Tréner FC Barcelona Xavi Hernández sa zúčastnil tlačovej konferencie pred zajtrajším ligovým výjazdom proti Osasune, na ktorej odpovedal na otázky novinárov. Reč bola samozrejme o skončenom letnom prestupovom období.

[Barça Studios] Zápasy proti Osasune sú vždy komplikované...

"Áno, Osasuna je náročný súper. Už dlhé roky spolupracujú s Jagobom [Arrasate], ktorý odvádza skvelú prácu. Myslím si, že doma sú ešte silnejším súperom, s ich fanúšikmi....Vypadli z kvalifikácie Konferenčnej ligy, ale odohrali dobrý dvojzápas proti Club Brugge. Možno pre nich nie je najlepší scenár hrať zápas vo štvrtok a potom v nedeľu, ale majú dobré mužstvo. Bude to ťažké."

[Roger Posada, Catalunya Radio] Ako hodnotíš prestupové obdobie? Myslíš si, že máš lepšie mužstvo ako v minulej sezóne? Nemyslíš si, že je teraz možno príliš úzky káder?

"Uvidíme. Hodnotenia sa uskutočnia až po skončení sezóny. Na papieri som veľmi šťastný a spokojný. Vzhľadom na našu situáciu odviedli prezident, Mateu a Deco veľmi dobrú prácu. Tím sa posilnil. Poslední traja hráči odišli na vlastnú žiadosť. Bolo to ich osobné rozhodnutie. Museli sme sa rýchlo posilniť na pozíciách, kde to bolo potrebné. Priviedli sme Joãa Cancela, skúseného hráča, ktorý môže hrať na dobrej úrovni na oboch krídlach. Do Barçy sa veľmi chcel pripojiť už v predchádzajúcom prestupovom období. A po odchode Ansu a Abdeho sme potrebovali posilniť útok a João Felix je veľmi talentovaný hráč. Aj on sem veľmi chcel prísť a vyvinul veľké úsilie. Všetci sme odviedli výbornú prácu."

[Laia Col, RAC1] Ako hodnotíš príchod Joãa Felixa, ktorý bol pre prezidenta veľkým cieľom? Na akej pozícii ho vidíš?

"Myslím si, že k nám stopercentne zapadne. Všetkým sa nám pozdával, nielen prezidentovi. Je to prirodzený talent, je rýchly, agresívny pred bránkou, má nos na strieľanie gólov... Môže hrať na "deviatke" aj na ľavom a pravom krídle. Dokáže sa prispôsobiť trom pozíciám v útoku. Môže nám veľmi pomôcť."

[Xavi Llorente, TV3] Ako si prežil včerajšok? Akú známku dávaš športovému riaditeľstvu za toto prestupové obdobie?

"Vždy "top ten". Odviedla sa veľmi dobrá práca. Načasovanie bolo ťažké, pretože všetko záviselo od odchodov. Bolo tam napätie, nemohli sme príliš utrácať, ale manévrovali sme v rámci finančného fair play, hráči odišli.... Éric, Abde a Ansu za mnou osobne prišli, že chcú odísť. Na hosťovanie sme priviedli Joãa Cancela a Joãa Felixa..."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Keď si na začiatku predsezónneho obdobia plánoval káder, očakával si, že získaš takýchto hráčov?

"Áno, samozrejme. Vždy sa snažím prispôsobiť okolnostiam, v tomto prípade finančným. Všetci za jedného. Sme spokojní s tým, ako mužstvo vyzerá."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Bol pre teba odchod Érica Garcíu najbolestivejší? Ako si to vyriešil?

"Je to veľmi jednoduché. Povedal mi, že potrebuje zmeniť prostredie, že potrebuje... Chcel som ho presvedčiť, že vôbec nie, ale nakoniec sa to kvôli finančnému fair play a finančnej situácii stalo."

[COPE] Hnevá ťa, že niektorý z tých troch hráčov odišiel, že si o neho prišiel?

"Ale my sme nikoho nestratili. Všetci traja sa môžu po sezóne pokojne vrátiť [novinár: A čo v tejto sezóne?] Keď ich počúvate, uvedomujete si, že potrebujú hrať viac. My sme Barça a nič nedáme najavo. Je veľmi ťažké mať minúty v klube ako Barcelona. Musia súťažiť, sú veľmi mladí. To je cieľ, najmä hosťovania Ansu a Érica."

[German García, Radio Nacional] Ako hodnotíš žreb skupinovej fázy Ligy majstrov? Si spokojný?

"Je to rovnaké ako s hodnotením tímu, či je lepší alebo horší.... musíte to dokázať. Skupina je na úrovni Ligy majstrov. Od prvého zápasu bude cieľom postúpiť zo skupiny ako líder. Vieme však, že to bude ťažké, vôbec to nebude ľahké."

[Adria Albets, Cadena SER] Raphinha sa vracia zajtra, čo sa zhoduje s explóziou talentu Lamine Yamala.... Ako zvládneš túto situáciu? Bude to Raphinha, kto sa vráti do základu vďaka svojim skúsenostiam, alebo sa budeš naďalej spoliehať na Lamine Yamala?

"Niekedy prikladáte príliš veľký význam tomu, kto sa objaví v základnej zostave. Napríklad Ferran Torres nastúpil z lavičky v dvoch zápasoch a strelil dva góly, čím urobil rozdiel v prospech tímu. Musíte pochopiť, že futbal sa veľmi zmenil. Máme päť striedaní a zvyčajne využívame všetky. Každý musí byť pripravený. Každá minúta v Barcelone je dôležitá a rozhodujúca."

Prišli João Cancelo a João Felix... Očakával si aj Bernarda Silvu? Čo očakávaš od FC Porto v Lige majstrov?

"Rád by som v klube privítal Joãa Cancela a Joãa Felixa, klub odviedol veľmi dobrú prácu. Obaja nám môžu veľmi pomôcť. Porto je veľmi náročný, intenzívny tím. Sergio Conceição pracuje s týmto tímom veľmi dobre. Nebudú to ľahké zápasy. Bernardo? Nie je to náš hráč. Samozrejme, kto by sa nechcel pozerať na Bernarda Silvu, ale nie je to náš futbalista."

[Alex Pintanel, Relevo] Myslíš si, že je možné s týmto mužstvom bojovať o trofej Ligy majstrov?

"Uvidíme, musíte to dokázať. Vy sa radi takto púšťate do budúcnosti, ale my to nerobíme. Budeme bojovať. Sme k tomu prakticky zaviazaní vzhľadom na históriu a predchádzajúce sezóny. Nebude to ľahké. Krok za krokom."

[The Athletic] Lamine Yamal je na titulných stránkach novín, rozprávajú o ňom fanúšikovia... Je dobré, že je okolo neho v takomto veku taký rozruch?

"Už som povedal, že napriek svojmu mladému veku je to veľmi vyspelý hráč. Má to v hlave dobre usporiadané. Je šťastný. Myslím si, že jeho vedenie bolo doteraz veľmi dobré, a to z našej aj z jeho strany. Zatiaľ nemáme žiadny problém."

[Javier Gascon, Mundo Deportivo] Je známe, že João Felix a João Cancelo majú ťažkú povahu. Aký bol váš prvý kontakt?

"Je to v poriadku, je to pokojné. Budeme sa k nim správať ako ku všetkým ostatným. Budeme sa im snažiť pomôcť, aby boli na najvyššej úrovni. Tak to už bolo v prípade Aubameyanga ... hovorilo sa o príchode problematického hráča.... nakoniec zanechal dojem príkladného futbalistu, skvelého vo vzťahoch, pracovitého.... Snažíme sa, aby sa ako futbalista a predovšetkým človek cítil dobre."

[TVE] Vždy si hovoril, že Ansu Fati je dedičstvom klubu... Odchádza na hosťovanie do Brightonu, ktorý hrá zaujímavý futbal... Ako veľmi dúfaš, že sa vráti najlepší Ansu.

"To je cieľ, preto odchádza. Chce hrať a to mi aj povedal. Cieľom je, aby sa vrátil. Stále je odkazom klubu, aj keď je v inom tíme."

[Santi Jimenez, AS] Iñigo Martínez sa prvýkrát objavil v nominácii. Ako hodnotíš jeho pripravenosť a pripravenosť Joãa Cancela a Joãa Felixa? Môžu zajtra hrať?

"Obaja trénovali. Cancelo aj Felix sa cítia fyzicky dobre a uvidíme zajtra. Iñigo sa objavil na zozname a rozhodneme sa zajtra. Možno mu ešte trochu chýba rytmus, ale som veľmi rád, že je v nominácii. Je to skvelý prestup a ešte to dokáže."

[Sergi Capdevila, Sport] Barça je predposledným klubom v rebríčku výdavkov v La Lige. Čo to hovorí o tom, že sa jej podarilo získať hráčov takej triedy ako Gündoğan, Felix, Cancelo...?

"Dve veci: Po prvé, sme vo veľmi ťažkej finančnej situácii a finančnom fair play, ale podarilo sa to zvládnuť veľmi dobre a odviedli sme skvelú prácu. Po druhé, Barça môže v tejto oblasti naďalej súťažiť."

[Joan Domenech] Nemyslíš si, že predaj Abdeho za 7,5 milióna je darček?

"Nie, pretože máme možnosť spätnej kúpy. Na Abdeho som veľmi naliehal, ale on chcel odísť. Trval som na všetkých troch spomínaných, ale najmä Abde chcel odísť, chcel hrať. Chceli sme to nejako vyriešiť a myslím, že sa nám to podarilo."

[Carles Ruiperez, La Vanguardia] Lamine Yamal bol povolaný do seniorskej reprezentácie Španielska. A to je sezóna s EURO2024 a olympijskými hrami. Neobávaš sa, že by sa mohlo stať to isté ako v prípade Pedriho, ktorý odohral 70 zápasov za sezónu?

"Dúfame, že nie. Musíme myslieť pozitívne. Nechajme hráča futbalovo dozrieť a rásť."

[Cristina Navarro, Marca] Chcel by si mať širší káder? Alebo ti vyhovuje užší káder, aby si dal šancu aj mladým hráčom?

"Áno, budeme využívať canteru. Máme hráčov na vysokej úrovni ako Fermin, Lamine Yamal, napríklad.... Zajtra s nami budú aj Pau Cubarsí, Marc Casadó.... V zápase proti Villarrealu bolo z 10 hráčov na lavičke 9 odchovancov. Toto je Barça, musíte využiť akadémiu. Som tréner, ktorý kedysi dostal šancu, a teraz ju dám tým, ktorí si ju zaslúžia. Je mi jedno, či má niekto 16, 17 alebo 18 rokov. Vidím pripraveného hráča.... a hrať!"

[David Ibañez, Mediaset] Prišiel João Felix, ktorému možno chýbala istá náklonnosť Diega Simeoneho. Myslíš si, že to bude teraz tvoja prvá úloha? Myslíš si, že systém hry Barçy mu môže poslúžiť na to, aby jeho talent explodoval?

"Neviem, čo sa deje v Atléticu, a nie je vhodné, aby som to komentoval. My ho tu obdarujeme náklonnosťou, pomôžeme mu... Sme presvedčení, že nám veľmi pomôže, pretože má veľký talent. João Felix aj João Cancelo."

[Atresmedia] Objavili sa nové informácie o prípade Negreira. Guardia Civil uvádza, že vtedajší rozhodcovia nemuseli byť vždy nestranní. Čo si o tom myslíš ty?

"Ja som to napríklad povedal už mnohokrát: za 17 rokov, ktoré som strávil ako hráč prvého tímu a teraz ako tréner, som sa nikdy necítil zvýhodnený, Nikdy. Absolútne nesúhlasím s Guardia Civil."

[Albert Nadal, ARA] João Cancelo posilňuje pravú stranu obrany, ale je to hráč, ktorý je skvelý v útoku. Vidíš jeho súčinnosť s Baldem na ľavom krídle, ktorý tiež často hrá v útoku?

"Áno, každý z kádra môže hrať v útoku, okrem troch brankárov. Taký je futbal. Musíte sa prispôsobiť rôznym systémom, rozostaveniam... Rôzne zápasy, alternatívy... Cancelo je veľmi všestranný. Môže hrať ako krajný obranca, krídelník, dokonca aj v strede... Dá nám veľa možností."

[Carlos Monfort, Jijantes] Mrzí ťa odchod Jordiho Cruyffa a Mateu Alemnyho?

"Áno, samozrejme. Rovnako ako včerajšie odchody troch futbalistov. Odviedli skvelú, vynikajúcu prácu. Ale aj Deco teraz pracuje dobre, veľmi dobre! Máme tiež dobrý vzťah."

[Nacho Jimenez, Mas Que Pelotas] V minulej sezóne bola jednou z diskusií pozícia Julesa Koundého. Teraz začal sezónu v strede obrany, pričom João Cancelo nastúpil na poste pravého obrancu. Ako by si zhodnotil Koundého štart do sezóny, už ako riadneho stopéra?

"Myslím si, že je na veľkolepej úrovni. Sezónu začal veľmi dobre. Už v tej predchádzajúcej hral dobre ako pravý obranca a stopér... Dodáva nám veľa pokoja. Je to vodca. Myslím si, že v defenzíve je na svete len málo lepších futbalistov ako Koundé."

[Iniestazo] Povedal si, že João Felix sa dokáže prispôsobiť všetkým trom pozíciám v útoku, ale pre túto chvíľu ho vidíš, kde?

"Už som povedal, že ako "9", ako "11", ako "7".... Hovoríme "čísla". Vpravo, vľavo... v strede vo formácii 3-4-3.... Veľmi všestranný futbalista, ktorý nestráca lopty ľahko. Hrá tímovo, je rýchly, má talent. Má skvelé predpoklady na to, aby v Barcelone triumfoval."

[El 10 del Barca] Máš pre Joãa Cancela pripravenú nejakú konkrétnu úlohu?

"Jeho prirodzenou pozíciou je pravá strana obrany, ale môže hrať aj na ľavej strane obrany, v strede poľa, ako pivot, krídelník.... Má brutálnu kondíciu a môže nám veľmi pomôcť."

zdroj: yt: mundodeportivo.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

4 komentáre
2023-09-02 15:45:56
A čo iného zostava povedať keď už je u nás
2023-09-02 17:07:39
Tak, musí politicky zaklamať ako Robo Fiko. :D