Po nevydarenom štarte do sezóny sa Barcelona pokúsi naskočiť na víťaznú vlnu, keď dnes večer nastúpi na Estadi Olimpic proti Cádizu. Pre Xaviho Hernandeza, ktorého problémy sa ešte znásobili po zranení Ronalda Arauja, je to zápas, v ktorom musí jeho tím vyhrať.

Uruguajský stopér je mimo hru minimálne na mesiac po tom, čo si pred zápasom s Cádizom privodil zranenie hamstringu. Očakáva sa, že Barcelona čoskoro sfinalizuje transfer Joãa Cancela, ale zatiaľ bude musieť Xavi urobiť niekoľko kľúčových rozhodnutí, aby zaplátal slabé miesta tímu. V tomto článku sa Barça Universal pozrie na tri zmeny, ktoré by Xavi Hernandez mohol urobiť v základnej jedenástke Barçy proti Cádizu.

Sergi Roberto namiesto Ronalda Arauja

V prvom rade musí Xavi vyriešiť problém na poste pravého obrancu. Keďže Araujo je zranený, tréner Barcelony má na tomto poste obmedzené možnosti. Hovorilo sa, že Marc Casado by mohol nastúpiť proti Cádizu, ale očakáva sa, že Xavi dopraje minúty oveľa skúsenejšiemu Sergimu Robertovi.

Kapitán FC Barcelona už počas svojej kariéry na tomto poste hral viackrát a momentálne sa javí ako najlepšia možnosť pre Xaviho. Ďalšou možnosťou je Jules Koundé, ale je nepravdepodobné, že by Xavi teraz vsadil na Francúza na pozícii pravého obrancu, keďže stopér Iñigo Martínez stále nie je k dispozícii.

Gavi namiesto Oriola Romeu

V poslednom zápase proti Getafe Xavi využil rozostavenie 4-2-3-1 so štyrmi záložníkmi na ihrisku. Táto stratégia zjavne nefungovala a Barça nakoniec potrebovala na ihrisku ďalšieho útočníka. Tentoraz by sa tréner Barcelony mohol pokúsiť o nasadenie svojho obľúbeného systému 4-3-3 vyradením jedného zo stredopoliarov. Oriol Romeu je najpravdepodobnejším kandidátom, pričom Gavi by mal bývalého hráča Girony nahradiť v základnej jedenástke.

Gaviho zaradenie do základnej jedenástky by mohlo viesť k tomu, že Frenkie de Jong by sa presunul na pivota a Ilkay Gündoğan a Pedri by hrali v strede poľa, čím by sa vytvorilo rozostavenie 4-3-3. Gavi sa na tento účel presunie na ľavé krídlo, kde by svojou kreativitou, agresivitou a defenzívnou pracovitosťou mohol dodať prvej línii pressingu Barcelony ďalšiu ruku.

Ferran Torres za Raphinhu

Posledná zmena v základnej jedenástke by mohla nastať v útoku. Ako bolo zrejmé proti Getafe, Barcelone chýba kreatívna sila v záverečnej tretine. Vzhľadom na to by Xavi mohol do základnej jedenástky zaradiť Ferrana Torresa. Španiel by mohol nahradiť Raphinhu na ľavom krídle. Ferran Torres sa v predsezónne sľubne rozbehol. Bývalý útočník Manchestru City ukázal svoj talent a dnes večer by mohol mať väčší vplyv ako Raphinha.

Nehovoriac o tom, že Ferran má tendenciu pohybovať sa v stredových pozíciách, čo by sa mohlo dobre hrať s Gavim na opačnom krídle. V konečnom dôsledku by to mohlo dať Barcelone väčší impulz na útočenie do stredových línií obrany Cádizu. Či bude táto stratégia plodná, sa ešte len uvidí.

zdroj: barcauniversal.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
mito669 Premium
2023-08-20 15:26:49
Ideálna šanca dať Fatiho od začiatku
2023-08-20 19:36:12
1. bod dává smysl, 2. nedává a 3. Ferrana bych dal místo Lewy, místo Raphinhy bych dal Yamala