Robert Lewandowski včera po výhre s Villarrealom poskytol rozhovor pre Eleven Sports, v ktorom sa vyjadril k priebehu zápasu.

Gratulujem k strelenému gólu a trom bodom. Čo cítil Robert Lewandowski, keď sa lopta zatrepotala v sieti?

"Moja prvá myšlienka bola, že som šťastný, že to bol gól, ktorý nám zabezpečil vedenie v tomto zápase. Zápasy na La Ceramica sú vždy ťažké, nie je to štadión, kde sa ľahko vyhráva... najmä keď sme viedli 2:0. Sme Barcelona a od nás sa vyžaduje nielen víťazstvo, ale aj ofenzívny futbal. V poslednom čase to nevyzeralo tak, ako by malo, preto sme pracovali na tom, aby sme si vytvorili viac situácií. V druhom polčase, keď prišli Ferran alebo Ansu, hráči, ktorí myslia a pohybujú sa ofenzívne, bolo tam viac situácií. Sme radi, že po takomto zápase sa tri body vracajú do Barcelony."

Keď sme sa s Xavim viezli výťahom na novinársku tribúnu, povedal nám, že je optimistický, ale bude to ťažký zápas. Čo sa stalo cez prestávku, že druhý polčas vyzeral úplne inak?

"Niekedy sa po strelení gólu alebo dokonca dvoch, ako dnes, chceme príliš stiahnuť, hrať defenzívne. Očakáva sa od nás, že budeme hrať útočne, a keď sme to my, kto útočí, súper má väčšie problémy s vytváraním akcií. Dnes sme mierne hodili spiatočku, zatiahli ručnú brzdu... to nám celkom nevychádza. V druhom polčase sme sa snažili hrať ofenzívnejšie, aj pre mňa je lepšie, keď mám situácie, môžem si vybudovať sebavedomie. V budúcnosti sa môžem ešte lepšie rozhodovať, viac vidieť, mať viac pokoja... pre ofenzívneho hráča vždy platí, že čím viac situácií, tým viac môžete dať tímu."

Vytkol si Ansu Fatimu situáciu, keď ti neprenechal loptu?

"Nie, ale po tej situácii sa na mňa pozrel a videl, že sa asi mohol rozhodnúť lepšie... najmä preto, že mohol možno ani nie tak rozhodnúť ten zápas, ako skôr poskytnúť čas na oddych, urobiť bodku za tým, dať gól na 5:3. Ja sám som mal neskôr situáciu a pozeral som sa, či by som nemohol niekomu prihrať, ale práve vtedy sa ku mne nedostal žiadny obranca, zostali len tam [pri jeho spoluhráčoch; pozn. red.]. Súboj s brankárom som prehral, dobre tam nechal ruku. Je to škoda, pretože táto situácia v závere zápasu by určite rozhodla, ale po štvrtom góle sme opäť nadobudli herný pokoj a chceli sme hrať ofenzívne."

V poslednom čase ťa vidíme viac pod loptou, častejšie ideš proti lopte... je to tvoja predstava, ako pomôcť tímu, alebo nejaké špeciálne taktické predpoklady?

"V mnohých zápasoch nemám príliš veľa situácií a viem, že keď som pod loptou, mám loptu alebo môžem zabojovať o loptu, cítim sa lepšie aj neskôr v pokutovom území. V posledných zápasoch som nebol v príliš veľa situáciách, nedostával som príliš veľa lôpt, takže som ich niekedy musel hľadať, aby som získal späť tú pohodu, sebadôveru. Myslím si, že s mojimi skúsenosťami, keď poznám svoje telo, hľadám najlepšie riešenie nielen pre seba, ale aj pre tím. Uvedomujem si, že ak sa niekedy postavím medzi stopérov, ľahšie ma pokryjú. Keď niekde vybehnem z pozície a potom v správnom momente som tam, obranca to nečaká. Uvedomujem si, že niekedy nehráme s toľko ofenzívnymi hráčmi, aby sme mali podporu, takže hľadám najlepšie riešenie pre tím."

zdroj: eleven sports
foto: twitter

Diskusia

1 komentár
2023-08-28 17:30:18
Zatím to moc nefunguje, příště bych dal do základu Ferrana