Góly Pedriho a Ferrana Torresa z koncovky stretnutia priniesli Barcelone prvé víťazstvo v La Lige v sezóne 2023/2024 nad Cádizom. Výsledok bol zaslúžený, ale hráči Blaugranas si tieto body vydreli.

Barcelone v tomto stretnutí na Estadi Olimpic Lluis Companys chýbali Raphinha a Ronald Araujo kvôli suspendácii, resp. zraneniu. Aby toho nebolo málo, aj Xavi Hernandez nebol k dispozícii kvôli suspendácii. Katalánci v konfrontácii zaznamenali neuveriteľných 23 striel, z toho 10 na bránu a mali 6 veľkých šancí. Nakoniec všetky body zostali doma, ale...

Vydreté body

Večerný zápas Barcelony na Montjuïc nebol zďaleka jednoduchý, no proti Cádizu je to v posledných rokoch tá istá pesnička. Muži v žltom si v posledných sezónach vyslúžili nálepku barcelonského postrachu a z posledných šiestich stretnutí s Blaugranas prehrali len dvojicu. Nedeľňajší večer priniesol viac toho istého.

Zverenci Sergia Gonzaleza stáli v druhom zápase pevne na zemi a držali sa rozostavenia 4-4-2, ktoré bolo stiahnuté hlboko vzadu. Bolo bežné vidieť aj sedem či osem žltých dresov brániacich v okolí šestnástky, pretože Cádiz veril, že početnou prevahou sa im podarí neutralizovať hrozbu zo strany súpera. V prvom polčase táto taktika fungovala na výbornú, pretože Xaviho zverenci si nevytvorili takmer žiadne šance. Ich prihrávky boli príliš pomalé na to, aby prekvapili obranu Cádizu a často vyšli nazmar.

Zápas nabral nový smer po prestávke, keď Barcelona začala hrať s väčším nasadením a vertikalitou. Tlačila sa dopredu v početnej prevahe, aby hostí zahltila a vytvorila si výrazne viac šancí. Napriek tomu Cádiz výborne pracoval, držal obranu a zostal v hre. Remíza vyzerala ešte desať minút pred koncom ako najpravdepodobnejší výsledok, ale Pedriho nábeh za obranu a zakončenie v sklze znamenali vedenie Barcelony. Katalánci sa museli v zápase proti Cádizu poriadne nadrieť a je jasné, že sa musí niečo zmeniť, aby bol tím efektívnejší v záverečnej tretine.

Kde je Lewandowski?

Robert Lewandowski bol v minulej sezóne s 23 gólmi jednou z hnacích síl Barcelony, ktorá získala titul. Poliak predstavoval skutočnú hrozbu, ktorú Xavi pred bránkou potreboval a ktorá z beznádejných situácií strieľala góly a prinášala pre tím tri body. V priebehu sezóny jeho forma klesala, ale mnohí to považovali za bežný výkyv formy. No tento výkyv trvá prakticky doteraz a to je znepokojujúce.

Skúsený útočník bol včera večer najhorším hráčom tímu. Trápil sa s rozohrávkou a prihrávkami a bol hrobárom mnohých katalánskych šancí. Tvárou v tvár pred bránkou Lewandowskemu trvalo príliš dlho spracovanie lopty a kým vystrelil, obrancovia súpera mali dostatok času na reakciu. Xavi nemá vo svojom kádri žiadneho záložného hrotového útočníka a na príchod Vitora Roqueho si bude musieť počkať minimálne do januára. Blaugranas tak potrebujú, aby sa ich poľský zakončovateľ vrátil do formy čo najskôr.

Vplyv krídelníka

Zatiaľ čo sa Barcelona v nedeľu večer skutočne snažila otvoriť obranu Cádizu, zápas sa obrátil v prospech domácich, keď tréner urobil prvé striedanie. Xavi povolal Ansu Fatiho a Ez Abdeho, aby ovplyvnili záverečných 20 minút. Mladíci urobili hmatateľný rozdiel na individuálnej úrovni, ale treba poznamenať, že ich príchod zmenil chod zápasu. Xavi začal zápas s piatimi záložníkmi. Z nich bol Frenkie de Jong nasadený ako stopér, zatiaľ čo Pedri hral ako falošné ľavé krídlo.

Profil pseudokrídla sa Kataláncom v minulej sezóne osvedčil, ale teraz sa zdá, že súperi našli recept na túto taktiku. Napokon, včera to nebolo prvýkrát, čo sa hra Barcelony výrazne zlepšila po nahradení falošného krídla skutočným krídelníkom. Keď nastúpili Abde a Fati, prvý menovaný obsadil ľavé krídlo a držal sa na krídle, zatiaľ čo Fati hral v centrálnom priestore za Robertom Lewandowskim.

To v kombinácii s Lamine Yamalom poskytlo tímu potrebnú šírku, aby mohol roztiahnuť obranu Cádizu a otvoriť prihrávkové kanály. Xavi nemá v záverečnej tretine núdzu o možnosti. Abde sa ukázal ako rozdielový hráč vo finálnej tretine, zatiaľ čo Ferran Torres a Fati boli tiež v dobrej forme. V určitom momente tak Xavi musí zvážiť postupné zrušenie starého systému a prechod na tradičný systém 4-3-3, ktorý presadzoval vo svojich začiatkoch ako tréner.

zdroj: barcauniversal.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

4 komentáre
2023-08-21 16:16:21
Doufám, že Xavi přestane dávat záložníky na křídla
2023-08-21 16:56:39
Hlavne Ferran uz nehral tak dlbokjo na vlastnej polovici.
Neviem kto Lewovi dava tuto taktiku, ale zjavne to nefunguje. POtom chyba na hrote.

Na druhu stranu, uz je to druhy zapas kedy tam bolo x faulov na neho a nikto to neriesi (teraz myslim rozhodcov)