Tréner FC Barcelona sa zúčastnil tlačovej konferencie pred zajtrajším ligovým zápasom proti FC Sevilla, na ktorej odpovedal na otázky prítomných novinárov.

[Patricia Dominguez, Barça Studios] Máte za sebou dva náročné zápasy a aké stretnutie očakávate v piatok?

"Pocit je taký, že sa musíme vrátiť k víťazstvám. Hráme doma proti ťažkému tímu, aktuálnemu víťazovi Európskej ligy. V zápase o európsky superpohár spôsobili Manchestru City veľa problémov. Sú silní, s jasnými myšlienkami, odkedy prišiel Mendilibar, ktorý odvádza skvelú prácu. Potrebujeme fanúšikov a túto atmosféru. Potrebujeme sa vrátiť k dobrému rozpoloženiu, pokiaľ ide o hru a víťazstvá."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Prečo je potrebné starať sa o Lamine Yamala? Je to skôr o tom, že nie je zvyknutý hrať medzi elitou, alebo ide o psychické problémy, slávu atď...

"Má 16 rokov a fyzicky je v mnohých momentoch zápasu vidieť, že má 16 rokov. Futbal nie je len o hre s loptou, ale aj o pohybe bez lopty. Preto si myslím, že si na neho musíme dávať pozor. Veľa závisí aj od toho, proti komu budeme hrať. Je to len o tom. Je šťastný, je to dobrý chlapec, užíva si hru a veľa nám dáva. Jediným problémom je otázka fyzickej náročnosti, záťaže, dávkovania minút a tak ďalej. Okrem toho nie je žiadny problém."

[Laia Col, RAC1] Tím v siedmich kolách inkasoval už 8 gólov. Čo je toho príčinou?

"Myslím, že musíme byť koncentrovanejší. Ľudia hovoria, že je to o päťčlennej obrannej línii, o nevytváraní príležitostí... Ja s tým nesúhlasím. Myslím si, že sme si vytvorili šesť vhodných gólových príležitostí... proti Malorke na ich štadióne... je to dobrý výsledok. Je to skôr otázka defenzívy a nie je to o obrancoch, je to o všetkých. Je to pressing po začiatku, vysoký pressing, získavanie odrazených lôpt, koncentrácia. V minulej sezóne sme boli v tomto smere výborní, na začiatku tejto sezóny už nie. Zlepšili sme sa v útoku, ale ak chceme vyhrávať tituly, musíme sa zlepšiť v obrane."

[Xavi Lemus, TV3] Aký je psychologický význam zápasu so Sevillou, nielen z hľadiska náročnosti, ale aj toho, že nasledujúci zápas je zápas Ligy majstrov proti FC Porto?

"Je vždy dôležité vyhrať, pre dobré pocity. Remíza má za následok, že sa spustia alarmy. Potrebujeme viac pokoja, trpezlivosti, menej strát... Analyzovali sme, čo sa stalo na Malorke, ale neodohrali sme zlý zápas. Zajtra hráme, takže máme možnosť vrátiť sa na vedúcu pozíciu v očakávaní zápasu Realu Madrid a Gironou."

[SER Catalunya] Má Gaviho umiestnenie nižšie ako zvyčajne niečo spoločné s inkasovanými gólmi na Son Moix? Gavi zvyčajne, keď hrá vyššie, vedie vysoký pressing...

"Nie, myslím si, že to s tým nemá nič spoločné. Malorka prakticky nehrala zozadu. Hrali na dlhé prihrávky, hľadali Muriqiho, bojovali o odrazené lopty a v tom je Gavi výborný. Nemôžeme ukázať na jedného hráča. Je to o celom tíme, ktorý musí byť sústredený."

[Josep Capel, Radio Nacional] Sám si videl, ako Frank Rijkaard uviedol Lea Messiho do prvého tímu. Mohol by to byť pre teba vzor, ako uviesť Lamine Yamala? Alebo opačný príklad Pedriho, ktorý hral pravidelne v základe od samého začiatku?

"To sú dva dobré príklady. Leo mal na začiatku tiež zranenia kvôli svojmu mladému veku. Pri Lamine Yamalovi musíme byť veľmi opatrní. Práve dovŕšil 16 rokov, ale vieme, že nám môže pomôcť v mnohých momentoch."

[Victor Navarro, Cadena COPE] Sleduješ Gironu, ktorá je v tejto sezóne lídrom, o to viac, že tam máte dvoch hráčov na hosťovaní? Pablo Torre dostáva veľmi málo minút, ale Éric García včera strelil gól...

"Okrem otázky Pabla, ktorý je na hosťovaní a nehrá toľko, a predovšetkým Érica, s ktorým sme veľmi spokojní, Girona má veľkú hodnotu, je veľkolepá. Nie je to žiadne prekvapenie. Už dlhé roky robia veci dobre, rozvíjajú sa. Zostúpili do Segunda, ale nevzdali sa a vrátili sa do Primera, majú jasný model a k nemu veľkolepého trénera Míchela. To nie je náhoda. Dlhodobý projekt s trpezlivosťou, pokojom... Veľmi, veľmi zaslúžene."

[Alejandro Segura, Radio Marca] V posledných zápasoch sme videli, že keď tím stratí loptu, súper útočí v pomere 2 na 2 alebo 3 na 3... Prečo sa to deje? Je to snáď "zahrnuté v nákladoch", keď poznáme štýl, akým Barca hrá?

"Prehrávame súboje, pretože nevyhrávame odrazené lopty, sme zle pozične postavení... Niekedy nám chýba trpezlivosť, pokoj, hráme z jedného krídla na druhé, strácame lopty... V tomto sa musíme zlepšiť. Nemôžeme ani zovšeobecňovať. Máme za sebou dva skvelé zápasy proti Betisu a Antverpám, v ktorých sa zdalo, že všetko je perfektné, a ono nie je. Rovnako ani teraz nie je všetko zlé. Myslím si, že sme na správnej ceste."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Najskôr dve vysoké víťazstvá za sebou a potom dva slabšie zápasy. Medzitým ste začali viac rotovať. Mohli práve tieto rotácie ovplyvniť slabšiu dispozíciu?

"Nie, práve naopak. Vidíme, koľko tímov v Európe má problémy so zraneniami. Hráčov musíte predovšetkým chrániť a rotácie sú veľmi potrebné. Je jasné, že proti Malorke neremizujete preto, že tam boli rotácie. Sú neuveriteľne potrebné."

Po zápase s Celtou Lewandowski povedal, že môžete čeliť mnohým tímom, ktoré budú brániť podobným spôsobom, a to je skutočne pravda. Myslíš si, že jedným z riešení je strieľať z diaľky, ako to robil napríklad Rafinha?

"Áno, je to dobrá alternatíva. Máme hráčov, ktorí dokážu strieľať z diaľky. Rapha je skvelý strelec, ostatní si musia trúfnuť tiež."

[Alex Pintanel, Relevo] Myslíš si, že fanúšikovia prikladajú výsledku príliš veľký význam? Napr. v zápase s Celtou zostali pri víťazstve, ale proti Malorke hralo mužstvo v útoku lepšie ako proti Celte a sťažujú sa na remízu...

"Mám pocit, že veľmi často sa o analýzu nedelím s ostatnými. Ale rešpektujem ich. Vy ste médiá a musíte si vytvárať názory, ale ja musím za zatvorenými dverami analyzovať, čo sa deje, prečo dostávame toľko gólov, ako lepšie útočiť... Nestrácam čas tým, že sa pozerám na to, aké sú pocity vonku."

[David Bernabéu, Sport] Po zápase s Getafe si povedal, že sa ti nepáčila práca rozhodcov. Neskôr zase vyšlo najavo, že Ancelotti požiadal Medinu Cantaleja, aby sa tak často neobracal na monitor VAR. Teraz vidíme, čo robí televízia Realu Madrid, ktorá už nevytvára len pozápasové zábery, ale už aj pred zápasom... (Xavi: Môžem sa medzitým napiť vody [smiech]). Myslíš si, že je to pokračovanie toho, čo sa začalo na stretnutí trénerov s komisiou rozhodcov?

"Nebudem sa vyjadrovať pre televíziu Realu Madrid. So všetkou úctou. Začali ste otázku dobre, ale... Čo mám hovoriť o televízii Real Madrid, keď sme Barça...? Na túto tému nemám názor. (Smiech)."

[David Ibañez, Mediaset] Dnes sme sa dozvedeli, že FC Barcelona bola obvinená v prípade Negreira...

"To isté, poznáte môj názor. O týždeň bude ďalšie oznámenie o Negreira a o 15 dní bude ďalšie... A o mesiac a pol opäť... Môj názor na prípad Negreira poznáte. Môžete sa pozrieť do archívu a zistiť, čo som povedal o prípade Negreira. Nikdy, opakujem: nikdy som nemal pocit, že rozhodcovia konali v náš prospech. Nikdy."

[Josep Soldado, La Sexta] Chcel som sa spýtať na prípad Negreira, ale... (Xavi: Bolo to jasné! [smiech]). Je jasné, že si z toho unavený... [Xavi: Áno, to áno!] Zamyslel si sa niekedy z etického hľadiska, prečo Barça uskutočnila tieto platby?

"Nie, ani nie. Nepremýšľam o tom. Mám veľmi málo času a potrebujem ho na to, aby som myslel na tím. To ma zamestnáva, nemyslím na tieto otázky."

[Carlos Monfort, Jijantes] Tento víkend mohol Fermin López hrať v rezervnom tíme, ale nakoniec bol s prvým tímom... Ako si rozhodol o jeho vystúpeniach? Stretávate sa každý víkend a rozhodujete, či bude hrať s Barçou B alebo s vami?

"Napríklad prvý tím hrá v utorok a rezerva v nedeľu. Pozeráme sa na dostupných stredopoliarov a myslím si, že ho potrebujeme. Nedávno zaznamenal okrem gólu aj dobrý vstup. Určite ho budeme potrebovať."

[Joan Poqui, Mundo Deportivo] V nasledujúcich zápasoch bude Barcelona hrať najprv proti tímu Sergia Ramosa a potom proti tímu Pepeho. Máš nejaké obavy?

"(smiech) Nie, nemám obavy. Nebude to žiadny problém."

[Carles Ruiperez, La Vanguardia] Čo sa týka Ramosa, Navasa, s ktorým si vyhral Majstrovstvá sveta... Čo hovoríš napríklad Lamine Yamalovi pred zápasmi proti takýmto hráčom, o 15-20 rokov starším, ktorých sledoval v televízii?

"Takticky a mentálne je Lamine jedným z mnohých v tíme. Ale pristupujeme k nemu ako k 16-ročnému, ako k niekomu, kto je uprostred svojho vývojového obdobia. Preto sa o neho veľmi staráme a dbáme na to, aby bol šťastný. Ramos a Navas sú z hľadiska súťaženia šelmy. Špičková úroveň v takomto veku... To o nich veľa vypovedá."

[Beteve] Cítite sa zvláštne, keď hráte v piatok? Je ťažšie zaviesť nové taktické záležitosti s takou krátkou prestávkou medzi zápasmi?

"Robíme to prostredníctvom videa a analýzy. Nerobíme cvičenia, pretože na takéto úlohy nie je čas. Je to dokonca obdobie na regeneráciu. Druhý deň po zápase pociťujete najväčšiu únavu, objavujú sa modriny... Preto máme videá."

[Albert Nadal, ARA] Myslíš si, že napriek dobrým vstupom Lamine Yamala stále dostáva príliš málo lôpt?

"Áno, musíme hľadať hráčov, ktorí zvládajú súboje. Mali sme Ousmane Dembélého, predtým Lea Messiho... Musíme to využívať častejšie."

[Iniestazo] Po ťažkom začiatku sezóny sa Raphinha snaží vzchopiť a strieľa góly, asistuje... Čo si myslíš o reakcii Raphinhu?

"Je to ideálna reakcia, akú môže hráč mať. V zápase proti Getafe urobil chybu a je si toho vedomý. Je to veľmi inteligentný, veľkorysý a oddaný chalan a veľmi dobre trénoval. Je to podobný prípad ako Ferran Torres. Robí rozdiel a má našu dôveru."

zdroj: mundeportivo.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2023-09-28 15:25:25
Kounde - Araujo - Christensen - Balde
Cancelo - Kounde - Christensen - Balde
Este nikoho nenapadlo, ze zhorsenie defenzivy ide v ruka v ruke s tym ze na pravej obrane nemame defenzivneho obrancu?
2023-09-28 21:42:38
Ani Dáni Alves nebol zrovna úplne defenzívne ladený pravý bek a aj tak najmä vo svojom prvom pôsobení to fungovalo..