Len niečo vyše mesiaca po začiatku novej sezóny už musia Katalánci hrávať každé tri dni. Za posledných sedem dní odohrali dva zápasy a dnes večer sa doma stretnú s Celtou Vigo.

Katalánci vstupujú do stretnutia po dvoch presvedčivých víťazstvách 5:0 a veria si. Zverenci Rafaela Beníteza pritom v tejto sezóne nemali veľa šťastia. Celta vyhrala len jeden z prvých piatich ligových zápasov sezóny a trikrát prehrala. Momentálne sa nachádza na 16. mieste ligovej tabuľky so ziskom iba štyroch bodov. V súboji na Montjuïc sa tak stretne tím, ktorý je pod tlakom a chce vyhrať, a tím, ktorý dúfa, že natiahne víťaznú sériu. O čom sa pred týmto stretnutím diskutuje najviac?

Pretlak v defenzíve

Po triumfe Barcelony v La Lige v minulej sezóne sa hovorilo najmä o jej defenzíve. Vyrovnala najlepší počet čistých kont v lige v histórii a bolo jasné, že na tom majú obrovský podiel stopéri. V tejto sezóne má Barcelona k dispozícii ešte lepšie možnosti v defenzíve. Už aj tak silná ponuka v podobe Ronalda Arauja, Andreasa Christensena a Julesa Koundého sa ešte viac posilnila príchodom Iñiga Martíneza. Smelo môžeme povedať, že Katalánci majú z pohľadu zloženia jednu z najsilnejších defenzívnych línii v Európe.

Xavi doteraz v obrane nečelil veľkej dileme, najmä po tom, čo sa Araujo zranil a Martínez nemohol zo začiatku sezóny hrávať kvôli zdravotným problémom. V zápase proti Celte Vigo bude tréner konečne postavený pred otázku, ktorá ho bude trápiť celú sezónu.

Araujo je najlepším a najspoľahlivejším hráčom Barcelony v obrane a pred zápasom na Montjuïc dostal zelenú od lekárov. Napriek tomu boli Christensen aj Kounde v posledných týždňoch sami o sebe veľkolepí a takmer neurobili chybu. Uruguajčan dnes možno začne na lavičke, ale bude zaujímavé sledovať, ako tréner naloží s minutážou ostatných stopérov.

Cieľom je ďalšie čisté konto

Marc-Andre ter Stegen hrá pod vedením Xaviho Hernandeza v špičkovej forme a teraz je na vrchole svojich síl. V minulej sezóne získal nemecký reprezentant prestížnu Trofeo Zamora po tom, ako vyrovnal rekord La Ligy v počte čistých kont. Ak však existuje tím, proti ktorému sa Barcelona neustále trápi, je to Celta Vigo. Iago Aspas, kapitán Galícijčanov, je zároveň postrachom nemeckého gólmana.

Celta je tímom, ktorý Kataláncov za posledné desaťročie porazil najčastejšie hneď po Reale Madrid. V posledných 18 stretnutiach dostali Blaugranas 27 gólov a len v piatich prípadoch Barcelona zaknihovala čisté konto. Aspasovi sa pritom voči Ter Stegenovi darí. Španielsky útočník strelil barcelonskému brankárovi neuveriteľných 9 gólov a je hráčom, ktorý za jeho chrbát poslal loptu najviac krát.

Čisté konto v sobotu tak bude mať veľký význam pre pozdvihnutie morálky Kataláncov, najmä po defenzívnej stránke. Xaviho zverenci momentálne ťahajú sériu dvoch zápasov bez inkasovaného gólu a je nevyhnutné, aby v tomto nastolenom trende pokračovali.

Voľný deň pre deviatku?

Robert Lewandowski je jedným z prvých mien v základnej zostave Xaviho Hernandeza. Poľský útočník nemá žiadnu priamu konkurenciu a pre Barcelonu je nevyhnutné, aby mal v zápase dobrý deň. V tejto sezóne je Poliak v dobrej forme. Jeho štart do ročníka možno nie je na pohľad úžasný, ale v šiestich zápasoch nazbieral štyri góly a zaznamenal rovnaký počet asistencií. Lewandowski zatiaľ v žiadnom zo zápasov Barcelony neoddychoval. Vo veku 35 rokov však vzhľadom na tak náročný kalendár nemôže hrať neustále.

Dnešný zápas by mohol byť pre Xaviho dobrou príležitosťou dopriať Lewandowskemu voľno. Tréner nemá núdzu o dobre hrajúcich útočníkov a môže si dovoliť nechať Lewyho sedieť na lavičke. Ak sa rozhodne ísť touto cestou, Ferran Torres by bol skvelou možnosťou, ako nahradiť Poliaka. Španiel je v skvelej forme a má potrebné zručnosti, aby svojimi nábehmi medzi línie potrápil obranu Celty. Torresa môžu doplniť João Felix a Raphinha po jeho ľavej, resp. pravej strane. Lamine Yamal má tiež silnú pozíciu.

zdroj: barcauniversal.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2023-09-23 15:59:29
Este dodnes spominam na to, ako z vyhrateho zapasu zrazu bolo 3-3. Nesmieme ich podcenit!
2023-09-23 17:10:58
Aspas padá pri kontakte veľmi rád a vie presne kde má spadnúť tak, aby z toho bolo ohrozenie brány súpera. A vie padať, hrá to parádne.