Vo štvrtom kole La Ligy v tejto sezóne sa opäť prejavili nedostatky Barcelony, ktorá na El Sadar proti Osasune vybojovala víťazstvo 2:1. Zverenci Xaviho Hernandeza boli po veľkú časť zápasu fádni a zďaleka nedominovali tak, ako by mali. Chýbala im kreativita, hrali horizontálne a jednoducho im chýbala iskra, ktorou musí disponovať kandidát na titul.

Jules Koundé dostal tím do vedenia v závere prvého polčasu, ale v nasledujúcich 45 minútach sa Barcelona neuveriteľne trápila. Osasuna zatlačila na Kataláncov a vyvíjala neustály tlak na ich zadné rady. Skvelý gól Chimyho Avilu vrátil domácich do zápasu, ale penalta Roberta Lewandowskeho a červená karta pre Alejandra Catenu všetko zvrátili.

Napriek oslabeniu Osasuna v nadstavenom čase zatlačila Barcelonu a vytvárala si jednu šancu za druhou. Blaugranas sa držali, ale je zarážajúce, ako bezmocne pôsobili napriek tomu, že hrali o jedného navyše. Poďme sa bližšie pozrieť na 3 najdôležitejšie závery z tejto konfrontácie.

Nová sezóna, všetko po starom

Barcelona na El Sadar neprehrala už viac ako desať rokov. Napriek tomu to pre Blaugranas nikdy nebol ľahký štadión. Za posledných desať rokov len raz strelili proti tímu z Pamplony viac ako dva góly, pričom všetky ostatné víťazstvá boli svojím spôsobom nervózne.

V minulej sezóne to nebolo inak. Barcelona sa v priebehu 30 minút hry ocitla v oslabení o jedného hráča a prehrávala o gól, pritom bojovala s ťažkým súperom. Napriek tomu dokázala povstať, v druhom polčase strelila dva góly a vyhrala. Mimochodom, obe víťazstvá Blaugranas nad mužmi Jagoba Arrasateho v minulej sezóne prišli vďaka gólom v záverečných piatich minútach hry. Vo včerajšom zápase sa odohral rovnaký dej. Osasuna si zaslúžila remízu, ale Barcelone sa nejakým zázrakom podarilo vyhrať a nie je to prvýkrát, čo sa tak stalo.

Jules Koundé - opora Barcelony v obrane

Jules Koundé sa v tejto sezóne ako hráč zmenil a veľkú zásluhu na jeho zlepšenej forme má zmena pozície. Francúz patril pred dvoma sezónami pred svojím odchodom do Katalánska k najlepším obrancom La Ligy. Po podpise zmluvy s Barcelonou bol však takmer rok nútený hrať na poste pravého obrancu.

Koundé v novej úlohe nesklamal, ale jeho vplyv bol zväčša utlmený. Teraz sa obranca vrátil na svoju prirodzenú pozíciu a žiari jasnejšie ako kedykoľvek predtým. 24-ročný hráč je v tejto sezóne najlepším obrancom Barcelony a pravdepodobne dosiahol svoj vrchol včera večer proti Osasune.

Za 90 minút predviedol proti zverencom Jagoba Arrasateho úžasný výkon v defenzíve a súpera nepustil k ničomu. Okrem toho Koundé vyhral všetkých 5 súbojov na zemi a 4/6 vzdušných súbojov. Tým sa však pôsobivé štatistiky stopéra nekončia. Dokončil všetky tri pokusy o dribling, 92% svojich prihrávok a v prvom polčase skóroval do siete Osasuny hlavičkou.

Večer debutov

Včera večer Barcelona nastúpila na ihrisko prvýkrát od uzavretia prestupového obdobia. Hoci sa zápas začal len 48 hodín po príchode posledných hráčov, Xavi Hernandez neotáľal s ich nasadením do hry. João Cancelo aj João Felix začali proti Osasune na lavičke. Od prvého menovaného sa očakávalo, že bude hrať od začiatku, ale Xavi sa rozhodol dať prednosť Sergi Robertovi a Cancela poslal na ihrisko až po hodine hry. Vplyv portugalského obrancu bolo cítiť okamžite. V obrane bol istý a neustále sa snažil o nábehy zo stredu ihriska, aby mohol kombinovať s Ferranom Torresom na pravom krídle.

João Felix bol druhým debutantom Barcelony na El Sadar. Bývalá hviezda Atlética Madrid nastúpila v 80. minúte po vyrovnávajúcom góle Osasuny a hrala na ľavom krídle. Felix sa nezapájal do hry tak často, ako by si želal, ale jeho najoslnivejší moment prišiel v nadstavenom čase, keď rozťal obranu Osasuny na polovicu a našiel Raphinhu v dobrej pozícii. Posledným debutantom bol Iñigo Martínez, ktorý bol v La Lige zaregistrovaný len nedávno. Bývalý obranca Athletic Club nahradil v nadstavenom čase Andreasa Christensena a podal solídny výkon.

zdroj: barcauniversal.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2023-09-04 20:33:29
Za mna teda iňigo až ako 4ty stoper za araujom julesom christensenom
2023-09-04 21:23:15
Mne tento zápas ukázal, že Osasuna bola určite vyrovnaným, ak nie lepším teamom ako sme boli my.. Xavi opäť zvolil taktiku 4 stredopoliarov, avšak náš výkon v zálohe tomu nezodpovedal, nekontrolovali sme stred poľa, hráči Osasuny sa vedeli veľmi jednoducho dostať pred 16tku... Za mňa opäť zle zvolená taktika, a taktiež nepochopiteľné nezapojenie do hry Raphinhu, či Torresa..

K výkonom hráčov, tak za mňa určite najlepší Koundé, od začiatku sezóny ukazuje neskutočné výkony a v dvojici s Araujom môžu vytvoriť najsilnejšiu stoperskú dvojicu na svete. Príchod Cancela ukázal, že vie hrať pod tlakom, a taktiež vymyslel neskutočný center na Lewu, kde ku gólu chýbalo trošku šťastia..(a to trénoval s teamom tuším len raz), takže verím, že Roberto sa na tejto pozícii už nikdy neobjaví. Romeu je pre mňa hráč do základu jedine proti teamom z druhej polovice tabuľky v La Lige (rozohrávka je často pomalá a príde mi, že nevie správne odhadnúť kedy je potrebné vystúpiť proti hráčovi, ale na to, že stál len 3,4M, tak určite super hráč do rotácie). Gundo odkedy prestúpil do Barcelony, tak prestal strieľať spoza 16tky, čo je pre mňa nepochopiteľné (záloha v Barcelone má zakázané strieľať spoza 16tky?), FDJ super a Gavi na ihrisku aj vypľuje dušu za tento klub. Lewa zozačiatku bez podpory spoluhráčov, neskôr vybojovaná a premenená penalta a skoro gól, od ktorého ho delili len centimetre, takže verím, že mu to pomôže. Yamal vypojený z hry.

Verím, že po repre pauze, keď Félix a Cancelo budú v zápasovom tempe, tak dôjde k zmene rozostavenia.

A určite by som nepodceňoval niekoho z našej skupiny v LM, európsky futbal mimo top5 líg naberá na kvalite a ak podáme takýto výkon ako proti Osasune, tak by som sa vôbec nedivil keby nám Sachtar, Antverpy, či Porto zoberú body.