Tréner FC Barcelona sa zúčastnil tlačovej konferencie pred zajtrajším ligovým zápasom proti Celte Vigo, na ktorej odpovedal na otázky prítomných novinárov.

[FC Barcelona] Všetky domáce zápasy v tejto sezóne ste vyhrali na nulu. Čo očakávaš od stretnutia s Celtou?

"Cítime sa ako doma. Cítime sa viac-menej ako na Camp Nou. Samozrejme, nie je to Camp Nou, ale atmosféra medzi fanúšikmi a tímom je veľmi dobrá. Vďaka tomu sa cítime príjemne. Nedostali sme ani gól, vyhrali sme tri zápasy... Hráme proti Celte, ktorá má podľa mňa menej bodov ako, by mala mať. Nezaslúžila si doma prehrať s Mallorcou. Benítez je veľmi skúsený tréner, ktorý dobre pracuje na defenzívnej stránke. Dúfame, že dosiahneme ďalšie víťazstvo."

[Francesc Latorre, TV3] To je asi prvýkrát, odkedy si trénerom, že si prišiel neskoro na tlačovú konferenciu! (Xavi: Trest! Prepáčte...) Súviselo to s predĺžením zmluvy?

"Predĺženie zmluvy je pripravené už niekoľko dní a čoskoro bude oznámené. Povedal som, že na stupnici od 1 do 10 je moja zmluva desiatka."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Raz si povedal, že toto je najlepší športový moment tímu, odkedy si trénerom Barçy. Rád by som sa opýtal prečo? Je to kvôli tomu, že si pri tomto tíme už dva roky, alebo je to o kvalite hráčov?

"Myslím si, že je to o oboch veciach. Zlepšenie nastalo v oboch aspektoch. Pokiaľ ide o kvalitu futbalistov, veď teraz máme Gündoğana alebo Cancela... A tí, ktorí s nami už nejaký čas pôsobia, sa veľmi zlepšili, ako napríklad Gavi.... Ronald, Koundé, Andreas, t. j. obrancovia, ktorí sú čoraz odvážnejší pri vyvážaní lopty... Oriol nám dodáva vyrovnanosť, Frenkie sa cíti dobre.... Myslím si, že naša každodenná práca prináša ovocie a zlepšenie kvality tímu je evidentné."

[Damia López, RAC1] Očakával si pri príchode, že v klube môžeš zostať až štyri roky?

"Prišli sme vo veľmi ťažkej chvíli, bolo tu veľa ekonomickej nepriazne, športovej nepriazne, psychickej nepriazne... Pracovali sme veľmi dobre, od prezidenta cez športové riaditeľstvo až po štáb... V minulej sezóne sme vyhrali dva poháre... Myslím si, že je to stále obdobie budovania, ale súťažíme a hráme výborné zápasy. V tejto sezóne to musíme potvrdiť dobrou hrou a úspechmi. Som vďačný prezidentovi za dôveru, najmä v ťažkých chvíľach. Vďačný je aj štáb. Hráči sú na tréningu v dobrej nálade... Všetko funguje."

[Adria Soldevila, SER Catalunya] Platí nová zmluva do roku 2025?

"Áno, oznámime to, ale áno."

Spolupráca medzi Lewandowskim a Felixom vyzerá fantasticky. Ako veľmi podľa teba Robertovi prospel príchod Portugalčana? Môže si Poliak tento týždeň oddýchnuť?

"João nám dal veľa, čo sa týka dynamiky v útoku... Medzi líniami môže byť extra záložníkom. Pri rozohrávke lopty ju nestráca ľahko. Keď treba hrať priamočiaro, hrá priamočiaro... A to prospieva nielen Robertovi, ale celému tímu. Treba tiež vyzdvihnúť krok vpred, ktorý urobili Gavi, Frenki, Uri [Romeu], Gündoğan... Myslím si, že všetci robia krok vpred, a to je to, čo v tejto sezóne potrebujeme."

[German García, Rado Nacional] Je to len začiatok sezóny, ale už sme mali dva manity, atmosféra je skvelá... Vieš si predstaviť, že by to mohla byť sezóna, v ktorej môžeš vyhrať veľké veci?

"Nič nevyhrám, keď poviem, že to bude veľká sezóna. Teraz ide o to, aby sme súťažili túto sobotu, v utorok proti FC Porto, v piatok proti Granade... Netreba sa príliš vzrušovať. Naozaj máme za sebou dva skvelé zápasy, ale teraz je cieľom udržať si to."

[Victor Navarro, Cadena COPE] Tento víkend sa začína festival Merce v Barcelone... Ako lepšie osláviť túto udalosť ako podpisom novej zmluvy s Barcelonou?

" Áno, ťažko si predstaviť lepšie plány (smiech). Tu máš pravdu! Ak ma pozvú... (smiech)"

[Alejandro Segura, Radio Marca] Celta hrá s päťčlennou defenzívou, majú aj veľa hráčov v strede poľa... Ako lepšie hrať? So širokými krídlami alebo s ďalším stredopoliarom?

"Myslím si, že najdôležitejšie je otvoriť ihrisko a otvoriť rôzne možnosti. Útočiť po krídlach, hrať súboje 1 na 1, útočiť do priestoru... útočenie stredom, ako napríklad prvý gól v poslednom zápase po kombinácii s Gündoğanom a Joãom [Felixom]... Musíme mať veľa variantov v útoku, aby sme sa vyrovnali s týmto defenzívnym prístupom."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Tento víkend sa hrá aj madridské derby, takže niekto z hlavných rivalov určite stratí body... Ako dôležité by pre vás bolo dostať sa na čelo tabuľky v tejto pre tím priaznivej chvíli?

"Vždy je dôležité vidieť sa na vedúcej pozícii. Momentálne je na čele Real Madrid, ale ak sa nám zajtra podarí vyhrať, môžeme naňho vyvinúť tlak. Zajtra však musíme vyhrať a potom už len čakať, čo urobia súperi. Musíme sa sústrediť na to, čo máme v rukách."

[ESPN Brasil] Ako sleduješ Vitora Roqueho v Brazílii? Máš nejaké správy o jeho zranení?

"Áno, sme v neustálom kontakte. Teraz ma doktor Pruna informoval, ako sa cíti. Uvidíme. Dúfajme, že to nebude nič dôležité. Pozorovanie hráčov, ktorí sú na hosťovaní a predaní s opciou kúpu, je úloha, ktorá teraz patrí Bojanovi. Bude robiť analýzy, sledovať ich z tribúny... Niektorí z hráčov na hosťovaní ako Ansu či Éric by sa mali vrátiť už v budúcej sezóne."

[Jenni Fernández, GOL] Po takýchto výkonoch Joãa Felixa, požiadal by si Joana Laportu, aby ho priviedol natrvalo, keby už bol koniec sezóny?

"Ešte je len začiatok. Je to hráč Atlética Madrid na hosťovaní. Cancelo je v rovnakej situácii. Uvidíme. Môže sa to ešte mnohokrát zmeniť. Sme radi, že máme Joãa Felixa a s tým, ako hrá. Futbal sa mení zo dňa na deň, ale dúfajme, že obaja budú takto hrať aj naďalej a potom sa rozhodneme."

[David Ibañez, Mediaset] Vieš si predstaviť, že by si bol trénerom Barçy aj 15-20 rokov?

"15 rokov... bolo by to komplikované. Barça má obrovský dopyt. Viem, kde som, ale boli chvíle, keď som sa necítil dobre. Je to ako horská dráha emócií. Teším sa, som vďačný a mám pocit dôvery... Teraz som šťastný. Ale 15 rokov bude veľmi ťažká úloha..."

[David Bernabéu, Sport] Chystáš sa predĺžiť zmluvu a v Madride sa im to pravdepodobne nepáči, pretože si mysleli, že "záhradníka" vyhodia. Aký je odkaz pre týchto ľudí?

"Viete, že nerobím "odkazy". Veľmi si vážim každého, aj tých, ktorí kritizovali a dúfali, že sa nám to nepodarí. Som šťastný, že sa nám podarilo veci zvrátiť, a nebolo to ľahké. Vyhrali sme len ligu a Superpohár."

[Carlos Monfort, Jijantes] Aký bol tvoj najšťastnejší moment v Barcelone [ako trénera]?

"Myslím, že španielsky Superpohár, keď sme videli, že môžeme konkurovať. To bol zlomový bod. Porazili sme Real Madrid, veľkého súpera, ktorý hral dobrý futbal. Hráči si verili a my ako štáb sme získali sebadôveru."

[Jordi Blanco, ESPN] Ako by podľa teba museli prebiehať rokovania s Atléticom, aby João Felix prišiel do Barcelony natrvalo? Zdá sa, že rokovania so City ohľadom Cancela by boli jednoduchšie? Neobávaš sa, že po ich dobrých sezónach by ich Barça mohla stratiť?

"Áno, ale hovoríme o dlhodobých hypotézach, do júna zostáva deväť mesiacov... To je dlhá doba. Uvidíme. Budeme sa s týmito klubmi rozprávať o zotrvaní týchto hráčov, ale teraz je ťažké niečo povedať."

[Gabriel Sans, Mundo Deportivo] Akú dôležitosť prikladáš Lige majstrov v tejto sezóne? Čím sa budeš riadiť pri určovaní zostavy Celty?

"Bude to závisieť od okolností. Niektorí hráči odohrali veľa minút, iní sa cítia fyzicky veľmi dobre... ešte iní sú v takej dobrej forme, že bude ťažké robiť rotácie... Myslím si však, že v každom zápase urobíme aspoň dve striedania."

[Carles Ruiperez, La Vanguardia] Nedávno sa konečne podarilo streliť gól z priameho kopu... Na druhej strane, noví hráči - João Felix a Gündoğan - sú zodpovední za rohové kopy... Čo očakávaš od štandardných situácií v tejto sezóne?

V minulej sezóne sme takmer nedostali góly zo štandardných situácií, čo je záležitosť Sergia Alegreho [asistenta], ktorý je v tomto smere skvelý. V útoku sa skutočne musíme zlepšiť, ale pracujeme na tom. Máme nových hráčov a máme aj veľa takýchto príležitostí."

[Joan Domenech, El Periódico] Andreas Christensen bol tebou vystriedaný v 5 zo 6 zápasov. Ide o správne rozloženie minút alebo má nejaké zdravotné problémy?

"Andreas mal zranenie achilovky, ale veľmi malé; chceli sme ho šetriť. V poslednom čase hrá na veľmi vysokej úrovni a je pre mňa veľmi dôležitým futbalistom, veľkou zárukou."

[TVE] Ronald Araujo sa objavil v nominácii na zápas proti Celte. Ako sa cíti? Koho pošleš do hry namiesto Uruguajčana? Alebo ho vidíš na poste pravého obrancu?

"Ronald je veľmi dôležitá postava. Je pre nás životne dôležitý. Okrem toho, že je skvelým obrancom, je aj jedným z kapitánov, je to líder... Pre mňa je zásadný. V poslednom čase hral málo, ale cíti sa veľmi dobre. Je to brutálny líder. To je maximálna dôvera."

[Iniesta] V posledných troch zápasoch sme od začiatku videli tri rôzne pravé krídla: Lamine, Ferran a Raphinha. Dembélé odišiel a zdalo sa, že je to problém, a teraz zistíš, že máš bolehlav, koho postaviť.

"Požehnaný problém... Som nadšený z tohto tímu, z formy hráčov. Lamine hral výborne, takisto Rapha a Ferran. Ktokoľvek hrá, prezentuje sa na dobrej úrovni. Sú pozície, ktoré si vyžadujú značnú fyzickú záťaž a intenzitu. Preto je na tomto poste toľko zmien, aj na ľavom krídle, medzi hráčmi v strede poľa... Potrebujeme čerstvých futbalistov a pripravených na 100%. Bude dochádzať k rotácii."

[Nacho Jimenez, Mas Que Pelotas] V posledných dvoch zápasoch, v ktorých João Felix hral od začiatku, bol vyhlásený za najlepšieho hráča zápasu. Myslíš si, že ide o najlepšiu verziu Portugalčana, alebo má ešte priestor na zlepšenie?

"Videli sme skvelého Joãa Felixa. Okrem talentu, ktorým vždy disponoval, sme videli jeho tvrdú prácu, odhodlanie a oddanosť tímu. To znamená, že je veľmi šťastný. Veľmi nám pomáha. Dúfajme, že to bude pokračovať. Je to strop? Neviem, dúfajme, že nie, dúfajme, že bude dávať viac gólov."

[Mari Carmen Torres, Marca] Ako sa cíti Pedri?

"Pedri pracuje s rehabilitačnými pracovníkmi. Pracuje veľmi tvrdo, chce sa zapojiť do hry. Ak by sa cítil dobre, zápas by si užil. Chceme, aby sa cítil na 100%. Keď sa tak stane, bude späť."

zdroj: YT: marca.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

Zatiaľ žiadne komentáre. Pridaj komentár ako prvý.