Včera večer sa na Estadio de La Ceramica odohral jeden z klasických zápasov La Ligy. Na tomto štadióne bolo v priebehu rokov porazených mnoho gigantov a Barcelona nemala ďaleko, aby sa ocitla v podobnej situácii.

Katalánci síce začali razantne a po štvrťhodinke viedli už o 2 góly, no v priebehu 25 minút inkasovali tri góly a na koni bol razom súper. Góly Ferrana Torresa a Roberta Lewandowskeho však strhli víťazstvo na stranu Blaugranas. Poďme sa spoločne pozrie na tri body kľúčové závery z tohto stretnutia.

Nočná mora v defenzíve

Šláger Barcelony proti Villarrealu bol významný v mnohých ohľadoch. Blaugranas museli poriadne zaťať zuby, aby nakoniec vybojovali víťazstvo proti náročnému súperovi. Ťažko však poprieť, že zápas vôbec nemal dospieť do tak zúfalého stavu. Katalánci sa proti Žltej ponorke ujali skorého vedenia napriek tomu, že v úvode zápasu nehrali dobre. Dva rýchle góly Gaviho a Frenkieho de Jonga im poskytli silný základ do ďalšieho priebehu konfrontácie. Nasledovala séria chýb v obrane a nezvládnutých situácií, ktoré takmer zmarili tvrdú prácu hostí. 

Pre začiatok, krajní obrancovia boli v noci absolútne katastrofálni. Kým Sergi Roberto sa beznádejne naháňal za rýchlym Alfonsom Pedrazom na pravom krídle, Marcos Alonso na ľavom nebol o nič lepší. Ďalší kľúčový moment zápasu nastal v polčase, keď Xavi Hernandez stiahol z ihriska Andreasa Christensena za Érica Garcíu.

Na tlačovej konferencii prezradil, že stopér cítil určité nepohodlie, čo si vynútilo okamžité striedanie. Keďže Ronald Araujo a Iñigo Martínez sú mimo hru kvôli zraneniam, s katalánskou obranou to nevyzerá najlepšie. V minulej sezóne sa Xaviho zverenci mohli pochváliť najlepšou defenzívou v histórii La Ligy. Počas celej sezóny inkasovali minimum gólov a vzadu boli pevní ako skala. V skutočnosti to bol jeden z hlavných faktorov, ktorý im umožnil zdvihnúť ligovú trofej. Zranenia, diskomfort a opatrnosť, ktoré sa vkrádajú do Xaviho obrany tak skoro v sezóne, neveštia nič dobré. Inkasovanie troch gólov proti Villarrealu len ilustruje rozsah tohto problému.

Čo povedať o Lamine Yamalovi

Barcelona sa roky snažila nahradiť hviezdy svojej zlatej generácie nákupmi veľkých mien. Paradoxne, ich riešenie nakoniec rástlo v La Masii. Akadémia v posledných rokoch obdarovala tím niekoľkými klenotmi vrátane Gaviho, Ansu Fatiho a Alejandra Baldeho. Žiadny z nich však nebol taký mladý ako Lamine Yamal. 16-ročný krídelník si v predsezónnom období urobil meno a o jeho zapojení do dynamiky prvého tímu nebolo nikdy pochýb. Napriek tomu sa nečakalo, že bude tak skoro v sezóne hodený do hlbokej vody.

Yamal nastúpil minulý víkend v zápase Barcelony proti Cádizu v neprítomnosti Raphinhu a predviedol nezabudnuteľný výkon. Pri svojom druhom štarte včera večer opäť dokázal, prečo je aktuálne najcennejším krídelníkom tímu. Yamal bol v noci ústrednou postavou pri úvodnom góle Gaviho. Akcia sa začala jeho rutinnou fintou na hranici pokutového územia, po ktorej nasledoval skvostný center cez celé ihrisko, ktorý našiel stredopoliara.

Okrem toho sa postaral aj o štvrtý gól svojho tímu, keď sa presadil po skvelom sóle. Jeho strela síce trafila žrď, ale Robert Lewandowski bol na mieste, aby ju doklepol do prázdnej bránky. Okrem toho, že mal prsty v dvoch góloch, tínedžer dokončil 100% svojich driblingov, dvakrát trafil konštrukciu brány a proti Villarrealu skompletizoval 92% svojich prihrávok.

Ferran Torres si zaslúži miesto v základe, ale kde?

Ferran Torres nezažíva v posledných rokoch najlepšie obdobie. Minulá sezóna bola pre španielskeho krídelníka ťažká a svojimi nevýraznými výkonmi sa prepadol v Xaviho hierarchii. Spôsob, akým 23-ročný hráč odvtedy obrátil svoj osud, je viac než pôsobivý. Po tvrdej práci na svojej kondícii a forme v predsezónne začal ukazovať úplne novú úroveň kvality. Svoj prvý gól v sezóne strelil v prvom zápase Barcelony proti Arsenalu a potom sa opäť presadil v predsezónnom Clasicu.

Jeho najlepší výkon pred sezónou pravdepodobne prišiel v Gamper Cupe, kde jeho gól a asistencia zachránili Barcelonu pred prehrou a umožnili jej otočiť nepriaznivý stav. Torres si rovnakú formu preniesol aj do novej sezóny a minulý týždeň dokonca skóroval proti Cádizu, keď sa mu podaril samostatný nájazd. Včera večer bol opäť na správnom mieste a v druhom polčase strelil vyrovnávajúci gól. Za svoju vytrvalú snahu o zmenu na ihrisku si zaslúži odmenu v podobe miesta v základe. Napriek tomu je ťažké zistiť, koho môže v zostave nahradiť, pretože Robert Lewandowski aj Lamine Yamal sú pre Xaviho zrejme nenahraditeľní.

zdroj: barcauniversal.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

5 komentáre
2023-08-28 20:47:06
Záver 1 - Sergio a Alonso nikdy spolu na ihrisku, jeden Max a iba ak 10min ak vyhrávame aspoň o 3 góly... záver 3 - Yamal a ferran na krídlach, Lewa medzi nimi a skórujú všetci traja 🫡
2023-08-28 20:56:56
Musíme tuto sezónu spoléhat na to, že se Cancelo ani Balde nezraní. Příští léto oba dva nahradit. Příště místo Yamala do základu Raph, Yamal od 65. min, musíme ho šetřit. Příště místo Lewy Ferran.