ale hráme doma a musíme hrať čo najlepšie, lepšie ako proti Getefe."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Chcel by som sa opýtať na odchod Mateu Alemanyho. Ako veľmi sa oslabila športová oblasť? Čo si o tom myslíš?

"Pred niekoľkými dňami som už hovoril s Mateu a on mi povedal, že to bolo rozhodnutie klubu. S Mateu som hovoril prakticky každý deň a pracoval veľmi dobre. S Decom mám tiež výborný vzťah. Hovorí sa, že nemáme dobrý vzťah, a to je lož. Myslím si, že odvedieme veľmi dobrú prácu. Debata je uzavretá. Deco sa mi páči, rovnako ako sa mi páčili Mateu a Jordi. Prajem mu veľa šťastia, nech už pôjde kamkoľvek. S Decom sme sa dohodli už keď sme spolu hrali."

[Marta Ramon, RAC1] Bol ti ponúknutý João Felix? Páči sa ti tento hráč?

"Rovnako ako v prípade Neymara: nemôžem hovoriť o menách. Športové riaditeľstvo, teda stále Mateu a Deco, sa tomu venujú a je to tak najlepšie. Uvidíme, či sa nám podarí posilniť do 1. septembra a akými hráčmi, ale o menách nemôžem nič povedať."

[Jordi Grau, TV3] Ty a Raphinha ste boli suspendovaní na dva zápasy. Čo si o tom myslíš?

"Musíte to jednoducho prijať. Nechcem vytvárať ďalšiu polemiku. Už som sa jasne vyjadril na tlačovej konferencii po zápase s Getafe a to je všetko. Víťazstvá, remízy a prehry pre mňa trvajú 24 hodín a hnev už pominul. Sústredím sa na to, čo môžem ovplyvniť. Musíme hrať lepší futbal. Musíme akceptovať suspendáciu a nič viac."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Ako je to s registráciami? Budete môcť už v zápase proti Cádizu počítať s niekým ďalším?

"Áno, Iñigo je otázka fyzickej pripravenosti, už sa cíti veľmi dobre a ak všetko pôjde dobre, bude s tímom už budúci týždeň. Je to pre nás skvelá správa. Môže nám veľmi pomôcť. Čo sa týka registrácií, sme v strehu a optimistickí. Uvidíme, či sa nám podarí zaregistrovať Marcosa a Iñakiho."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Ako je to s predĺžením tvojej zmluvy?

"Na stupnici od 0 do 10 je to na 10."

[Victor Navarro, Cadena COPE] Ako sa cíti Ronald Araujo? Ako dlho bude pauzovať? Neobávaš sa vysokého počtu zranení vo veľkých kluboch?

"Program je veľmi náročný. Nedávno som videl, ako sa Pep Gaurdiola sťažoval, a má úplnú pravdu. Na hráčov nepozeráme ako na biznis. Snažíme sa, aby bolo zranení čo najmenej. Ronald utrpel zranenie na tréningu a dobre... je to súčasť hry. Musíte tomu predchádzať a zlepšovať sa v tomto aspekte. Zranenia sa vždy stávali a musíte ich minimalizovať. Strata Ronalda je vážna. Myslím si, že sa po reprezentačnej prestávke vráti do tímu."

[German García, Radio Nacional] Teraz, keď Neymar odišiel do Saudskej Arábie, bola tu naozaj možnosť, aby sa vrátil do Barcelony? Bol si o tejto možnosti informovaný? Čo si myslíš o jeho odchode do Arábie?

"Pýtate sa ma na ľudí, ktorí nie sú v mojom tíme. Tým, že sa ma pýtate na iných futbalistov, mi nerobíte láskavosť. Nemôžem vám povedať nič iné. Neymarovi želám veľa šťastia. Mám s ním veľmi dobrý vzťah."

[Adria Albets, Cadena SER] Po zápase s Getafe si povedal, že Gaviho hra rukou bola "vymyslená". Neobávaš sa, že by si za to mohol dostať dodatočný zápasový trest?

"Nie, vôbec nie. Myslím, že som povedal pravdu, bol som úprimný. Myslím si, že to všetci videli. To je všetko, teraz Cádiz."

[Josep Soldado, La Sexta] Carla Ancelottiho sa pred pár minútami pýtali, či by Ansu Fati mohol jedného dňa skončiť v Reale Madrid. Povedal, že je to hráč budúcnosti a na záver povedal: "a týmto končím". Myslíš si, že Real Madrid si jedného dňa príde po Ansu Fatiho?

"Je to vtip, nie? Myslím, že som sa už jasne vyjadril minulý týždeň, keď som hovoril o Ansu. Vznikajú debaty, ktoré podľa mňa nemajú zmysel. Ansu je pre nás dôležitý hráč a bude ním aj naďalej. Takže nie je o čom diskutovať. Zopakujem: je dedičstvom klubu, pre budúcnosť aj pre súčasnosť."

[David Ibañez, Mediaset] Pokiaľ ide o zranenia, kalendár... Ancelotti povedal, že to hráči majú moc, akoby chcel povedať, že by sa mali postaviť proti. Považuješ za racionálne, aby hráči "štrajkovali"?

"Ak to navrhnú, je to na nich. Súhlasím so slovami Guardiolu a Ancelottiho, všetko závisí od hráčov. Niekedy nás nútia do takého náročného programu a to nie je dobré. Sú tam zranenia, únava, vysoké teploty. Nie je to dobré pre výkonnosť a futbalistov. Áno, futbalisti majú plnú moc."

[TVE] Ako veľkou prioritou je pre teba získať pravého obrancu... ktorý by mohol prísť z Manchestru City?

"Áno, áno. Už som o tom hovoril počas turné. Športové riaditeľstvo na čele s Mateu a Decom vie, čo potrebujeme. Budeme na tom pracovať v rámci finančného fair play."

[BeIN Sports] Ako by mohlo vyzerať ofenzívne rozostavenie Barçy proti nízkej obrane Cádizu?

"Naším zámerom bude útočiť, vytvárať si priestor v strede, vytvárať početnú výhodu, hrať jeden na jedného, do priestoru nabiehajúci krídelníci... Nič sa nezmení. Áno, Cádiz veľmi dobre bráni a útočí na brejky, ťaží z každej štandardnej situácie... Využijú všetko."

[Joan Poqui, Mundo Deportivo] Dnes uplynulo 25 rokov od tvojho debutu a prvého gólu vo farbách Blaugranas. Aké máš na ten deň spomienky? Uvažuješ možno o tom, že sa staneš hráčom-trénerom, aby si predbehol Messiho v počte zápasov? (smiech)

"(smiech) To by bolo dobré! Nie je to potrebné, nie je to potrebné... Počas kariéry som nikdy nemal osobné ciele. Všetko prevyšovali moje sny. Nikdy som nebol v tomto zmysle sebecký, nikdy som nemyslel na zisk Zlatej lopty alebo ocenenia pre najlepšieho hráča Ligy majstrov... Neviem, možno som bol takto vychovaný. Sníval som o tom, že vyhrám La Ligu, Ligu majstrov, Kráľovský pohár, že budem hrať za národný tím, že vyhrám Majstrovstvá sveta, EURO.... Vždy som myslel na tím a teraz aj ako tréner. Nechcem, aby som vyhrával JA. Chcem, aby vyhrali hráči."

"Spomienky? Keď som debutoval, mal som veľký strach. Teraz to už u mladých ľudí nevidím. Teraz majú oveľa viac odvahy. Prichádzajú Lamine, Gavi, Pedri, Ansu, Balde... Ja som takú odvahu nemal."

[Adria Fernández, Šport] Ako budeš organizovať prácu štábu, keď nebudeš na lavičke?

"Óscar a Sergio [Alegre] zostanú. Myslím si, že sú veľmi dobre pripravení. Budeme komunikovať prostredníctvom analytikov, ktorí sú rozmiestnení po celom štadióne, a nič iné. Počas zajtrajšieho tréningu na Montjuïc nájdem najlepšie miesto na sledovanie zápasu, aby som mohol hráčom počas prestávky dávať tipy. Uvidíme, porozprávame sa o tom."

[La Vanguardia] Ronald Araujo často trpí svalovými zraneniami... Budeš na neho aplikovať určitý špeciálne pripravený plán?

"Áno, už to robíme. Kontrolujeme preťaženie, ale v konečnom dôsledku sú tu požiadavky.... Včera na tréningu sme hrali 11 na 11 a on sa rozbehol, takéto veci sa môžu stať. Mohlo sa to stať aj v zápase proti Getafe. Odohral viac ako 100 minút a nič sa nestalo. A stalo sa to na tréningu..."

[Jennifer Mendesová, GOL] Bordalas po zápase povedal, že robíš La Lige službu, keď hovoríš o rozhodcoch a vysvetľuješ tým stratu bodov. Čo si o tom myslíš?

"Už som povedal, že si Bordalasa veľmi vážim. Nemusím odpovedať, je to jeho názor. Ku Getafe už nemám čo povedať, to nám už nepomôže. Teraz Cádiz."

[Carlos Monfort, Jijantes] Nedávno si povedal, že futbalisti ako Ansu Fati a Marcos Alonso musia v súvislosti so svojou budúcnosťou počkať do konca prestupového obdobia. Je Sergiño Dest v rovnakej situácii?

"Áno, ako všetci ostatní. Nehovorím konkrétne o Ansu, Marcosovi... Prestupové obdobie je otvorené do 31. augusta a uvidíme. Musíte pochopiť, že sme v situácii, ktorú je veľmi ťažké kontrolovať prostredníctvom FFP. Stále pochádza z predchádzajúceho štádia a teraz sa ju snažíme zvládnuť najlepšie, ako vieme. Určíme si podľa toho, čo je našou prioritou, ale taký je, bohužiaľ, scenár."

[Nacho Jimenez, Mas Que Pelotas] Upokojujú ťa výkony Oriola Romeua, ktorý predsa len nahradil futbalistu, ktorý je pre teba tak dôležitý ako Busquets?

"Áno, s Oriolom som veľmi spokojný. Myslím si, že má obe veci, ktoré hľadáme u defenzívneho záložníka: defenzívnu rovnováhu a presnosť s loptou pri nohách. Rozohráva, vidí možnosti na prihrávku, hrá z prvej, pokrýva.... Je veľmi vyspelý, je to líder, perfekcionista, je pracovitý.... je skvelým prestupom pre klub."

[Iniestao] Hovoríš o dlhodobej priorite urobiť kvalitatívny skok v Európe, ale aký je tvoj osobný cieľ. V akom aspekte by sa mal tím oproti minulej sezóne zlepšiť?

"Hlavným cieľom je, aby mužstvo hralo lepší futbal. Čo to znamená pre mňa? Robiť lepšie rozhodnutia s loptou, byť trpezlivejší, nabiehať po krídle, vracať sa do obrany, hľadať početnú výhodu, hrať častejšie stredom, častejšie si nabiehať do priestoru - nie vždy, len v správnej chvíli. A to si vyžaduje čas, vyžaduje si to zrelosť a my máme veľmi mladých futbalistov. Musíme sa priblížiť k zápasu o španielsky superpohár proti Realu, to je náš ideálny zápas. Musíme hrať každú minútu každého zápasu tak, ako sme hrali v tomto zápase."

zdroj: yt
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

3 komentáre
2023-08-18 13:33:31
odide Alemany, nastupi Deco, privedie sa Felix, a budu konecne provizie
2023-08-18 14:58:13
Jeden na jedného ? Kedy som to ja naposledy videl viac krat za zapas?! :-D