Štart Barcelony do novej sezóny bol pomerne kostrbatý. Obhajca titulu otvoril ročník ťažko vybojovanou remízou proti Getafe a jeho druhý zápas nebol o nič jednoduchší.

Cádiz prinútil zverencov Xaviho Hernandeza tvrdo zapracovať na troch bodoch. Pedri a Ferran Torres sa v koncovke duelu zapísali na streleckú listinu a priniesli tímu body, no niet pochýb o tom, že Katalánci majú čo zlepšovať. Od zranenia Ronalda Arauja v obrane až po slabú formu Roberta Lewandowskeho na opačnej strane ihriska, Xavi má problémy vo všetkých troch formáciách.

Barça Universal vám pred zápasom Blaugranas proti Villarrealu v rámci tretieho kola La Ligy prináša tri otázky, o ktorých sa pred výkopom najviac diskutuje.

Pedri - mimoriadny záložník náchylný na zranenia

S každým ďalším rokom obavy okolo Pedriho neustále narastajú. Záložník je skutočne jedným z najväčších mladých talentov Barcelony za dlhé obdobie. Na lopte nie je ničím iným ako kúzelníkom a zaslúžene si vyslúžil porovnanie s veľkým Andresom Iniestom. Jeho náchylnosť na zranenia však začína klub znepokojovať. Jeho telo sa od začiatku ukazuje ako krehké a klub potvrdil jeho posledné problémy začiatkom tohto týždňa.

Pedri trénuje so špeciálnym zameraním na budovanie svalovej hmoty, aby sa znížil výskyt takýchto komplikácií. Teraz sa však očakáva, že hráč bude v dohľadnej dobe mimo futbal kvôli podobnému zraneniu ako naposledy. Od svojho príchodu do Barcelony sa 20-ročný hráč musel liečiť z piatich zranení. Zo spomínaných piatich prípadov sa štyri týkali jeho stehenného svalu.

Pedri bol zranený od polovice februára do polovice apríla tohto roka, keď vynechal 11 zápasov. V máji sa opäť vrátil na maródku a vynechal zvyšok ročníka. To, že sa zranil už tretíkrát v jednom kalendárnom roku, je znepokojujúce, najmä vzhľadom na jeho nízky vek a dôležitosť na ihrisku. Xavi sa bude v strede poľa spoliehať na Ilkaya Gündoğana, Gaviho a Frenkieho de Jonga, ale absencia Pedriho bude obrovskou ranou.

16-ročný X-faktor

Keď človek videl, ako Lamine Yamal v predsezónnom období čaroval v drese Blaugranas, bolo jasné, že v tejto sezóne bude mať pod Xavim Hernandézom svoju úlohu. Vo veku 16 rokov sa však zdalo byť jasné, že Katalánci ho nehodia priamo do hlbokej vody. Očakávalo sa, že niekoľko minút z lavičky a pár vydarených striedaní zvýrazní prínos tohto mladého hráča pre prvý tím. Po dvoch zápasoch v sezóne sa už zdá byť ťažké pomyslieť na Barcelonu bez Yamala. Xavi zveril mladíkovi miesto Raphinhu proti Cádizu a ten podal výkon, ktorý rozburácal La Ligu.

Niet pochýb o tom, že Yamal je s odstupom najlepším krídelníkom tímu. Jeho kreatívna vízia, obratnosť a triky na krídle z neho robia najhoršiu nočnú moru obrancov. Napriek tomu si nemôžeme pomôcť a pýtame sa, či je pre tím zdravé, aby bol pri vytváraní svojich šancí závislý na 16-ročnom chalanovi. Keďže Rafinha je suspendovaný, Yamal si v nedeľu proti Villarrealu pravdepodobne opäť zahrá. Barcelona bude potrebovať, aby bol v najlepšej forme, ak chce na Estadio de La Ceramica vybojovať plný počet bodov.

Zameranie na defenzívnu líniu

Xavi sa minulý víkend proti Cádizu rozhodol pre provizórnu obrannú zostavu. Frenkie de Jong sa v základnej zostave pripojil k Andreasovi Christensenovi na poste stopéra a Jules Koundé a Alejandro Balde obsadili pozície krajných obrancov. Táto formácia sa osvedčila vzhľadom na to, že Barcelona vysoko dominovala v držaní lopty a nečelila veľkým hrozbám z protiútokov. Proti Villarrealu bude musieť tréner svoje rozostavenie upraviť.

Pre Barcelonu bude veľmi dôležité, aby proti útoku Žltej ponorky boli jej dvaja najlepší obrancovia umiestnení v strede. Jules Koundé a Andreas Christensen tak musia vytvoriť stopérsku dvojicu, pričom Sergi Roberto pravdepodobne nastúpi na pravom kraji obrany. Balde bude k dispozícii napriek tomu, že ho trápi zranenie, čo potvrdil tréner na tlačovej konferencii. Bude veľmi dôležitý na ľavom kraji obrany, pretože Juan Foyth a Gerard Moreno predstavujú veľkú časť útočnej hrozby Villarrealu.

zdroj: barcauniversal.com
foto: twitter/villarrealcf

Diskusia

1 komentár
2023-08-27 13:15:27
Pedri se dá naštěstí nahradit. Yamala bych dal do základu. Na RB bych dal Roberta. Hlavně nesmíme hrát zase se 4 záložníky.